Смекни!
smekni.com

Найважливіші індикатори фінансового стану компанії (стр. 4 из 7)

Чистий (функціонуючий) капітал або власні оборотні кошти – показує частину коштів, приналежних підприємству в його поточних активах та є однією із характеристик фінансової стійкості. Цей показник у підприємства з року в рок збільшується.

Існують також додаткові коефіцієнти в оцінці ліквідності та платоспроможності – це коефіцієнт маневровості власних оборотних коштів та коефіцієнт покриття запасів (табл. 6).

Коефіцієнт маневровості власних оборотних коштів – показує яка частина власних оборотних коштів (функціонуючого капіталу) приходиться на найбільш мобільну частину текучих активів – грошові кошти [9, c. 112]. Зменшення цього показника показує на уповільнення погашення дебіторської заборгованості або на більш жорсткі умови товарного кредиту зі сторони постачальників та підрядників.

Коефіцієнт покриття запасів – характеризує ту частину запасів, яка покривається власними оборотними коштами. Як бачимо, значення цього показника та значення більш м'якого показника (коефіцієнтапокриттязапасівнормальними істочниками покриття) достатньо великі (більш ніж міжнародний стандарт, який дорівнює 0,5).

Табл. 6. Показники маневровості та покриття ТОВ „СЄА”

Показник на 01.01.2003 на 01.01.2004 Зміна показника на 01.01.2005 Зміна показника
Коефіцієнтманевровостівласних оборотних коштів (= Грошові кошти / функціонуючий капітал) 0,37 0,30 -0,07 0,27 -0,03
Коефіцієнтпокриттязапасів (= Чистий капітал / Запаси) 0,63 1,34 0,71 1,04 -0,30
Коефіцієнтпокриттязапасівнормальними істочниками покриття (= Чистий капітал + короткострокові зобов'язання / Запаси)) 2,60 3,36 0,75 3,13 -0,22

Таким чином ми бачимо, що підприємство досить непогано справляється із короткостроковими зобов'язаннями. Хоча існує занадто мале значення показника абсолютної ліквідності, та керівництво це частково компенсує балансуванням дебіторською та кредиторською заборгованістю.

2.2 Коефіцієнти ділової активності (оборотності)

Коефіцієнти ділової активності (Activityratios) [15, с. 198] ще відомі як коефіцієнти оборотності (Efficiencyorturnoverratios) показують ефективність використання фірмою своїх активів.

Коефіцієнт оборотності активів (Assetsturnoverratio - ATR) або коефіцієнт трансформації – відношення виручки від реалізації до середньорічної величини активів – характеризує ефективність використання фірмою усіх ресурсів, показує скільки разів за рік відбувається повний цикл виробництва та обороту.

На початок 2004 року маємо такі дані:

ATR =

обороту

Період обороту =

днів

На початок 2005 року:

ATR=

обороту

Період обороту =

дні.

Як бачимо, показник оборотності зменшився, а період обороту звеличився, що негативно характеризує діяльність підприємства у цілому.

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Receivableturnoverratio - RTR) дозволяє виявити структуру та стан дебіторської заборгованості. Він вираховується як відношення виручки від реалізації до середньорічної величини дебіторської заборгованості.

На початок 2004 року маємо такі дані:

RTR =

обороту.

Період обороту =

день.

На початок 2005 року:

RTR=

обороту

Період обороту =

дні.

Показник оборотності зменшився, а період обороту звеличився, що негативно характеризує діяльність підприємства у відношенні до дебіторів. Але частково збільшений обсяг виручки пояснює це – підприємство звеличило обсяг продаж за рахунок продаж у кредит.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (Payableturnoverratio - PTR) – відношення собівартості реалізованої продукції до середньорічної вартості кредиторської заборгованості; показує, скільки підприємству треба оборотів для покриття виставлених їй рахунків.

На початок 2004 року маємо такі данні:

PTR =

обороту.

Період обороту =

дні.

На початок 2005 року маємо такі данні:

PTR=

обороту

Період обороту =

днів.

Відносне зменшення показника дебіторської заборгованості дорівнює 1,54

, а відносне зменшення показника кредиторської заборгованості дорівнює 1,15
. Порівняння цих двох показників показує, за рахунок цього підприємство частково компенсує збільшений показник дебіторської заборгованості.

Коефіцієнт оборотності товарно-матеріальних запасів (Inventoryturnoverratio - ITR) розраховується як відношення собівартості реалізованої продукції до середньорічної вартості запасів.

На початок 2004 року маємо такі дані:

ITR =

обороту.

Період обороту =

дні.

На початок 2005 року маємо:

ITR=

обороту

Період обороту =

днів.

Як і визначалось раніше зменшення оборотності запасів негативно позначається на діяльності підприємства і приводить до звеличення нереалізованої продукції та завантаження складів.

Тривалість операційного циклу (Commitmentofcashforpurchases - CCP) – тривалість часу від закупок та матеріалів, необхідних підприємству до одержання коштів за вироблений товар. Розраховується даний показник наступним чином (у днях):

CCP =ITR + RTR


На початок 2004 року:

ITR =34 + 41 =75 днів.

На початок 2005 року:

ITR = 37 + 62 = 99 днів.

Тривалість фінансового циклу або обороту грошових коштів (Cashcycle) – тривалість часу між фактичною оплатою закупок сировини та матеріалів та отриманням грошових коштів в оплату за реалізовані товари. Він розраховується:

CC = ITR + RTRPTR

На початок 2004 року: На початок 2005 року:
ITR = 74 – 43 = 31 день. ITR= 86 – 49 = 37 днів.

Звеличення операційного та фінансового циклу свідчить про той негативний факт, що потреба в поточних активах звеличилась за рахунок збільшених товарно-матеріальних коштів та дебіторської заборгованості.

2.3 Коефіцієнти рентабельності

Коефіцієнти рентабельності [13, с. 71] показують, наскільки прибуткова діяльність підприємства. Ці коефіцієнтирозраховуються як відношення одержаного прибутку до затрачених коштів, або як відношення одержаного прибутку до обсягу реалізованої продукції. Найбільш часто показниками, що використовуються являються показники рентабельності активів підприємства, рентабельності реалізації, рентабельності власного капіталу.

Рентабельність активів (ROAReturnonAssets) розраховується як відношення чистого прибутку до середньорічної вартості активів. Цей показник показує, скільки треба було власнику грошових одиниць, щоб отримати одиницю чистого прибутку, незалежно від джерела одержання цих коштів.

На початок 2004 року маємо такі дані:

ROA =

На початок 2005 року:

ROA =

Отже бачимо, значення цього показника значно знизилося та свідчить про погіршання конкурентоспроможності підприємства. Але для більш повного аналізу треба мати дані інших підприємств у галузі.

Рентабельність реалізації (PRS - ProfitabilityinRelationtoSales) – розраховується як відношення валового доходу до виручки. Цей показник показує ефективність поточної діяльності підприємства та обгрунтованість його цінової політики.

На початок 2004 року маємо такі дані:

PRS =

На початок 2005 року маємо:

PRS =


Невелике звеличення цього показника свідчить на стійкість його цінової політики. Для більш детального аналізу використовують коефіцієнт чистої рентабельності реалізації (NPM - NetProfitMargin), який розраховується як відношення чистого прибутку до виручки.