Смекни!
smekni.com

Облік надходження товарів у роздрібній торгівлі (стр. 3 из 7)

Для забезпечення і перевірки правильності запису Дт 68 - Кт 67-2 - на нарахування суми податкового кредиту від сум, сплачених постачальникам, в обліковому регістрі по кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" необхідно виділити записи сум сплаченого постачальникам ПДВ, враховуючи структуру цього регістра на підприємстві. При цьому доцільно виділити сплачений ПДВ в тому числі до сум оплат постачальникам після графи “Разом по кредиту рахунку 51”.

10. Аналогічно повинна відображатись в обліку згідно з п. 12.9.2 Інструкції сплата ПДВ постачальникам за товари, вартість яких станом на 1.10.97р. не була оплачена постачальникам, тобто записами Дт 60 - Кт 51 і Дт 68 - Кт 67-2 Але за даними інвентаризації товарних залишків, по яких станом на 1.10.97р. не проведено розрахунків з постачальником ( інвентаризаційний опис за формою додатку № 2), згідно з п. 12.6 Інструкції на суму ПДВ в залишку таких товарів треба було скласти бухгалтерську проводку:

Дт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав"

Кт 42 "Торговельна націнка", субрахунок “Товарні надбавки”

Відповідне доповнення до п.12.6 Інструкції згідно зі змінами до Закону про ПДВ від 26.09.97р.

(ст. 11.11.) не внесено. У зв’язку з тим, що податковий кредит на ці товари має відображатись в обліку по мірі їх оплати в жовтні 1997 р. і пізніше (п.1) згідно з п. 12.9.2 доповнень до Інструкції на суму сплаченого при оплаті товарів ПДВ повинен бути зроблений запис:

Дт 68, субрахунок “З податку на додану вартість” (розрахунковий період якого настав)

Кт 67-2 "З податкового кредиту"

Очевидно, що підприємства, які самостійно не врахували вказаної зміни до Закону і відобразили в обліку ПДВ на залишок товарів на 1.10.97 р. згідно з п. 12.6 Інструкції, повинні зробити відповідне сторнування ПДВ на залишок товарів, вартість яких на 1.10.97 р. не була оплачена, бухгалтерськими проводками:

Дт 68, “З подптку на лолану вартість, розрахунковий період якого не настав”

Кт 42, субрахунок “Товарні надбавки” - на суму ПДВ червоним записом,

Дт 67-2 “З податкового кредиту” - Кт 42 , субрахунок“Товарні надбавки” - звичайним записом на цю ж суму. Або ж необхідно уточнювати запис на суму ПДВ, сплаченого постачальнику, установлений пунктом 12.9.2 Інструкції, тобто замість запису Дт 68 - Кт 67-2 за Інструкцією складати на суму сплаченого ПДВ бухгалтерьську проводку:

Дт 68, субрахунок “З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав”

Кт 68, субрахунок “З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав”

Без такого сторнування в цьому разі ПДВ на залишок неоплачених товарів виникнуть розходження в обліку податкового кредиту, розрахунковий період якого не настав, на рахунках 67 і 68.

11. Згідно з Інструкцією про бухгалтерський облік податку на додану вартість сума ПДВ, сплачена в порядку передоплати товарів, що оприбутковуються і обліковуються за продажними цінами (п. 5 Ін.), відноситься на збільшення вартості товарів по дебету рахунку 41. Інструкція обходить питання обліку сум ПДВ, сплачених підприємством до надходження товарів. Але збільшення вартості товарів на рахунку 41, коли товари від постачальника ще не надійшли, суперечить прийнятим засадам бухгалтерського обліку. Це ж стосується торгової над­бавки, що при цьому збільшується (Дт 41 - Кт 42-1).

Якщо уже такий порядок запису Інструкцією установлено, то, на наш погляд, необхідно ввести до рахунку 41 "Товари" додатковий субрахунок, який можна назвати приблизно так: "ПДВ на товари, що не надійшли". При надходженні товарів у цьому разі на підставі товарно­го документа, включеного до товарно-грошового звіту, що підтверджує надходження товарів, які були передоплачені постачальнику, будуть складені бухгалтерські проводки як показано в п. 7.1.

У наведеному прикладі 1 до господарської операції 1.2 повинен бу­ти зроблений додатковий запис 1.3:

Дт 42-1 - Кт 41 - 104

або рівнозначний сторнувальний від’ємний запис:

Дт 41 - Кт 42-1 - 104

Для того, щоб можна було скласти бухгалтерські проводки на списання з рахунку 41, субрахунок "ПДВ на товари, що не надійшли", сум ПДВ на ці товари до бухгалтерських записів в товарно-грошових звітах про надходження товарів: Дт 41 - КТ 42-1 "Товарні надбавки" необхідно ввес­ти додаткову графу "ПДВ на передоплачені товари, що надійшли".

На перший погляд може здатись, що запис Дт 41 - Кт 42-1 (оп. 1.3.) на збільшення вартості товарів на суму ПДВ у складі передоплат товарів постачальникам не потрібний. Але поки Інструкція діє, її треба виконувати. Трудно пояснити необхідність і економічну доцільність цього запису. На думку автора, в пункті 5 Інструкції слід було вказати, що до ПДВ в складі незбалансованих протягом звітного місяця авансових платежів (передоплат) це положення не відноситься, і в цьому разі вартість товарів на суму сплаченого ПДВ не збільшується. Хоча надто «закрутили» або недоопрацювали це питання обліку податкових розрахунків з ПДВ, обійти його неможливо, бо в практиці бухгалтерського обліку його не обійдеш.

.

Облік іншого надходження товарів

12. На підприємствах торгівлі, які здійснюють різні види торговельної діяльності, - оптово-збутову торгівлю, роздрібну торгівлю, громадське харчування, - товари надходять в крамниці, кіоски та інші підрозділи роздрібної торгівлі з товарних складів підприємства.

Облік одержаних товарів за продажними цінами доцільно вес­ти на оптових підприємствах чи товарних складах підприємств торгівлі, які відпускають товари в основному своїм (на одному балансі) роздрібним торговельним підприємствам і підприємствам громадського харчування. Застосування в цьому випадку облікових продажних цін на товари дозволяє значно спростити документування товарних операцій та бухгалтерський їх облік.

13. Відпуск товарів зі складів своїм (на одному балансі) підприємствам роздрібної торгівлі і громадського харчування пов’язаний з обліком податку на додану вартість. Інструкція не регламентує порядок цього обліку. Незалежно від того, за якими цінами обліковуються товари на складах (купівельними чи продажними) при внутрішньому відпуску товарів ПДВ треба враховувати і відповідно до умов відображати його в бухгалтерському обліку.

13.1. Якщо підприємство здійснює лише один вид торговельної діяльності (оптово-збутову,торговельно-посередницьку або роздрібну торгівлю чи громадське харчування), то товари обліковуються на рахунку 41 "Товари" за купівельними або продажними цінами. Оптово-збутові підприємства і склади можуть застосовувати для обліку товарів купівельні або продажні ціни. До продажної ціни входять договірна купівельна ціна, податок на додану вартість і торговельна націнка. Які ціни для обліку товарів застосовувати на підприємстві вирішує підприємство самостійно, але при цьому обов’язково треба враховувати, який обсяг діяльності складу чи складів припадає на обслуговування своїх підприємств роздрібної торгівлі і громадського харчування.

В роздрібних торговельних підприємствах і на підприємствах громадського харчування можуть застосовуватись лише продажні ціни.

13.2. У тому разі, коли підприємство здійснює різні види торгівлі, то на рахунку 41 "Товари" виділяють три субрахунки:

41-1 "Товари на складах",

41-2 "Товари в крамницях",

41-3 "Товари і продукти в громадському харчуванні".

Інструкцією встановлено, що підприємства, які обліковують. това­ри за продажними цінами, товарні надбавки (ПДВ і торговельнуа націнку) обліковують на рахунку 42 "Торговельна націнка", субрахунок 1 "Товарні надбавки". Таке закріплення рахунку 42-1 для обліку товарних надбавок правильне лише в тому випадку, коли підприємство має тільки один вид торговельної діяльності, а товари обліковуються за продажни­ми цінами. Якщо підприємство здійснює два або три види торговельної діяльності, то товарні надбавки необхідно обліковувати на окремих субрахунках:

42-1 "Товарні надбавки на товари в оптових складах",

42-2 "Товарні надбавки на товари в роздрібній торгівлі",

42-3 "Товарні надбавки підприємств громадського харчування".

13.3. Виходячи із положень Закону про податок на додану вартість, відпуск товарів зі складу своїм підприємствам роздрібної торгівлі і громадського харчування повинен здійснюватись за купівельними цінами з нарахуванням торговельної націнки складу та ПДВ на відпускну вартість товарів. А підприємства роздрібної торгівлі і громадського харчування мають зробити на відпускну вартість товарів, одержаних зі складу, свою торговельну націнку, скалькулювати продажну ціну та продажну вартість кожного виду товару. Тільки в цьому разі можна виписати прибуткову накладну на отримані зі складу товари.

13.4. Організація обліку внутрішнього відпуску товарів повинна враховувати викладені вище умови, а відображення в обліку цих операцій в основному залежить від того, за якими цінами обліковуються то­вари на складах. При цьому необхідно виходити з наступного:

1. Якщо товари обліковуються на складі за купівельними цінами ( з 1.10.97 р. без ПДВ), то при внутрішньому відпуску товарів в роздрібну торгівлю і громадському харчуванню їх виписують за обліковими купівельними цінами з торговельною націнкою складу на покриття вит­рат і створення доходу або без такої націнки.

2. Підприємства роздрібної торгівлі і громадського харчування, одержавши товари зі складу за купівельними цінами, зобов’язані визначити (скалькулювати) продажні ціни, враховуючи нарахування ПДВ на відпускні ціни, а також встановлений розмір торговельної націнки на покриття витрат і створення доходу роздрібної торгівлі чи громадського харчування.

Отже, на підставі розхідної накладної складу повинна бути виписана прибуткова накладна за скалькульованими продажними цінами. 3 метою забезпечення належного контролю за правильністю товарних над­бавок і продажних цін на товари їх калькулювання повинна здійснювати бухгалтерія підприємства.