Смекни!
smekni.com

Економічний аналіз підприємства Західполімербуд (стр. 2 из 5)

Інформаційна база аналізу

Тема Номер Форми Назва форми Склад показників Інформаційна база для складання звітності (облікові, позаоблікові документи)
1. Загальна характеристика підприємства (установи) .Статут
2.Аналіз необоротних активів Ф№1 Баланс Залишкова вартість, первісна вартість, знос, коефіцієнти надходження та вибуття, обсяг виготовленої продукції, середньорічна вартість ОЗ, фондовіддача, фондоємність Відомості по рах 10,15, головна книга
3.Аналіз трудових ресурсів та оплати праці Ф№2 .Звіт про ФР Середньоспискова чисельність працюючих, прийнято, звільнено осіб, продуктивність праці, фонд оплати праці, фонд основної зарплати, фонд додаткової зарплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати Відомості по рах 66,65, головна книга, табелі обліку робочого часу
4.Аналіз матеріальних ресурсів Ф№1 Ф№2 1.Баланс 2.Звіт про ФР Залишки запасів, надійшло, вибуло, чисельність працюючих, вартість використаних запасів, матеріаломісткість, матеріало забезпеченість Відомості по рах 20,22,26, головна книга

2.АНАЛІЗ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

2.1 АНАЛІЗ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА

Згідно П(С)БО № 7, основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних, соціально культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (операційного циклу, якщо він довший за рік).

Одиницею обліку основних засобів є об’єкт основних засобів.

Об’єкт основних засобів – це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс – певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством. Якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів.

Мета економічного аналізу полягає у визначенні забезпечення підприємства основними фондами та умовами найбільш інтенсивного їх використання та пошук резервів підвищення фондовіддачі.

Виробничу потужність підприємства визначають промислово-виробничі фонди. Також виділяють активну (робочі машини та обладнання) та пасивну частини основних засобів та окремі підгрупи відповідно до їхнього функціонального призначення (будівлі виробничого призначення, склади, робочі та силові машини, вимірювальні прилади та обладнання, транспортні засоби).

Для підвищення ефективності виробництва темпи зростання активної частини основних засобів мають випереджати темпи зростання пасивної їх частини, а зростання кількості машин і обладнання — темпи зростання інших видів активної частини основних засобів.

Джерелами інформації для проведення аналізу основних засобів є:

1.Фінансова звітність:

– Звіт про фінансові результати — Ф№2;

– Звіт про рух грошових коштів — Ф№3;

– Звіт про власний капітал — Ф№4;

– Примітки — Ф№5.

2.Статистична звітність:

– Звіт про наявність і рух основних засобів.

3.Податкова звітність:

– Податок на прибуток підприємств.

4.Первинні облікові документи.

Аналіз складу і структури основних виробничих засобів забезпечить керівництво підприємства інформацією про склад основних засобів і співвідношення між їхніми групами, уможливить виявлення тенденції зміни структури основних засобів за групами.

Ми наводимо характеристику основних засобів по залишковій вартості, оскільки вона характеризує реальну вартість основних засобів не перенесену на новостворену продукцію. Як показує аналіз в нашому випадку, є тенденція до збільшення показника, оскільки у 2005 році порівняно з 2004, відбулось збільшення залишкової вартості основних засобів на 57160,9 тис.грн., тобто на 30,02%. Числові дані для аналізу складу основних засобів беремо з Ф № 11-ОЗ – Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос), спостерігається динаміка деяки складових до збільшення вартості у 2005 році порівняно з 2004 роком. Основний вплив чинили збільшення вартості будівель і споруд на 57148,3 тис.грн.; збільшення вартості транспортних засобів на 5,0%; збільшилась вартость інструментів, приладів, інвентарю у 2005 році на 5,7 тис.грн. (19,66%); вартість малоцінних необоротних матеріальних активів збільшилась на 6,0 тис.грн. (15,79%).

На мою думку збільшення вартості основних фондів бути викликане збільшенням пасивної і активної частини основних фондів у їх загальній вартості, а також закупівлею нового обладнання, що оцінюється позитивно.

Щодо деталізації аналізу шляхом характеристики видів основних засобів, то можна зробити висновок, що практично по всім складовим основних засобів відбувається збільшення, що також оцінюється позитивно.

Таблиця 2.1.3 Аналіз стану основних засобів (тис. грн.)

Показники 2005 рік 2006 рік Відхилення
За сумою, +,- Темп росту, %
1. Первісна вартість основних засобів
1.1. На початок року 14,0 14,0 - 100
1.2. На кінець року 14,0 14,0 - 100
1.3.Середньорічна вартість основних засобів 14,0 14,0 - 100
2. Сума зносу основних засобів 8,3 9,6 1,3 115,66
3.Коефіцієнт спрацювання 0,59 0,69 0,10 116,95

Середньорічна вартість основних засобів в даному випадку обчислюється як сума первісної вартості ОЗ на початок звітного періоду і первісної вартісті ОЗ на кінець звітного періоду, що розділена на 2.

В процесі аналізу стану ОЗ спостерігається динаміка до зростання середньорічної вартості ОЗ у 2006 році порівняно із 2005 роком, тобто збільшення в абсолютному вираженні.

Для аналізу стану основних засобів використовують:

- абсолютні показники;

- відносні показники.

До абсолютних показників відноситься сума зносу (спрацювання) – Σ Зносу(спр.). Знос основних фондів у 2005 році порівняно з 2006 роком зменшився. Така тенденція є позитивною для підприємства.

До відносних показників відноситься коефіцієнт зносу (спрацювання) – Кзн.

Коефіцієнт зносу основних фондів характеризує ступінь зносу основних фондів

Кзн. = Σ Зносу / Осер.

2005 рік: Кзн. = 8,3/ 14,0= 0,59

2006 рік: Кзн. = 9,6 / 14,0= 0,69

Осер. – середньорічна вартість основних засобів.

Коефіцієнт зносу показує яка частина ОЗ спрацьована. У 2005 році спостерігається зменшення цього показника порівняно з минулим роком на 0,056. Зменшення коефіцієнта є позитивним явищем, оскільки зменшуються витрати пов’язані із закупівлі нових ОЗ, заміні зношених. Аналіз основних засобів проведений на основі даних Ф № 1 - Баланс.

Таблиця 2.1.2 Аналіз руху основних засобів (тис. грн.)

Показники 2005 рік 2006 рік Відхилення
За сумою, +,- Темп росту, %
1. Залишкова вартість основних засобів
1.1. На початок року 7,3 5,7 -1,6 78,08
1.2. На кінець року 5,7 4,4 -1,3 77,19
1.3.Середньорічна залишкова вартість основних засобів 6,5 5,05 -1,45 77,69
2. Вартість основних засобів, що надійшли - - - -
3.Вартість основних засобів, що вибули - - - -
4.Коефіцієнт надходження основних засобів - - - -
5.Коефіцієнт вибуття основних засобів 0 0 0 0

Середньорічна залишкова вартість основних фондів загалом зменшилась на 1,45 тис.грн. (77,69%) цьому можна дати негативну оцінку. На даному підприємстві протягом двох років спостерігається тільки надходження основних засобів. Така тенденція є позитивною, оскільки це впливає на зростання виробничого потенціалу підприємства, збільшення продуктивності праці, рентабельності, прибутку підприємства.

· Коефіцієнт надходження основних засобів ( Кноз. )

· Коефіцієнт вибуття основних засобів ( К воз. )

Кноз. = ОЗн / ОЗк.р.,

ОЗн – вартість основних засобів, що надійшли;

ОЗк.р. – вартість основних засобів на кінець року.

Квоз = ОЗв / ОЗп.р.,

ОЗвоз – вартість основних засобів, що вибули;

ОЗп.р. – вартість основних засобів на початок року.

Коефіцієнт вибуття характеризує яка доля основних фондів, що була на балансі підприємства на початок року, списана внаслідок повного зносу чи інших причин. Оскільки на підприємстві протягом двох років не відбувалось зменшення основних фондів, то ми не обчислюємо коефіцієнт вибуття.