Смекни!
smekni.com

Оцінка економічної ефективності інвестицій (стр. 7 из 7)

Другим методом, що досить часто застосовується, є метод чистої нинішньої вартості, суть якого полягає у визначенні різниці між дисконтованими чистими доходами за роками періоду аналізу і початковими вкладеннями, зведеними до теперішнього моменту. За даним методом визначають так звані чисті доходи (річні перевищення доходів Д, над витратами К) протягом періоду Т.

Чиста нинішня вартість ЧНВ визначається за формулою

За цією формулою можна вирішити завдання пошуку мінімального значення d, при якому ЧНВ>0, тобто варіанту, коли інвестиції будуть доцільними чи навпаки.

У розглянутих методах потрібно було спочатку встановити норму прибутку. Якщо з якоїсь причини її значення переглядається, то розрахунки, звичайно, необхідно повторити.

Третій метод — граничної ефективності капіталу, навпаки, дозволяє порівнювати розрахунковий процент з мінімально припустимим. Суть методу полягає ось у чому. Якщо щорічні поточні доходи Д при певному значенні d дають протягом Троків величину Кп то це можна інтерпретувати як інвестування суми Ktна Троків з одержанням щорічного прирощеного капіталу Д чи прибутку. При цьому ЧНВ^О. При зміні процентної ставки ЧНВ також буде змінюватися.

Гранична ефективність являє собою такий процент, при якому чиста нинішня вартість дорівнює нулю чи дисконтовані передбачені доходи дорівнюють початковим інвестиціям


Із цього співвідношення обчислюють граничне значення d.

Розглянуті методи досить точні порівняно з тими, що застосовуються у плановій економіці. їх можна використовувати при вирішенні таких питань, як прибутковість проекту; переваги різних варіантів розглянутого проекту; наскільки один проект прибутковіший за інший.

Так, у першому випадку, якщо на самому початку встановлена бажана норма прибутку, то може бути застосований метод чистої нинішньої вартості, який дає абсолютне перевищення доходів над витратами з урахуванням дисконтування і відрахуванням початкових вкладень.

При постійних витратах доцільним є метод щорічних витрат. Якщо ж, навпаки, ефективність проекту повинна бути оцінена у вигляді бажаного прибутку, то використовують метод граничної ефективності.

У другому випадку також рекомендується використовувати всі три методи.

У третій ситуації, коли проекти відрізняються не лише за вартістю, а й термінами виконання, слід бути дуже обережним при виборі методу. Частіше за все для таких випадків підходить метод щорічних витрат. У разі застосування методу ЧНВ потрібно штучно обирати однакові періоди аналізу для всіх порівнюваних проектів, що звичайно ж відіб'ється на точності, особливо за низької норми прибутку. При застосуванні методу гранич

ної ефективності потрібно попарно порівнювати проекти, вважаючи, що один з них зіставляється з дорожчими у вигляді гіпотетичних додаткових інвестицій.

Оцінка життєвого циклу капіталу пов'язана на практиці з трьома основними проблемами:

• труднощами формування необхідної інформаційної бази;

• констатацією, що жоден з методів розрахунку не є ідеальним;

• складністю визначення ступеня використання результатів розрахунку в прийнятті рішень.

Проте краще мати наближене рішення за допомогою більш точної моделі, ніж точне рішення за допомогою наближеної моделі.


Висновок

В умовах ринкової економіки вирішальною умовою розвитку і стійкої життєздатності підприємства будь-якого профілю є ефективність вкладення капіталу в той чи інший інвестиційний проект.

Визначення економічної ефективності проекту — це досить складний і відповідальний етап доінвестиційних досліджень, що містить детальний аналіз та інтегральну оцінку всієї техніко-економічної і фінансової інформації, зібраної і підготовленої на підставі проведених на попередніх етапах досліджень робіт.

В умовах формування ринкових відносин у нашій країні потрібний принципово новий підхід до визначення ефективності інвестицій, зумовлений появою різних інвесторів, власників капіталу, які в процесі його вкладання керуються об'єктивним законом додаткової вартості і не залежать від державного і адміністративного тиску.

Цим проблемам у нашій країні приділяється недостатньо уваги, і основна причина такого ставлення пов'язана з помилковою точкою зору щодо бездоганності методик, які застосовуються у розвинених країнах, та можливості їх безпроблемного копіювання для умов України. Насправді ж, незважаючи оцінок інвестиційних процесів, умови їх застосування та вимоги щодо їх вихідної інформації визначені і відпрацьовані міжнародною практикою країн з розвинутою ринковою економікою, не слід розраховувати на їх універсальність і досконалість. Вони не придатні для використання без досконалого дослідження конкретних умов і врахування специфіки соціально-економічних процесів, що характерні для нашого суспільства.

Список використаної літератури

1. Закон України «Про інвестиційну діяльність» - від 18 вересня 1991р.

2. Гойко А.Ф. Методи оцінки ефективності інвестицій та пріоритетні напрями їх реалізації. – Київ, ВІРА – Р, 1999

3. Довбня С.Б., Ковзель К.А. Новий підхід до оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів// Фінанси України. – 2007. - №7

4. Інвестування: Навч. посібник/ за ред. І.С.Гуцала – Тернопіль: Економічна думка. – 2006. – 275с.

5. Олексюк О.С. Методи оцінки інвестиційних проектів. – Тернопіль, «Збруч»2000

6. Петкова Л.О. Інвестиційна привабливість регіонів // Фінанси України. - 2005. - № 9.- С.40-46.

7. Пересада А.А. Управління інвестиційним процесом. – К.: Лібра, 2002. – 471с.

8. Савчук В.П., С. И. Прилипко, Е.Г. Величко. Анализ и разработка инвестиционных проектов. – Учебное пособие. – Киев. Абсолют. – В, Ельга,1999

9. Ткаченко К.Л. Управління розвитком економіки на основі активізації бюджетно-інвестиційних процесів: Автореф.дис… канд.екон.наук. - Донецьк, 2003. - 20 с.

10. Федоренко В.Г., Інвестування: Підручник. – К.: Алерта, 2006. – 443с.

11. Щукін Б.М. Аналіз інвестиційних проектів: Конспект лекцій. К.: МАУП,2002