Смекни!
smekni.com

Економічна модель оптимізації закупівель та поставок кондитерських виробів на прикладі товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес-Груп" (стр. 20 из 22)

ЗФ являють собою оптично прозору панель, що жорстко закріплюється на корпусі ПК за допомогою кронштейна поверх екрана дисплея. На панель нанесений тонкий провідний шар. Передбачається, що заземлення цього провідного шару дозволяє придушити електромагнітні випромінювання, що виходять від екрана дисплея в осьовому напрямку. Крім того, спеціальним вибором матеріалу підкладки і провідного шару можна в значній мірі послабити (а в ряді випадків і цілком придушити) оптичні випромінювання в ультрафіолетовій і інфрачервоній частинах спектру.

ЗФ, які випускаються мають стандартні розміри: 14', 15', 17', 2Г и т.д.'

Захисні фільтри:

·придушують відблиски, що з'являються на скляних елементах відеомонітора

·від освітлювальних приладів чи сонячних променів, що при тривалому

·впливі можуть уражати зір оператора;

·зменшують загальну яскравість екрана дисплея, у той же час деталі

·зображення з малою яскравістю прекрасно видимі, оскільки загальна

·контрастність збільшується. Фарби зображення стають більш

·соковитими, тому що захисний екран поглинає фоновий сірий колір;

·здійснюють захист від електростатичного й електромагнітного

·впливів.

Важливо, щоб різні моделі ЗФ використовувалися грамотно, у залежності

від бажаного ефекту захисту.

У залежності від конструкції ЗФ можна розділити на три основні групи:

1. Сітчасті, виготовляються з капронових чи дротяних сіток.

2. ЗФ на основі капронових сіток з покриттям чи без (як наприклад, вироби

3. тайваньской фірми Меgastаг) послабляють відблиски від зовнішнього освітлення і поліпшують контрастність зображення, що при інтенсивній роботі за

4. комп'ютером є дуже важливим чинником. ЗФ на основі дротяних

5. сіток (використовуються мідний чорнений дріт з покриттям матового

6. кольору) компенсують відбиті компоненти оптичного випромінювання й

7. екранують ЭМ поля. Занадто щільна сітка, що служить кращим

8. екраном, погіршує візуальне сприйняття. Тому, щоб компенсувати

9. утрати світлового потоку, треба збільшувати яскравість зображення на дисплеї, що, у принципі, при використанні ЗФ такого типу може

10. приводити до скорочення терміну служби ЕЛТ. Практично всі моделі дають

11. несприятливий муаровий ефект.

12.Плівкові. Можуть бути виконані на основі тонкої прозорої

13. підкладки— скляної чи із синтетичного матеріалу (наприклад,

14. акрилу). Плівкові ЗФ забезпечують більш оптимальні оптичні

15. властивості (підвищений контраст, придушення відблисків), значно

16. підвищують контрастність зображення, практично цілком поглинають

17. ультрафіолетове випромінювання і знижують рівень рентгенівського випромінювання,

18. але слабко захищають від статичної електрики.

3. Поляризаційні ЗФ. Вітчизняному користувачу відомі подібні фільтри фірми Роlагоid фірми СР-50. Структура поліефірної плівки ЗФ — багатошарова, з використанням покрить, що просвітлюють.

Антиблікові характеристики цих фільтрів досить високі. Для гасіння відблисків використовується інтерференція падаючого і відбитого променів світла. Промінь від освітлювального приладу проходить через лінійний поляризатор світла і спеціальне покриття, яке працює як чвертьвольтова пластина. Проходячи через це покриття, лінійно поляризоване світло набуває кругової поляризації. Світло з поляризацією потрапляє на екран ЕЛТ та відображається. При цьому напрямок обертання вектора поляризації змінюється на протилежний. Після проходження покриття та лінійного поляризатора лінійна поляризація світла поновлюється, а площина поляризації світла повертається на 90 градусів відносно початкового стану. Падаючий та відображаючий потоки інтерферирують. В результаті чого досягаються достатньо сильні гашення бліку. Але фільтри цього типу мають деякі суттєві недоліки. Вони мають дуже низьку механічну міцність і погану теплопроводимість за рахунок того, що в них використовується поліефірна плівка, що при експлуатації призводить до деформації ЗФ. Деякі користувачі помітили значну деградацію з часом антиблікових властивостей СР-50, очевидно, за причиною нестійкості чвертьхвильового покриття.

4.2.2 Розрахунок інтенсивності випромінювання монітора

Для визначення впливу ПК на організм людини розрахуємо інтенсивність електромагнітного випромінювання на відстані від монітора = 70 см.

f = 650 МГц,

r = 0.7 м

Визначимо довжину хвилі випромінювання:

Визначимо зону випромінювання:

Ближня зона:

Дальня зона:

Розрахуємо інтенсивність випромінювання в дальній зоні:

де:

Рср — середня потужність випромінювання, Вт;

Рімрпотужність випромінювання в імпульсі, Вт;

r тривалість імпульсу, c;

Т — період проходження імпульсу, c;

σ— коефіцієнт підсилення антени.

Відповідно до ДСТ ССБТ 12.1.006-84 установлені ПДУ ППE в розмірі 10 Bт/м2 для приміщень з температурою 28°С і без джерел невикористаного рентгенівського випромінювання. Такі ж рівні випромінювання встановлені відповідно до документа «Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин» (1998) і «Правила охорони праці при експлуатації електронно-обчислювальних машин». Таким чином, інтенсивність випромінювання не перевищує норми.

4.3 Електро- та пожаробезпека

4.3.1 Електробезпека

Вимоги електробезпеки у приміщеннях, де встановлені електронно-обчислювальні машини і персональні комп'ютери (далі — ЕОМ) відображені у ДНАОП 0.00-1.31-99. Відповідно до цього нормативного документу під час проектування систем електропостачання, монтажу основного електрообладнання та електричного освітлення будівель та приміщень для ЕОМ необхідно дотримуватись вимог Правил влаштування електроустановок (ПВЕ), ГОСТ 12.1.006-84, ГОСТ 12.1.019-79, ГОСТ 12.1.030-81, ГОСТ 12.1.045-84, ПТЕ, ПБЕ, ВСН 59-88 "Электрооборудование жилых и общественных зданий. Нормы проектирования", СН 357-77 "Инструкция по проектированию силового осветительного оборудования промышленных предприятий", Правил пожежної безпеки в Україні та інших нормативних документів, що стосуються штучного освітлення і електротехнічних пристроїв, а також вимог нормативно-технічної експлуатаційної документації заводу-виробника. ЕОМ, периферійні пристрої ЕОМ та устаткування для обслуговування, ремонту та налагодження ЕОМ, інше устаткування (апарати управління, контрольно-вимірювальні прилади, світильники тощо), електропроводи та кабелі за виконанням та ступенем захисту мають відповідати класу зони за ПВЕ, мати апаратуру захисту від струму короткого замикання та інших аварійних режимів.

Під час монтажу та експлуатації ліній електромережі необхідно повністю унеможливити виникнення електричного джерела загорання внаслідок короткого замикання та перевантаження проводів, обмежувати застосування проводів з легкозаймистою ізоляцією і, за можливості, перейти на негорючу ізоляцію.

Лінія електромережі для живлення ЕОМ, периферійних пристроїв ЕОМ та устаткування для обслуговування, ремонту та налагодження ЕОМ виконується як окрема групова трипровідна мережа, шляхом прокладання фазового, нульового робочого та нульового захисного провідників. Нульовий захисний провідник використовується для заземлення (занулення) електроприймачів і прокладається від стійки групового розподільчого щита, розподільчого пункту до розеток живлення.

Використання нульового робочого провідника як нульового захисного провідника забороняється, а також не допускається підключення цих провідників на щиті до одного контактного затискача.

Площа перерізу нульового робочого та нульового захисного провідника в груповій трипровідній мережі повинна бути на менше площі перерізу фазового провідника. Усі провідники повинні відповідати номінальним параметрам мережі та навантаження, умовам навколишнього середовища, умовам розподілу провідників, температурному режиму та типам апаратури захисту, вимогам ПВЕ.

У приміщенні, де одночасно експлуатується або бслуговується більше п'яти персональних ЕОМ, на помітному та доступному місці встановлюється аварійний резервний вимикач, який може повністю вимкнути електричне живлення приміщення, крім освітлення.

ЕОМ, периферійні пристрої ЕОМ та устаткування для обслуговування, ремонту та налагодження ЕОМ повинні підключатися до електромережі тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань і електророзеток заводського виготовлення.

Штепсельні з'єднання та електророзетки крім контактів фазового та нульового робочого провідників повинні мати спеціальні контакти для підключення нульового захисного провідника. Конструкція їх має бути такою, щоб приєднання нульового захисного провідника відбувалося раніше -ніж приєднання фазового та нульового робочого провідників. Порядок роз'єднання при відключенні має бути зворотним. Необхідно унеможливити з'єднання контактів фазових провідників з контактами нульового захисного провідника.

Неприпустимим є підключення ЕОМ, периферійних пристроїв ЕОМ та устаткування для обслуговування, ремонту та налагодження ЕОМ до звичайної двопровідної електромережі, в тому числі — з використанням перехідних пристроїв.