Смекни!
smekni.com

Економічний аналіз підприємства Західполімербуд (стр. 4 из 5)

- коефіцієнт обороту по звільненню – відношення чисельності звільнених за звітний період з роботи до середньоспискової чисельності працюючих;

- коефіцієнт плинності кадрів – відношення суми числа звільнених за звітний період: в зв’язку з порушенням дисципліни, в зв’язку з скороченням штатів та за власним бажанням до середньоспискової чисельності працюючих.

При збільшенні обсягів виробництва позитивно оцінюється перевищення рівня і темпів росту коефіцієнта обороту по прийому над коефіцієнтом обороту по звільненню.

Коефіцієнт плинності кадрів є частковим по відношенню до коефіцієнта обороту по звільненню і показує частку звільнених лише з негативних причин.

Аналіз використання фонду робочого часу. Одним із основних факторів, що впливає на продуктивність праці, є використання робочого часу. Зменшення втрат робочого часу і нераціональних його витрат веде до зростання продуктивності праці, ліпшого використання трудових ресурсів без додаткових заходів і витрат.

Аналіз продуктивності праці. Продуктивність праці — найважливіший якісний показник використання трудових ресурсів підприємства. Оплата праці працівників на підприємствах здійснюється зі застосуванням погодинної або відрядної оплати, а також змішаних систем.

У процесі аналізу даних такої таблиці спочатку робиться висновок про характер динаміки кожного з показників. При цьому динаміка середньооблікової чисельності працюючих, ставиться в залежність від динаміки обсягу. У випадку, якщо спостерігається стійке зростання обсягів виробничої програми позитивно буде оцінюватись динаміка чисельності (до зростання). Хоча за умови незначних приростів обсягів випущеної продукції позитивно може також оцінюватись зменшення чисельності, якщо воно буде пов’язане із зростанням рівня продуктивності праці. При спаді виробництва позитивно оцінюється динаміка до зменшення чисельності працюючих. Крім того в процесі аналізу слід чітко виокремлювати тактичні та стратегічні завдання підприємства. Позитивно буде оцінюватися зменшення обсягу та чисельності працюючих при структурній перебудові підприємства пов’язаній з заміною технологій виробництва в результаті внутрішніх та зовнішніх інвестицій.

Таблиця 2.2.2 Аналіз продуктивності праці

Показники 2005 рік 2006 рік Відхилення
За сумою, +,- Темп росту, %
1.Обсяг виготовленої продукції (робіт, послуг), тис.грн 327,4 260,7 -66,7 79,63
2.Середньоблікова чисельність працівників, осіб 3 3 - -
3.Продуктивність праці, тис.грн/особу 109,13 86,9 -22,23 79,63

Продуктивність праці обчислюється як співвідношення між обсягом виготовленої продукції (робіт, послуг) та середньо списковою чисельністю працюючих. Вона показує обсяг виготовленої продукції (робіт, послуг), що припадає на одного працівника, тобто ефективність використання трудових ресурсів. Позитивним для кожного підприємства є збільшення цього показника (продуктивності праці). На основі вище наведених даних можна сказати, що продуктивність праці зменшується з 109,13 тис. грн. /особу в 2005 році , до 86,9 тис. грн. /особу в 2006 році.

Таблиця 2.2.3 Аналіз складу фонду оплати праці (тис. грн.)

Показники 2005 рік 2006 рік Відхилення
За сумою, +,- Темп росту, %
1. Фонд оплати праці, всього
у тому числі: 1.1. Фонд основної заробітної плати 385,6 97,4 -288 25
у % до всього 73,49 64,98 -9 88
1.2. Фонд додаткової заробітної плати 129,9 31,8 -98 24
у % до всього 24,76 21,21 -4 86
1.3.Інші заохочувальні і компенсаційні виплати 9,2 20,7 12 225
у % до всього 1,75 13,81 12 788

Фонд оплати праці складається з фонду основної заробітної плати, фонду додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат. Фонд оплати праці протягом цих двох років зменшився на 375 тис. грн. (29 %). Фонд основної заробітної плати зменшився у 2005 році на 288 тис. грн. (25 %). Фонд додаткової заробітної плати зменшився у 2005 році на 98 тис. грн.

Таблиця 2.2.4 Аналіз складу фонду додаткової заробітної плати

Показники 2005 рік 2006 рік Відхилення
За сумою, +,- Темп росту, %
1. Фонд додаткової заробітної плати, всього 0,6 0,6 - -
у тому числі: 1.1. надбавки та доплати до тарифних ставок та посадових окладів - - - 0
1.2. премії та винагороди 0,6 0,6 - -

Аналізуючи склад фонду додаткової заробітної плати було виявлено, що основну частку становлять премії. Це є негативним явищем в процесі діяльності підприємства, оскільки характеризує зменшення ефективність праці працівників.

Таблиця 2.2.5 Аналіз середньої заробітної плати

Показники 2005 рік 2006 рік Відхилення
За сумою, +,- Темп росту, %
1. Фонд оплати праці, тис. грн. 16,56 18,18 1,62 109,78
2.Середньооблікова чисельність працюючих, осіб 3 3 - -
3.Середня заробітна плата 1 працюючого, грн./особу 5,52 6,06 0,54 109,78
4.Середня продуктивність праці 0,54 0,50 -0,04 92,59
5.Коефіцієнт співвідношення середньої продуктивності праці та середньої заробітної плати 0,098 0,083 -0,015 84,70

Проаналізувавши дані з таблиці можна зробити висновок, що фонд оплати праці не є стабільним, тобто він, збільшується в 2006 році, порівняно з 2005 роком (на 1,62 тис. грн.). А середня заробітна плата збільшилась в усіх проаналізованих періодах на 0,54 тис. грн.

В наведеній таблиці також можна показати, що продуктивність праці. працівників зменшилась в 2006 році на 0,041 тис. грн. / особу, що складає 92,59 %.

Також можна відмітити і той факт, що коефіцієнт співвідношення середньої продуктивності праці та середньої заробітної плати зменшується (0,015), що є позитивним для підприємства. Провівши аналіз по коефіцієнту співвідношення середньої продуктивності праці та середньої заробітної плати ми бачимо, яка в середньому продуктивність праці для надання заробітної плати в 1 гривню.


2.3АНАЛІЗ МАТЕРІАЛЬНИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

Будь-яке господарське рішення оцінюється за його кінцевими результатами, тобто прибутком. Одним з головних факторів, що впливає на величину прибутку, є рівень матеріальних запасів. Виручка від реалізації та прибуток з’являться лише тоді, коли предмети праці, використані в процесі виробництва, перенесуть свою вартість на вартість виготовленого продукту та знайдуть кінцевого споживача. Тому стабільна забезпеченість матеріальними ресурсами є необхідною умовою функціонування та розвитку будь-якого підприємства.

Запаси – активи, які утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності, перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу виробництва, утримання для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємства.

Зрозуміло, що запаси матеріальних ресурсів треба постійно поповнювати.

Згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку підприємств, організацій та установ, об'єктами аналізу матеріальних ресурсів є надходження та використання цінностей, які обліковуються на синтетичному рахунку 20: сировина та матеріали, покупні напівфабрикати та комплектуючі, паливо, тара й тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали, що їх передано в переробку, запасні частини, матеріали сільськогосподарського призначення та інші.

Цілі аналізу ефективного використання матеріальних ресурсів полягають в одержанні найбільш інформативних ключових параметрів, які дають об’єктивну й точну оцінку наявності в підприємства різних видів матеріальних ресурсів з погляду забезпечення його конкурентоспроможності, уможливлюють оцінку ефективності управлінських рішень щодо формування портфеля замовлень на матеріальні ресурси, виявлення резервів підвищення ефективності використання ресурсів, розробку заходів для їх мобілізації.

Важливу роль у забезпеченні дієвості аналізу ефективності використання матеріальних ресурсів мають зміст та якість інформаційної бази аналітичних досліджень. Для розв'язання поставлених завдань використовується планова, облікова та нормативно-довідкова інформація.

Джерелами інформації для аналізу ефективного використання матеріальних ресурсів є такі дані:

o планові дані, які використовуються для аналізу постачання
підприємства матеріальними цінностями: плановані обсяги запасів та обсяги надходження (портфель замовлень), договори, угоди, контракти на постачання сировини та матеріалів;

o облікові дані, які використовуються:

а) для аналізу забезпеченості підприємства необхідними запасами, тобто всі дані документів складського, синтетичного й оперативного обліку;

б) для аналізу використання матеріальних ресурсів, тобто дані
із звітності про матеріальні витрати на виробництво, віднесені на
собівартість товарної продукції;

o нормативно-довідкові дані, які регулюють господарську діяльність, а саме: Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, положення (стандарти) бухгалтерського обліку в Україні; господарсько-правові документи; технічна й технологічна документація; інформація, отримана в ході маркетингових досліджень.