Смекни!
smekni.com

Управління оптимальною структурою капіталу фірми (стр. 7 из 11)

Рівняння для визначення ГРДВПП таке:

ГРДВПП =ВПП - інтереси) х (1 - ставка податку) =

Ка

= (ДВПП- інтереси) х (1 - ставка податку)

Ко

де:

Ка — кількість звичайних акцій за акційного фінансування;

Ко — кількість звичайних акцій за фінансування за рахунок облігацій.

Таблиця 7.

Звіт про доходи за різних структур капіталу

Існуюча структура капіталу

Фінансування за рахунок випуску нових звичайних акцій

Фінансування зарахунок випуску нових облігацій

ДВПП $30000 $60000 $60000
Інтереси $10000 $10000 $20000
Доходи до вирахування податків $20000 $50000 $40000
Податки (за 40%) $8000 $20000 $16000
Доходи після вирахування податків $12000 $30000 $24000
Кількість випущених акцій 10000 1.5000 10000
ДНА $1,20 $2,00 $2,40

Підставляючи дані з таблиці 7, ви можете визначити невідому величину ДВПП.

ГРДВПП = (ДВПП -$10000)*(1-0.40) =

15000

= (ДВПП -$20000)*(1-0.40) =$40000

10000

Граничний рівень для ДВПП $40000. Підставляючи цю величину у наведені вище рівняння, ви одержите граничний рівень для ДНА $1.20.

Іншими словами, ДВПП $40000 дає ДНА $1.20 незалежно від того, провадить фірма фінансування за рахунок випуску облігацій чи акцій. Через те, що цей рівень ДВПП дає той самий ДНА, фірмі однаково, який прийом фінансування застосовувати.

Після того, як встановлено граничний рівень, або рівень індиферентності між ДНА і ДВПП, ви можете визначити, яке фінансування найвигІдніше фірмі - за рахунок акцій чи облігацій. Це рішення просте: вибирайте метод, який забезпечує вищий ДНА за будь-якого даного рівня ДВШІ Один із варіантів того, як це робиться, показану на малюнку 1.

Ви побачите, що й за нульового ДВПП фірма продовжує сплачувати інтереси $10000, навіть коли вона випускає нові акції. Ці платежі зростають до $20000, коли фірма випускає нові облігації. Зв'язуючи щ дві точки на горизонтальній осі координат з точкою, що відповідає значенню ДВПП $40000 і ДНА $1.20, ви одержите дві прямі лінії, яхІ вказують, який тип фінансування вигідніший за даного ДВПП.

Фінансування за рахунок випуску нових акцій дає вищі доходи, якщо ДВПП нижче $40000, отже, краще випустити нові акції. Проте, коли ДВПП перевищує $40000, фінансування за рахунок облігацій дає вищий ДНА, а тому воно вигідніше. Як показано в таблиці 7, фінансування за рахунок облігацій дає ДНА $2.40, проти $2.00 за акційного фінансування, бо ДВПП, згідно з оцінкою вищий за граничний рівень. Зрозуміло, що в цьому випадку напрошується випуск облігацій. Загалом, за будь-якого ДВПП понад граничний рівень краще фінансувати за рахунок облігацій, бо враховується ефект фінансового ліверіджу.

Метод ДНА - ДВПП не підкаже вам, якою мірою кожен тип фінан­сування підвищує загальний ризик фірми. Фінансування за рахунок акцій очевидно означає менший ризик, ніж за рахунок облігацій, переважно тому, що акції не збільшують фіксованих фінансових зо­бов'язань фірми, а також тому, що більше боргів призводить до підвищеної мінливості ДНА.

ДНА - ДВПП у вирішенні типу фінансування - випускати облігації чи акцції.

Рішення про те, що випускати - облігації чи акції, - частково інтуїтивне. Фінансисти мають зважи вигоду, зміну рівня ризику та вплив змін у структурі капіталу на ДНА.

2. ПОБУДОВА МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ВИБОРУ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ФІРМИ

2.1. Техніка аналізу пропорцій

Пропорції

Розклад прибутковості капіталовкладень на складові показники з ціллю аналізу поточного становища підприємства та пошуку можливостей підвищення прибутквості наводить на думку про розклад будь-яких аналізуємих показників на більш мілкі показники.

Фінансові пропорції

Фінансові пропорції складаються з пропорцій, які показують ступінь ліквідності (liquidity) - здатності підприємства платити поточні борги, та пропорцій, які показують наявні важелі (інша назва ліверідж від англ. leverage).

Пропорції ліквідності

Пропорціями, які показують ступінь ліквідності (здатності платити поточні борги) підприємства являються ліквідна (current ratio - відношення оборотний капіталу до короткострокових зобов’язань) пропорція R1 та швидка пропорція (quick ratio - R2 відношення суми ліквідних активів до суми боргових зобов’язань фірми). Швидка пропорція називається ще лакмусовим пірцем (acid test). Ці пропорції визначаються наступним чином:

R1= Ліквідний капітал/ Короткострокові зобов’язання

R1= Current assets/ Current liabilities

Ліквідний капітал - це наприклад, готівка, цінні папери та інші ліквідні ресурси.

Швидка пропорція R2 обраховується наступним чином:

R2= (Ліквідний капітал -Запаси)/ Короткострокові зобов’язання

R2= (Current assets-Inventory)/ Current liabilities

Швидка пропорція R2 показує здатність фірми зустріти свої зобов’язання, якщо їх терміново потрібно потрібно буде оплатити. Величина пропорції R2 повинна бути не менше 1. Випадок з R2<1 говорить про нездатність підприємства заплатити свої борги, якщо їх несподівано відразу потрібно буде сплатити.

Величина ліквідної пропорції R1 повинна бути не менше 2: після термінової сплати поточних боргів Ви повинні будете повинні зустріти борги наступного часового періоду. Припускаючи, стаціонарність роботи підприємства Ви вважаєте . що розмір поточних зобов’язаннь підприємства постійний на протязі кожного часового періоду. В наступному часовому періоді Ви будете продавати запаси готової продукції. Тому умова здатності фірми зустріти свої зобов’язання на протязі двух наступних часових періодів є двократним перевищенням поточних зобов’язаннь поточним ліквідним майном та запасами продукції.

Пропорції важеля (ліверіджа).

Пропорції важеля складаються з трьох пропорцій: R3, R4 та R5, які показують:

- відношення заборгованості до повного майна;

- здатність платити відсотки по взятим кредитам;

- здатність платити постійні витрати.

Ці пропорції рахуються наступним чином:

R3= Загальна заборгованість/Загальна вартість майна

R3= Total debt/Total assets

R4= Прибуток до сплати відсотків та податків/Відсотки по боргам

R4= EBIT/Interest charged

R5= Наявний прибуток/Постійні витрати

R5= Income available for meeting fixed charges/Fixed charges

Пропорції R4 та R5 показують з яким запасом виплачуються відсотки та фіксовані витрати. Що ж стосується пропорції R3, то кредитори віддають перевагу помірному співвідношенню боргового капіталу до повного капіталу.

Пропорції обороту

Пропорції обороту показують ступінь обороту капіталу і складаються з пропорції R6 îáîðоту запасів (inventory). Запаси складаються з необробленої сировини, незавершеного виробництва, готових товарів:

R6= Продажі/Запаси

R6= Sales/Inventory

пропорції R7 середнього часу збору грошей:

R7= Зібрані гроші/Продажі в день

R7= Receivables/Sales per day

пропорції R8 ступеню обороту постійного капіталу:

R8= Продажі/Постійний капітал

R8= Sales/ Fixed Assets

пропорції R9 ступеню обороту повного капіталу:

R9= Продажі/Загальний капітал

R8= Sales/ Total Assets

Пропорція R, R8, R9 показивают ступінь обороту запасів, постійного та повного капіталів. Пропорція R7 показує середній час збору грошей при продажу товарів та послуг в кредит. При цьому зібрані гроші (receivables) є продажна вартість проданих, але ще не повністю оплачених товарів. Розділивши вартість дебіторської заборгованості фірми за продані товари на об’єм продаж в день Ви отримуєте середній час збору грошей в днях.

Пропорції прибутковості

Пропорції прибутковості складаються з пропорції R10 маржі прибутку на продажах: