Смекни!
smekni.com

Основи податкового адміністрування (стр. 7 из 9)

Платники збору подають до податкової інспекції податковий розрахунок збору за право використання місцевої символіки.(додаток 14).

Комунальний податок

Комунальний податок - це обов'язковий місцевий податок, який нараховується на основі неоподаткованого мінімуму доходів громадян та середньоспискової чисельності працюючих(табл. 2.6).

Таблиця 2.6

Комунальний податок
Платники Юридичні особи, за виключенням бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств
Об”єкт Фонд оплати праці, розрахований виходячи з офіційно встановленого неоподаткованого мінімуму доходів громадян (незалежно від фактично сплаченої заробітної плати), помноженого на середньоспискову чисельність працюючих за звітний місяць
Ставка Граничний розмір ставки не повинен перевищувати 10% річного фонду оплати праці, розрахованого виходячи з неоподаткованого мінімуму доходів громадян
Джерело Для юридичних осіб - собівартість

Платники комунального податку в строки до 20 числа звітного місяця приносять до податкової інспекції:податковий розрахунок комунального податку(додаток 15) .

11. Валютний контроль

Законодавством України валютні операції обумовлені особливостями обліку і оподаткування. Найбільш розповсюдженими валютними операціями є: імпорт чи експорт продукції (товарів, робіт, послуг); купівля чи продаж іноземної валюти; внески до Статутного фонду в інвалюті; розрахунки з підзвітними особами тощо.Дані особливості потребують окремої уваги з боку органів ДПС.Саме тому у структурі ДПА існють окремі відділи,які слідкують за правильністю дотримання чинного законодавства.

Відділ контролю за фінансовими установами та операціями у сфері ЗЕД є структурним підрозділом ДПІ у Святошинському районі,головним завданням якого є проведення організаційної роботи при здійсненні контролю за валютними операціями і за взаємодією нерезидентів та резидентів у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Основною функцією відділу валютного контролю є проведення і організація робіт з питань здійснення контролю за дотриманням законодавства про валютне регулювання та іншого, що регулює зовнішньоекономічну діяльність резидентів і нерезидентів.

В відповідності до Закону України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” виручка резидентів в іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках в строки не пізніше, чим 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, яка експортується, а в випадку експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності - з моменту підписання акту, що свідчить про закінчення виконаних робіт[8,ст.2].

В випадку порушення резидентами термінів повернення в Україну валютної виручки вони платять пеню в розмірі 0,3% за кожен день прострочення від суми нестриманої виручки перерахованої в грошову одиницю України по курсу НБУ на день виникнення заборгованості. В випадку прийняття судом чи арбітражним судом Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торговельно-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, що виникла в зв'язку з недотриманням нерезидентом строків платежу, передбачених експортно-імпортними контрактами, терміни, обумовлені Законом про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті, призупинюються, і пеня за їх порушення за цей період не стягується. Якщо ж суд чи арбітражний суд приймає рішення про відмову в позові повністю чи частково терміни, передбачені законом про порядок здійснення в іноземній валюті відновлюються і пеня за їх порушення сплачується за кожен день прострочення. Безпосереднє стягнення пені з резидентів по результатам документальних перевірок здійснюють податкові адміністрації[8,ст.4]

По валютних операціях передбачено цілий ряд особливостей щодо оподаткування. Для імпортованої продукції базою оподаткування ПДВ є договірна ціна (контрактна), але не менше вантажної вартості, що вказується в ввізній вантажній декларації з врахуванням витрат на транспортування на вантаження, розвантаження, перевантаження і страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних і інших видів винагород, акцизних зборів, мита тощо. Визначена вартість перераховується в гривні по курсу НБУ, діючому на момент виникнення податкових зобов'язань.

Датою податкових зобов'язань при імпорті є дата оформлення ввізної митної декларації з вказуванням в ній суми податку, що підлягає сплаті.

Операції по експорту обраховуються по нульовій ставці податку на додану вартість. Товари вважаються експортованими платникам податку за кордони України в випадку, якщо їх вивіз засвідчений належно оформленою митною вантажною декларацією. Не дозволяється застосування нульової ставки ПДВ до операції по експорту товарів (робіт, послуг) в випадку, якщо вони звільнені від оподаткування на митній території України, тобто ті товари (роботи, послуги), які звільнені в середині країни від оподаткування в випадку експорту повинні збільшуватись в своїй вартості на суму податку.

Платники податку зобов'язані вести окремий облік по продажу і придбанню (імпорту і експорту) товарів (робіт, послуг). Даний облік ведеться в спеціальних книгах, формах, порядок заповнення яких встановлюється центральним податковим органом України[7,ст.5]

Доходи від експортних операцій є доходами підприємства і обкладаються податком на прибуток. Отримана на рахунок підприємства валюта не підлягає обов'язковому продажу, а доходи отримані протягом звітного періоду перераховуються в гривни по офіційному курсу НБУ, який діяв на дату отримання (нарахування) таких доходів і не підлягають перерахунку в зв'язку із зміною курсу гривні протягом звітного періоду. Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств” введена категорія - балансова вартість іноземної валюти, яка визначається по курсу на дату отримання доходів на рахунок. Витрати понесені (нараховані) платником податку на прибуток в іноземній валюті протягом звітного періоду в зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до валових витрат, визначаються в сумі балансової вартості іноземної валюти, визначеної по вантажній митній декларації. В випадку купівлі валюти балансовою вартістю вважається сума гривень, сплачена за покупку валюти, за мінусом комісійних чи інших послуг по купівлі, і не підлягає перерахунку в зв'язку з зміною курсу гривни протягом звітного періоду.

В випадку купівлі іноземної валюти за гривні валові витрати чи валові доходи платника податку не змінюються. Сума гривен сплачена платником податку в зв’язку з такою купівлею (без врахування комісійних чи інших послуг) вважається балансовою вартістю такої іноземної валюти.В випадку купівлі однієї іноземної валюти за іншу балансова вартість купленої іноземної валюти визначається на рівні балансової вартості валюти яка була продана.В випадку продажу іноземної валюти за гривни валові доходи платника податку збільшуються на суму гривен, отриманих від покупця в зв'язку з таким продажем, а валові витрати такого платника збільшуються на суму балансової вартості такої іноземної валюти.З метою оподаткування будь-яка іноземна валюта чи заборгованість в іноземній валюті перераховується в гривни по офіційному курсу НБУ, який діяв на останній робочий день звітного періоду.[7,ст.7]

12. Ознайомлення з інформаційними системами (ІС) в ДПІ Святошинського району

Функціями Управління інформатизації процесів оподаткування в ДПІ Святошинського району є технічне та програмне забезпечення роботи відділів податкової інспекції. Основне програмне забезпечення розроблюється фахівцями Головної державної податкової адміністрації України.

Побудова програмних комплексів ДПІ складається з окремих АРМів-автоматизованих робочих місць, що виконують функції певних ділянок роботи. Зокрема, створено АРМи перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати прямих та непрямих податків з юридичних осіб (АРМ "Аудит"), перевірки правильності нарахування та сплати податків фізичними особами (АРМ "Підприємець"), перевірки сплати ресурсних платежів (АРМи "Вода", "Земля"), а також для узагальнення податкової інформації і складання звітності (АІС "Податки").

З метою автоматизації роботи податкових інспекторів-ревізорів, які перевіряють правильність нарахування податків з юридичних осіб створено АРМ "Аудит". В ньому формують та отримують звітну інформацію та складають плани перевірок. Доступ до окремих видів звітності та до розділу планів перевірок здійснюється за допомогою меню користувача.

Автоматизоване робоче місце інспектора по обліку податку на додану вартість містить функції по накопиченню,систематизуванню та обробці інформації з подальшим складанням звітності про платників цього виду податку та стан розрахунків з бюджетом по цьому виду податку.Вхідною інформацією для формування програмних продуктів цього АРМу є акти перевірок, протоколи, довідки щодо податку на додану вартість. Отримувана інформація є систематизованою за певними ознаками: тип перевірки, назва підприємства, посадові особи ДПІ, що проводили перевірку, види нарахувань та проведених заходів. Даний АРМ формує звітність, що відноситься до податку на додану вартість, в розрізі платників та об’ємів сплати податку.

Також за допомогою окремого АРМу проводиться робота по опрацюванню даних щодо правильності нарахування та своєчасності розрахунків по податкам з фізичних осіб. Ведеться окремий облік осіб, що займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, та осіб, які отримують доходи більш ніж з одного джерела (здача майна в оренду, робота за сумісництвом, реалізація власності тощо). Вхідною інформацією є податкові декларації, звітність, яка надана підприємствами до державної податкової інспекції стосовно сум нарахованих та сплачених по прибутковому податку. Вихідною інформацією є звітність щодо цього виду податку.