Смекни!
smekni.com

Оцінка фінансового стану підприємства (стр. 5 из 9)

Важливу роль у комплексній оцінці фінансового стану підприємства, особливо в акціонованих підприємствах, відіграє третій із розглянутих показників - коефіцієнт віддачі акціонерного капіталу.[21, с. 314-317 ]


3. Шляхи вдосконалення оцінки фінансового стану підприємства

Одним з найважливіших напрямків розвитку оцінки фінансового підприємства стану є його автоматизація. Найважливішим практичним наслідком комплексної автоматизації аналізу фінансового стану підприємства є скорочення тимчасових витрат, і, що найважливіше, автоматизація дає змогу аналітику концентрувати свій час і зусилля не на виконанні рутинних розрахункових процедур, а на вдосконалення методики аналізу, Постійне поліпшення його якості.

Основна вимога до автоматизації оцінки фінансового стану підприємства, представлене в найбільш загальному вигляді, могло б виглядати так: програмний комплекс повинен відповідати завданням конкретного банку і фактично являти собою його модель.

Автоматизація оцінки фінансового стану підприємства технологічно реалізується в певних програмах, які умовно можна розділити на:

спеціалізовані;

програми загального призначення (Excel).

Спеціалізоване програмне забезпечення буде розглянуто на прикладі аналітичного програмного комплексу «Нострадамус»

Аналітичний програмний комплекс (АПК) «Нострадамус» представляє собою інструментальну систему класу OLAP (оперативної аналітичної обробки) і містить розширюваний набір прикладних решеній (реалізованих методик) для ефективного управління аналізу фінансового стану підприємства. Прикладні рішення АПК «Нострадамус» допомагають управляти бізнес-процесами підприємства і призначені, в першу чергу, для вищої та середньої керівництва, аналізу, планування. Крім того, реалізовані прикладні рішення, що дозволяють отримувати як стандартну, так і будь-яку спеціалізовану звітність підприємства.

АРХІТЕКТУРА КОМПЛЕКСУ

АПК «Нострадамус» складається з ядра і прикладних рішень.

Ядро включає в себе:

Сховище даних c налаштованим модулем завантаження даних з різних джерел і компонентами адміністрування комплексу;

Система показників, що дозволяє забезпечити простий доступ до даних різної структури і розрахунок формульних методик;

Генератор звітів з можливостями аналізу «що-якщо», занурення в дані, Збереження звітів в архів і побудови графіків;

Модуль багатовимірного аналізу (OLAP), що дозволяє аналізувати дані в різних інформаційних розрізах;

Модельні таблиці, що дозволяють будувати фінансові моделі для побудови прогнозів і планів, а також для проведення аналізу «що-якщо».

В даний час в рамках комплексу реалізовані наступні прикладні рішення:

Підготовка звітності підприємства;

Аналіз фінансового стану підприємства;

Аналіз балансів підприємств;

Бюджетування;

Казначейство.

Аналіз клієнтської бази.

Прикладні рішення АПК «Нострадамус» використовують потужний інструментарій ядра, що дозволяє швидко реалізовувати нові методики або адаптувати існуючі в відповідно до вимог кожного підприємства.

ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРИНЦИПИ

При проектуванні АПК «Нострадамус» використовувалися найбільш ефективні технологічні принципи побудови корпоративних аналітичних систем.

Технологія сховищ даних (data warehouse) покладена в основу роботи системи. Інформація збирається в єдину базу даних, систематизується і приводиться до єдиного формату. Після цього вона доступна для аналізу та перегляду. Дана технологія особливо актуальна в підприємствах, які використовують у своїй роботі не одну, а кілька бізнес-систем. У цьому випадку АПК «Нострадамус» може синхронізувати дані з різних джерел і при аналізі зіставляти інформацію з різних систем. Робота на власному сховище дозволяє позбавити бізнес-системи (зокрема, АБС) від навантаження, пов'язаного зі звітами та аналітичними запитами, і, таким чином, підвищити їх продуктивність.

Технологія багатовимірного аналізу (OLAP) надає користувачеві можливість самостійно аналізувати дані в різних інформаційних розрізах, не обмежуючись вбудованими в систему звітами і не звертаючись до програміста. Система дозволяє швидко змінювати інформаційні розрізи та шляхи підсумовування даних, а також отримувати агреговану інформацію по групах об'єктів за допомогою динамічного згортання, розгортання, фільтрації вимірів і механізму угруповань.

Відкритість. АПК «Нострадамус» підтримує роботу зі стандартними форматами даних та протоколів, завдяки чому він легко інтегрується в існуючу технологічну інфраструктуру банку. Підтримується імпорт з різних банківських облікових систем (в тому числі, ІСУБД «Нова Афіна», ІХС «Гефест», ІХС «Центавр»), баз даних (Oracle, MS SQL і т.п.), Файлів форматів Dbase, Excel, текст. Можливий експорт у форматах HTML, MS Word, MS Excel. Завдяки гнучкості і відкритості системи, список підтримуваних форматів даних може бути легко розширений.

Надійна система безпеки. Захист даних на рівні СУБД робить неможливим несанкціонований доступ до даних навіть для технічно грамотного зловмисника, а гнучка система розмежування прав дозволяє організовувати доступ до даних на рівні конкретних документів, Клієнтів і особових рахунків у суворій відповідності з повноваженнями конкретного користувача.

Ергономічність. АПК «Нострадамус» відрізняють інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, можливість індивідуального настроювання відповідно до потреб користувача, використання сучасних візуальних технологій, таких як:

переміщення елементів по екрану за допомогою миші (drag - drop),

спливаючі меню,

настроюються панелі інструментів,

дерева об'єктів зі зручною навігацією і т.д.

Занурення в дані (drill-down). Усі звіти, таблиці, графіки та діаграми в системі забезпечені коштами «занурення в дані», які дозволяють негайно з'ясувати, яким чином були отримані ті чи інші результати, аж до доступу до первинної інформації.

Гнучкість. Система володіє широким набором засобів настроювання відповідно до вимог технології роботи конкретного підприємства.

Мова налаштувань. Передбачена можливість написання макросів на простому, зручному й потужному мовою скриптів.

Формульний мову. В АПК «Нострадамус» використовується система показників, що визначаються формулами. Можлива побудова ієрархії формул у вигляді системи показників. Для прискорення процесу обчислень передбачена можливість попереднього розрахунку часто використовуваних показників і збереження їх значень в базі даних.

Система довідників - також один із засобів налаштування АПК «Нострадамус». Можлива настройка користувальницького інтерфейсу й структури існуючих довідників, а також створення нових довідників.

Редактор методик. Передбачена можливість швидкого і зручного редагування аналітичних методик рядовим користувачем без залучення програмістів.

Найбільш доступним способом вирішення задачі оцінки фінансового стану є аналіз стандартної звітності, і тут АПК «Нострадамус» надає інструментарій для ефективного проведення такого аналізу.[3, с. 75 ]

Пропонований метод аналізу складається з наступних етапів:

1. Завантаження звітності цікавлять організацій.

АПК «Нострадамус» поставляється з готовими настройками прийому і аналізу інформації, що публікується звітності підприємства, однак при необхідності він може бути легко перенастроєний для роботи з будь-якими іншими джерелами даних.

2. Проведення швидкого експрес-аналізу організації.

Досить багато організацій можуть бути швидко і впевнено оцінені як ненадійні або, навпаки, як бажані партнери. Експрес-аналіз дозволяє навіть відносно некваліфікованої персоналу швидко і просто обробити подібні «прості» випадки.

3. Проведення структурного і динамічного аналізу за допомогою аналітичних таблиць і графіків.

Якщо експрес-аналіз не дав однозначно позитивною або однозначно негативної оцінки, то організація повинна бути більш ретельно проаналізовано досвідченим аналітиком. На допомогу йому АПК «Нострадамус» надає зручний інструментарій для проведення структурного аналізу фінансового стану, а також для відстеження історичної динаміки стану організації.

4. Рейтинг-аналіз на тлі ринку.

Досить часто зустрічається завдання групового аналізу декількох організацій. Наприклад, це необхідно при виборі партнера з групи організацій, відстеження поведінки конкурентів або аналізу загальної ситуації на будь-якому сегменті ринку. Для проведення таких досліджень АПК «Нострадамус» надає наочні діаграми і рейтинг-звіти.

5. Регулярне автоматичне проведення моніторингу діяльності, що цікавить організації.

Для забезпечення надійності бізнесу необхідно регулярно відслідковувати стан контрагентів і конкурентів. АПК «Нострадамус» може автоматично із заданою регулярністю відстежувати цікавлять показники і своєчасно сповіщати про виникнення критичних ситуацій.

Важливою перевагою системи є можливість формування практично будь-якого звіту за результатами аналізу за допомогою гнучкого генератора звітів.

Недоліком системи виступає її дорожнеча, а також те, що, як і будь-яка інша складна програмна система, вона вимагає час у персоналу для адаптації до неї. Крім того, настройка і налагодження системи також потребують додаткових трудовитрат.

Програма «Аналіз фінансового стану підприємства».

Програма «Аналіз фінансового состояніяпредпріятія» є спеціалізованою аналітичною програмою, призначеної для фінансового аналізу.

Введення даних за балансовими рахунками можна здійснювати на основі ручного введення або на основі прив'язки до операційного дня. Для ручного введення користувач з довідника вибирає потрібний підприємство. Далі необхідно набрати дату, на яку буде проводиться введення. Також можливий введення даних лізингові звітності, що публікується. Важливими перевагами розглянутої програми є: