Смекни!
smekni.com

Економіко-математичне моделювання діяльності кредитних спілок (стр. 2 из 5)

3. Проведено аналіз економічних процесів та явищ в кредитних спілках; на основі аналізу визначені, зібрані та проаналізовані показники, що характеризують діяльність кредитних спілок.

4. Розроблено комплекс економіко-математичних моделей: економіко-статистичну модель зростання кількості членів в кредитній спілці, модель визначення відсоткових ставок за користування позичками, модель фінансового розвитку кредитної спілки як систему динамічної моделі загальної суми активів та структурної моделі балансу, моделі господарських операцій кредитної спілки: економіко-статистичної моделі кількості наданих позичок та моделі погашення позичок в кредитних спілках.

Застосування моделей дозволяє виявити тенденції розвитку кредитних спілок, аналізувати перебіг явищ і процесів; визначити причини внутрішніх диспропорцій та при необхідності внести необхідні поправки до ведення ощадно-позичкової політики, забезпечити ефективне використання фінансових ресурсів кредитної спілки, вдосконалювати кредитну та ощадну діяльність, прогнозувати розвиток.

Практичне значення одержаних результатів. Запропонований в дисертаційній роботі методологічно-теоретичний підхід до системного дослідження кредитних спілок можна використовувати для аналізу економічних процесів і явищ в окремих організаціях та в національній системі кредитних спілок.

Розроблена методика економіко-статистичних моделей дозволяє проаналізувати процеси та явища в кредитній спілці, виявити їх тенденції, основні закономірності, порівняти одержані результати з нормативними.

Застосування моделі визначення відсоткових ставок за користування позичками дозволяє оптимізувати процес з врахуванням основних факторів. При цьому якість позичкових та ощадних послуг зростає і виникає можливість індивідуалізувати результати моделі аж до рівня окремо взятої позички. Спрощується процес визначення відсотків за користування позичками у випадку будь-яких змін.

Структурна й динамічна балансові моделі фінансового розвитку дозволяють проаналізувати окремі статті балансу, їх співвідношення, закономірності, виявити дисбаланс методом порівняння з рекомендованими показниками, усунути причини появи небажаних процесів і явищ.

Модель погашення позичок в кредитних спілках дозволяє зменшити ризик від неповернених позичок за рахунок правильно визначених умов надання позички та чіткого контролю за їх виконанням, надає можливість вести спостереження за відповідністю виплат, управляти діяльністю спілки в цілому, координувати фактичні загальні фінансові показники з плановими або рекомендованими.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійною науковою працею. Особистий внесок здобувача полягає в розробці теоретико-методологічних засад та створенні комплексу економіко-математичних моделей діяльності кредитних спілок.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися та обговорювалися на міжнародній конференції "Моделювання та оптимізація складних систем" (МОСС-2007), Київ, 2007; на ІІ міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці та бізнесі", Ірпінь, 2007.

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковані 4 наукові роботи у фахових виданнях ВАК України загальним обсягом 1,6 др. арк., в яких відображені основні результати, та 2 - тези доповідей на міжнародних конференціях "Моделювання та оптимізація складних систем" і "Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці та бізнесі".

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Роботу викладено на 197 сторінках, з них обсяг основного тексту ­ 156 сторінок; матеріал дисертації ілюструють 28 рисунків та 43 таблиці, 9 додатків. Список використаних джерел складається з 175 найменувань.

Основний зміст

В першому розділі дисертаційного дослідження "Теоретико-методологічне дослідження діяльності кредитних спілок" розглядаються концептуальні підходи до економіко-математичного моделювання діяльності кредитних спілок. Визначені особливості діяльності кредитних спілок як організацій фінансової взаємодопомоги. Досліджується значення кредитних спілок у фінансовій системі держави, їх статус, структура, управління і механізм діяльності.

Кредитна спілка - це неприбуткова організація, заснована фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів кредитної спілки. Це фінансова установа, основним видом діяльності якої є надання ощадно-позичкових послуг своїм членам.

Господарська діяльність кредитної спілки, побудована на фінансових взаємовідносинах між членами, вимагає практичного застосування економіко-математичних методів та моделей. Для кредитних спілок необхідно розробити методологію аналізу економічних процесів та побудувати економіко-математичні моделі діяльності в умовах переходу економіки до ринкових відносин. Необхідність цього процесу обумовлена розвитком системи кредитних спілок, корінними змінами в проведенні господарських операцій в ринкових умовах, переходом від емпіричних до економічних методів управління всередині окремих організацій. В аналізі, прогнозуванні та моделюванні діяльності доцільно використовувати загальнонаукові підходи.

Головною метою кредитної спілки є не прибуток, а фінансовий і соціальний захист її членів за рахунок залучення їх власних заощаджень. При ефективному використанні цих коштів спілка допомагає людям покращити їх фінансовий стан, надає необхідні консультативні послуги. Нагляд за діяльністю організації здійснюється самими членами спілки.

У другому розділі "Аналіз фінансових операцій в кредитних спілках" кредитна спілка розглядається як модель соціально-економічної системи, що утворюється, діє і розвивається згідно із економічними законами суспільства. Діяльність спілки необхідно досліджувати, використовуючи взаємозв'язки процесів загального розвитку кредитної спілки та її фінансової діяльності. Для дослідження вибрані такі показники, як загальна сума активів, кількість членів та кількість наданих позичок.

Аналіз показників свідчить, що фактором, який викликає збільшення активів, є збільшення кількості членів, що є проявом соціальної природи кредитної спілки. Між кількістю членів і кількістю наданих позичок, між кількістю членів і загальними активами, між кількістю наданих позик і загальною сумою активів існує стійкий взаємозв'язок.

Розробляти комплекс економіко-математичних моделей діяльності кредитних спілок доцільно в таких напрямках: економіко-статистичні моделі кількості членів кредитної спілки; модель визначення відсоткових ставок за користування позичками, модель фінансового розвитку кредитної спілки, тобто система балансових моделей - статичної і динамічної, а також моделі господарської діяльності - розрахунку кількості наданих позичок та погашення позичок. Напрямки моделювання діяльності кредитних спілок зображені на рисунку.

Для аналізу динаміки показників діяльності кредитних спілок використані традиційні методи дослідження часових динамічних рядів, розрахований абсолютний приріст, величина середнього абсолютного приросту, коефіцієнт зростання, коефіцієнт приросту, темп зростання, темп приросту, абсолютне значення одного процента приросту, середній темп зростання та середній темп приросту за період.

Вивчення структури та динаміки балансу потребує докладного розгляду фінансових операцій, що здійснюються в кредитних спілках. В дослідженні розкривається зміст основних балансових показників кредитної спілки та особливості їх формування. Кошти спілки показують в активах балансу. До них відносяться позички, каса, розрахунковий рахунок, депозити в банку, основні засоби та матеріальні активи, а також інші активи. Джерела коштів відображають у пасивах балансу. Вони складаються з власних коштів спілки, позичених коштів, залучених коштів та інших пасивів.

В третьому розділі “Комплекс економіко-математичних моделей діяльності кредитної спілки” представлено моделі, що мають практичне значення та можуть бути застосовані в діяльності кредитних спілок.

Застосовуючи методологію дослідження динамічних рядів, проведений аналіз динаміки кількості членів в кредитних спілках. Модель може бути застосована як для розрахунку показників розвитку окремої кредитної спілки, так і для порівняння. Розроблену методику можна застосовувати також при побудові прогнозу.

За надані послуги у вигляді позички члени кредитної спілки, що користуються кредитними послугами, сплачують певну плату. Це ціна позичкового капіталу, що формується на фінансовому ринку. Цінова політика у сфері кредитної діяльності обумовлюється рядом факторів, серед яких тип послуги, нормативні вимоги, ставки НБУ, фінансові потреби кредитної спілки в певний проміжок часу, рівень і характер попиту серед споживачів фінансових послуг, ціни на кредитні послуги, що встановлюються конкурентами.

Актуальним для кредитних спілок є визначення відсоткових ставок за користування позичками. Запропонована модель дозволяє спростити процес визначення відсоткових ставок за користування позичками, визначити їх оптимальне значення, а також враховувати індивідуальні особливості кожної окремої позички.

Кредитні спілки, що працюють на фінансовому ринку нашої держави, визначають відсоткові ставки стихійно, спираючись на величину відсотків в інших установах, рівень інфляції та попит на позички серед контингенту своїх членів. Визначення відсотків за користування позичками в кожній окремій кредитній спілці здійснюється правлінням, тобто залежить від рівня кваліфікації та економічної освіти окремих осіб. Методом проб і помилок відсотки декілька разів корегуються, таким чином визначається прийнятне їх значення. Тому відсотки за користування позичками в різних кредитних спілках суттєво відрізняються.