Смекни!
smekni.com

Нормування праці на підприємсті (стр. 4 из 4)

Норматив чисельності - заздалегідь установлена розрахункова выличина, выражена в чисельності робітників для виконання одиниці конкретної роботи або для обслуговування визначених об'єктів.

Норма чисельності - чисельність робітників визначеного професійно- кваліфікованого складу необхідна для виконання конкретних виробничих функцій або обсягів робіт у конкретних організаційно-технічних умовах.

Норма чисельності вимірюється в кількості людей і може бути визначена на основі норми часу по формулі:

Нч = Твр * О / Тзм

Наприклад: Трудомісткість наладки одного верстата складає 40 хвилин, а підналагодження 20 хвилин, тривалість зміни 480 хвилин. В цеху потребують щоденного обслуговування 24 одиниць. однотипного устаткування.

Тоді норма чисельності наладчиків за зміну складе:

(40+20)*24/480=3 чол.

По нормах чисельності встановлюється необхідне число робітників: операторів і наладчиків, що обслуговують автоматичні машинні агрегати. Крім того норми чисельності використовуються при нормуванні праці керівників, спеціалістів і службовців для визначення кількісного складу робітників по окремих посадах, по підрозділах керування в цеху, по функціях керування на підприємстві.

При розрахунку чисельності по нормативах чисельності за основу береться явочна чисельність робітників у зміну, необхідна для виконання заданого обсягу на окремому об'єкті.

Нормативи чисельності визначають по функціональних групах допоміжних робіт: по ремонті і черговому обслуговуванні, по контрольних роботах і т.д.

Норма керованості - кількість робітників або структурних підрозділів, керування котрими повинно бути закріплене за керівником.

Комплексна норма часу - кількість робочого часу необхідного для виконання комплексу взаємозалежних робіт одного технологічного процесу.

Тому основними задачами планування є: . аналіз і оцінка застосовуваних норм праці і відповідність їхнім умовам виробництва; . розробка і впровадження технічно обгрунтованих норм праці відповідно до умов виробництва, що змінилися. При дотриманні принципів нормування досягається найбільша ефективність: . технічне, економічне і психофізичне обгрунтування норм; . єдність і гнучкість полягають з однієї сторони в розробці типових норм праці для однакових, найбільше поширених видів робіт, а з іншої сторони уточнення їх у міру удосконалювання техніки, технології й організації виробництва, відповідність норм конкретним чинникам виробництва, . прогресивність, . розширення сфери застосування норм предусматривающие встановлення норм не тільки на основні, але і на допоміжні роботи, . обов'язкова участь безпосередніх виконавців у нормуванні праці.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ. 1. Фролов Е.А. Проектування загального менеджменту на промисловому підприємстві. 1997 2. Веснін В. Р. Основи менеджменту. 1997 3. Эмерсон Г. Дванадцать принципів продуктивності. 1997 4. Кондратова И. Г. Основи управлінського обліку. 1998 р.

----------------------

[pic]

[pic]

[pic]