Смекни!
smekni.com

Ринок кредитних ресурсів (стр. 4 из 5)

5. Зберігання фінансових і матеріальних цінностей (довірчі операції);

6. Довірче управління майном клієнта (трастові операції).

У цілому для того, щоб бути конкурентоспроможним, банк має надавати всі основні види банківських послуг, здійснювати операції з широким колом клієнтів, а також забезпечувати високу якість обслуговування при низькому рівні витрат.

3.Спеціалізовані небанківські кредитно-фінансові інститути

У сучасних умовах, крім банків ринок кредитних ресурсів представлений спеціальними фінансово-кредитними інститутами. У країнах з розвинутими ринковими відносинами небанківські фінансово-кредитні інститути представлені пенсійними фондами, страховими лізинговими, інвестиційними, фінансовими компаніями. У нашій країні до небанківських кредитних установ відносяться каси взаємної допомоги ломбарди, пенсійні фонди, органи державного та акціонерного страхування.

Каса взаємної допомоги ¾ це громадська кредитна установа, яка об’єднує на добровільних засадах громадян для надання взаємної матеріальної допомоги. Вони створюються при профспілкових організаціях для робітників і службовців ¾ членів профспілки, у відділах соціального забезпечення місцевих Рад народних депутатів ¾ для пенсіонерів.

Управління касою взаємної допомоги здійснюється загальними зборами з членів і обраним на них управлінням. Члени каси сплачують вступні щомісячні членські внески у встановлених розмірах.

Кошти каси взаємної допомоги формуються за рахунок вступних членських внесків, пені за несвоєчасне повернення довгострокових позик, дотацій профспілкових органів та інших грошових надходжень. За рахунок цих коштів надаються довгострокові (до шести, в окремих випадках — до 10 місяців) та короткострокові (до чергового одержання заробітної плати) позички. За рішенням правління каси її членам може бути надана відстрочка повернення довгострокових позичок до трьох місяців. Граничні розміри позичок встановлюються правлінням каси, причому для довгострокових позичок залежно від суми внесків, нагромаджених членом каси.

Позички надаються без стягнення процентів. При їх несвоєчасному поверненні стягується пеня в розмірі 1% від суми залишку боргу за кожний прострочений місяць. Вибувшому з членів каси повертаються його членські внески за мінусом його заборгованості по позичках.

Ломбарди¾ це кредитні установи, які надають грошові позички під заставу рухомого майна. У нашій країні вони виникли на початку 20-х років. Ломбарди були створені з метою надання можливості населенню зберігати предмети особистого користування і домашнього вжитку, а також брати позичку в заставу цих речей.

Ломбарди видають позички на строк до трьох місяців у розмірі 75% від вартості оцінки заставлених речей і до 90% ¾ вартості виробів з дорогоцінних каменів, металів, годинників у золотій оправі тощо. Оцінка речей, що здаються на зберігання або в заставу для одержання позички здійснюється за домовленістю сторін, а вироби з дорогоцінних металів ¾ за державними розцінками. Для розвитку своїх операцій ломбарди можуть користуватися банківським кредитом.

В Україні існує пенсійний фонд, який до проголошення незалежності був відділенням пенсійного фонду колишнього СРСР. Кошти пенсійного фонду формуються за рахунок обов’язкових строкових внесків підприємств, установ і організацій (кооперативів), осіб, які займаються індивідуальною діяльністі, в тому числі, на основі індивідуальної (групової) оренди або в особливому селянському господарстві, обов’язкових страхових внесків громадян, коштів, направлених на виплату пенсій військовослужбовцям строкової служби, особам, які входять до складу органів внутрішніх справ і національної безпеки. Цей фонд включає кошти, які виділяються на фінансування виплати допомоги по догляду за дітьми до досягнення ними віку від 1,5 до 6 років, передбачених централізованими програмами.

У бюджет пенсійного фонду спрямовуються й добровільні внески підприємств, громадських організацій та громадян, інші грошові надходження.

З 1991 р. тарифи внесків на державне соціальне страхування, які сплачують підприємства, установи й організації, встановлені у розмірі 20% від обсягу коштів, що направляються на оплату праці.

У західних країнах пенсійні фонди створюються приватними та державними корпораціями, фірмами та підприємствами для виплат пенсій і допомоги робітникам та службовцям. Кошти цих фондів утворюються за рахунок внесків робітників, службовців, підприємств, а також прибутків від інвестицій самих пенсійних фондів.

На відміну від загальнодержавної системи соціального страхування, заснованої на стандартних умовах, система забезпечення робітників іслужбовців з пенсійних фондів підприємств дає можливість встановлювати особливі умови, зокрема інший пенсійний вік, систему внесків, що враховує, при нарахуванні пенсії, увесь заробіток, а не тільки його частину. Пенсія може обчислюватися на основі останнього заробітку перед виходом на пенсію або залежно від стажу роботи тощо.

У пенсійних фондах західних країн акумулюються значні кошти, які інвестуються переважно в акції приватних компаній як на національному, так і на міжнародних ринках позичкових капіталів. Профспілкові фонди є самостійною ланкою західної кредитної системи.

Страхування ¾ у нашій країні відбувається державними, страховими комерційними організаціями, акціонерними страховими товариствами, страховими кооперативами, спільними страховими організаціями за участю іноземних страхових фірм. Діють також органи держаного страхового нагляду. У нашій країні існує майнове і особисте страхування. Воно здійснюється у двох формах ¾ обов’язковій та добровільній. Майнове страхування розрізняється залежно від категорії страховиків, якими є державні сільськогосподарські підприємства, інші кооперативні і громадські організації і громадяни, а також за видами застрахованого майна ¾ страхування будівель та споруд, сільськогосподарських культур та тварин, засобів автотранспорту і рибальських суден, домашнього майна тощо.

Особисте страхування поділяється на страхування життя, яке включає змішане страхування, страхування дітей, шлюбне, страхування пенсій, на випадок смерті та втрати працездатності (довічне і на певний строк), страхування від нещасних випадків, в якому розрізняються особисте страхування, страхування за рахунок підприємств і організацій, страхування пасажирів. Кошти страхових організацій складаються із статутного фонду, поточних надходжень по страхових операціях та фондів спеціального призначення.

По мірі розвитку в нашій країні ринкових відносин, виникають нові форми страхування, альтернативні державному. За аналогією із західними державами утворюються страхові компанії, які бувають двох видів ¾ акціонерні та взаємні.

Кошти акціонерної страхової організації формуються шляхом об’єднання індивідуальних капіталів окремих підприємств, організацій та приватних осіб. При створенні акціонерного товариства кожний акціонер повинен внести певну грошову суму. Участь окремого акціонера в акціонерній компанії виражається у володінні ним акціями, які дають право на одержання пропорціональної частки доходу. Акціонерні компанії на відміну від взаємних застосувують тверді тарифи.

Взаємні страхові компанії являють собою кооперативну форму організації. Їх капітал утворюється за рахунок страхових платежів окремих осіб. Кожний застрахований згідно з правилами організації компанії стає частковим її співвласником. Тарифи взаємних компаній вищі, ніж акціонерних. Капітал цих компаній утворюється за рахунок продажу полісів, які дають право на участь у прибутках. Кожний застрахований вносить страхові платежі залежно від припустимої суми збитків компанії. Якщо внаслідок страхових операцій у компанії залишається прибуток, він розподіляється між її членами або спрямовується на рахунок майбутніх платежів чи на збільшення страхової суми.

Лізингові компанії¾ фінансово-кредитні формування, що досить поширені в західних країнах. Вони займаються купівлею устаткування, машин, транспортних засобів, споруд виробничого призначення, які дорого коштують, та наданням їх в оренду з правом наступного викупу. В нашій країні лізингові операції здійснюють комерційні банки.

Для придбання машин і устаткування лізингові компанії використовують власні та позичкові кошти. Держава, як правило, створює їм пільгові умови одержання банківських позичок, оскільки лізингові операції приносять істотну вигоду підприємницькій діяльності. Лізинг забезпечує підприємствам можливість одержати необхідне устаткування без значних разових витрат грошових коштів, які неминучі при звичайній купівлі. Оренда машин, устаткування, ЕОМ дозволяє уникнути витрат, пов’язаних з моральним старінням засобів виробництва.

Інвестиційні компанії¾ різновид фінансово-кредитних інститутів, поширених у західних країнах, їх капітал утворюється на акціонерній (пайовій) основі шляхом акумуляції грошових коштів приватних інвесторів за допомогою емісії власних цінних паперів (зобов’язань). Сформований капітал вкладається в акції та облігації підприємств у своїй країні і за кордоном. Таким чином, інвестиційні компанії виступають посередником між позичальником та індивідуальним інвестором. Вони купують, зберігають та продають цінні папери з метою одержання прибутку на вкладений капітал.

Доходи, одержані у вигляді процентів та дивідендів, виключаючі адміністративно-господарські витрати, формують прибуток інвестиційних компаній, який розподіляється серед акціонерів (пайовиків). Прибуток, одержаний від підвищення біржового курсу цінних паперів, зараховується в резерв.

Залежно від методу формування пасивів інвестиційні компанії поділяються на дві основні групи закритого та відкритого типу. Перші мають фіксований акціонерний капітал, їх акції котируються на ринку і підлягають погашенню до моменту ліквідації компанії. Другим властивий капітал, що постійно змінюється, тобто їх акції (паї) вільно продаються та, купуються учасниками компаній за цінами, які відповідають поточній ринковій вартості активів інвестиційної компанії. У продажну ціну такої акції (паю) включається додаткова надбавка, як правило, в розмірі 6-9%.