Смекни!
smekni.com

Основні засоби у сільському господарстві (стр. 7 из 7)

Використовуючи кореляційний аналіз була розрахована теоретична вартість валової продукції, величина, якої залежить від вартості основних засобів. На графіку простежується зниження вартості валової продукції, за обстежуваний період при зміні вартості основних засобів, хоча в останній рік, коли вартість основних засобів знизилась, в порівнянні з попереднім роком знизилась і фактична і теоретична вартість валової продукції.

Висновки та пропозиції.

Зараз всі галузі АПК, а в більшій частині сільське господарство знаходиться у занедбаному стані. Але ті господарства які перейшли до нової форми управління починають наближатись до якоїсь постійності. Багато підприємств сільськогосподарського призначення стали приватними підприємствами.

На прикладі ПБП "Агросвіт" я намагалась, як можна повністю висвітити усі сфери діяльності цього підприємства, та привести приклад приватного підприємства в умовах не досконалої ринкової економіки.

Сільське господарство у народному господарстві займає особливе місце: воно призначено задовольняти зростаючі потреби населення країни в продуктах споживання, а промисловість в сировині та виробляє різну продукцію для експорту. Сільське господарство залишається основним джерелом постачання населення продуктами харчування .Біля 3/4 споживчих матеріальних благ населенням-це продукти сільського господарства безпосередньо або їх промислової переробки.

Ціллю курсової роботи є аналіз виконання плану забезпеченості господарства основними засобами, виявити комплекс недостатніх агрегатів та обладнання і намітити шляхи їх поповнення, аналіз структури основних засобів , динаміки її зміни та виявити причини відхилень з порівнянням з минулим періодом.

В теперішній час велику увагу приділяють заходам в подальшому обсягу усіх галузей сільського господарства, вірному розміщенню їх з урахуванням грунто-кліматичних особливостей районів та окремих сільськогосподарських підприємств. Без урахування грунто-кліматичних умов неймовірно рішення питань районування території, раціонального розміщення культур, вірне розміщення сівозмін і інших заходів, спрямованих на прийом сільського господарства.

населення.

Сільськогосподарська статистика, користуючись даними бухгалтерського обліку про наявність, рух і збереження основних засобів, ставить перед собою такі завдання:

- забезпечити надходження і розробку інформації, що характеризує кількість і склад основних фондів;

- вивчити динаміку основних фондів;

- характеризувати використання основних фондів і на основі економіко-статистичного аналізу сприяти підвищенню ефективності їх застосування;

- вдосконалювати систему показників ефективності використання основних фондів в умовах агропромислового комплексу;

- вивчати кількість і ефективність капітальних вкладень в сільське господарство.

Для раціонального використання основних виробничих фондів необхідно провести заходи по поліпшенню використання основних виробничих фондів:

- поліпшити використання та підвищити продуктивність землі на основі хімізації, меліорації та захисту від шкідливих впливів;

- підвищити урожайність сільськогосподарських культур та продуктивність тварин на основі використання елітних сортів та порід;

- впровадження комплексної механізації та автоматизації виробництва;

- раціональне використання машинно-тракторного парку за рахунок підвищення якості робіт;

- добитися режиму економічного використання ресурсного потенціалу.

Основними шляхами ефективного використання основних виробничих фондів є удосконалення їх структури. З підвищенням питомої ваги машин, обладнання та транспортних засобів фондовіддача зростає. Необхідно знизити матеріаломісткість продукції, дотримуватися режиму економії та ощадливості.

Основними показниками ефективності використання основних засобів – є фондовіддача, яка характеризує відношення вартості валової продукції до вартості основних засобів.

Показник фондовіддачі тим більше, чим вища вартість валової продукції та нижче вартість основних засобів. Таким чином, можна сказати, що при незмінній вартості основних засобів, фондовіддача буде зростати прямо пропорційно зростанню вартості валової продукції. Тоді при зміні вартості валової продукції, фондовіддача буде знижатись в співвідношенні з зростанням вартості основних засобів.

Необхідно зазначити, що ПБП "Агросвіт" знаходиться на стадії підйому так, як і АПК в цілому. Але після де яких порівняних характеристик з підприємствами інших районів ( пункт 3.3-3.4)ми спостерігаємо тенденцію зниження виробництва сільськогосподарської продукції.

Список використаної літератури:

1.Берггольц С.Б. "Экономическийанализхозяйственнойдеятельности на современномэтапе развития", М, "Финансы и статистика", 1994 г.

2.Завгородний В.И. "Анализхозяйственнойдеятельностипредприятий", М, "Агропромиздат", 1995г.

3.Зінкевич Г.В., Овсієнков С.Г., Бєлкін А.С. "Аналіз сільськогосподарських підприємств", Мінськ, "Врожай", 1995 р.

4.Кобзар Г.А., Брошка Б.М., Савчук В.К. "Анализхозяйственнойдеятельности сельского хазяйства", справочник, М, "Колос", 1992 г.

5.Лещенко Г.Т., Козак Г.Я. "Аналіз господарської діяльності сільськогосподарських підприємств", К, "Вища школа", 1994 р.

6.Овсянкин С.Г. "Экономический анализ деятельности сельскохозяйственных предприятий", Минск, "Вища школа", 1993 г.

7.Ораевская Г.А. "Анализ хозяйственной деятельности сельскохозяйственных предприятий", М, "Агропромиздат", 1995 г.

8.Постнікова Н.А., Скалозубова Н.А. "Аналіз господарської діяльності сільськогосподарських підприємств", К, "Вища школа", 1996 г.

9.Смекалов П.В., Ораевская Г.А. "Анализ сельскохозяйственных предприятий", М, "Финансы и статистика", 1997 г.