Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту готової продукції (стр. 5 из 9)

При наступних перевірках повинні бути дані аналіз і оцінка виконання чи виправлення зауважень по фактах попередніх перевірок. Письмова інформація підписується всіма аудиторами, хто проводив перевірку. На підставі письмової інформації складається звіт, що за структурою в основному повторює письмову інформацію.

Відповідно до аудиторського стандарту аудиторський звіт повинний складатися з вступної, аналітичної і підсумкової частин.

Вступна частина аудиторського висновку містить: назву документа в цілому, дату і місце складання, підстава проведення перевірки (наказ керівника підприємства, протокол рішення засновників), проведення перевірки, прізвища, імена і по батькові осіб, що приймали участь в перевірці, прізвищі, імена і по батькові посадових осіб, відповідальних за діяльність підрозділу, період перевірки, які питання були піддані документальної і фактичній перевірці.

Аналітична частина адресується посадовій особі, що призначила перевірку і повинна включати: найменування підрозділу, об'єкти аудита, виклад результатів перевірки, загальну оцінку дотримання законодавства і встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, оцінку оформлення господарських операцій і їхнє відображення в бухгалтерському й оперативному обліку, істотні порушення конкретних нормативно-правових актів, арифметичні, логічні, документальні і речовинні докази встановлених порушень; прізвища, імена, по батькові і посади осіб, що допустили порушення, грошовий і кількісний вираз негативних наслідків порушень.

Підсумкова частина аудиторського документа містить оцінку аудитора виробничо-фінансової діяльності підрозділу і ведення бухгалтерського обліку, а також пропозиції по усуненню виявлених порушень, рекомендації підрозділу по усуненню недоліків до ухвалення рішення по перевірці посадовою особою, що призначила перевірку.

При викладі своєї думки аудитор повинний дотримувати строгої об'єктивності, не допускати необґрунтованих тверджень, висновків і оцінок діяльності окремих осіб чи підрозділу і записувати обвинувальні формулювання. Зауваження про недоліки і порушення, отримані з усних чи письмових заяв окремих облич, у звіт включати не можна. Кожен відбитий у ньому факт повинний бути всебічно перевірений аудитором. Якщо керівник підрозділу чи інша посадова особа підрозділу має заперечення чи зауваження за матеріалами проведеної перевірки, вона повинна підписати документ про перевірку й одночасно прикласти до нього свої письмові заперечення чи зауваження. У тих випадках, коли необхідно прийняти термінові міри до усунення виявлених порушень, складаються проміжні аудиторські звітні документи, що направляються керівникам, що назначили перевірку, з наступним включенням них у загальний документ про перевірку.

Проміжні звітні документи аудитора складаються безпосередньо в ході аудиторської перевірки на тих ділянках роботи підприємства, де розкриті найбільш значимі порушення, що вимагають негайного вживання заходів.

3.2 Аудиторський висновок щодо фінансового стану підприємства

За звітній період відбулися досить незначні зміні по всіх статтях балансу підприємства. Збільшився обсяг основних засобів та нематеріальних активів за рахунок їх придбання. Обсяг запасiв складає 1573.7 тис. грн. Це пiдтверджується результатами річної інвентаризації, що проводилась станом на 1 жовтня. Запаси враховуються по собiвартостi. Собiвартiсть запасiв включає в себе витрати на придбання, доставку i переробку. При вiдпуску запасiв у виробництво, продаж та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за методом середньозваженої собiвартостi.

Збільшилась поточна заборгованість. І це негативний показник. Але стосовно інших зобов’язань можна виявити позитивні тенденції до зниження.

Пiдприємство вважається фiнансово стiйким при умовi, що частина власного капiталу в загальнiй сумi фiнансових ресурсiв складає не менше 50%; на товариствi цей показник складає 90,7 %, що пiдтверджує його фiнансову незалежнiсть вiд притягнутих коштiв.

Баланс підприємства не є абсолютно ліквідним. Найбільша питома вага доводиться на активи, що важко реалізовуються. По видах зобов'язань – найбільшу частку займає власний капітал.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності став нижчий. Це свідчить про зменшення платоспроможності підприємства. Коефіцієнт швидкої ліквідності зріс. Цей коефіцієнт не задовольняє нормативному значенню із-за великої частки дебіторської заборгованості у складі ліквідних засобів. Значення коефіцієнта поточної ліквідності задовольняє нормі.

Оскільки значення коефіцієнта автономії вище за нормальне обмеження (≥ 0.5), залежність організації від позикових джерел задовольняє нормі. Коефіцієнти фінансової залежності та фінансового ризику також свідчать про фінансову незалежність підприємства.

Всі показники рентабельності підприємства знизилися за рік. Це негативна тенденція. Якщо так буде і надалі тривати. То підприємство може увійти до фінансової кризи.

Відносні показники ділової активності характеризують ефективність використання ресурсів (майна) підприємства. В цілому підприємство має ріст ділової активності (знизилися тривалість операційного циклу та тривалість оборотності оборотного капіталу, а також тривалість обороту запасів). Тільки у тривалості обороту дебіторської заборгованості відбувається негативна тенденція, за рахунок чого вона і зросла.


ВИСНОВКИ

В Україні незалежна аудиторська діяльність знайшла застосування зовсім недавно, тому проведення аудиту - діло нове, але воно має базою ревізію і контроль. Однак відмінності існують. Аудит представлє собою незалежну експертизу і аналіз публічної фінансової звітності господарюючого суб’єкта уповноваженими на те особами (аудиторами) або фірмою з метою визначення її достовірності, повноти і реальності, відповідності діючому законодавству і вимогам, пред’явленим до ведення бухгалтерського обліку і стану фінансової звітності.

Iстотними проблемами, що впливають на дiяльнiсть підприємства ЗАТ "Донецький комбiнат хлiбопродуктiв №1" є: фiнансово-економiчнi проблеми. Серед них: цiнова полiтика держави (удержання вiльної цiни на готову продукцiю та пiдвищення цiн на енергоресурси, сировину i матерiали), а також дуже великi податки. Цi проблеми мають великий вплив на дiяльнiсть пiдприємства. Соцiальнi проблеми- це низька платоспроможнiсть споживачiв продукцiї, яка напряму залежить вiд економiчних умов держави (низька заробiтна платня, пенсiя, стипендiя, їх несвоєчаснi виплати, неспроможнiсть податкового та соцiального законодавства України). Також iстотними проблемами зараз є: подорожчання ринкової вартостi борошна у зв'язку iз пiдвищенням вартостi зерна на 20% у жовтнi 2006 року, збiльшення тарифiв на газ та його транспортування, електроенергiю, воду, диз. паливо та бензин.

Широке впровадження досягнень науки та технiки - це основа подальшого прогресу вiтчизняного виробництва борошна, комплексної механiзацiї та автоматизацiї виробництва, застосування нових передових технологiчних схем та процесiв, пiдвищення продуктивностi працi, полiпшення якостi та зниження собiвартостi продукцiї. Головними напрямками в роботi пiдприємства на перспективу мають стати: зростання обсягу реалiзацiї. З метою зростання обсягiв виробництва рекомендується пiдвищувати конкурентоздатнiсть виробляємої продукцiї шляхом: пiдвищення якостi продукцiї, поширення та поновлення асортименту, встановлення бiльш низьких оптово-вiдпускних цiн шляхом зниження затрат на виробництво продукцiї. Виконання планiв потребує значних коштiв, якi пiдприємство має отримати за рахунок прибутку. Довгостокових планiв товариству рекомендувати не можна, тому що багато буде залежити вiд споживчої спроможностi населення, фiнансової полiтики держави, цiн на сировину та iн.


ЛІТЕРАТУРА

1. Закони України :

- Про аудиторську діяльність (від 22.04.93);

- Про бухгалтерський облік та фінансову звітність (від 16.07.99).

2. Чинні інструктивні матеріали Міністерства фінансів України та Державної податкової адміністрації України з питань організації та ведення обліку, складання звітності та оподаткування, місцевих податків та розрахунків за ними:

- Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку затв. наказом Мінфіну від 24.05.95р. №88;

- Інструкція про інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затв. наказом Мінфіну України від 25.07.95 р. № 128

3. А.В. Андрєєв “Практичний аудит”, М: -Економіка, 1994

4. М.Т. Білуха “Судово-бухгалтерська експертиза”, (навчальний посібник) К: -Київський торгово-економічний університет, 1990

5. М.Т. Білуха “Аудит у бізнесі”, - Дніпропетровськ, 1994;

6. М.Т. Білуха, В.П. Дудко “Облік і аудит”,К ,1992


Додаток А

Аудиторська фірма ТОВ "АФ "Iнтер-Спектр"

Суб'єкт господарювання ЗАТ "Донецький комбiнат хлiбопродуктiв №1"

Термін перевірки 20-26.01.07

Загальний план аудиту готової продукції

Аудит обліку випуску готової продукції

Аудитору необхідно перевірити:

· правильність і своєчасність оформлення документів на здачу продукції з виробництва на склад;

· правильність відображення в бухгалтерському обліку операцій, зв'язаних з випуском готової продукції;