Смекни!
smekni.com

Основні напрями реформування діяльності податкової міліції Державної податкової адміністрації Ук (стр. 2 из 3)

Керівники податкових адміністрацій та інспекцій спільно зі своїми першими заступниками — начальниками управлінь (відділів) податкової міліції — мають можливість своєчасно здійснювати комплексні контрольно-перевірочні заходи у найбільш криміногенних галузях економіки та на конкретних підприємствах, відносно яких існує інформація про можливі умисні ухилення від сплати податків.

Загальні результати діяльності податкової міліції вже за перший рік її існування у структурі державної податкової служби та у подальшому підтвердили доцільність і ефективність її створення: у 1997 році було виявлено 8,9 тис. кримінальних ухилень від сплати податків, що у двічі більше, ніж у 1996 р. (4,7 тис.), коли фактично по листопад вона ще входила до структури органів внутрішніх справ; стягнуто до Державного бюджету 560 млн грн проти 109,6 млн у 1996 р.; у 1998 р. порушено 10,3 тис. кримінальних справ, до бюджету стягнуто 1,1 млрд грн; у 1999 р. — 10,4 тис. кримінальних справ, стягнуто — 2,3 млрд грн; у 2000 р. — 10,8 тис. кримінальних справ, стягнуто 3,5 млрд грн.

Значно було посилено роботу з викриття тяжких злочинів.

У 2000 році було викрито 5,7 тис. ухилень від сплати податків в особливо великих розмірах, що у 5 разів більше, ніж у 1997 р. і на 56 % порівняно з 1999 р., а кількість цієї категорії злочинів збільшилась з 11,2 % у 1997 р. до 53 % у 2000 р.

У 1 кварталі 2001 року порушено 2,5 тис. кримінальних справ про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, що на 80 % більше аналогічного періоду минулого року і складає 76 % від загальної кількості виявлених умисних ухилень від сплати податків.

У 2000 році було виявлено 3,6 тис. фіктивних підприємств і 74 “конвертаційні центри”, що здійснювали незаконні переведення безготівкових коштів у готівкові, а також на рахунки у зарубіжних банках. Завдяки цій роботі було попереджено відтік до “тіньового” обігу майже 6 млрд грн, вилучено з незаконного обігу товарів на суму 233,5 млн грн, у тому числі: алкогольних напоїв і тютюнових виробів — на суму 23,1 млн грн; 2,3 млн л спирту; ліквідовано 663 підпільні цехи з виробництва товарів, у тому числі 269 — алкогольної продукції.

Забезпечено надходження до Державного бюджету 153,2 млн грн від реалізації конфіскованого та іншого майна, що належить державі.

Завдяки заходам, що здійснено податковою міліцією, було повернуто 54,3 млн дол. США, що знаходилися на зарубіжних рахунках внаслідок приховування валютної виручки.

Було знайдено та встановлено місцезнаходження майже 30 тис. платників податків, які ухилялись від подання до органів податкової служби звітів про результати фінансово-господарської діяльності, слідства та суду.

Працівниками податкової міліції було виявлено 3,7 тис. інших економічних та посадових злочинів.

У середньому одним працівником податкової міліції у 2000 р. було забезпечено надходження до Державного бюджету понад 251 тис. грн, що майже у 25 разів перевищує витрати щороку на його утримання.

Реалізація діяльності податкової міліції у структурі податкових органів, спеціалізація її працівників на викритті і розслідуванні таких складних економічних злочинів, як ухилення від сплати податків та приховування валютної виручки, постійна взаємодія у цих питаннях з фахівцями податкової служби, позитивно впливає на професійну майстерність оперативних працівників і слідчих.

Протягом 2000 року розслідувалося понад 12 тис. кримінальних справ про злочини, що віднесено до компетенції податкової міліції. За підозрюваних було затримано 686 осіб і заарештовано 306 обвинувачених; до суду направлено понад 8 тис. протокольних форм і кримінальних справ; при цьому не було допущено незаконних затримань, арештів, порушень процесуальних строків утримання заарештованих під вартою. Поліпшується якість попереднього слідства, значно зменшується кількість закритих кримінальних справ, що повертають прокурори і суди на додаткове розслідування.

Організація діяльності податкової міліції. За час існування податкової міліції створено ефективну систему управління та організації її діяльності. У першу чергу, це і збір інформації про тенденції злочинності у сфері оподаткування, і фактори її розповсюдження, і прогноз подальшого розвитку негативних процесів кримінального характеру, пов’язаних з оподаткуванням, для чого у структурі податкової міліції було створено оперативно-аналітичні підрозділи.

Ці підрозділи відслідковують та аналізують криміногенні процеси у сфері оподаткування, причини та умови, що призводять до поглиблення “тінізації” економіки та поширення умисних ухилень від сплати податків, виявляються їх злочинні схеми, розробляються методичні рекомендації щодо своєчасного викриття цих злочинів, що впроваджуються до практичної діяльності підрозділів податкової міліції. Таких схем на сьогодні виявлено та описано вже понад 50.

Створено бази даних, на основі яких побудовано автоматизовані робочі місця (далі — АРМи). Це, зокрема, АРМ “ФСПД” для обліку виявлених “фіктивних” суб’єктів підприємницької діяльності та фірм, що мали з ними кореспондентські стосунки, АРМ “Паспорт” для запобігання реєстрації підприємств за втраченими паспортами, АРМ “Злочин” для обліків виявлених злочинів та злочинців, АРМ “Розшук” для обліку осіб, що розшукуються за постановою слідчого чи суду та ін.

Крім цього, податкова міліція активно та ефективно використовує інтегровані масиви даних ДПА України, а саме: інформацію про облік платників податків — юридичних осіб; Державний реєстр фізичних осіб; інформацію про види та суми сплачених податків суб’єктами підприємництва; інформацію про зовнішньоекономічну діяльність і т.ін.

Завдяки цим базам своєчасно отримується необхідна інформація і здійснюються контрольно-перевірочні, оперативно-розшукові та інші заходи, спрямовані на запобігання та припинення злочинів у таких галузях і сферах економіки: у сфері ввезення та обігу підакцизних товарів; у паливно-енергетичному комплексі; в агропромисловому комплексі; у сфері зовнішньоекономічної діяльності та обігу валюти; у кредитно-фінансовій та банківській системах; в інших базових галузях економіки.

Створена система взаємодії з органами МВС, СБУ, Митної служби, іншими контролюючими міністерствами і відомствами.

У рамках договорів України з багатьма державами з питань уникнення подвійного оподаткування, боротьби з економічною злочинністю, угод про правову допомогу, Європейської конвенції про боротьбу з “відмиванням брудних” коштів податкова міліція взаємодіє з відповідними органами інших держав. Укладено Угоду між ДПА України і Федеральною службою податкової поліції Російської Федерації та Державним комітетом фінансових розслідувань Республіки Білорусь.

Крім цього, у питаннях боротьби з “відмиванням брудних” коштів податкова міліція тісно взаємодіє з торгово-економічними місіями у складі дипломатичних представництв України за кордоном, що спеціально визначено Указом Президента України “Про торговельно-економічну місію у складі дипломатичного представництва України за кордоном” від 30.04.1994 р. № 200/94.

Протидія корупції в органах державної податкової служби. Основними завданнями підрозділів по боротьбі з корупцією та безпеки є:

попередження корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, припинення її проявів та забезпечення адміністративного провадження у справах про корупційні діяння та інші правопорушення, стосовно корупції в органах державної податкової служби;

попередження посадових та інших злочинів, що пов’язані із службовою діяльністю працівників державної податкової служби, їх виявлення та розкриття;

здійснення оперативно-розшукової діяльності щодо встановлення намірів окремих осіб та злочинних угруповань з підготовки та скоєння протиправних дій відносно працівників податкової служби, організації заходів щодо забезпечення безпеки діяльності органів державної податкової служби.

У 1999 році за матеріалами роботи підрозділів по боротьбі з корупцією та безпеки в органах ДПС України судами до відповідальності за скоєння корупційних правопорушень було притягнуто 229 посадових осіб податкової служби. За цей самий період за матеріалами діяльності інших правоохоронних органів судами до відповідальності було притягнуто за скоєння корупційних правопорушень 15 податківців, що складає 6,1 % від загальної кількості працівників.

У 2000 році за матеріалами роботи наших підрозділів судами було притягнуто до відповідальності 164 податківців, а за матеріалами інших правоохоронних органів — 20, за 4 місяці поточного року, відповідно, — 51 проти 6.

Підрозділами по боротьбі з корупцією та безпеки в органах державної податкової служби згідно зі ст. 97 КПК України до інших правоохоронних органів було направлено матеріали перевірок за роками: у 1999 р. — 746 матеріалів перевірки, за якими порушено 298 кримінальних справ, у тому числі 89 по відношенню до працівників податкової служби; у 2000 р. — 621, порушено 317 кримінальних справ, з яких 95 — по відношенню до податківців; за 4 місяці 2001 р. — 121, порушено 99 кримінальних справ, 40 з яких по відношенню до працівників ДПС та 52 — стосовно осіб, які вчинили злочини проти податківців.

Спільною вказівкою СБУ, МВС та ДПА України від 8 серпня 2000 р. встановлено порядок, на основі якого до підрозділів по боротьбі з корупцією та безпеки передається для перевірки і відповідного реагування вся отримана в процесі оперативно-розшукової діяльності інформація відносно працівників державної податкової служби. Одночасно повідомлення про це передається прокуророві, який здійснює нагляд. У разі, коли таку інформацію неможливо передати, до її перевірки обов’язково залучаються оперативні працівники підрозділів по боротьбі з корупцією та безпеки в органах державної податкової служби.