Смекни!
smekni.com

Найважливіші індикатори фінансового стану компанії (стр. 5 из 7)

На початок 2004 року маємо такі дані:

NPM =

На початок 2005 року:

NPM =

Погіршення коефіцієнта чистої реалізації відбулось переважно за рахунок зростання адміністративних та маркетингових затрат.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу (ReturnonEquty - ROE) дозволяє виявити ефективність використання капіталу. Вираховується як відношення чистого прибутку до середньорічної суми власного капіталу. Цей показник показує, скільки грошових одиниць чистого прибутку заробила кожна грошова одиниця, вкладена власниками. Високий рівень доходності власного капіталу характеризує перспективність вкладень капіталу у фірму та ефективність управління витратами.

На початок 2004 року маємо такі дані:

ROE =

На початок 2005 року:

ROE =

На таке зниження більш за все мало владу зниження операційного прибутку. Керівництво має зробити такі висновки: якщо на початок 2004 року кожна вкладена гривня приносила 24 копійки, то на початок 2005 року – всього 9 копійок.

Метод DuPontCompany– допоміжний метод за допомогою якого доходність активів вичисляється за допомогою наступної формули [15, c. 209]:

За 2004 рік: 10,11 = 3,52 х 2,87
За 2005 рік: 3,48 = 1,36 х 2,56

Як варіант можливо вирахувати рентабельність власного капіталу:

На 01.01.2004 : 23,89 = 3,52 х 2,87 х

= 3,52 х 2,87 х 2,36

На 01.01.2005: 8,91 = 1,36 х 2,56 х

= 1,36 х 2,56 х 2,56

За допомогою цього методу можливо побачити за рахунок чого зменшилась величина доходності активів. Ми можемо бачити, що ця величина зменшилася здебільшого за рахунок зменшення доходності реалізації, а також в менший мірі за рахунок оборотності активів.


2.4 Коефіцієнти структури капіталу

Показники структури капіталу показують захищеність інтересів кредиторів та інвесторів, маючих довгострокові вкладення у фірму. Вони показують можливість підприємства погасити свою довгострокову заборгованість.

Коєфіцієнт власності характеризує частку власного капіталу в структурі капіталу підприємства [10, c. 123]. Як свідчать дані табл. 7 найліпший показник був на початок 2004 року, найгірший – на початок 2005 року.

Коефіцієнт заборгованості (Debt-to-TotalAssetsRatio)– показник обратний попередньому показнику. У останній рік значення цього показника досягло найгіршого значення.

Коефіцієнт фінансової залежності характеризує залежність підприємства від зовнішніх займів. Високий рівень (вище за 1) показує потенційну загрозу появи дефіциту грошових коштів та загрози банкрутства. Як бачимо, підприємство у 2004 році поставило свою діяльність у дуже небезпечне становище та риск банкрутства.

Плече фінансового важеля – більш жорсткий показник, який виключає кредиторську заборгованість із загальної частки заборгованості. Цей показник у підприємства також має дуже низьке значення.

Коефіцієнт захищеності кредиторів (або покриття процента) характеризує рівень захищеності кредиторів від невиплати відсотків за кредит. Він розраховується як відношення суми чистого прибутку до сплати відсотків по кредитам та податку на прибуток до суми виплат по виплаті відсотків за кредит. Цей показник показує, скільки разів у розрахунковий період підприємство відпрацювало кошти для розрахунків відсотків за кредит. Цей показник майже вдвічі зменшився, що дуже погано характеризує діяльність підприємства.


Табл. 7. Показники структури капіталу ТОВ „СЭА”

Показник на 01.01.2003 на 01.01.2004 Змінапоказника на 01.01.2005 Змінапоказника
1. Коефіцієнтвласності(= власний капітал / підсумок балансу) 0,47 0,54 0,06 0,40 -0,14
3.Коефіцієнт заборгованості (= заборгованість/підсумок балансу) 0,53 0,46 -0,06 0,60 0,14
2.Коефіцієнтфінансовоїзалежності (= заборгованість / власний капітал) 1,11 0,86 -0,25 1,50 0,63
4. Плече фінансовоговажеля (= загальна заборгованість – кредиторська заборгованість / власний капітал) 0,28 0,57 0,28 0,58 0,02
5.Коефіцієнт захищеності кредиторів (= Прибуток до сплати відсотків та податків / відсотки за кредит) х 9,99 х 5,29 -4,70
6.Відношення заборгованості до капіталізації (= довгострокова заборгованість / довгострокова заборгованість + власний ка-пітал) 0,11 0,09 -0,02 0,08 -0,01

Відношення заборгованості до капіталізації (Long-term-debt-to-total-capitalizationratio) – показник, який показує відношення довгострокової заборгованості до суми довгострокової заборгованості та власного капіталу. Цей показник розкриває найбільш критичну картину риску підприємства при використанні залучених коштів. У розглядаємого підприємства цей показник зменшується за рахунок звеличення суми власного показника.

Наступними показниками у діяльності підприємства являються показники ринкової активності підприємства.

2.5 Коефіцієнти ринкової активності

Ця група характеризує різні показники, показуючи вартість та доходність акцій підприємства. На прикладу розглядаємого нами підприємства ми можемо розрахувати тільки показник норми виплачених відсотків.

Прибуток на одну акцію (Earningspershare) – показує, яку частку чистого прибутку припадає на одну звичайну акцію в обігу. Розраховується як відношення суми чистого прибутку до числа звичайних акцій в обігу:

Цей показник в умовах ринкової економіки є одним із найважливіших показників, вліяючих на ринкову вартість акцій компанії, що підтвержується статистичними дослідженнями.

Відношення ринкової ціни акції та прибутку на одну акцію – показує відношення між підприємством та його акціонерами. Він показує, скільки грошових одиниць згодні акціонери заплатити за одну грошову одиницю чистого прибутку підприємства.

Балансова вартість однієї акції – розкриває вартість чистих активів підприємства (власного капіталу), яка приходиться на одну звичайну акцію. Цей показник розраховується наступним чином:


Відношення ринкової вартості однієї акції та її балансової вартості – показує ринкову вартість однієї акції у порівнянні із її балансовою вартістю.

Норма виплачених дивидентів – указує, яка частина чистого прибутку була відрахована на виплату дивідендів. Розраховується він як відношення суми грошових виплат власникам до чистого прибутку у розпорядженні власників.

Якщо розглядати цей показник за ряд років, він допомагає оцінити тенденції у політиці керівництва підприємства: переважне бажання реінвестувати прибуток на розвиток підприємства або виплачувати більшу частину прибутку одержувачам акцій.

Для ТОВ „СЄА” маємо такі показники на 01.01.2004 року:

На 01.01.2005 року частка виплачених дивідентів змінюється:

Отже переважну долю прибутку підприємство реінвестує на розвиток підприємства. За рік відбулося змінення показника норми дивіденда. Частково доля виплачених дивідентів зменшилася по ваді зменшеного чистого прибутку за період.

Інвестори взагалі обирають компанію, дивідендна політика якої у найбільший мірі відповідають меті їх інвестування. Тому у загальному розумінні змінення дивідендної політики може накликати більше незадоволення власників, ніж низький рівень дивідендів. Тому стабільність дивідентної політики є одним із найбільш важливих важелів, вліяючих на відношення інвесторів у компанію.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

У розглянутій курсовій роботі було розглянуто основні показники фінансового стану підприємства: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів. За допомогою горизонтального та вертикального аналізу та вирахування фінансових коефіцієнтів власникам підприємства стає зрозумілою ситуація про результати господарської діяльності за певний проміжок часу.

За допомогою горизонтального аналізу ми маємо змогу проаналізувати абсолютні та відносні зміни у вище перерахованих показниках за певний проміжок часу. Вертикальний аналіз допомагає виявити зміни у структурі основних статей та проаналізувати за рахунок чого вони відбулись.

Аналіз руху грошових коштів дозволяє надати стейкхолдерам інформацію про надходження та виплату грошових коштів за певний період. Ця інформація дає відповіді на наступні питання:

чи получає фірма достатньо коштів для покупки оборотних та необоротних активів із метою подальшого росту;