Смекни!
smekni.com

Розвиток інвестиційної діяльності сільськогосподарських підприємств (стр. 2 из 6)

- класифікація ризиків інвестиційної діяльності сільськогосподарських підприємств за ознаками: суб’єктивні (політичні, правові, фінансово-економічні, технічні, екологічні, організаційно-інформаційні, технологічні, соціальні) і об’єктивні (природно-кліматичні, форс-мажорні обставини) ;

- принципи кратність інвестування сільськогосподарських підприємств з виділенням груп: одноразові інвестиції, періодичне інвестування та постійне (безперервне) інвестування.

- практичні підходи визначення комплексного впливу інвестиційної діяльності сільськогосподарських підприємств на спад, стабілізацію та зростання їх виробництва.

Практична значущість отриманих результатів. На підставі теоретичних досліджень розроблені практичні рекомендації з підвищення економічної ефективності діяльності сільськогосподарських підприємств шляхом здійснення інвестиційної діяльності та підвищення якості інформації, що представляється в інвестиційно-інноваційних проектах.

Основні положення і результати дослідження щодо удосконалення механізмів державного регулювання розвитку інвестиційних процесів були реалізовані на рівні Головного управління сільського господарства в Дніпропетровській області (довідка №1069/12-09 від 04.12.2007 р.) пропозиції щодо оцінки ефективності інвестиційних проектів апробовані та дістали позитивну оцінку на підприємствах Новомосковського району Дніпропетровської області (довідка № 153 від 10.12.2007 р.)., запропонована модель інтегрованого інвестування використана при створені та освоєні інвестиційного проекту «Молочне скотарство» в СПП «Чумаки» Дніпропетровського району Дніпропетровської області (довідка №201/07 від 07.12.2007 р.).

Результати наукового дослідження використовуються в учбовому процесі при підготовці студентів в Дніпропетровському державному аграрному університеті при викладанні дисциплін: «Економіка сільського господарства», «Основи менеджменту», (довідка № 870/09-11 від 15.05.2007 р.),

Особистий внесок здобувача. Особистим внеском здобувача є наукові положення, висновки і рекомендації з розвитку інвестиційної діяльності у сільському господарстві. Основні результати отримані автором самостійно і відображені в опублікованих роботах.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати дослідження, висновки і пропозиції докладалися і обговорювалися на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України», м. Дніпропетровськ (2003 р.); VII Міжнародній науково-практичній конференції «Наука і освіта, 2004» м. Дніпропетровськ (2004 р.); науково-практичній конференції «Політичні, правові та економічні основи інтеграції України у світове співтовариство», м. Черкаси (2005 р.); науково-практичній конференції за міжнародною участю «Стратегія реформування системи державного управління на засадах демократичного врядування» м. Київ (2007 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Фінансове забезпечення економічного і соціального розвитку суспільства», м. Дніпропетровськ, (2007 р.).

Публікації. За результатами проведених досліджень опубліковано 10 наукових робіт загальним об'ємом 3,37 обл.-вид. арк., з них у наукових фахових виданнях 5 статей, загальним обсягом 3,01 обл.-вид. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків.

Повний обсяг роботи становить 196 сторінок і включає 41 таблицю, 12 рисунків, 6 додатків на 6 сторінках. Список використаних джерел складається з 173 найменувань.


ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено мету, основні завдання, предмет, об’єкт та методи дослідження, сформульовано наукову новизну й практичне значення отриманих наукових результатів.

У першому розділі «Теоретико-методичні засади інвестиційної діяльності сільськогосподарських підприємств» розглядаються основні теоретичні й методичні положення інвестування, визначено сутності інвестицій, виявлені та класифіковані інвестиційні ризики проектів для сільськогосподарських підприємств та оцінки ефективності інвестиційних проектів. Досліджено особливості впливу державного регулювання на інвестиційну діяльність сільськогосподарських підприємств.

За результатами дослідження було виявлено, що термін «інвестиції» у науковій літературі має декілька визначень, спираючись на які було надане авторське трактування даного терміну за двома ознаками: за фінансовим визначенням - це вартісний вимір всіх видів активів, що вкладаються в господарську діяльність з метою отримання доходу; за економічним змістом – це вкладення капіталу на створення, розширення, реконструкцію та технічне переозброєння основного та оборотного капіталу з метою отримання економічного чи соціального ефекту.

Нами розглянуто, що не зважаючи на широке застосування у науковій, правовій і спеціальній фаховій літературі терміну «інвестування» не надано його наукового визначення. Тому уточнено, що: «під інвестуванням розуміється дія, яка відбувається в момент вкладання активів чи здійснення видатків суб’єктами інвестиційного процесу в той чи інший інвестиційний проект». Суб’єктами інвестиційного процесу тут виступають інвестори.

За результатами дослідження виявлено, що найбільш поширеною є класифікація, що розподіляє інвестиції за такими класифікаційними ознаками: за об'єктами вкладень; за характером участі в інвестуванні; за періодом інвестування; за формами власності інвесторів; за регіональною ознакою. Зважаючи на те, що для таких галузей як сільське господарство інвестиції є необхідною умовою їх ефективного розвитку, важливими є показники постійності здійснення інвестування. Тому до вище перелічених ознак запропоновано додати ще одну – «за кратністю інвестування» з виділенням груп: одноразові інвестиції, періодичне інвестування та постійне (безперервне) інвестування.

У структурі капітальних інвестицій вкладення в основний капітал займають домінуючу позицію і складають 80-85%. Зазначено, що змінилася структура використання інвестиційних коштів на формування основного капіталу. Так, спостерігається поступове скорочення темпів інвестування у капітальне будівництво та збільшення вкладень на придбання машин і обладнання. Зменшення темпів інвестування формування основного стада призвело до загрози повного зникнення даної галузі. Спостерігаються негативні тенденції до скорочення інвестування нематеріальних активів, які, зазвичай, є результатом інноваційних розробок. Для вирішення цілої низки економічних і екологічних проблем у сільському господарстві необхідні великі кошти, які на сьогоднішній день Україна не в змозі фінансувати за рахунок бюджету. Тому дуже гостро постає проблема залучення інвестицій в сільськогосподарські підприємства.

Залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій у сільськогосподарські підприємства є необхідною передумовою для вирішення наступних проблем: оновлення основних виробничих фондів; впровадження нових технологій; розвиток інноваційних розробок у галузях селекції і насінництва; придбання нової високопродуктивної техніки; розширення виробництва екологічної продукції; розвиток нових видів виробництва сільськогосподарської продукції та її первинної переробки.

Оцінка інвестиційної діяльності в цілому і кожного інвестиційного проекту, зокрема – є важливим етапом. Не зважаючи на наявність багатої теоретичної і методичної бази у галузі інвестиційної діяльності вибір і обґрунтування методу оцінки інвестиційного проекту залишається проблематичним. Еволюція розвитку методологічних підходів, що застосовуються для оцінки економічної привабливості інвестиційних проектів, дає можливість практичного вибору різних методів, як простих так і складних. При використання простих методів, які більш широко застосовуються у вітчизняній практиці, розраховуються наступні показники: рентабельності капітальних вкладень; мінімум приведених витрат; термін окупності капітальних вкладень; середня рентабельність капітальних вкладень за період дії інвестиційного проекту. Останніми роками в практику інвестиційного проектування почали упроваджуватися модифіковані методи оцінки інвестиційних проектів: модифікований метод внутрішньої норми рентабельності; метод визначення індексу рентабельності (ТС - індекс). Кожен з наведених методів має свої переваги й свої недоліки.

Найпоширеніший метод чистої поточної вартості доцільно використовувати у комплексі з іншими методами, нейтралізуючими його слабі сторони, наприклад, в комбінації з ТС – індексом. Метод чистої поточної вартості показує, наскільки будуть ефективними інвестиції в абсолютному значенні, тобто ця вартість дає грошовий вираз цінності інвестицій. Метод внутрішньої норми прибутку характеризує цінність інвестицій у відсотковому виразі й корисний при оцінці різномасштабних інвестицій. Методи окупності характеризують швидкість відшкодування інвестиційних витрат. Нарешті ТС-індекс є найнадійнішим в тих випадках, коли необхідний порівняльний аналіз доцільності інвестицій. Отже, повний інвестиційний аналіз не повинен обмежуватися одним методом оцінки, бажанакомбінація різних методів. Приведені методи оцінки ефективності інвестиційних проектів засновані на порівнянні вартості інвестицій і суми чистих дисконтованих доходів, породжуваних цими інвестиціями. Необхідно мати на увазі, що при проведенні технологічних розрахунків слід ураховувати одночасно багато чинників, які можуть суттєво змінити процедуру оцінки ефективності інвестиційних вкладень.

Провідна роль в організації інвестиційної діяльності в Україні при становленні та розвитку ринкового механізму господарювання належить державі. Узагальнюючи результати дослідження щодо ролі держави у інвестиційному процесі можна стверджувати, що метою державної інвестиційної політики є створення матеріально-технічної бази та на її основі конкурентного середовища, реалізація програм структурної перебудови економіки України з урахуванням пріоритетних напрямів, спрямування інвестицій у пріоритетні галузі та програми. У цілому реалізація державної інвестиційної політики реалізується через прийняття та виконання Законів, Постанов та інших регуляторних актів. На сьогодні в Україні інвестиційний процес регулюють понад 100 законів та інших нормативних актів. Активну позицію держави у стимулюванні відновлення процесу виробництва підтверджує сума державних асигнувань, що направляється на інвестування виробничих галузей. Так до 1990 року, частка інвестицій в основний капітал сягала до 19% від валового внутрішнього продукту, а норма нагромадження капіталу була на рівні таких країн як Франція, Італія, Канада. До того ж частка сільськогосподарських підприємств у загальному обсязі інвестування сягала майже 23%. У період 1992-1996 років, обсяги інвестицій в сільськогосподарські підприємства скоротилась у 5,3 рази, що започаткувало виснаження сільського господарства, яке продовжувалося аж до 2000 року. Аналіз динаміки інвестицій за останні п’ять років показав, що починаючи з 2002 року темпи росту інвестицій у сільськогосподарські підприємства мали тенденцію до збільшення і, в основному, перевищували загальні темпи росту, що є результатом впровадження державної інвестиційної політики стосовно розвитку сільськогосподарських підприємств.