Смекни!
smekni.com

Основні напрями реформування діяльності податкової міліції Державної податкової адміністрації Ук (стр. 3 из 3)

Розроблено чіткий механізм взаємодії з іншими правоохоронними органами, що дозволяє виявляти факти протиправної діяльності з боку працівників податкової служби, в тому числі у процесі оперативно-розшукової діяльності, виключати факти дублювання, паралелізму, нераціонального використання сил та засобів різних правових систем при розгляді матеріалів відносно працівників податкової служби.

Кадрове забезпечення діяльності податкової міліції. Для забезпечення податкової міліції висококваліфікованими кадрами, підвищення професійної майстерності її працівників в Академії Державної податкової служби України створено факультет підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції, що готує фахівців за спеціальностями “Правознавство” та “Облік і аудит”. Частина курсантів факультету спеціалізуються за профілем слідчих податкової міліції. Зараз на цьому факультеті навчається 790 курсантів. Перший випуск факультету (160 осіб) відбудеться у лютому 2002 року.

Важливим політичним і організаційним фактором на сьогодні є процес модернізації та розвитку ДПС України. Реалізація програми модернізації ДПС України, що здійснюється завдяки місії Світового банку, передбачає докорінну зміну і удосконалення організаційної і функціональної основи податкової служби, у тому числі й міліції.

Вже сьогодні визначено стратегічні напрями роботи — організація роботи з великими платниками податків (ВПП); примусове забезпечення сплати податкових зобов’язань та ін. Саме задля виконання цих завдань створено нові офіси податкової служби (в тому числі міліції) по роботі з ВПП, розгорнуто активну роботу з виконання відповідних законів та указів Президента України. Вирішення зазначених проблем можливе за умови комплексного використання всіх можливостей ДПС, в тому числі податкової міліції.

Як свідчить практика діяльності ДПС за період з 1997 р., інтегрування податкової міліції у ДПС, її модернізація і пристосування до сучасних умов у сфері оподаткування, є обґрунтованим і вірним рішенням на сучасному етапі розбудови України.

У Державній податковій службі України створено належні умови для успішного функціонування податкової міліції, удосконалення організації і постійного підвищення ефективності її діяльності, професійної майстерності її працівників, завдяки чому вона вносить значний вклад у справу боротьби зі злочинністю у сфері економіки, відшкодування нанесених правопорушеннями збитків та забезпечення надходжень до Державного бюджету держави.

На жаль, окремі фахівці-правники та вчені вносять пропозиції про виведення податкової міліції зі складу державної податкової служби України. Переконані в тому, що це призведе до руйнування вже сталої системи боротьби зі злочинністю у сфері оподаткування, що неминуче спричинить значне погіршення результатів роботи податкової міліції та зменшення надходжень до Державного бюджету України.