Смекни!
smekni.com

Малий бізнес України в розвиткові національної економіки (стр. 2 из 7)

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у вирішенні наукового завдання щодо розробки теоретико-методологічних засад удосконалення досліджень та формування системи оцінки впливу малого бізнесу на розвиток національної економіки.

Основні положення дисертаційної роботи, що визначають її наукову новизну, полягають у такому:

вперше:

розроблена матриця факторних навантажень, що зумовлюють певні ризики для розвитку малого підприємництва в регіоні. Ці ризики умовно поділено на групи та оцінено їх рівень за даними, отриманими в результаті опитування підприємців регіону;

адаптовано кластерний аналіз в обробці анкетних опитувань при оцінці впливу малого бізнесу на розвиток національної економіки та надані рекомендації щодо використання комбінованих методів оцінки малого бізнесу з урахуванням видів діяльності, для чого розроблена блок-схема, яка припускає комплексну оцінку малого бізнесу на основі трьохрозрахункового методу та результатів анкетування, отриманих за допомогою кластерного аналізу;

удосконалено:

термінологічний апарат за рахунок надання авторського трактування терміну “підприємницька діяльність”, під якою запропоновано розуміти самостійну, систематичну, на власний ризик і під власну майнову відповідальність господарську діяльність окремих індивідів чи їх груп з виробництва та реалізації товарів та надання послуг, що здійснюється задля отримання максимального прибутку та найефективнішого задоволення суспільних потреб, а також з метою самовираження та підвищення суспільного статусу підприємців шляхом продукування та впровадження новаторських ідей, новітніх технологій, нової техніки та сучасних управлінських рішень;

підходи до визначення показників, які характеризують соціальні процеси в регіоні за рахунок впровадження комплексного показника “соціальні ефекти”, що включає зовнішні і внутрішні соціальні ефекти;

дістали подальшого розвитку:

систематизація чинників і умов розвитку малого підприємництва, що мають визначатися на базових напрямах (економічні, соціокультурні, інноваційні) та можливі регіональні ефекти, що очікуються від розвитку та підтримки малого підприємництва як вагомого сектора розвитку національної економіки;

методичний підхід до розрахунку грошових потоків за рахунок використання аналітичної платформи “Аналітичні технології”, застосування якої дозволяє: визначити оптимальний набір показників для оцінки малого бізнесу; виробити систему рекомендацій для малих підприємств у світлі інноваційних технологій; надавати органам влади будь-якого рівня аналітичні огляди з рекомендаціями на підтримку малого бізнесу; інтегрувати результати обстеження в регіональні й державні програми розвитку малого бізнесу; створити ефективну систему моніторингу впливу малого бізнесу на економіко-соціальну політику регіонів і держави для прийняття ефективних управлінських рішень.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що теоретичні положення і висновки безпосередньо доведено до рівня конкретних практичних пропозицій і рішень. Розроблені в дисертації підходи, засоби й отримані результати являють собою методичну базу удосконалення досліджень та системи оцінки впливу малого бізнесу на розвиток національної економіки.

До числа результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо формування та реалізації методики оцінки малого бізнесу з використанням комбінованих методів та з врахуванням видів діяльності; оцінки впливу малого підприємництва на розвиток національної економіки.

Значущість і цінність одержаних у дисертації результатів підкреслює їх практичне впровадження на державному і регіональному рівнях управління. Так, набули практичного використання пропозиції автора щодо розвитку малого бізнесу в частині розробки теоретичних, методологічних та практичних засад механізму державного регулювання розвитку підприємницького середовища та напрямів формування його раціональної структури. Пропозиції щодо розвитку напрямів підтримки підприємств, діагностування станів розвитку, оцінки ефективності діяльності в регіоні та галузі, а також “Методичні рекомендації по розробці регіональної концепції підтримки малого та середнього бізнесу” були враховані при обґрунтуванні соціально-економічних програм Донецької області в частині розвитку малих та середніх підприємств вугільної галузі (довідка Управління вугільної промисловості Донецької обласної державної адміністрації № 2-6/162 від 10.10.2007 р.). Результати дослідження використані Центром розвитку малого та середнього бізнесу Донецької торгово-промислової палати при запровадженні нових прогресивних підходів до класифікації, діагностування та оцінки діяльності малих і середніх підприємств (довідка Донецької торгово-промислової палати № 2373 від 14.10.2007 р.), а також при розробці планів соціально-економічного розвитку м. Волноваха Волноваського району Донецької області (довідка Волноваської міської ради Волноваського району Донецької області № 2015 від 05.10.07 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора в галузі розробки методичних підходів до оцінки малого бізнесу та удосконалення досліджень і системи оцінки його впливу на розвиток національної економіки. Із наукових ідей, отриманих здобувачем у співавторстві, у дисертації використані лише ті, що становлять його індивідуальний внесок. Внесок автора в колективно опубліковані роботи конкретизований у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні результати проведених досліджень, висновки та рекомендації, які викладені в дисертаційній роботі, доповідалися і були схвалені на VІІІ Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” присвяченої 35-річчю кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету (м. Алушта, 6-8 жовтня 2003 р.), на Всеукраїнській науково-практичній конференції вчених та фахівців “Проблеми управління підприємництвом у сучасних умовах” (м. Сімферополь, 2005 р.), на науково-практичній конференції “Економіка України: стратегія, відродження і трансформаційні перетворення” (м. Полтава, 26-27 квітня 2005 р,), на VІ науково-практичній конференції “Соціально-економічний розвиток України на початку ХХІ століття” (м. Полтава, 2006 р.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано в 10 наукових працях, серед яких – 1 монографія, 1 стаття – в науковому журналі, 4 статті – у збірниках наукових праць і 4 публікації – в матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій 20,73 д.а., з яких особисто автору належать 7,87 д.а.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 186 сторінках друкованого тексту, у тому числі 14 таблиць і 20 рисунків, які наведені на 16 сторінках. Список використаних джерел із 140 найменувань приведений на 12 сторінках і 13 додатків на 28 сторінках.


ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Розділ 1. “Теоретичні основи діяльності малого підприємництва та його вплив на розвиток національної економіки” присвячено дослідженню теоретичних підходів та етапів розвитку малого підприємництва в загальній структурі національної економіки, здійснено аналіз світового досвіду розвитку малого бізнесу та можливостей його адаптації до умов України та її регіонів з урахуванням особливостей розвитку вітчизняного малого підприємництва.

Дослідження досвіду провідних країн світу та сучасних тенденцій економічного прогресу показало, що підприємництво є одним з найважливіших факторів розвитку національної економіки з ринковим механізмом господарювання. Аналіз досліджень ряду вчених надав можливість стверджувати, що вивчання такого складного та багатовимірного явища, як підприємництво, потребує міждисциплінарного синтезу дисциплін – економіки, соціології, правознавства, культурології, управління, психології та ін. Проведений аналіз різних підходів до розуміння підприємництва дозволив надати його визначення з урахуванням ролі підприємництва в загальній структурі національної економіки. Отже, підприємницька діяльність – це самостійна, систематична, на власний ризик і під власну майнову відповідальність господарська діяльність окремих індивідів чи їх груп з виробництва та реалізації товарів та надання послуг, що здійснюється задля отримання максимального прибутку та найефективнішого вдоволення потреб національного господарства, а також з метою самовираження та підвищення суспільного статусу підприємців шляхом продукування та впровадження новаторських ідей, новітніх технологій, нової техніки та сучасних управлінських рішень в сфері управління національною економікою.

Аналіз світового досвіду показав, що активізація підприємництва є суттєвим фактором успішного розвитку ринкових відносин і стабільності національної економіки. Тому практично в усіх країнах світу держава бере активну участь у формуванні та розвитку підприємницької діяльності й підтримці найбільш доцільних та ефективних її напрямів, насамперед малого бізнесу. Підсумком аналізу досвіду діяльності малого підприємництва та напрямів його використання в Україні, стало твердження про необхідність підвищення ролі державного та регіонального регулювання в розвитку малого бізнесу, сприяння впровадженню інноваційних технологій в підприємницьку сферу. Дослідження особливостей розвитку вітчизняного малого бізнесу показало, що державній підтримці підприємництва в Україні на рівні регіонів перешкоджають макроекономічні умови: недосконалість системи оподаткування; нестабільність бюджетного фінансування державних і регіональних програм підтримки малого підприємництва; нерозвиненість механізмів фінансово-кредитної підтримки і страхування ризиків малих підприємств; відсутність механізмів самофінансування (кредитні союзи, товариства взаємного страхування тощо); обмеження доступу малих підприємств до виробничих потужностей і майна реструктуризованих підприємств; відсутність надійної соціальної захищеності і безпеки підприємців; організаційні проблеми взаємодії малого бізнесу з ринком і з державними структурами; адміністративні бар'єри на шляху розвитку малого підприємництва. Систематизація вище перелічених чинників і умов розвитку малого підприємництва, дозволила визначити базові напрямки розвитку та підтримки даного сектора (економічні, соціокультурні, інноваційні).