Смекни!
smekni.com

Кадрові стратегії та трудові відносини в ТНК (стр. 6 из 6)


ВИСНОВКИ

Компанія – це не лише колективний інструмент, а й мініатюрне суспільство. Його можна уявити одночасно у вигляді штучної (адже воно створено людиною) та природної системи. Як кожна природна система, підприємство має здатність до еволюції. Однією з вирішальних частин цієї здатності є людські ресурси. Персонал повинен бути прирівняний з основним капіталом, витрати на нього розглядаються як довгострокові інвестиції, кадрове планування тісно переплітається з виробничим.

У ході виконання курсової роботи були виконані поставлені завдання. Були розглянуті теоретичні аспекти кадрової політики в ТНК, політика найму персоналу та механізм підготовки персоналу до роботи, були проаналізовані проблеми експатріації і труднощі, які виникають перед експатами та їх сім’ями, також були розглянуті позитивні та негативні сторони експатріації.

Отже, можна підсумувати, що персонал у ТНК є важливою складовою, якій приділяється багато уваги, але все ж таки є деякі недоробки. Не завжди розглядаються чоловік, дружина й діти кандидата, і не завжди приймаються відповідні міри для підготовки його родини до повноцінного життя в новій країні.

На нашу думку, іноземних керівників як середнього, так і вищої ланки буде усе більше, для цього є всі передумови. По-перше, в Україні потреба в персоналі висока (тут я говорю про середню й вищу управлінську ланку) і іноземцям є куди їхати. По-друге, Україна, як губка, всосала всі останні світові технології виробництва й керування. А вони, у свою чергу, вимагають відповідного кадрового потенціалу: кваліфікованих і досвідчених менеджерів. Звичайно, уже зараз у країні «ростуть» власні професіонали, але поки попит на них у кілька разів більше, ніж пропозиція. І, по-третє, рівень оплати фахівців у нас уже настільки високий, що цілком зрівняємо із зарплатами в багатьох західних країнах.


Список використаних джерел

1. Іщенко Т.Д. Професійне навчання кадрів – основа стабільного розвитку підприємства // Відділ кадрів. – 2007. - №24(87). – С.16.

2. Етика бизнеса / Томас Г. Герет, Ричард Дж. Клонски. — К.: Основи, 1997. — 387 с.

3. Меграбян С.В. Тренінг для відряджених в Україну міжнародних фахівців. Мети. Методи. Зразки програм // Економіка та держава. – 2007. - № 4. – С.82-84.

4. Международный менеджмент: Учебник / Белорусов А.С. – М.: Юристь, 2000. – 224 с.

5. Международный менеджмент / Под ред. Пивоварова С.Э., Тарасевича Л.С. – СПб: Питер, 2002. – 570 с.

6. Парімал Чандра Бісвас. Нові вимоги до роботи сучасних міжнародних менеджерів // Маркетинг в Україні. – 2007. – №4. – С. 65-67.

7. Транснаціональні корпорації: Навчально-методичні посіб. для самост. вивч. дисц. / Руденко Л.В. – К.: КНЕУ, 2006. – 227 с.

8. Шершньова 3. Е., Оборська С. В. Стратегічне управління. — К.: КНЕУ, 1999. — 409 с.

9. www.nestle.ru

10. www.expatwomen.com

11. www.expatua.com

12. coca-cola.com