Смекни!
smekni.com

Зберігання 2 (стр. 2 из 4)

2) зберігання цінностей у банку — банк може прийняти на зберігання документи, цінні папери, дорогоцінні метали, каміння, інші коштовності та цінності. Банк може бути уповноважений поклажодавцем на вчинення правочинів з цінними паперами, прийнятими на зберігання. Укладення договору зберігання цінностей у банку засвідчується видачею банком поклажодавцеві іменного документа, пред'явлення якого є підставою для повернення цінностей поклажодавцеві. Банк може передати поклажодавцеві індивідуальний банківський сейф (його частину або спеціальне приміщення) для зберігання у ньому цінностей та роботи з ними;

3) зберігання речей у камерах схову організацій, підприємств транспорту — камери схову загального користування, що перебувають у віданні цих організацій та підприємств, зобов'язані приймати на зберігання речі пасажирів та інших осіб незалежно від наявності у них проїзних документів. Збитки, завдані поклажодавцеві внаслідок втрати, нестачі або пошкодження речі, зданої до камери схову, відшкодовуються протягом доби з моменту пред'явлення вимоги про їх відшкодування у розмірі суми оцінки речі, здійсненої при переданні її на зберігання;

4) зберігання речей у гардеробі організації — якщо річ здана у гардероб організації, зберігачем є остання. Вона незалежно від того: здійснюється зберігання за плату чи безоплатно, зобов'язана вжити усіх необхідних заходів до забезпечення схоронності речі. Ці положення застосовуються у разі зберігання верхнього одягу, головних уборів у місцях, спеціально відведених для цього, у закладах охорони здоров'я та інших закладах;

5) зберігання речей у готелі — готель відповідає за схоронність речей, внесених до готелю особою, яка проживає у ньому. Річ вважається такою, що внесена до готелю, якщо вона передана працівникам останнього або знаходиться у відведеному для особи приміщенні. Готель відповідає за втрату грошей, інших цінностей (цінних паперів, коштовностей) лише за умови, що вони були окремо передані готелю на зберігання. Ці положення застосовуються до зберігання речей фізичних осіб у гуртожитках, мотелях, будинках відпочинку, пансіонатах, санаторіях та інших організаціях, у приміщеннях яких особа тимчасово проживає;

6) зберігання речей, що є предметом спору — дві або більше осіб, між якими виник спір про право на річ, можуть її передати третій особі, яка бере на себе обов'язок після вирішення спору повернути річ особі, визначеній за рішенням суду або за погодженням усіх осіб, між якими є спір;

7) зберігання автотранспортних засобів — за договором зберігання автотранспортних засобів у боксах та гаражах, на спеціальних стоянках зберігач зобов'язується не допускати проникнення у них сторонніх осіб і видати транспортний засіб за першою вимогою поклажодавця. Договір зберігання транспортного засобу поширюється також на відносини між гаражно-будівельним чи гаражним кооперативом та їх членами, якщо інше не встановлено законом або статутом кооперативу. Прийняття автотранспортного засобу на зберігання посвідчується квитанцією (номером, жетоном);

8) договір охорони — за договором охорони охоронець, який є суб'єктом підприємницької діяльності, зобов'язується забезпечити

недоторканність особи чи майна, які охороняються. Володілець такого майна або особа, яку охороняють, зобов'язані виконувати передбачені договором правила особистої та майнової безпеки і щомісячно сплачувати охоронцю встановлену плату.

Глава 66 Зберiгання

§ 1. Загальнi положення про зберiгання

Стаття 955. Договiр зберiгання

1. За договором зберiгання одна сторона (зберiгач) зобов'язується зберiгати рiч, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), i повернути її поклажодавцевi у схоронностi.

2. Договором зберiгання, у якому зберiгачем є особа, що здiйснює зберiгання на засадах пiдприємницької дiяльностi (професiйний зберiгач), може бути встановлений обов'язок зберiгача зберiгати рiч, яка буде передана зберiгачевi у майбутньому.

3. Договiр зберiгання є публiчним, якщо зберiгання речей здiйснюється суб'єктом пiдприємницької дiяльностi на складах (у камерах, примiщеннях) загального користування.

Стаття 956. Форма договору зберiгання

1. Договiр зберiгання укладається в письмовiй формi у випадках, встановлених статтею 209 цього Кодексу. Договiр зберiгання, за яким зберiгач зобов'язується прийняти рiч на зберiгання в майбутньому, має бути укладений у письмовiй формi, незалежно вiд вартостi речi, яка буде передана на зберiгання. Письмова форма договору вважається дотриманою, якщо прийняття речi на зберiгання посвiдчене розпискою, квитанцiєю або iншим документом, пiдписаним зберiгачем.

2. Прийняття речi на зберiгання при пожежi, повенi, раптовому захворюваннi або за iнших надзвичайних обставин може пiдтверджуватися свiдченням свiдкiв.

3. Прийняття речi на зберiгання може пiдтверджуватися видачею поклажодавцевi номерного жетона, iншого знака, що посвiдчує прийняття речi на зберiгання, якщо це встановлено законом, iншими актами цивiльного законодавства або є звичним для цього виду зберiгання.

Стаття 957. Строк зберiгання

1. Зберiгач зобов'язаний зберiгати рiч протягом строку, встановленого у договорi зберiгання.

2. Якщо строк зберiгання у договорi зберiгання не встановлений i не може бути визначений, виходячи з його умов, зберiгач зобов'язаний зберiгати рiч до пред'явлення поклажодавцем вимоги про її повернення.

3. Якщо строк зберiгання речi визначений моментом пред'явлення поклажодавцем вимоги про її повернення, зберiгач має право зi спливом звичайного за цих обставин строку зберiгання, вимагати вiд поклажодавця забрати цю рiч у розумний строк.

Стаття 958. Правовi наслiдки вiдмови поклажодавця вiд передання речi на зберiгання

1. Зберiгач, який зобов'язався прийняти в майбутньому рiч на зберiгання, не має права вимагати її передання на зберiгання.

2. Поклажодавець, який не передав рiч на зберiгання, зобов'язаний вiдшкодувати зберiгачевi збитки, завданi йому у зв'язку з тим, що зберiгання не вiдбулося, якщо вiн в розумний строк не попередив зберiгача про вiдмову вiд договору зберiгання.

Стаття 959. Обов'язок прийняти рiч на зберiгання

1. Професiйний зберiгач, який зберiгає речi на складах (у камерах, примiщеннях) загального користування, не має права вiдмовитися вiд укладення договору зберiгання за наявностi у нього такої можливостi.

2. Зберiгач звiльняється вiд обов'язку прийняти рiч на зберiгання, якщо у зв'язку з обставинами, якi мають iстотне значення, вiн не може забезпечити її схоронностi. Якщо рiч мала бути передана на зберiгання в майбутньому, зберiгач звiльняється вiд обов'язку прийняти рiч на зберiгання, якщо у зв'язку з обставинами, якi мають iстотне значення, вiн не може забезпечити її схоронностi.

Стаття 960. Зберiгання речей, визначених родовими ознаками

1. За згодою поклажодавця зберiгач має право змiшати речi одного роду та однiєї якостi, якi переданi на зберiгання.

Стаття 961. Обов'язок зберiгача щодо забезпечення схоронностi речi

1. Зберiгач зобов'язаний вживати усiх заходiв, встановлених договором, законом, iншими актами цивiльного законодавства, для забезпечення схоронностi речi.

2. Якщо зберiгання здiйснюється безоплатно, зберiгач зобов'язаний пiклуватися про рiч, як про свою власну.

Стаття 962. Виконання договору зберiгання

1. Зберiгач зобов'язаний виконувати свої обов'язки за договором зберiгання особисто.

2. Зберiгач має право передати рiч на зберiгання iншiй особi у разi, якщо вiн вимушений це зробити в iнтересах поклажодавця i не має можливостi отримати його згоду. Про передання речi на зберiгання iншiй особi зберiгач зобов'язаний своєчасно повiдомити поклажодавця.

3. У разi передання зберiгачем речi на зберiгання iншiй особi умови договору зберiгання є чинними, i первiсний зберiгач вiдповiдає за дiї особи, якiй вiн передав рiч на зберiгання.

Стаття 963. Користування рiччю, переданою на зберiгання

1. Зберiгач не має права без згоди поклажодавця користуватися рiччю, переданою йому на зберiгання, а також передавати її у користування iншiй особi.

Стаття 964. Змiна умов зберiгання

1. Зберiгач зобов'язаний негайно повiдомити поклажодавця про необхiднiсть змiни умов зберiгання речi i отримати його вiдповiдь. У разi небезпеки втрати, нестачi або пошкодження речi зберiгач зобов'язаний змiнити спосiб, мiсце та iншi умови її зберiгання, не чекаючи вiдповiдi поклажодавця.

2. Якщо рiч пошкоджена або виникли реальна загроза її пошкодження чи iншi обставини, що не дають змоги забезпечити її схороннiсть, а вжиття заходiв з боку поклажодавця очiкувати неможливо, зберiгач має право продати рiч або її частину. Якщо зазначенi обставини виникли з причин, за якi зберiгач не вiдповiдає, вiн має право вiдшкодувати свої витрати з суми виторгу, одержаної вiд продажу речi. Наявнiсть зазначених обставин доводиться зберiгачем.

Стаття 965. Плата за зберiгання

1. Плата за зберiгання та строки її внесення встановлюються договором зберiгання.

2. Якщо зберiгання припинилося достроково через обставини, за якi зберiгач не вiдповiдає, вiн має право на пропорцiйну частину плати.

3. Якщо поклажодавець пiсля закiнчення строку договору зберiгання не забрав рiч, вiн зобов'язаний внести плату за весь фактичний час її зберiгання.

4. Установчим документом юридичної особи або договором може бути передбачено безоплатне зберiгання речi.

Стаття 966. Вiдшкодування витрат на зберiгання

1. Витрати зберiгача на зберiгання речi можуть бути включенi до плати за зберiгання.

2. Витрати, якi сторони не могли передбачити при укладеннi договору зберiгання (надзвичайнi витрати), вiдшкодовуються понад плату, яка належить зберiгачевi.

3. При безоплатному зберiганнi поклажодавець зобов'язаний вiдшкодувати зберiгачевi здiйсненi ним витрати на зберiгання речi, якщо iнше не встановлено договором або законом.