Смекни!
smekni.com

дерна загроза Сучасна політика США в області ядерного озброєння. (стр. 3 из 3)

З тих, що були в Хіросімі 76000, 70000 були повністю пошкоджені: 6820 будівель зруйновано і 55000 повністю згоріли. Була знищена більшість лікарень, з усього медичного персоналу залишилося дієздатні 10%. Ті, що Залишилися в живих стали помічати у себе дивні форми захворювання. Вони полягали в тому, що людини нудило, наступала блювота, втрата апетиту. Пізніше починалася лихоманка і приступи сонливості, слабості. До крові відмічалася низька кількість білих кульок. Все це були першими ознаками променевої хвороби.

Після проведення успішного бомбардування Хіросіми на 12 серпня була призначене 2-ге бомбардування. Але оскільки метеорологи обіцяли погіршення погоди, було вирішено провести бомбардування 9 серпня. Метою було вибране місто Кокура. Біля 8:30 ранку американські літаки досягли цього міста, але провести бомбардування їм перешкодив сталелитейний завод. Цей завод напередодні зазнав нальоту і досі горів. Літаки розвернулися в сторону Нагасакі. У 11:02 бомба “товстун" була скинена на місто. Вона вибухнула на висоті 567 метрів.

4. Дві атомні бомби, скинені на Японію, за секунди знищили більше за 200 тис чоловік. Багато які люди зазнали опромінення, що привело до виникнення у них променевої хвороби, катаракти, рака, неродючості.

Подальший розвиток ядерної зброї

Втративши атомну монополію, адміністрація Трумана вхопилася за ідею створення термоядерної зброї. На перших етапах роботи над водневою бомбою з'явилися серйозні труднощі: для початку реакції синтезу необхідна висока температура. Була запропонована нова модель атомної бомби, в якій механічний удар першої бомби використовується для стиснення серцевини другої бомби, яка в свою чергу запалюється від стиснення. Потім замість механічного стиснення для запалення палива використали радіацію.

1 листопада 1952 м. в США було проведено секретне випробування термоядерного пристрою. Потужність “Майка" становила 5-8 млн. тонн тринитротолуола. Наприклад, потужність всіх вибухових речовин, використаних у 2-ой світовій війні дорівнювала 5 млн. тонн. Ядерне пальне “Майка" являло собою рідкий водень, вибух якого детонувався атомним зарядом.

8 серпня 1953 року в СССР була перевірена перша в світі термоядерна бомба. Потужність вибуху перевершила всі очікування. Найближчий спостережливий пункт був розташований на відстані 25 кілометрів від місця вибуху. Після експеримента Курчатов, творець першої радянської атомної і термоядерної бомби, заявив про те, що не можна допустити застосування цієї зброї за призначенням. Його роботи згодом продовжив А.Д. Сахаров.

22 листопада 1955 було зроблено чергове випробування термоядерної бомби. Вибух був такий сильний, що сталися нещасні випадки. На відстані декількох десятків кілометрів загинув солдат - завалило траншею. У сусідньому населеному пункті загинули люди, що не устигли сховатися в бомбосховищах.

Навесні 1955 року Хрущев оголосив про односторонню мараторію на ядерні випробування (в 1961 році випробування поновляться, оскільки американські дослідники стали обганяти радянські розробки).

4.1 Навесні 1963 м. в штаті Невада був перевірений перший варіант нейтронного заряду. Пізніше була створена нейтронна бомба. Її винахідник Самюель Коен. Це найменша зброя в сімействі атомних, воно вбиває не стільки вибухом, скільки радіацією. Велика частина енергії витрачається на випущення високоенергетичних нейтронів. При вибуху такої бомби потужністю в 1 кілотону (що в 12 раз менше потужності бомби, скиненої на Хиросиму) руйнування будуть спостерігатися тільки в радіусі 200 метрів, в той час як всі живі організми загинуть на відстані до 1.2 км від епіцентра.

ЕМІ або “несмертельна" зброя

На початку 90-х років в США стала зароджуватися концепція, згідно з якою збройні сили країни повинні мати не тільки ядерні і звичайні озброєння, але і спеціальні кошти, що забезпечують ефективну участь в локальних конфліктах без нанесення противнику зайвих втрат в живій силі і матеріальних цінностях.

Генератори ЕМІ (супер ЕМІ), як показують теоретичні роботи і проведені за кордоном експерименти, можна ефективно використати для виводу з ладу електронної і електротехнічної апаратури, для стирання інформації в банках даних і псування ЕВМ.

Теоретичні дослідження і результати фізичних експериментів показують, що ЕМІ ядерного вибуху може привести не тільки до виходу з ладу напівпровідникових електронних пристроїв, але і до руйнування металевих провідників кабелів наземних споруд. Крім того можлива поразка апаратури ІСЗ, що знаходяться на низьких орбітах.

Те, що ядерний вибух буде обов'язково супроводитися електромагнітним випромінюванням, був ясно фізикам-теоретикам ще до першого випробування ядерного пристрою в 1945 році. Під час (що проводилися в кінці 50-х - початку 60-х років) ядерних вибухів в атмосфері і космічному просторі наявність ЕМІ було зафіксовано експериментально.

Створення напівпровідникових приладів, а потім і інтегральних схем, особливо пристроїв цифрової техніки на їх основі, і широке впровадження коштів в радіоелектрону військову апаратуру примусили військових фахівців з іншого оцінити загрозу ЕМІ. З 1970 року питання захисту зброї і військової техніки від ЕМІ сталі розглядатися міністерством оборони США як що мають вищу пріоритетність.

Механізм генерації ЕМІ полягає в наступному. При ядерному вибуху виникають гамма і рентгенівське випромінювання і утвориться потік нейтронів. Гамма-випромінювання, взаємодіючи з молекулами атмосферних газів, вибиває з них так звані комптоновські електрони. Якщо вибух здійснюється на висоті 20-40 км., то ці електрони захоплюються магнітним полем Землі і, обертаючись відносно силових ліній цього поля створюють струми, що генерують ЕМІ. При цьому полі ЕМІ когерентний підсумовується у напрямі до земної поверхні, тобто магнітне поле Землі виконує роль, подібну фазовій антенній решітці. Внаслідок цього різко збільшується напруженість поля, а отже, і амплітуда ЕМІ в районах південніше і північніше епіцентра вибуху. Тривалість даного процесу з моменту вибуху від 1 - 3 до 100 нс.

На наступній стадії, що триває приблизно від 1 мкс до 1 з, ЕМІ створюється комптоновськими електронами, вибитими з молекул багато разів відображеним гамма-випромінюванням і за рахунок непружного співдарення цих електронів з потоком нейтронів, що випускаються при вибуху. Інтенсивність ЕМІ при цьому виявляється приблизно на три порядки нижче, ніж на першій стадії.

5. На кінцевій стадії, що займає період часу після вибуху від 1 з до декількох хвилин, ЕМІ генерується магнітогідродинамічним ефектом, що породжується обуреннями магнітного поля Землі струмопровідною вогненною кулею вибуху. Інтенсивність ЕМІ на цій стадії вельми мала і становить декілька десятків вольт на кілометр.

Аварії на АЕС

Аварія на Чорнобильської АЕС по своїх довготривалих наслідках була найбільшою катастрофою сучасності.

Були і інші аварії пов'язані з атомною енергетикою.

У США сама велика аварія, яка називається сьогодні попередженням про Чорнобиль, трапилася в 1979 році в штаті Пенсільванія на АЕС в «Трімайл Айленд». До неї і після - ще 11 більш дрібних аварій на ядерних реакторах.

У Радянському Союзі в якійсь мірі попередниками Чорнобиля можна вважати три аварії, починаючи з 1949 року, у виробничому об'єднанні «Маяк» на річці Теча.

Після неї ще більш десяти аварій на АЕС країни.

Масштаби глобальної Чорнобильської катастрофи, вражають уяву. У радянській доповіді на засіданні МАГАТЕ в Вені 1986 року зазначалося, що у зовнішню середу поступило 50 млн кюрі радіоактивних радіонуклідів.

Викид тільки по одній своїй радіоактивній складовій - цезію-137 - дорівнює 300 Хиросимам.

Так чи інакше в зону Чорнобиля входить в широкому значенні слова вся земна куля, зокрема все населення Радянського Союзу.

6. Найбільш інтенсивному радіоактивному забрудненню в Радянському Союзі зазнали чотири області Росії, п'ять областей України і п'ять областей Білорусії.

Висновок

· Вчені вважають, що при декількох крупномасшабних ядерних вибухах, що спричинили згоряння лісових масивів, міст, величезні шара диму, гару піднялися б до стратосфери, блокуючи тим самим шлях сонячної радіації. Це явище носить назву “ядерна зима". Зима продовжиться декілька років, може навіть усього пару місяців, але за цей час буде майже повністю знищений озоновий шар Землі. На Землю ринуть потоки ультрафіолетових променів. Моделювання даної ситуації показує, що внаслідок вибуху потужністю в 100 Кт температура знизиться в середньому у поверхні Землі на 10-20 градусів. Після ядерної зими подальше природне продовження життя на Землі буде досить проблематичним:

· виникне дефіцит живлення і енергії. Через сильну зміну клімату сільське господарство прийде в занепад, природа буде знищена, або сильно зміниться.

· станеться радіоактивне забруднення дільниць місцевості, що знову ж приведе до винищування живої природи

глобальні зміни навколишнього середовища (забруднення, вимирання безлічі видів, руйнування дикої природи).

Ядерна зброя - величезна загроза всьому людству. Так, по розрахунках американських фахівців, вибух термоядерного заряду потужністю 20 Мт може порівняти із землею всі житлові будинки в радіусі 24 км і знищити все живе на відстані 140 км від епіцентра.

Враховуючи накопичені запаси ядерної зброї і його руйнівну силу, фахівці вважають, що світова війна із застосуванням ядерної зброї означала б загибель сотень мільйонів людей, перетворення в руїни всіх досягнень світової цивілізації і культури.

На щастя, закінчення холодної війни трохи розрядило міжнародний політичний стан. Підписані ряд договорів про припинення ядерних випробувань і ядерне роззброєння.

Також важливою проблемою на сьогоднішній день є безпечна експлуатація атомних електростанцій. Адже сама звичайне невиконання техніки безпеки може призвести до таких же наслідків що і ядерна війни.

7. Сьогодні люди повинні подумати про своє майбутнє, про те в якому світі вони будуть жити вже в найближчі десятиріччя.

Використана література:

Самуель Гласстон, Філіп Долан, “Характеристики ядерної зброї" (The Effects of Nuclear Weapon), 1977.

А.І. Іойриш, “Про що дзвенить дзвін", 1991.

Цивільна оборона, 1982.