Смекни!
smekni.com

дерна загроза Сучасна політика США в області ядерного озброєння. (стр. 2 из 3)

в) Проникаюча радіація являє собою невидимий потік гамма квантів і нейтронів, що випускаються із зони ядерного вибуху. Гамма кванти і нейтрони розповсюджуються у всі сторони від центра вибуху на сотні метрів. З збільшенням відстані від вибуху кількість гамма квантів і нейтронів, що проходить через одиницю поверхні, меншає. При підземному і підводному ядерних вибухах дія проникаючої радіації розповсюджується на відстані, значно менші, ніж при наземних і повітряних вибухах, що пояснюється поглинанням потоку нейтронів і гамма- квантів водою. Зони поразки проникаючою радіацією при вибухах ядерних боєприпасів середньої і великої потужності трохи менше зон поразки ударною хвилею і світловим випромінюванням. Для боєприпасів з невеликим тротиловим еквівалентом (1000 тонн і менш) навпаки, зони вражаючої дії проникаючою радіацією перевершують зони поразки ударною хвилею і світловим випромінюванням. Вражаюча дія проникаючої радіації визначається здатністю гамма квантів і нейтронів іонізувати атоми середи, в якій вони розповсюджуються. Проходячи через живу тканину, гамма кванти і нейтрони іонізують атоми і молекули, що входять до складу кліток, які приводять до порушення життєвих функцій окремих органів і систем. Під впливом іонізації в організмі виникають біологічні процеси відмирання і розкладання кліток. Внаслідок цього у уражених людей розвивається специфічне захворювання, зване променевою хворобою. Для оцінки іонізації атомів середи, а отже, і вражаючої дії проникаючої радіації на живий організм введено поняття дози опромінення (або дози радіації), одиницею вимірювання якої є рентген (р). Дозі радіації 1 р відповідає утворення в одному кубічному сантиметрі повітря приблизне 2 мільярдів пар іонів. У залежності від дози випромінювання розрізнюють три міри променевої хвороби. Перша (легка) виникає при отриманні людиною дози від 100 до 200 р. Вона характеризується загальною слабістю, легкою нудотою, короткочасним запамороченням, підвищенням пітливості; особистий склад, що отримав таку дозу, звичайно не виходить з ладу. Друга (середня) міра променевої хвороби розвивається при отриманні дози 200-300 р; в цьому випадку ознаки поразки - головний біль, підвищення температури, шлунково-кишковий розлад - виявляються більш різко і швидше, особистий склад в більшості випадків виходить з ладу. Третя (важка) міра променевої хвороби виникає при дозі понад 300 р; вона характеризується важкими головними болями, нудотою, сильною загальною слабістю, запамороченням і іншим нездужанням; важка форма нерідко приводить до смертельного виходу.

г) Радіоактивне зараження людей, бойової техніки, місцевості і різних об'єктів при ядерному вибуху зумовлюється осколками розподілу речовини заряду і не прореагованою частиною заряду, що випадають з хмари вибуху, а також наведеною радіоактивністю. З течією часу активність осколків розподілу швидко меншає, особливо в перші години після вибуху. Так, наприклад, загальна активність осколків розподілу при вибуху ядерного боєприпаса потужністю 20 кТ через один день буде в декілька тисяч разів менше, ніж через одну хвилину після вибуху. При вибуху ядерного боєприпасу частина речовини заряду не зазнає розподілу, а випадає в звичайному своєму вигляді; розпад її супроводиться освітою альфа часток. Наведена радіоактивність зумовлена радіоактивними ізотопами, що утворюються в грунті внаслідок опромінення його нейтронами, що випускаються в момент вибуху ядрами атомів хімічних елементів, що входять до складу грунту. Ізотопи, що Утворилися, як правило, бета-активні, розпад багатьох з них супроводиться гамма-випромінюванням. Періоди напіврозпадів більшості з радіоактивних ізотопів, що утворюються, порівняльно невеликі: від однієї хвилини до години. У зв'язку з цим наведена активність може представляти небезпеку лише в перші години після вибуху і тільки в районі, близькому до його епіцентра. Основна частина довгоживучих ізотопів зосереджена в радіоактивній хмарі, яка утвориться після вибуху. Висота підняття хмари для боєприпасу потужністю 10 кТ рівна 6 км, для боєприпасу потужністю 10 МгТ вона становить 25 км. По мірі просування хмари з нього випадають спочатку найбільш великі частки, а потім все більш і більш дрібні, утворюючи по шляху рушення зону радіоактивного зараження, так званий слід хмари. Розміри сліду залежать головним чином від потужності ядерного боєприпаса, а також від швидкості вітру і можуть досягати в довжину декілька сотень і завширшки декількох десятків кілометрів. Поразки внаслідок внутрішнього опромінення з'являються внаслідок попадання радіоактивних речовин всередину організму через органи дихання і шлунково-кишковий тракт. У цьому випадку радіоактивні випромінювання вступають в безпосередній контакт з внутрішніми органами і можуть викликати сильну променеву хворобу; характер захворювання буде залежати від кількості радіоактивних речовин, що попали в організм. На озброєння, бойову техніку і інженерні споруди радіоактивні речовини не надають шкідливого впливу.

3. д) Електромагнітний імпульс впливає передусім на радіоелектрону і електронну апаратуру (пробою ізоляції, псування напівпровідникових приладів, перегорання запобіжників і т.д.). Електромагнітний імпульс являє собою виникаюче на дуже короткий час могутнє електричне поле.

Хіросіма і Нагасакі.

Всю весну 1945 року на багато які японські постійно здійснювали нальоти американські бомбардувальники Би-29. Ці літаки були практично невразливі, вони літали на недоступній для японських літаків висоті. Наприклад, внаслідок одного з таких рейдів загинуло 125 тисяч жителів Токіо, під час іншого - 100 тисяч, 6 березня 1945 року Токіо був остаточно перетворений в руїни. У американського керівництва виникали побоювання, що внаслідок подальших рейдів у них не залишиться меті для демонстрації їх нової зброї. Тому, зазделегідь відібрані 4 міста - Хіросіма, Кокура, Ніїгата і Нагосаки - не зазнавали бомбардування. 5 серпня в 5 годин 23 хвилини 15 секунд було зроблене перше в історії атомне бомбардування. Попадання було майже ідеальним: бомба вибухнула в 200 метрах від мети. У цей час діб у всіх кінцях міста маленькі печки, опалювальні вугіллям, були засвічені, оскільки багато хто був зайняті приготуванням сніданку. Всі ці пічки були перекинені вибуховою хвилею, що привело до виникнення численних пожеж в місцях, сильно видалених від епіцентра. Передбачалося, що населення ховатиметься в притулках, але цього не сталося по декількох причинах: по-перше не був даний сигнал тривоги, по-друге над Хіросімою вже і раніше пролітали групи літаків, які не скидали бомби.

За первинним спалахом вибуху пішли інші біди. Передусім це було вплив теплової хвилі. Воно тривало лише секунди, але було настільки могутнім, що розплавило навіть черепицю і кристали кварцу в гранітних плитах, перетворила у вугілля телефонні стовпи на відстані 4 км. від центра вибуху.

На зміну тепловій хвилі прийшла ударна. Порив вітру промайнув з швидкістю 800 км./годину. За винятком пари стін все інше, у колі діаметром 4 км, було перетворено в порошок. Подвійний вплив теплової і ударної хвилі за декілька секунд спричинив появу тисяч пожеж.

Услід за хвилями через декілька хвилин на місто пішов дивний дощ, великі, як кульки, краплі якого були забарвлені в чорний колір. Це дивне явище пов'язане з тим, що вогненна куля перетворила в пару вологу, що міститься в атмосфері., який потім сконцентрувався в хмарі, що піднялася в небо. Коли ця хмара, що містить водяні пари і дрібні частки пилу, підіймаючись вгору, досягла більш холодних шарів атмосфери, сталася повторна конденсація вологи, яка потім випала у вигляді дощу.

Люди, які зазнали впливу вогненної кулі від “Малюка" на відстані до 800 м. були спалені настільки, що перетворилися в пил. Люди, що Вижили виглядали ще жахливішими мертвих: вони повністю обгоріли, під впливом теплової хвилі, а ударна хвиля зірвала з них шкіру, що обгоріла. Краплі чорного дощу були радіоактивні і тому вони залишали опіки, які не проходять.