Смекни!
smekni.com

Екологія плазунів Роль та значення плазунів в системі живої природи Охорона плазунів Птахи (стр. 4 из 4)

Промислове весняне й осіннє полювання дозволено на рябчиків, глухарів, тетеруків, фазанів, куріпок, качок та інших птахів. На островах і узбережжях Північного Льодовитого океану збирають цін­ний гагачий пух, яким гаги вистилають гнізда.

Птахівництво — важлива галузь сільського господарства. На птахофабриках і птахофермах розводять курей (несучі породи — леггорни, російські білі, орловські; яйце-м'ясні — загорські, ленінград­ські, московські), гусей, качок, індиків.

Переважна більшість птахів корисні. Лише в певних умовах де­які види можуть шкодити. Зокрема, бджолоїдка поблизу пасік жи­виться бджолами, зате в інших місцях знищує багато шкідливих комах. Сіра ворона поїдає яйця і пташенят дрібних птахів, але жи­виться також комахами, гризунами, падлом. Яструб-перепелятник, яструб-тетерев'ятник, лунь болотяний знищують багато корисних пта­хів, зокрема лунь болотяний — пташенят водоплаваючих птахів.

Охорона птахів. Для збільшення чисельності птахів слід при­ваблювати їх у ліси, парки, сади, розвішуючи штучні гнізда (шпа­ківні, дуплянки та інші), зимою влаштовувати годівниці в палісад­никах чи на підвіконнях. Не можна руйнувати гнізд і збирати яйця птахів. Слід охороняти птахів усюди, особливо в місцях зимівлі. Ве­лике значення в охороні птахів мають державні заповідники і за­казники.