Смекни!
smekni.com

Охорона літосфери (стр. 2 из 5)

Повторне засолення грунтів і ґрунтових вод, підтоплення й заболочення територій, активізація зсувових, просадочних і карстово-суфозійних явищ відбулися через не­враховані природні інженерно-геологічні й гідрологічні умо­ви, а також недосконалість або неправильність методик меліоративних робіт, втрати (їх обсяг величезний) води в транспортних системах, водоводах. Дуже важливими при будь-яких меліораціях є попередні гідрогеологічні й гідро­хімічні дослідження та якомога точніші прогнози водно-со­ляного режиму та балансу ґрунтових вод, передбачення систем вертикального дренажу, водозбереження, чітке ке­рівництво водорозподілом.

Дедалі відчутнішими стають негативні наслідки хіміза­ції сільського господарства — погіршення стану грунтів че­рез накопичення в них шкідливих хімічних речовин після тривалих й інтенсивних (без належних розрахунків і вра­хування гідрогеологічних та екологічних законів) внесень міндобрив та різних пестицидів. Адже внесений у грунт фосфор практично не вимивається. До речі, у водойми від промислових та побутових стоків його потрапляє значно більше, ніж з сільськогосподарських угідь (його частка в забрудненні не перевищує 20%). Використання великої кількості фосфорних добрив призводить також до накопи­чення в грунтах фтору, стронцію, урану, торію, радію.

На сьогодні в грунтах світу накопичено близько 150 млрд т азоту, зокрема в чорноземах — до 20—30 т азо­ту на кожному гектарі. Але рослинам його все ж не виста­чає, бо ними засвоюються далеко не всі азотні сполуки. При цьому дуже важливою умовою є поступовий розклад гумусу протягом кількох років, перехід азоту з однієї фор­ми в іншу. Грунт повинен бути розпушеним, пористим, грудочкуватим, до нього вільно маніть надходити вода й по­вітря. Розкладають азотні сполуки й відновлюють їх до різних окислів і молекулярної форми азоту бактерії-денітрифікатори.

Одним з негативних наслідків перезбагачення грунтів і водойм хімікатами є евтрофікація водойм — підвищення їх біологічної продуктивності через накопичення біогенних елементів, пов'язаних з азотом, «цвітіння» водоростей, їх накопичення, відмирання, розклад з інтенсивним погли­нанням кисню з водойм, що спричинює задуху водойм, за­гибель риби та інших водних тварин.

Нітрати накопичуються не лише у воді й грунтах, а й у рослинах, овочах та фруктах, справляючи шкідливий вплив на здоров'я людини. Нітрати мало токсичні, але в шлунко­во-кишковому тракті вони під дією мікрофлори відновлю­ються до нітритів — солей азотистої кислоти, які набагато токсичніші, особливо для людей похилого віку та дітей з серцево-судинними хворобами. Надлишки нітратів у орга­нізмі беруть участь в утворенні нітрозоамінів-канцерогенів. Крім того, вони, взаємодіючи з гемоглобіном крові, пере­творюють двовалентне залізо на тривалентне, зменшуючи транспорт кисню та перешкоджаючи нормальному диханню тканин.

Різні рослини мають неоднакову здатність до накопи­чення нітратів. Найбільше їх акумулюють кріп, салат, пет­рушка, потім буряки, значно менше — капуста та морква, ще менше — картопля.

Концентруються нітрати в рослинах теж по-різному. В капусті їх найбільше в центральній, кореневій частині та верхніх листках, у огірках, патисонах — у шкірці, в картоп­лі — всередині, у моркві, буряках, кабачках — у нижній час­тині плоду.

Якщо очищену картоплю тримати деякий час у воді, кількість нітратів у ній значно зменшується.

Гранично допустима концентрація нітратів (у мг/кг за нітрат-іоном) у картоплі становить 80, капусті білокачанній та моркві—300, помідорах—60, цибулі—60, огірках— 150, кавунах і динях—45, буряках— 140. Щоб визначити ГДК нітратів у ранніх овочах, ці цифри подвоюють..

У відвари переходить 50 % і більше (у капусти — 70 %) початкової кількості нітратів, особливо якщо овочі поріза­ні. Корені й шкірку овочів завжди варто викидати. Наполо­вину зменшують вміст нітратів у овочах соління, марину­вання, квашення.

Для зменшення нітрифікації рекомендують інгібіто­ри — речовини, які гальмують цей процес.

Необхідно користуватися рекомендаціями відповідних служб (агрохімічних центрів) щодо якості, типу й кілько­сті мінеральних добрив, які застосовуються в певних райо­нах для певних культур, організації транспортування, збе­рігання та застосування різних добрив, контролю за ста­ном навколишнього середовища.

Дуже важливо також організувати моніторинг земель — систематичне спостереження за станом земельного фонду. Слід мати дані щодо розподілу земель за власниками й користувачами, продуктивності земельних ресурсів, сту­пеня деградації грунтів, стану їх забруднення, а також фонового забруднення (загальний стан забруднення атмо­сфери, природних вод усього регіону).

Особливо важливо постійно контролювати вміст у грун­там та ґрунтових водах пестицидів (метафос, карбофос, цирам, севін, гептахлор, карбатіон, поліхлорпропілен тощо) і ДДТ, який через свою стійкість ще міститься в грунтах багатьох районів.

Навколо всіх міст і промислових центрів слід постійно контролювати вміст у грунтах і водах важких металів, ви­являти шляхи їх міграції.

ОХОРОНА ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ

Площа всієї суші на Землі становить 148 млн км2; 10 % цієї території займають льодовики (Антарктида, Гренлан­дія та ін.). Уся інша територія є вичерпними ресурсами по­верхні Землі; 33,1 % цієї території — це сільськогосподар­ські угіддя, 30,1 — ліси, 36,8 % — так звані «інші землі» (площі, зайняті населеними пунктами, промисловими під­приємствами, транспортними магістралями тощо, а також пустелями, болотами, тундрою, горами). Під впливом ан­тропогенної діяльності структура земної поверхні постійно змінюється: скорочуються площі сільськогосподарських угідь і лісів, зростають площі «інших земель».

Берегти землю — це означає розумно, по-хазяйському її використовувати, щоб служила вона довго, багатьом прийдешнім поколінням.

Значні втрати земельних ресурсів пов'язані з такими видами антропогенної діяльності, як промислове й громад­ське будівництво, особливо інтенсивне в зонах мегаполісів (столиці та найбільші міста великих країн), військове бу­дівництво (аеродроми, полігони, бази, військові містечка, склади пального та боєприпасів, літні табори, радіолока­ційні станції тощо), розвідка, пошуки та видобування ко­рисних копалин.

Усі ці види людської діяльності раніше здійснювалися без знання екологічних ситуацій. Нині кожен проект на будівництво проходить екологічну експертизу, досліджу­ється ступінь майбутніх екологічних змін і шкоди приро­ді, розробляються відповідні заходи щодо мінімалізації не­гативного впливу на довкілля. Якщо навіть у віддаленому майбутньому (кілька десятків років) будівництво призве­де до значних негативних екологічних змін, воно має бути заборонене.

Останнім часом стали відомі численні факти негативно­го впливу військової діяльності на природу, й зокрема на земельні ресурси.

Сільськогосподарські землі є найціннішою частиною земельних ресурсів, бо вони забезпечують людство продук­тами харчування. Більша частина сільськогосподарських земель відводиться під ріллю, решта — площі багаторіч­них насаджень (сади, лісосмуги тощо), луги й пасовиська. Зростання населення Землі потребує збільшення кількості продуктів харчування, основним постачальником яких є орні землі. А тим часом можливостей для розширення ор­них земель нині майже ніде на Землі не залишилося. Нав­паки, в багатьох країнах спостерігається неухильне скоро­чення цих площ. Тому єдиним способом задово­лення зростаючих потреб у продуктах харчування є інтенси­фікація сільськогосподарського виробництва, зокрема вро­жайності за умови збереження стабільності посівних площ.

У світі накопичено важливий досвід з цього питання. Зокрема, слід згадати «зелену революцію» 50—60-х років у деяких країнах Азії та Латинської Америки (Індія, краї­ни Південно-Східної Азії тощо), коли за допомогою фахів­ців 00Н були запроваджені високоврожайні гібриди рису, пшениці, інших сільськогосподарських культур, застосова­ні нові прогресивні технології вирощування, меліорації то­що, що дозволило різко (в три-п'ять і навіть більше разів) підвищити врожайність основних сільськогосподарських культур і зменшити гостроту продовольчої проблеми в цих країнах.

У посушливих районах Землі спостерігається дуже не­безпечне явище опустелювання (перетворення земель на пустелю). Причиною цього є легка вразливість природи в. цих зонах/надмірне використання земель під пасовиська, вирубування на дрова нечисленних дерев і кущів. Пустеля Сахара за останні 50 років збільшила свою площу на 650 тис. км2. Фахівці 00Н підрахували, що за ті ж остан­ні 50 років внаслідок господарської діяльності людини на Землі перетворилася на пустелю територія, що дорівнює половині площі Південної Америки! Кожної хвилини в сві­ті втрачається, перетворюється на безплідну пустелю 44 га землі.

Ліси — надзвичайно важлива складова біосфери. Вони є одним з основних поглиначів вуглекислого газу атмо­сфери й виробників кисню, постачають людству дуже цінні матеріали (деревина, сировина для хімічної промисловості, продукти харчування тощо), мають велике рекреаційне значення тощо.

Відповідно до норм, лісового законодавства, прийнятих у більшості країн, ліси поділяються на три групи.