Смекни!
smekni.com

Загальний стан збройних сил провідних країн світу та суміжних держав, напрямки їх реформування та розвитку (стр. 2 из 6)

Виходячи з цього, основними напрямками реформування збройних сил провідних країн НАТО є:

– модернізація та удосконалення ядерного компонента збройних сил Великобританії та Франції (перегляд існуючого рівня стратегічних ядерних сил та визначення їх мінімально необхідного рівня для проведення політики «ядерного стримування»);

– структурне реформування сил загального призначення (Франції, Великобританії, ФРН, Бельгії, Данії) з метою оптимізації організаційно-штатної структури і кількісних параметрів ЗС, вдосконалення системи управління та зв’язку;

– скорочення загальної чисельності військ, при пріоритетному розвитку авіаційних, протиповітряних і високо мобільних сухопутних компонентів ЗС (СНР, СШР, мобільних сил тощо) та стійкому зростанні бюджетних асигнувань на потреби оборони (перш за все, у Великобританії, Туреччині, Канаді, Чехії, Угорщині, Італії, Люксембурзі, Нідерландах і США);

– поступовий перехід до професійної армії (Франція, Італія, ФРН);

– підготовка підрозділів для проведення миротворчих операцій;

– створення системи стратегічного перекиду сил та засобів у віддалені регіони;

– послідовне переозброєння на засоби високоточної зброї;

– комплексний розвиток систем управління, сил та засобів АСУ військами та зброєю, розвідки та РЕБ;

– вдосконалення форм, сил та засобів інформаційної боротьби;

– створення системи тилового забезпечення на далеких відстанях та на тривалий період.

Реформування та розвиток ЗССША продовжують здійснюватись згідно з концепцією «Чотирирічний оборонний огляд» (1997–2001 роки). В основному плануючому документі ОКНШ ЗС США – рамковій концепції «Joint Vision 2020»/JV2020 («Спільне бачення 2020»), визначені основні напрямки будівництва ЗС США до 2020 року. Концепція «Concept for Future Operations» («Спільні операції майбутнього»), в свою чергу, визначає основні напрямки трансформації ЗС США з метою найбільш ефективного та комплексного використання ЗС країни на початку ХХІ сторіччя.

В оприлюдненій у травні 2000 року концепції ОКНШ ЗС США «Спільне бачення – 2020» зазначається, що Сполучені Штати, не змінюючи зовнішньополітичного курсу, прагнуть зберегти за собою роль світового лідера і продовжують заявляти про себе як про державу, що має інтереси в усьому світі, які захищатиме будь-якими засобами, у т.ч. з використанням збройних сил. Нова концепція висвітлює концептуальні підходи до основних напрямків будівництва та застосування збройних сил, вирішення проблем захисту американських інтересів на заморських ТВД.

У сухопутних військахреформування передбачає: створення високомобільних з’єднань сухопутних військ здатних до швидкого перекидання у будь-який регіон світу; забезпечення їх домінування над противником в усьому спектрі можливих операцій: від миротворчих – до участі у повномасштабних бойових діях на ТВД. Відповідно до рекомендованого варіанта будівництва збройних сил армія США збереже 10 боєготових дивізій. Буде прискорена реалізація плану «Армія-ХХI», що внесе революційні зміни в боєздатність військ у результаті впровадження сучасних інформаційних технологій. Для досягнення цієї мети планується суттєво посилитипотенціал з’єднань та частин сухопутних військ

Реформування військово-повітряних силздійснюється відповідно до концепції «Глобальне застосування: вигляд ВПС 21 сторіччя», згідно з якою військово-повітряні сили у майбутніх конфліктах повинні вирішувати задачі: забезпечення переваги над противником у повітрі та космосі; застосовування проти конкретних цілей оптимального складу сил. Основна суть реформування – створення 10 експедиційних повітряних з’єднань (ЕПЗ), призначених для вирішення завдань у кризових регіонах за планами як штабу БАК, так і регіональних командувань. Згідно з новим планом, буде створено географічний зв’язок між окремими оперативними авіаційними крилами, авіагрупами та ескадрильями, що входять до складу активного компоненту ВПС та резерву. ЕПЗ планується підсилити стратегічними бомбардувальниками (до 100) дальнього радіусу дій. Крім цього, у ВПС США йде об’єднання підрозділів винищувальної і бомбардувальної авіації з тим, щоб спростити структуру бойового керування. Буде скорочена чисельність підрозділів, які задіяні у ППО материкової частини США.

У військово-морських силах розроблений документ під назвою «Вперед… з моря» відповідно до якого визначені основні завдання ВМС: контроль морських просторів і завоювання переваги на морі; забезпечення стратегічного стримування, стратегічного перекидання та передової присутності на морі. Крім того, головним завданням сил загального призначення ВМС залишається підтримка їх у високій бойовій готовності до ведення спільних з СВ та ВПС операцій у складі об’єднаних угруповань – експедиційних сил. Основна увага сучасної концепції використання ВМС приділяється їх залученню у прибережних зонах поблизу кризових районів (так званих «експедиційних війн» по захисту національних інтересів) з головним завданням – забезпечити панування на морі і перевагу у повітряному просторі над акваторіями в районах конфліктів у прибережних водах і у повітряному просторі над самим узбережжям на глибину дальності дії високоточної зброї кораблів і літаків палубної авіації (1200–1800 км від берега).

Водночас, продовжується структурна реорганізація ВМС, яка викликана скороченням бюджету на потреби ВМС. Скорочується кількість бойових кораблів за рахунок виведення з бойового складу застарілих кораблів. Водночас до бойового складу ВМС включаються нові кораблі різних класів, в основному носії високоточної зброї, бойові можливості яких дозволяють замінити одним декілька кораблів старих типів.

В найближчому майбутньому зусилля ВМС США будуть спрямовані на продовження передової присутності експедиційних сил у передових районах у складі оперативних флотів (ОФ) з метою контролювання і запобігання кризам та негайного реагування «усією міццю з моря» у випадку невдачі залякування та початку регіонального конфлікту.

Сучасна роль морської піхоти щодо присутності у передових районах та дій «проти берега» є унікальною і буде постійно зростати. Крім того, з’явилась тенденція щодо використання морської піхоти в якості сил швидкого розгортання, особливо під час проведення спільних операцій і навчально-бойових заходів з країнами ЦСЄ та АТР. Активно впроваджується нова концепція «Корабель-ціль-маневр» (Ship-to-Objective Maneuver), яка передбачає нанесення удару по віддаленим від узбережжя об’єктам противника силами МП без попереднього захоплення берегового плацдарму.

Реформування та розвиток ЗС Великобританії здійснюються згідно з новою програмою МО Великобританії «Стратегічний оборонний перегляд», яка визначає основні цілі та завдання національних ЗС, пріоритетні напрямки їх подальшої розбудови, а також роль та місце збройних сил у майбутній системі національної безпеки. Новим елементом даної програми є розвиток військового співробітництва з країнами ЦСЄ та СНД.

Передбачається створення об’єднаних сил швидкого реагування (ОСШР), які включатимуть елементи об’єднаних сил швидкого розгортання, а такожз’єднання та частини СВ, ВПС і ВМС, підрозділи бойового та матеріально-технічного забезпечення. Це дозволить Великобританії брати участь одночасно в двох миротворчих операціях з контингентами сухопутних військ до 15 тис. чол. в кожному. Для посилення можливостей ОСШР створено: об’єднане авіаційне крило літаків ВМС та ВПС, об’єднане вертолітне командування. Термін оперативної готовності нового об’єднання ЗС визначено середину 2001 року.

Головною метою реорганізації сухопутних військ є створення високомобільних з’єднань, оснащених сучасними зразками озброєння і військової техніки та спроможних вирішувати завдання у складі багатонаціональних сил угруповань ОЗС НАТО на Європейському ТВД, здійснювати оборону країни та самостійно і ефективно діяти за межами зони відповідальності альянсу. При цьому, загальна чисельність СВ буде збільшена на 3300 чол., в основному, за рахунок розгортання додаткових підрозділів бойового та матеріально-технічного забезпечення (зв’язку, інженерних, тилових тощо).

Реорганізація та модернізація військово-повітряних сил Великобританії спрямовані, перш за все, на підготовку сил до участі в операціях «проекції сили», внаслідок чого головна увага приділяється збереженню збалансованого складу авіації, в тому числі: ударних літаків, літаків ППО, морської авіації, ДРЛВ, літаків-заправників та вертольотів пошуку і рятування. Головними напрямками зосередження зусиль з реформування ВПС є вдосконалення системи управління і технічна модернізація. Центральне місце в плані посилення ударних можливостей ВПС Великобританії відводиться програмі «Єврофайтер».

Розвиток британських військово-морських сил здійснюється на основі перспективного плану розвитку ВМС «Стратегічний план на 2000–2015 роки» і спрямований на поступовий відхід від проведення великомасштабних бойових дій на океанському просторі та перехід до проведення операцій, перш за все, в прибережних районах. На сучасному етапі, основна увага зосереджена на розвитку основної тріади флоту – ударних авіаносних груп, атомних підводних човнів та амфібійно-десантних сил, оскільки з введенням у 1999 році до бойового складу ВМС четвертого ПЧАРБ типу «Вейнгард» командування ЗС Великобританії завершило реалізацію програми модернізації стратегічних сил і протягом принаймні 10–15 років не планує будівництва нових аналогічних систем.

Реформування та розвиток ЗС ФРН здійснюється в рамках програми Федерального міністерства оборони «Бундесвер – продовження розвитку в ХХІ столітті: основоположні засади фундаментального відновлення.»