Смекни!
smekni.com

Фінансовий аналіз оборотних активів підприємства (стр. 2 из 8)

- в ході проведення третього етапу аналізу необхідно кількісно оцінити вплив факторів, які обумовлюють зміни в обсязі оборотних активів підприємства;

- на четвертому етапі аналізу оцінюють зміни в складі джерел фінансування оборотних активів підприємства. Для цього обчислюють розмір власного оборотного капіталу, порівнюють з відповідними показниками за попередні періоди. Питома вага власних джерел фінансування оборотних активів використовується для оцінки ступеня фінансової стійкості підприємства, його незалежність від зовнішніх джерел фінансування;

- на п’ятому етапі аналізу розраховують показники ефективності використання оборотних активів, проводять їх аналіз та роблять аналітичні висновки.

Оборотні активи знаходяться в постійному русі і забезпечують безперервний кругообіг засобів. При цьому відбувається постійна і закономірна зміна форм авансованої вартості: з грошової вона перетворюється на товарну, потім - на виробничу і знову на товарну і грошову. Тобто, кругообіг оборотного капіталу відбувається за схемою:

Г – Т.В. – Т1 – Г2

де Г - грошові кошти, які авансуються господарюючими суб'єктами;

Т - засоби виробництва;

В - виробництво;

Т1 - готова продукція;

Г2 - грошові кошти, одержані від продажу продукції, що включають в себе реалізований прибуток;

Крапки (.) означають, що обіг капіталу перервано, але процес його кругообігу триватиме в сфері виробництва.


Рис. 1.2. Класифікація оборотних активів підприємства за основними ознаками

Таким чином, виникає об'єктивна необхідність авансування коштів для забезпечення безперервного руху оборотних активів з метою створення необхідних виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції і умов для її реалізації.

Склад оборотних активів - це сукупність окремих елементів оборотних виробничих фондів і фондів обігу. Аналіз оборотних активів здійснюється в розрізі основних складових:

за основними балансовими елементами:

- запаси (виробничі запаси, готова продукція, незавершене виробництво, готові запаси, товари);

- дебіторська заборгованість (кошти в розрахунках(до 1 року), за товари, роботи, послуги, дебіторська заборгованість за розрахунками, інша поточна дебіторська заборгованість);

- інші оборотні активи.

за ознакою ліквідності:

- абсолютно ліквідні (грошові кошти, поточні фінансові інвестиції);

- швидко ліквідні (дебіторська заборгованість);

- повільно ліквідні (запаси).

Головною метою аналізу фінансового стану є своєчасне виявлення та усунення недоліків у фінансовій діяльності підприємства і пошук резервів зміцнення фінансового стану підприємства та його платоспроможності.

При цьому першочерговими завданнями аналізу є:

- загальна оцінка фінансового стану та чинників, що його зумовлюють;

- вивчення відповідності між коштами та джерелами, раціональності їх розміщення та ефективності використання;

- визначення причинно-наслідкових зв'язків між різними показниками виробничої, комерційної та фінансової діяльності і на основі цього оцінка виконання плану щодо надходження фінансових ресурсів та їх використання з позицій зміцнення фінансового стану підприємства;

- дотримання фінансової, розрахункової та кредитної дисципліни;

- визначення ліквідності та фінансової стабільності підприємства;

- прогнозування можливих фінансових результатів, економічної рентабельності, виходячи з реальних умов господарської діяльності й наявності власних і залучених коштів, розробка моделей фінансового стану при різних варіантах використання ресурсів;

- розробка конкретних заходів, спрямованих на більш ефективне використання фінансових ресурсів і зміцнення фінансового стану підприємства.

Інформаційну базу дослідження складає бухгалтерська і статистична звітність підприємства. Для аналізу фінансового стану підприємства використовуються внутрішні і зовнішні джерела інформації.

До внутрішніх джерел інформації відносять звітний бухгалтерський баланс підприємства (форма № 1), звіт про фінансові результати діяльності (форма № 2), дані бухгалтерського обліку, інше( Додатки Б,В,Г,Д,Е,Ж). Зовнішні дані - це матеріали преси, фінансові довідники, висновки аудиторських фірм тощо.

Основним джерелом інформації для аналізу фінансового стану підприємства є бухгалтерський баланс. Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку, затвердженого Міністерством фінансів України 31.03.99p., № 87. У балансі відображаються активи, зобов'язання та власний капітал підприємства. Витрати на придбання та створення активу, які, відповідно до пункту 10 цього Положення (стандарту), не можуть бути відображені в балансі, включаються до складу витрат звітного періоду у звіті про фінансові результати.

2. Фінансово-економічна характеристика діяльності селянського фермерського господарства «Оріон» та постановка аналітичної роботи на ньому

Україна – велика аграрна держава. Її сільське господарство – одна з основних галузей матеріального виробництва, що відіграє важливу роль у житті суспільства. Тому відродження українського села і селянства є одним з найважливіших завдань нашої молодої незалежної держави. Важливим елементом цього відродження є створення селянських (фермерських) господарств, які є важливою частиною ринкового шляху розвитку українського сільського господарства.

Для написання курсової роботи були використанні матеріали селянського (фермерського) господарства «Оріон», яке створене і зареєстроване рішенням виконавчого комітету Глобинської районної ради від 27.12.1994 №145, є формою підприємницької діяльності зі створенням юридичної особи, має свій штамп, гербову печатку, будь-які рахунки в державних, інвестиційних, акціонерних та спільних банках на території України та за її межами (Додаток А).

Фермерське господарство створене з метою найбільш ефективного використання свого майна, воно самостійно визначає напрями своєї діяльності, обсяги та структуру виробництва, на свій розсуд розпоряджається отриманою продукцією, сировиною, товарами і коштами, в тому числі від користування орендованими майном та землею, і будує свої взаємовідносини з юридичними та фізичними особами на договірній основі.

Основний напрям діяльності господарства є вирощування зернових культур. Майно фермерського господарства складається із:

- будівлі;

- облаштування;

- матеріальні цінності;

- продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності;

- одержані доходи;

- інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом;

- право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права;

Підприємство здійснює бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, веде статистичну звітність. Форми та порядок подачі звітності визначаються нормативними документами державних органів.

Голова фермерського господарства несе відповідальність за проведення прийому громадян на роботу та їх звільнення, затверджує правила внутрішнього розпорядку господарства, річний звіт, визначає оплату праці, встановлює порядок розподілу доходів і види, розміри та напрями використання доходів і резервів, а також вирішує інші питання господарської, фінансової, економічної діяльності господарства.

Діяльність фермерського господарства припиняється у разі:

1) реорганізації фермерського господарства;

2) ліквідації фермерського господарства;

3) визнання фермерського господарства неплатоспроможним;

4) якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства.

Селянське (фермерське) господарство «Оріон» у своїй діяльності керується Конституцією України, Земельним Кодексом України, статутом, та іншими нормативно-правовими актами України. Серед нормативних джерел і зокрема серед законів, одним з найважливіших є Закон України «Про селянське (фермерське ) господарство». У цьому законодавчому акті було підкреслено, що ним визначаються економічні, соціальні та правові основи створення і діяльності селянських (фермерських) господарств в Україні, гарантується право її громадян на добровільне створення цих господарств, самостійність останніх, їх рівність з іншими формами господарювання в агропромисловому комплексі, а також рівноправність їх членів із особами, зайнятими в інших сферах народного господарства.

Основні фактори, що визначають фінансовий стан підприємства, - це, по-перше, виконання фінансового плану і поповнення в міру потреби власного оборотного капіталу за рахунок прибутку і, по-друге, швидкість оборотності оборотних коштів. Для оцінки фінансового стану підприємства необхідно розрахувати основні показники діяльності селянського (фермерського) господарства «Оріон» за останні три роки, 2006, 2007 та 2008роки.

В першу чергу ми розраховуємо показники джерел формування майна селянського господарства (таблиця 2.1.). Капітал – це кошти, якими володіє підприємство для здійснення своєї діяльності з метою отримання прибутку.

Таблиця 2.1

«Капітал СФГ «Оріон» за 2006 – 2008рр.»(тис.грн.)

Показник 2006 2007 2008 Відхилення (+;-) показника 2007 року порівняно з 2006роком Відхилення (+;-) показника 2008 року порівняно з 2007 роком
абсолютне, тис.грн. відносне, % абсолютне, тис.грн. відносне, %
А 1 2 3 4 5 6 7
1. Капітал станом на кінець року, тис.грн.: 1 392,0 1 780,0 2 378,8 388,0 27,9 598,8 33,6
1.1. власний капітал: 1 367,9 1 756,1 2 376,7 388,2 28,4 620,6 35,4
1.1.1. власний оборотний капітал 662,3 873,3 1 373,3 211,0 31,9 500,0 57,2
1.2. позиковий капітал: 24,1 23,9 2,1 -0,2 -0,8 -21,8 -91,2
1.2.2. короткостроковий позиковий капітал 24,1 23,9 2,1 -0,2 -0,8 -21,8 -91,2

За даними наведеними у таблиці ми можемо зробити наступні висновки, що капітал СФГ «Оріон» за дані роки стрімко зростав. У 2007 році порівняно з 2006 роком вартість капіталу зросла на 388 тис.грн., або на 27,9%. Ці зміни відбулися за рахунок збільшення власного капіталу на 388,2 тис.грн., або на 28,4%, також за рахунок зростання власного оборотного капіталу на 211тис.грн., або на 31,9% порівняно з минулим роком. Позитивним показником для зростання капіталу підприємства стало зниження позикового капіталу, в тому числі короткострокового позикового капіталу на 0,2 тис.грн., або на 0,8%.