Смекни!
smekni.com

Основи податкового адміністрування (стр. 9 из 9)

Внаслідок динамічного навантаження на кістово-м’язовий апарат кистей рук виникають больові відчуття різної сили в суглобах та м’язах кистей рук; оніміння та уповільнена рухливість пальців; судоми м’язів кисті; ниючий біль в ділянці зап’ястя.

У результаті виникають локальні м’язові перенапруження, хронічні розтягнення м’язів травматичного характеру, що можуть викликати професійні захворювання: дисоціативні моторні розлади, захворювання периферійної нервової та кістково-м’язової систем.

Крім того, робота «сидячи» призводить до зниження м’язової активності – гіподинамії. За браком рухів відбувається зниження споживання кисню тканинами організму, сповільнюється обмін речовин. Це сприяє розвитку атеросклерозу, ожиріння, може стати причиною дистрофії міокарда, хронічного головного болю, запаморочення, безсоння, роздратування.

Трудова діяльність працівників ДПІ Святошинського р-ну належить до категорії робіт, які пов’язані з використанням великих обсягів інформації, із застосуванням комп’ютеризованих робочих місць, із частим прийняттям відповідальних рішень в умовах дефіциту часу, безпосереднім контактом із людьми різних типів темпераменту тощо. Це зумовлює високий рівень нервово-психічного перевантаження, знижує функціональну активність центральної нервової системи, призводить до розладів в її діяльності, розвитку втоми, перевтоми, стресу.

Тривала робота на комп’ютеризованому робочому місці призводить до значного навантаження на всі елементи зорової системи і зумовлює втому та перевтому зорового аналізатора. Напружена зорова робота викликає «очні» (біль, печія та різь в очах, почервоніння повік та очей, ломота у надбрівній частині тощо) та «зорові» (пелена перед очима, подвоєння предметів, мерехтіння, швидка втома під час зорової роботи) порушення органів зору, що може викликати головний біль, посилення нервово-психічного напруження, зниження працездатності.

Страхування працівників від нещасного випадку та професійного захворювання

Згідно з Законом України «Про обов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999р. №1105 –XIV, що був введений в дію 1 квітня 2001р страхування в ДПІ Святошинського р-ну здійснюється в безособовій формі. Сам факт вступу на роботу свідчить про те, що вона застрахована.[5]. Всі працівники застраховані.

Страхування здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків. Суми страхових внесків обчислюються у розмірі 0,2% до Фонду оплати праці.

Організація пожежної безпеки

Державний нагляд за станом пожежної безпеки здійснює управління Державної пожежної охорони, створене при Міністерстві внутрішніх справ, а відомчий - Державна податкова адміністрація України.

Організацію заходів по дотриманню вимог пожежної безпеки в ДПІ Святошинського р-ну забезпечує відповідальний за пожежну безпеку (за сумісництвом, згідно наказу начальника ДПІ Святошинського р-ну).

Головними нормативно-правовими актами в сфері пожежної безпеки є Закон України " Про пожежну безпеку " від 17 грудня 1993 р. (із змінами та доповненнями), Правила пожежної безпеки в Україні затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України, інструкції і положення Управління державної пожежної охорони, накази та інструкції ДПА України тощо. Локальними актами у даній сфері є Інструкція з правил пожежної безпеки для співробітників ДПА в Києві та Київській області та Інструкції з пожежної безпеки по ДПІ Святошинського р-ну. Відповідно до вимог Правил пожежної безпеки, в кожному кабінеті є інструкція з правил пожежної безпеки, а за наявності комп’ютера - вуглекислотний вогнегасник (переносний) ОУ-5; стелі обладнані автоматичною пожежною сигналізацією - тепловими або димовими сповіщувачами. Зокрема, кабінет оснащений одним вогнегасником (на площу 12 м2) та двома димовими пожежними датчиками. В коридорі біля кожної кімнати, яка обладнана вогнегасником, наклеєний спеціальний знак. Також на площах загального користування існують місця ручних пожежних оповіщувачів.

Забороняється паління у приміщеннях, коридорах відділення. Паління дозволяється тільки у спеціально відведених місцях. Працівникам забороняється користування у приміщеннях електрочайниками та іншими нагрівальними приладами. Встановлено суворий пожежний режим (порядок огляду і закриття приміщень після закінчення роботи, вимкнення електроприладів, освітлення). Заборонено перебування у приміщеннях працівників після 20-ої години та у вихідні дні, крім випадків, коли видаються спеціальні розпорядження керівництвом[13].

Організаційними заходами, які сприяють запобіганню виникнення пожежної безпеки є своєчасне проведення протипожежних інструктажів, навчання та атестація обслуговуючого персоналу; наявність попереджувальних плакатів та написів.

За порушення вимог та правил пожежної безпеки, працівники відділу та посадові особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Рекомендації щодо організації охорони праці у відповідності з нормативними вимогами

Проходячи стажування в ДПІ Святошинського р-ну можна зробити висновки, що використовується нормативна база у вигляді положень, правил та інструкцій.

Для удосконалення служби охорони праці в ДПІ Святошинського р-ну рекомендується вжити такі заходи:

Створити відділ з охорони праці.

Постійно проводити роз’яснювальну та виховну роботу серед працівників Святошинської ДПІ щодо посилення контролю за дотриманням ними Положення про охорону праці, правил пожежної безпеки, техніки безпеки в службових приміщеннях та місцях загального користування.

Начальнику відділу кадрів встановити порядок, згідно якого працівники, які приймаються на роботу в ДПІ, обов’язково проходитимуть інструктаж з питань охорони праці, техніки безпеки.

Щоквартально проводити комплексне обстеження службових приміщень (технічний стан електрообладнання, комп’ютерної та копіювальної техніки, електромережі живлення, устаткування).


Список використаної літератури

1.Конституція України в редакції вiд 06.04.2010

2.Декрет КМУ „Про Акцизний збір” вiд 26.12.1992 № 18-92 із змінами та доповненнями.

3.Декрет Кабінету Міністрів України „Про місцеві податки та збори” вiд 20.05.1993 № 56-93 із змінами та доповненнями.

4.Закон України „Про державну податкову службу” від 04.12.1990 № 509-XII із змінами та доповненнями.

5.Закон України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" вiд 18.01.2001 № 2240-III із змінами та доповненнями.

6.Закон України „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів” вiд 11.12.1991 № 1963-XII із змінами та доповненнями

7.Закон України „Про ПДВ” вiд 03.04.1997 № 168/97-ВР із змінами та доповненнями.

8.Закон України „Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” вiд 23.09.1994 № 185/94-ВР із змінами та доповненнями.

9. Закон України „Про податок з доходів фізичних осіб” вiд 22.05.2003 № 889-IV із змінами та доповненнями.

10.Закон України „Про плату за землю” вiд 03.07.1992 № 2535-XII із змінами та доповненнями

11.Закон України „Про оподаткування прибутку підприємств” вiд 28.12.1994 № 334/94-ВР із змінами та доповненнями.

12. Закон Ураїни Про внесення змін до Закону України "Про охорону праці" вiд 21.11.2002 № 229-IV

13.Закон України „Про пожежну безпеку” вiд 17.12.1993 із змінами та доповненнями.

14.Закон України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення „вiд 24.02.1994 № 4004-XII

15.Кодекс Законів Про Працю в редакції вiд 30.03.2010р.

16.Інструкція ДПА України „Про порядок справляння збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету” від 23.06.1999 р. № 105/309

17.Інтернет-енциклопедія„Вікіпедія” http://uk.wikipedia.org/wiki/Єдиний_податок

18.Наказ ДПА України „Про затвердження порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів)” №80 від 19.02.1998р. із змінами та доповненнями.

19.Наказ ДПА України „Про затвердження форми податкової декларації з ПДВ та Порядку її заповнення і подання” №166 від 30.05.1997 із змінами та доповненнями.

20.Наказ Державної податкової адміністрації України „Про затвердження порядку оформлення результатів невиїзних документальних, виїзних планових та позапланових перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства” №327 від 10.08.2005 із змінами та доповненнями.

21.Постанова ВРУ від 12.09.96 р. №365/96-ВР "Про перелік товарів (продукції), на які встановлюється акцизний збір".

22.Постанова Кабінету Міністрів України „Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, та його справляння” від 29.01.1999 N 115 із змінами та доповненнями.

23.Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту" від 16 серпня 1999 р. № 1494 із змінами та доповненнями.

24.Указ Президента України „ Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” вiд 03.07.1998 № 727/98