Смекни!
smekni.com

Фінансове планування в сучасних умовах економіки України (стр. 9 из 14)

Для аналізу фінансового стану підприємства та необхідних висновків щодо, зокрема, його фінансового положення застосовується наступна група коефіцієнтів, які порівнюються з нормативними та у динаміці.

Оцінка ліквідності підприємства.

Платоспроможністю (ліквідністю підприємства) є його спроможність здійснювати платежі наявними коштами або такими, які безперервно поповняються за рахунок його діяльності. Платоспроможність (ліквідність) характеризує життєздатність, стійкість підприємства.

Показники ліквідності розраховуються як відношення суми ліквідних активів до суми короткострокових зобов'язань.

Для обчислення показників ліквідності необхідно всі активи балансу розділити на групи за ступенями їх ліквідності.

Перша група ліквідних коштів — грошові кошти в касі, на розрахунковому рахунку, валютному та інших рахунках, а також короткострокові фінансові вкладення.

Друга група ліквідних коштів — заборгованість, яка легко перетворюється в грошові кошти (дебіторська заборгованість).

Третя група ліквідних коштів — товарно-матеріальні запаси, готова продукція, незавершене виробництво.

Для оцінки ліквідності використовуються такі показники:

1. Коефіцієнт покриття розраховується як відношення величини поточних активів до поточних зобов'язань визначається за формулою 2.1:

Кn=

(2.1)

Кnпоч.=

Кnкін=

Міжнародний досвід свідчить, що оптимальне значення даного коефіцієнта має дорівнювати 2-2,5. На нашому підприємстві цей показник нижче оптимального.

2. Коефіцієнт загальної ліквідності розраховується як відношення величини грошових коштів, короткострокових фінансових вкладень до величини короткострокових зобов'язань визначається за формулою 2.2:

Кзл=

(2.2)

Кзл=

Кзл=

Вважається, що даний коефіцієнт має бути >1. В нашому випадку він в 10 разів менший.

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності розраховується як відношення величини грошових коштів до величини поточних зобов'язань визначається за формулою 2.3:

Кал=

(2.3)

Калпоч.=

Калкін=

Цей коефіцієнт показує, яку частку короткострокових зобов'язань підприємство повинно негайно виплатити. Теоретично цей коефіцієнт має бути рівним 0,25-0,3.

4. Величина власних оборотних коштів визначається : власний капітал - оборотні активи визначається за формулою 2.4:

Ввок = Ряд 380 – (0,80 – 0,50) (2.4)

Ввок поч.= 110089 – (150439 – 0) = - 40350

Ввок кін = 83455 – (142406 – 0) = -58951

5. Доля оборотних засобів в активах знаходиться як відношення поточних затрат до суми господарських засобів визначається за формулою 2.5:

Коза =

(2.5)

Коза поч.=

Коза кін =

6. Доля виробничих запасів в поточних активах знаходиться як відношення величини запасів та затрат до величини поточних активів визначається за формулою 2.6:

Квз=

Квзпоч=

=0,720

Квзкін=

Оцінка фінансової стійкості (тривалості)

1. Коефіцієнт фінансової залежності розраховується як відношення величини загальної суми господарських засобів (ф.№1) до величини власного капіталу визначається за формулою 2.7:

Кфз=

(2.7)

Кфзпоч.=

Кфзкін=

1. Коефіцієнт фінансової автономії розраховується як обернений до коефіцієнта фінансової залежності і визначається за формулою 2.8:

Кфа=

(2.8)

Кфапоч.=

Кфакін=

Чим більше значення коефіцієнта, тим кращим є фінансовий стан підприємства. Якщо даний коефіцієнт має значення > 0.5, то фінансування за рахунок одержаних коштів здійснюється в межах норми. Для нашого підприємства на початок року цей коефіцієнт знаходився в межах норми, а на кінець став нижче норми. 3. Оцінка ліквідності.

Управління ліквідністю дозволяє уникнути тривалої, а нерідко і тимчасової неплатоспроможності і полягає в гнучкому та оперативному планування та координації виплат по боргових зобов'язаннях з грошовими надходженнями на рахунок підприємства.


Таблиця 2.9

Аналіз ліквідності підприємства ВАТ "ХБК"

Рік

На

початок року

На

кінець року

зобов'яза

ння

всього

(коротко

строкові)

грошові

кошти

підпри-

ємства

коефі-

цієнт

абсолют-

ної лік-

відності (гр2:гр1)

зобов'язан

ня всього

(коротко-

строкові)

грошові

кошти

підприє

мства

коефі-

цієнт

абсолют-

ної лік-

відності (гр5:гр4)

А 1 2 3 4 5 6
1999 875 6495 903 0,139
2000 6495 903 0,139 6741 924 0,137

2001

(прог

ноз)

6541 924 0,137 6593 715 0,108

4. Коефіцієнт оборотності.

Для забезпечення нормальних умов своєї діяльності підприємство змушене тримати певні запаси, що, звичайно, виключає частину капіталу з обігу і зменшує прибутковість.

Для визначення тенденцій оборотності оборотних засобів розраховується коефіцієнт оборотності як відношення виручки від реалізації продукції до суми оборотних засобів підприємства у відповідності з формулою 2.9:

Кл=

(2.7)

Клпоч.=

Клкін=


РОЗДІЛ З СТРАТЕГІЧНЕ ТА ОПЕРАТИВНЕ ПЛАНУВАННЯ НА

ПІДПРИЄМСТВІ ВАТ "ХБК"

З.1. Бізнес-план

Планування означає вибір цілей діяльності підприємства або його підрозділів.

Планування як функція менеджменту логічно виступає у здійсненні всіх інших його функцій [17, 33]. Планування як процес включає в себе наступні стани:

• постановка задач та цілей;

• визначення ресурсів для прийняття рішень;

• вироблення альтернатив (варіантів) рішень;

• вибір оптимальної альтернативи;

• введення плану в дію;

• виконання плану.

Прикладом програмного планування є складання "бізнес-плану" підприємства (або плану виходу на ринок з певним продуктом). Цей план складається вищими менеджерами (керівниками вищої ланки) підприємства із залученням функціональних спеціалістів та консультантів зі сторони. Такий план являється основою для визначення курсу стратегії поведінки підприємства в майбутньому і одночасно служить документом, що підтверджує серйозність намірів керівництва підприємства до його партнерів — банків і інвесторів, які мають наміри виступати в ролі його кредиторів.

В таблиці 3.1. представлена структура бізнес-плану і перелік задач аналізу і оцінки бізнесу. Бізнес-план містить в собі наступні розділи, розшифровка яких подана після таблиці.


Таблиця 3.1.

ТИПОВИЙ ПЕРЕЛІК РОЗДІЛІВ БІЗНЕС-ПЛАНУ, ЗАДАЧ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ Й ОЦІНКИ БІЗНЕСУ

Назва

розділу

Зміст розділу

Задачі аналізу та їх

оцінки

Титульнийлист Назва й адреса фірмиІмена й адреси засновників Суть проекту, що пропонується Вартість проекту Посилання на секретність
Резюме(ввідначастина) Основні положення проекту, щопропонуєтьсяМета виробництва, яке пропонуєтьсяНовизна продукції, що виробляєтьсяПовідомлення про об'єм продажу, витрат, виручки, прибутку, строк повернення кредитів Аналіз і оцінка об'єму продажАналіз витратОцінка ризикуОцінка прибутку
Товар(послуги) Опис продукту (послуги)Споживчі властивості товару (послуги)Відмінні особливості від товарів-конкурентівступінь захищеності патентами прогноз ціни і затрат на вироб­ництво, організацію сервісу Оцінка споживчихвластивостей товару,Аналіз товарів-конкурентівАналіз цін і затрат навиробництво продукції
Ринокзбуту Положення справ в галузіПотенціальні споживачіРинкова кон'юнктура Оцінка справ у галузіАналіз темпів приростувиробництва у галузіАналіз потенціальнихспоживачівАналіз ринковоїкон'юнктури
Конкурен-ція Потенціальні конкуренти:оцінка об'єму їх продажу,доходів, перспективвпровадження моделей, їхосновні характеристики, рівеньта якість дизайну продукції,політика цін Порівняльний аналізокремих груп показниківдіяльності конкурентівАналіз мети, стратегіїконкурентівАналіз сильних таслабких сторін діяльності конкурентів
Планмаркетингу ЦіниКанали збутуРекламаПрогноз нової продукціїЦіноутворенняЦінові показники Аналіз стану ринкуАналіз зміни цінАналіз зовнішніх івнутрішніх факторівАналіз ефективностірекламиАналіз сильних і слабкихсторін фірмиАналіз виробничихпотужностей фірми
Планвироб-ництва Виробничий процес (його опис)Перелік базових операцій пообробці.Постачання сировини,матеріалів, комплектуючихвиробів з повним перелікомумов (по ціні, кількості, якості)Обладнання, будинки, споруди,трудові ресурсиВитрати на виробництвопродукції
Організа-ційнийплан Комплектуваннякваліфікованого штатупрацівників і спеціалістівОрганізаційно-господарськаструктура підприємства.Оплата праці керівників Аналіз наявних працівників і їх кваліфікаціїВироблення вимог допотрібних спеціалістівАналіз організаційної структури підприємства Аналіз поточної оплати праці керівників Аналіз можливих стимулів
Юридич-ний план Форма власності підприємстваПравовий статус підприємства Аналіз та обґрунтуванняформи власності підприємстваАналіз правового статусу
Оцінкаризику істрахуван-ня Слабкі сторони підприємстваЙмовірність появи нових технологійАльтернативні стратегіїЗаходи профілактики ризиківПрограма самострахування ізовнішнього страхування від ризиків Аналіз ризику поджерелам та причинамАналіз ризику статистичним, експертним та комбінованим методамиАналіз виборуінвестиційних рішень
Фінанси-вий план Прогноз об'ємів реалізаціїБаланс грошових витрат та надходженьТаблиця доходів і витратСукупний баланс активів і пасивів підприємстваГрафік досягнення безвтратності Фінансовий аналіз діяльності підприємстваАналіз балансу грошовихвитрат і надходженьАналіз безвтратностіАналіз доходів та витратВиявлення внутрішньо-господарських резервів для укріплення фіна­нсового положення
Стратегіяфінансу-вання Визначення величини і джерелаотримання коштівОбґрунтування повного повернення коштів та отримання прибутків Аналіз коштів по джереламАналіз платоспроможностіпідприємстваАналіз строків окупностіінвестицій

У першому розділі — "Титульний лист" — вказується назва та реквізити фірми чи підприємства, імена та адреси засновників, назва та суть інвестиційного проекту (бізнес-плану), його вартість і, при необхідності, посилання на секретність чи конфіденційність даного матеріалу.