Смекни!
smekni.com

Аудит бухгалтерського балансу та інших форм фінансової звітності (стр. 2 из 3)

Суми, одержані з бюджету та позабюджетних фондів, і їх використання перевіряють за даними рахунка 96 «Ці­льове фінансування і цільові надходження». Законність виплат за рахунок цих джерел установлюють згідно із За­коном України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», листами Мінфіну від 27.06.1991 р., 28.01.1992 р. «Про бух­галтерський облік окремих господарських операцій», По­ложенням про порядок визначення та виплати державної допомоги багатодітним сім'ям від 11.03.1993 р. та ін.

Достовірність інформації про відрахування до Фонду соціального страхування, Пенсійного фонду, інших цільо­вих фондів та їх використання установлюють за даними ра­хунків 65, 69, 70 відповідно до нормативних і законодавчих актів: інструкціями про порядок відрахувань і витрат Пен­сійного фонду, Фонду соціального страхування, Державного фонду сприяння зайнятості населення, законів України «Про охорону навколишнього середовища», «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» і т. д.

Перевірку звітних даних про наявність та рух основних засобів здійснюють на підставі карток обліку руху основ­них засобів, вибірково перевіряють достовірність даних про надходження і вибуття основних засобів безпосередньо на основі первинних документів. Особливу увагу звертають на доцільність і достовірність списання основних засобів з балансу, яке може бути проведене тільки у випадках, коли відновити їх неможливо або економічно недоці­льно, коли вони не можуть бути реалізовані або передані іншим підприємствам і організаціям. Особливо ретельно перевіряють цю форму при аудиті і підтвердженні бухгал­терського балансу підприємства, що приватизується.

ПОРЯДОК СКЛАДАННЯ АУДИТОРСЬКОГО ВИСНОВКУ

ТА ЗВІТУ АУДИТОРА

Перед складанням аудиторського висновку потрібно провести узагальнюючий огляд фінансової звітності, який би був достатнім для вираження судження про фінансову звітність у цілому. Аудитор, роблячи висновок, повинен спиратись на концепцію суттєвості (матеріальності), тобто в аудиторському висновку мають бути відображені най­більш важливі моменти з питань фінансової інформації, яка може певним чином вплинути на рішення користувача , цією інформацією. Цей принцип застосовується щодо фі­нансової звітності в цілому, балансу, окремих форм фінансової звітності та окремих її статей.

На підставі аналізу робочих документів та даних жур­налу, в якому узагальнена і згрупована інформація про від­хилення, помилки, виявлені при перевірці стану бухгал­терського обліку і складеної фінансової звітності, аудитор повинен переконатись, що фінансова звітність складена згідно із правилами і відображає фактичний стан справ на підприємстві; всі форми фінансової звітності взаємопов'я­зані; інформація фінансової звітності відображена відпо­відно до законів та інших нормативних актів, які регулюють виробничо-фінансову діяльність; вся необхідна інформа­ція відображена в звітності повністю.

За міжнародними нормами аудиту аудиторський висновок повинен бути коротким з чітким формулюванням оцінки достовірності фінансової звітності. Він може бути: безумовним, умовним. В безумовному висновку аудитори стверджують, що фінансова звітність об'єктивно і правиль­но відображає інформацію, відповідає законодавству, об­лік у підприємстві ведеться правильно, фінансовий стан стабільний. Безумовний (позитивний) аудиторський вис­новок складається в тому випадку, якщо в процесі аудиту бухгалтерського обліку і звітності виявлені несуттєві, не­значні помилки, якщо виявлені помилки усунуті і враховані при складанні звітності.

Умовний аудиторський висновок із застереженнями складається у випадку сумніву аудитора у достовірності фінансової інформації у зв'язку з тим, що не була подана інформація у повному обсязі для перевірки, що були вияв­лені факти неправильно застосованої облікової політики, невідповідності окремих статей звітності законодавству та іншим вимогам. Проте ці неточності і помилки стосуються лише окремих статей фінансової звітності, а в цілому вся інформація відображена правильно, тобто аудитор у цілому дає позитивну оцінку фінансової звітності, але вказує на наявність окремих неточностей, зазначає їх характер і розмір.

У випадку, коли невпевненість і незгода аудитора щодо відображення фінансової інформації є фундаментальними, тобто коли звітність не відображає об'єктивного стану справ, коли адміністрація обмежує аудитора в наданні ін­формації, відмовляється вносити зміни в облік і звітність, рекомендовані аудитором, він може відмовитись від під­твердження фінансової звітності.

За такими ж принципами складаються аудиторські вис­новки в Україні. Відповідно до Закону України «Про ауди­торську діяльність», Закону України «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України» (від 14.03.1995 р.) аудиторські висновки складаються залежно від предмету і мети аудиту за такими видами: про досто­вірність фінансової звітності; достовірність бухгалтерсько­го балансу об'єкта приватизації; достовірність бухгалтерсь­кого балансу орендного підприємства; формування статут­ного фонду інвестиційних компаній; про статутний фонд товариств з обмеженою відповідальністю; по бухгалтерській та фінансовій звітності учасника довірчого товарист­ва; по бухгалтерській та фінансовій звітності учасника бан­ку; для емітента цінних паперів; для підприємства, що лік­відується та ін. При цьому в аудиторському висновку в кожному конкретному випадку посилаються на відповідне законодавство, яким керуються при проведенні аудиту з тією чи іншою метою. Наприклад, при підтвердженні лік­відаційного балансу підприємства потрібно зазначити, що і аудит здійснювався згідно із законами України «Про влас­ність», «Про підприємство», «Про господарські товариства», «Про банкрутство» та ін., які регулюють порядок ліквідації підприємства. У доповненні закону України «Про банкрутство» вказується, що достовірність та повнота бухгалтерсь­кого балансу та іншої інформації про фінансове і майнове становище боржника повинна бути підтверджена аудито­ром незалежно від підстав, з яких порушено справу.

В аудиторському висновку потрібно чітко визначати і формулювати предмет аудиту. Так, аудиторський висновок по бухгалтерській та фінансовій звітності учасника довір­чого товариства повинен бути приблизно такого змісту: «На основі проведеного аудиту констатуємо, що підприємство має можливість за рахунок власних коштів здійснити вне­сок на формування статутного фонду довірчого товариства в розмірі ... крб., а також нести відповідальність як довірена особа в п'ятикратному розмірі внеску до статутного фонду».

Аудиторський резолютивний висновок для інвестицій­ної компанії: «Констатуємо, що статутний фонд інвестицій­ної компанії... сплачений повністю і сформований відповідно до чинного законодавства та її засновницьких докумен­тів». Щодо оцінки фінансового стану відкритого акціонер­ного товариства висновок може бути сформульований за таким змістом: «Констатуємо, що відкрите акціонерне то­вариство... має добрий фінансовий стан і здатне здійсню­вати необхідні видатки та виплати, підприємство є високо-ліквідним, фінансове сталим, платоспроможним та потен­ційно має добрі перспективи розвитку».

Аудиторською палатою України затверджені вимоги до аудиторського висновку за результатами річного балансу і річної звітності (14.02.1995 р.). Аудиторський висновок повинен оформлятись на бланку аудиторської фірми (ауди­тора), яка проводила перевірку. На бланку потрібно вказа­ти повну назву фірми, її адресу, номер ліцензії, об'єкт і предмет перевірки, місце і дату складання висновку, повні реквізити підприємства, яке підлягає аудиту, номер і дату договору на проведення аудиту. У висновку повинна бути викладена інформація щодо відповідності відображення в аналітичному і синтетичному обліку показників звітності і фінансового стану. Резолютивна частина аудиторського висновку повинна містити підтвердження або аргументова­ну відмову від підтвердження повноти і достовірності фі­нансової звітності та відповідності чинному законодавству.

Аудиторський висновок може бути позитивний, позитив­ний з попередженням, позитивний з усунутими розходжен­нями, негативний. Позитивний висновок може бути в тому разі, якщо результати перевірки свідчать про відповідність показників і статей балансу та фінансової звітності первин­ним документам, аналітичному і синтетичному обліку та чинному законодавству.


Аудиторська фірма

«Фінанси — Аудит — Приватизація»

252127, Київ-127, вул. Героїв Оборони, 8 тел. 261-32-70

267-87-88

_________________________________________________________________

Аудиторський висновок

про достовірність фінансової звітності

м. Київ ——————— 1995 р.

За результатами проведення аудиту достовірності та повноти фі­нансової звітності за 1994 рік________________________________________

__________________________________________________________________ відповідно до договору №___ від _______________________199____ р., що

здійснювався аудитором ___________________________(сертифікат ауди­тора А № _________________, виданий рішенням Аудиторської палати Укра­їни № від ______________________199__ р.) аудиторської фірми «Фінанси—

Аудит—Приватизація», що діє на підставі ліцензії № 000347, виданої Аудиторською палатою України 11.10.1994 р. (рішення № 317).

При проведенні перевірки аудиторська фірма діяла на підставі за­конодавства України в сфері господарської діяльності та оподаткуван­ня, встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку і формуван­ня фінансової звітності, прийнятими в Україні нормами аудиту.