Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану підприємства (стр. 24 из 24)

Підприємство є юридичною особою. Права та обов’язки юридичної особи підприємство набуває з дня його державної реєстрації. Підприємство здійснює свою діяльність на основі і відповідно до чинного законодавства України.

ЧМОЗ МО України веде самостійний баланс, має розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням.

Підприємство здійснює операційну, інвестиційну та фінансову діяльність, вступає у фінансові відносини. Об'єктом фінансових відносин на підприємстві є вартість виготовленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, які формують виручку, а в процесі розподілу - фонди споживання, відшкодування витрат і прибуток, що є необхідною умовою забезпечення безперервності виробництва. Окрім того, об'єктом фінансових відносин на підприємстві є всі грошові надходження та нагромадження, тобто фінансові ресурси підприємства.

Суб'єктами фінансових відносин підприємства виступають держава, саме підприємство, його робітники та службовці, власники та акціонери (учасники), інвестори, фінансово-кредитні установи, інші підприємства та інші контрагенти. При цьому всі фінансові відносини підприємства можна згрупувати на зовнішні та внутрішні.

При створенні підприємства статутний капітал направляється на придбання основних фондів і формування оборотних ресурсів у розмірах, необхідних для ведення нормальної виробничо-господарської діяльності, вкладається в придбання ліцензій, патентів, ноу-хау, використання яких є важливим чинником при утворенні прибутку. Таким чином, початковий капітал інвестується у виробництво, в процесі якого створюється вартість, що виражається ціною реалізованої продукції. Після реалізації продукції вона приймає грошову форму - форму виручки від реалізації зроблених товарів, що надходить на розрахунковий рахунок підприємства.

Недостатність на підприємстві основних та оборотних коштів негативно впливає на виробничий процес. Поряд з технічними і організаційними факторами важливу роль в підвищенні ефективності використання основних засобів повинні відігравати фактори матеріального стимулювання працівників підприємств. Поліпшення інтенсивного та екстенсивного використання основних засобів підприємств безпосередньо позначається на зниженні собівартості виготовлюваних виробів за рахунок економії на умовно-постійних витратах, а в кінцевому підсумку це дає змогу збільшити прибуток підприємств та підвищити рентабельність їх діяльності.

Аналіз показав наявність суттєвих резервів покращення використання основних засобів за рахунок доведення показників стану і руху основних засобів до оптимальних значень, але для цього необхідно збільшити прибутки і погасити заборгованість. Збільшенню прибутків та об'ємів виробництва буде сприяти встановлення нових зв'язків, пошук нових партнерів.

На підприємстві дуже багато коштів іде на ремонт, модернізацію та реконструкцію основних засобів. Доцільно було би здійснювати поступове технічне переозброєння, що призвело б до зменшення цих витрат. Кошти на це переозброєння можна знайти за рахунок здачі в оренду великої кількості пустуючих приміщень та обладнання, що перебуває на консервації. Інвестиції на закупівлю основних засобів підприємство отримує лише за рахунок амортизаційних відрахувань.

Велике значення має ліквідність підприємства. Зниження найбільш ліквідних активів на 99,55% свідчить, що на рахунках в банку майже не залишилось готівки, тому виникають труднощі в закупівлі активів. Також зменшилась вартість швидко реалізованих активів на 87,36% та мало ліквідних - на 14,89%. Повне погашення довгострокових зобов’язань говорить про те, що підприємство повністю розрахувалось по довгостроковим позикам.

Розглядаючи джерела фінансування підприємства, необхідно звернути увагу на три найбільш важливих фінансових показники діяльності підприємства:

¾ виручка від реалізації;

¾ прибуток;

¾ потік грошових коштів.

Підприємство фінансується за рахунок власних коштів і кредитується лише за рахунок поза банківської форми. Недоцільність залучення банківського кредиту підприємством свідчить ефект фінансового лівериджу, який має від'ємне значення.

ЧМОЗ виплачує дивіденди головному акціонеру - державі. Проте через отримання збитку в 2009 році виплата дивідендів стала неможливою.

Позитивним моментом є зменшення зобов’язань ЧМОЗ перед кредиторами загальною сумою 229 тис. грн. Оцінюючи кредитоспроможність підприємства, слід зазначити, що за багатьма критеріями ЧМОЗ не відповідає необхідному значенню. Так, зменшення оборотності всього капіталу на 100% спричинене зменшенням чистого доходу підприємства.

Підприємство потребує реорганізації, а точніше перетворення в акціонерне товариство з метою залучення додаткових коштів. Найоптимальнішим варіантом стане викуп та приватизація державного підприємства. Провівши оцінку заводу за дохідним методом загальна сума за брутто-підходом склала - 56000 тис. грн., а за нетто-підходом - 54322 тис. грн.

Підприємство не здійснює зовнішньоекономічної діяльності, а лише з вітчизняними покупцями. Тому аналіз даного виду діяльності закріплений лише теоретично.

Повноцінну діяльність Чернівецького металообробного заводу забезпечує служба контролінгу, яка здійснює підготовку рішення, функціональну та інформаційну підтримку і контроль за їх реалізацією.

Список використаних джерел

1. Закон України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" від 12.07.01.

2. Бандурка О.М. Коробов М.Я. Орлов П.І. Петрова К.Я. Фінансо- ва діяльність підприємства. - К.: Либідь 2004

3. Буряк П.Ю. Формування і надання інформації про фінансові ресурси підприємства [Текст] // Фінанси України. - 2006. - № 10 - С.123-129.

4. Бутинець Ф.Ф. Аудит і ревізія підприємницької діяльності: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів/ Ф.Ф. Бутинець та ін. За ред. проф.Ф. Ф. Бутинця. - Житомир: ПП "Рута", 2006 - 365 с.

5. Василенко В.О., Шматько В.Г. Інноваційний менеджмент: Навчальний посібник. Видання 3-тє, вип. та доп. / За редакцією В.О. Василенко. - Київ: Центр навчальної літератури, 2005. - 440 с.

6. Герасимчук З.В. Фінансовий менеджмент: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / З.В. Герасимчук, І.М. Вахович; Луц. держ. техн. ун-т. - Луцьк: Надстир'я, 2004. - 515 с.

7. Кранос Ю.Б., Коротченко М.А. Окремі аспекти застосування методів фінансового планування на підприємствах паливно-енергетичного комплексу [Текст] // Економіка, фінанси, право. - 2007. - № 2. - С.22-24.

8. Краснова В.В. Фінансовий менеджмент підприємства: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В.В. Краснова, Б.О. Жнякін. - Донецьк: Альфа-прес, 2005. - 207с.

9. Лахтіонова Л.А. Фінансовий аналіз суб’єктів господарювання: Монографія. - К.: КНЕУ 2004. - 387 с.

10. Марченко А. Аналіз джерел формування фінансових ресурсів // Фінанси України - 2002 - №9 - с.102-109.

11. Ревич С Внески до статутного фонду // Дебет - Кредит - 2001 - №1, с.22-23.

12. Семеноженко В.П. Господарське право. Посібник / За ред. Семеноженко В.П. - Харків, 2003.

13. Спасів Н.Я. Прагматизм фінансування відтворення основного капіталу підприємницьких структур [Текст] // Фінанси України. - 2005. - № 2. - С.129-134.

14. Терещенко О.О. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: Навч. посібник. - К.: КНЕУ 2003. - 554с.

15. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський облік на підприємствах України з різними формами власності: Навч. посіб. - 6 те вид., доп. і перероб. - К.: А.С.К., 2002. - 784 с.

16. Федоренко В.Г., Гойко А.Ф. Інвестознавство. - К.: МАУП, 2000.

17. Філімоненков О.С. Фінанси підприємств. Навч. посіб. - К.: Кондор, 2005 р. - 400с.