Смекни!
smekni.com

Грошові та кредитні системи Хорватії i Словенії (стр. 3 из 3)

Спеціалісти вважають, що експансія західноєвропейських банків у східноєвропейські країни має великі перспективи. Досить активно в цьому плані діє німецько-австрійська група Hypo – Vereinsbank , яка утворилася у 2000 р., коли німецький Vereinsbank поглинув Ва n к Austria, який у свою чергу в 1997 р. об'єднався з австрійським банком Greditanstalt. Сьогодні група має велику мережу філій у країнах Центрально-Східної Європи. Проникаючи на нові ринки, група враховувала ринкову ситуацію, яка значно відрізнялася від західноєвропейської. За останні десять років ситуація докорінно змінилася: закони про банки і банківську діяльність були узгоджені із положеннями ЄС, крім того, певною мірою просунулося вирішення проблеми безнадійних боргів; у всіх країнах, крім Словенії, найбільші комерційні й універсальні банки були приватизовані. Ці зміни відкривали іноземним фінансовим інститутам нові можливості для проникнення на ринки регіону.

Саме тоді Ва n к Austria і Hypo - Vereinsbank придбали два великі польські банки — Powszeckny Bank Kreditowy (РВК) і Ва n к Przemyslowo Handlowy (ВРН). Потім група здійснила їх злиття, після чого Hypo - Vereinsbank перетворився у третій за значенням банк Польщі. Злиття Ва n к Austria / Greditanstalt із Hypo - Vereinsbank згодом забезпечило збільшення активів групи до 21 млрд євро і нині вона працює у 15 країнах регіону. Діяльність групи у Східній Європі більш прибуткова, ніж на насичених німецьких та австрійських ринках. У сумарному прибутку в Центрально-Східній Європі він становить понад 25 % [1 с.7] .

За даними аналітиків Raiffeisen International, банківські системи у країнах Центрально-Східної Європи перебувають на різних стадіях роз d итку. Більшість банків, що функціонують у країнах N МС-8 (вісім нових членів ЄС — Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина, Словенія, Естонія, Латвія, Литва), належать, головним чином, зарубіжним власникам. У цій групі єдиний державний банк — польський РКО, — який, за прогнозами, буде виставлено на продаж у поточному році. І лише два банки — угорський ОТР і латвійський Рагех Ваnка — перебувають у власності вітчизняних підприємців.

Аналогічна ситуація в субрегіоні СС-3, що охоплює кандидатів на вступ до ЄС у 2007 р. — Болгарію, Румунію, Хорватію. Більшість своїх банківських систем під іноземний контроль передали Хорватія і Болгарія. Консолідація банківської системи у Болгарії була повністю завершена у 2003 р. У Румунії функціонують два великих банки, а держава є власником контрольного пакету акцій. Це Ва n ка Comerciala Romana і СЕС. Але протягом 2005—2006 рр. вони будуть приватизовані.


Література

1. Расширение ЕС и банковская система // Банковская практика за рубежом. – 2004. -№5. – с.4-5

2. Европейский плацдарм для расширения // Банковская практика за рубежом. – 2005. - №1. с. 70-71

3. Восточноевропейский банк австрийского происхождения // Банковская практика за рубежом. – 2004. - №8 с. 33

4. Банки на обломках Югославки // Банковская практика за рубежом. – 2005. - №5. –с. 87