Смекни!
smekni.com

Економічна оцінка розробки і застосування програмного забезпечення в системах телекомунікацій (стр. 2 из 4)

Заробітна плата складається з основної і додаткової оплати праці. Основна заробітна плата нараховується за виконану роботу за тарифними ставками, відрядними розцінками чи посадовими окладами і не залежить від результатів господарської діяльності підприємства. Вона залежить від результатів праці робітника, якості робочої сили, кваліфікації, виробничого досвіду тощо. Витрати на основну заробітну плату є основною частиною фонду оплати праці і безпосередньо входять до собівартості виробленої продукції, виконуваних робіт чи наданих послуг. Оскільки основна заробітна плата визначається за тарифною системою, розцінками з оплати праці за одиницю праці (роботи), то її називають базовою (тарифною).

Додаткова заробітна плата – це складова заробітної плати працівників, до якої включають витрати на оплату праці, не пов'язані з виплатами за фактично відпрацьований час. Нараховують додаткову заробітну плату залежно від досягнутих і запланованих показників, умов виробництва, кваліфікації виконавців.

Заробітна плата в системі товарно-грошових відносин виконує низку функцій.

· Функція забезпечення матеріального стимулювання працівників

· Відтворювальну функцію

· Соціальна функція

· Облікова функція

Розподіл заново створеної вартості у формі заробітної плати здійснюється за такими принципами

· Принцип матеріальної заінтересованості

· Принцип плановості

· Принцип раціонального співвідношення темпів зростання продуктивності праці та її оплати

Форми і системи заробітної плати

Залежно від того, що є основою визначення розміру заробітку – обсяг виконаної роботи (продукції) чи відпрацьований час, виділяють дві основні форми заробітної плати: відрядну й погодинну.

Відрядна заробітна плата нараховується у визначеному розмірі за кожну одиницю виконаної роботи чи виробленої продукції, вираженої в натуральних одиницях виміру (штуках, кілограмах, метрах тощо). При застосуванні відрядної форми оплати праці розмір заробітної плати залежить від кількості та якості виконаної роботи чи виробленої продукції. Тому вона застосовується в галузях, де можна визначити обсяг виконаної роботи чи виробленої продукції окремим працівником.

Пряма система нарахування відрядної заробітної плати – – передбачає оплату праці за виконаний обсяг роботи чи вироблений обсяг продукції за єдиними розцінками без обмеження розміру заробітної плати. Величина заробітної плати збільшується прямо пропорційно до обсягу виконаних робіт (виробленої продукції).

Непряма відрядна система нарахування заробітної плати використовується для визначення заробітку не основних, а допоміжних робітників (наладчиків, ремонтників та ін.), у тих випадках, коли праця допоміжного робітника, який зайнятий обслуговуванням основних робітників-відрядників, значною мірою впливає на результати їх роботи і коли його праця не може бути нормованою. Вона характеризується тим, що величина заробітної плати допоміжного персоналу визначається за результатами праці основних робітників з урахуванням виконання норм виробітку (норм часу) основними робітниками та їх чисельності.

Відрядно-прогресивна система оплати праці. За відрядно-прогресивної системи оплати праці заробітна плата робітникам нараховується за обсяг виконаної роботи чи виробленої продукції в межах планової норми (бази) виробітку за основними незмінними відрядними розцінками, а за обсяг роботи чи продукції, виконаної (виробленої) понад вихідну планову норму (базу) виробітку, – за підвищеними чи прогресивно зростаючими прямими відрядними розцінками.

Вiдрядно-преміальна система оплати праці. При цій системі оплати праці загальний заробіток робітника складається з заробітної плати, нарахованої за фактично виконану роботу чи вироблену продукцію за прямими (необмеженими) відрядними розцінками, і премій за виконання та перевиконання установлених планових (нормативних) кількісних і якісних показників.

Погодинна форма заробітної плати.Погодинна заробітна плата виражає залежність між її розміром та кількістю відпрацьованого часу працівником. Вона впроваджується при оплаті праці адміністративно-управлінського й обслуговуючого персоналу, що працює за ненормованим робочим днем, робіт, які важко чи недоцільно нормувати, коли відсутні можливості здійснювати облік обсягу виконаної чи виробленої продукції, а також у тих випадках, коли необхідно забезпечити не кількість, а високу якість роботи або коли виробіток залежить не від виконавця, а від технології виробничого процесу (наприклад, при переведенні виробництва на індустріальну основу шляхом автоматизації), якщо темпи і продуктивність праці визначаються рухом конвеєра.

При простій погодинній системі оплати праці загальний заробіток працівника обчислюється шляхом множення годинних тарифних ставок, які відповідають тарифному розряду працівника, на кількість фактично відпрацьованого часу.

При погодинно-преміальній системі оплати праці, крім заробітку, обчисленого за тарифними погодинними ставками за фактично відпрацьований час, працівникам додатково нараховується премія за досягнення певних показників. При визначенні цих показників, за якими здійснюється преміальне стимулювання, необхідно враховувати специфічні особливості виробництва і характер роботи, яку виконують окремі категорії працівників.

Акордна система оплати праці.Акордна система нарахування заробітної плати є удосконаленим варіантом прямої відрядної та погодинної оплати праці. Вона характеризується тим, що загальну суму заробітної плати робітникам установлюють не за відпрацьований час чи обсяг виконаної роботи, а за кінцевими результатами роботи, за обсяг фактично виробленої продукції. Акордна система оплати праці може бути простою акордною і акордно-преміальною. У сучасних умовах більш прогресивною є акордно-преміальна система оплати праці. Сутність її полягає в тому, що робітникові або бригаді в цілому на початку виробничого періоду (технологічного циклу) визначається планове завдання з виробництва продукції, витрат праці, матеріальних засобів та початкова планова сума заробітної плати, яка буде виплачена робітникам, котрі беруть участь у процесі виробництва продукції.

Оплата праці керівників, службовців та спеціалістів

Основою організації оплати праці керівників, службовців і спеціалістів є система посадових окладів, які є різновидом погодинної оплати праці.

Посадовий оклад – це щомісячний розмір погодинної заробітної плати, установлений у централізованому порядку для певної посади управлінського персоналу, спеціалістів і службовців. Посадові оклади як форма оплати праці застосовуються також у тих випадках, коли робітники протягом робочого часу виконують як фізичну роботу, так і функції службовців або спеціалістів. За цією формою оплачується, наприклад, праця роздавальників інструменту, комірників, ліфтерів вантажних ліфтів, водіїв автокар та ін.

Формування фонду заробітної плати на підприємстві

Фонд заробітної плати – це загальна сума грошових коштів, направлена на оплату праці робітників і управлінського персоналу підприємства за визначений обсяг виконаної роботи або виробленої продукції, а також на оплату невідпрацьованого часу, який підлягає оплаті відповідно до чинного законодавства. З метою планування та аналізу ефективності використання фонду заробітної плати його диференціюють за певними ознаками. За змістом та джерелами формування виділяють фонд основної заробітної плати і фонд додаткової заробітної плати.

Перебудова організації заробітної плати на підприємстві відповідно до вимог ринкової економіки передбачає вирішення трьох головних завдань:

• по-перше, підвищення заінтересованості кожного працівника у виявленні й використанні резервів зростання ефективності своєї праці при виключенні можливості одержання незароблених грошей;

• по-друге, усунення випадків зрівнялівки в оплаті праці, досягнення прямої залежності заробітної плати від індивідуальних кінцевих результатів праці;

• по-третє, оптимізацію співвідношень в оплаті праці працівників різних категорій і професійно-кваліфікаційних груп з урахуванням складності виконуваних робіт, умов праці, дефіцитності певних видів робочої сили на ринку праці, а також впливу різних працівників на досягнення кінцевих результатів і конкурентоспроможності продукції.


Практична частина

Вихідні дані

№ з/п Назва показника Умовне позначення Значення
1. Зарплата керівника проекту за місяць, грн. Зкер 495
2. Зарплата 1-го розробника проекту за місяць, грн. Зкер1 180
3. Зарплата 2-го розробника проекту за місяць, грн. Зкер2 120
4. Зарплата 3-го розробника проекту за місяць, грн. Зкер3 73
5. Термін виконання розробок, міс. Трозр 3
6. Н – накладні витрати, % до загальних Н 30
7. Ві – інші витрати, %до загальних ВІ 10
8. Вартість обчислювальної системи, грн Кс 6240
9. Норма амортизації, % На 25
10. Потужність обчислювальної техніки, Вт Р 529
11. Кількість робочих днів роботи ЕОМ протягом терміну виконання розробки, дні пр. дн -
12. Середній щоденний час роботи на ЕОМ, год. tсер 4
13. Періодичність експлуатації проектного рішення за рік, разів N 3
14. Час роботи працівників 1-ї категорії для підготовки даних, год t1 2
15. Чисельність працівників 1-ї категорії n1 1
16. Чисельність працівників 2-ї категорії n2 2
17. Чисельність працівників 3-ї категорії n3 1
18. Основна зарплата працівника 1-ї категорії за місяць c1 520
19. Основна зарплата працівника 2-ї категорії за місяць c2 285
20. Основна зарплата працівника 3-ї категорії за місяць c3 300
21. Коефіцієнт, який враховує додаткову зарплату працівника 1-ї категорії за місяць Дод 0.1
22. Кількість машино-годин роботи ЕОМ для одноразової експлуатації проектного рішення, год tm 2
23. Термін служби проектного рішення, роки. T 3
24. Норматив прибутку проектної організації, % Пн 30
25. Норма дисконту, процентна ставка за кредит, % і 20
26. Кількість організацій-покупців Nреал 2
27. Коефіцієнт, що враховує можливе поточне зниження цін β 0.7
28. Коефіцієнт конкурентоспроможності програмних засобів, % Кконк 1.4
29. Вартість адаптації програмного продукту на ЕОМ, грн Ко1 50
30. Вартість документації на програмний продукт Ко2 85
31. Вартість демонстрації роботи програмного продукту на ЕОМ Ко3 15
32. Процентна ставка за кредит R 35
33. Нормативний термін окупності проекту Ток.н 3

Вихідні дані для розрахунку ефективності використання проектного рішення у сфері експлуатації