Смекни!
smekni.com

Охорона літосфери (стр. 3 из 5)

1. Ліси з захисною функцією—охорона водних ресур­сів, протиерозійні ліси, державні лісозахисні смуги, ліси заповідників і національних парків, ліси, що мають санітарно-гігіенічне й оздоровче значення.

2. Ліси захисного й обмеженого експлуатаційного значення — лісові масиви в густонаселених районах і місце­востях з обмеженими лісосировинними ресурсами.

3. Ліси експлуатаційні — тайга, тропічні ліси. До лісів першої та другої груп застосовуються більш суворі режими лісокористування. Ліси, що є в Україні, належать саме до перших двох груп, у нас практично не­має експлуатаційних лісів (за винятком невеликих площ у Карпатах).

«Інші землі» поділяються на дві групи. До першої з них належать землі, малопридатні для сільського господарст­ва («невдоби»)—пустелі, гори, тундра, яри тощо. Деякі з них можуть бути освоєні сільським господарством, але лише за умови значних матеріальних і фінансових затрат. До другої групи належать заселені й забудовані території, тобто такі, які вже не можна використати якось інакше.

Розглянемо характеристику впливу на земельні ресур­си геологічної та гірничодобувної діяльності.

Нині ведеться інтенсивна розвідка та пошуки корисних копалин на всій планеті.—на суші й на морі, в усіх клі­матичних зонах і ландшафтних районах. Десятки експеди­цій, сотні партій, тисячі геологічних загонів численними маршрутами посезонне або цілорічне, використовуючи су­часну техніку, пересуваються від об'єкта до об'єкта, перевозять вантажі, бурять тисячі свердловин, копають де­сятки тисяч канав, шурфів, виробок, будують тимчасові ба­зи, поселення, аеродроми, шляхи. Все це завдає значної шкоди природі. Порушуються земна поверхня й її надра на глибині понад 12 км.

Під час будівництва тимчасових доріг уздовж трас ви­рубується ліс, знищуються трав'яний покрив, чагарники, порушується гумусовий шар, змінюється режим ґрунтових вод внаслідок спорудження заглиблень-приямків, спору­дження дамб тощо. Якщо ґрунтовий покрив знищується в напівпустелях, тундрі, притундрових районах, тайзі, гір­ських районах, процеси його відновлення проходять повіль­но, довго, десятиріччями.

Транспортування ж вантажів, дослідного устаткування або бурових установок по бездоріжжю, пересування дуже тяжких самохідних агрегатів, тракторів завжди призво­дять до тяжких екологічних наслідків, особливо в степах, пустелях, тундрі. Досить навести такий приклад: з 1964 р. (час відкриття газо-нафтових родовищ) до 1990 р. лише на півострові Ямал було пройдено більше 400 свердловин, прокладено 800 кілометрів сезонних доріг, а планується пройти ще понад 1500 свердловин, прокласти до 4 тис. км тимчасових і постійних доріг. За підрахунками фахівців, це призведе до втрати на десятки років близько 2 млн га оленячих пасовиськ. Оленяче стадо через відсутність кор­му скоротиться майже на 100 тис. голів, втрати становити­муть близько 24-30 млрд грн. Додамо, що сліди від важ­кої техніки зберігаються протягом 30-40 років.

Підраховано також, що щорічна шкода, якої завдають господарству та природі Тюменської області нафтовики, становить близько 10 млрд грн, усього ж за роки «велико­го освоєння» краю збитки становлять понад 200 млрд грн. Це — тисячі спалених гектарів лісу, мільйони гектарів зни­щених тундрових оленячих пасовиськ, ущент забруднені нафтою озера, болота, сотні річок і річечок — притоків ве­ликої Обі, загибель риби та оленячих гуртів, знищення газами від сотень свердловин, що безперервно горять про­тягом десятиліть на площі величезного регіону. В загра­вах газових смолоскипів щорічно вигорає, поглинаючи жит­тєдайний для всієї планети сибірський кисень, понад 15 млрд. м3 супутнього нафтового газу. А скільки завдано шкоди природі від прокладання 30 тис. км нафто- і газо­проводів!

Під час геолого-розвідувальних робіт змінюються при­родні ландшафти місцевості — порушується грунтово-рослинний покрив, утворюються западини через проведення відкритих канав, шурфів, розчисток порід, а також підви­щення внаслідок звалювання, викидання на поверхню гірсь­ких порід (відвали). Лише в колишньому СРСР щорічно-прокладалося понад 20 млн м3 розвідувальних канав і виро­бок. Прокладалися вони вручну та за допомогою канаво­копачів, екскаваторів, бульдозерів, скреперів, а також ви­бухів. Машинна й вибухова прохідка розвідувальних ка­нав має надзвичайно згубний вплив на природу.

Протягом останніх років проведено ряд заходів, які зменшують негативний вплив на земельні ресурси пошуко­во-розвідувальної геологічної діяльності. Це—викорис­тання техніки з спеціальними дуже широкими шинами, се­лективне виймання й складування грунтів уздовж канав, шурфів і виробок, проведення робіт по відновленню ґрун­тового покриву й рекультивації земель, зменшення розмі­рів ділянок свердлування, вивезення порід у яри (але поки що вони мало ефективні), проведення екологічної паспор­тизації земель, відведених під гірничі роботи.

Розроблено також норми на вирубку лісу під час роз­відувальних робіт, розміри площ пошуково-розвідуваль­них ділянок, ділянок під тимчасові поселення, траси доріг, а також раціональні схеми транспортування, оптимальні розміри відвалів та інші нормативи.

Створено різні методи гірничо-технічних рекультивацій, з урахуванням географічного положення, характеристики грунтово-рослинного покриву об'єктів, гідрогеологічних і кліматичних умов, фізико-хімічних властивостей порід.

Існують такі види рекультиваційних робіт: сільськогос­подарські, лісогосподарські, водогосподарські, будівельні, рекреаційні та санітарно-гігієнічні. Майже всі вони супро­воджуються переміщенням великої кількості гірських по­рід і грунтів (оновлених) біологічно-продуктивних ділянок Землі, ділянок, де вже можливе житлове чи промислове-будівництво, ділянок гідротехнічного значення чи таких, що стануть зонами відпочинку.

Нині дедалі частіше техніко-будівельній діяльності на родючих землях передує знімання, перемішування та збе­рігання грунтів, які потім використовуються для покриття інших територій з гіршими грунтами чи для рекультивації кар'єрів, териконів. На рекультивованих землях розводять сади, парки, городи.

Для охорони земельних ресурсів велике значення ма­ють закони про землю (національні, регіональні), які нині є більш конкретними, суворими, дієвими

ОХОРОНА ЗЕМНИХ НАДР

Надра Землі використовуються в кількох напрямах:

1) для добування корисних копалин; 2) зберігання рідких і газоподібних- корисних копалин у природних і штучних сховищах; 3) створення різних споруд і навіть цілих заво­дів; 4) транспортних комунікацій (метро, трубопроводи);

5) захоронення промислових токсичних і радіоактивних від­ходів.

Промисловому використанню надр обов'язково має пе­редувати їх ретельне геологічне, гідрогеологічне й інже­нерно-геологічне дослідження. Мінеральні ресурси; зосе­реджені в надрах, є основою функціонування головних га­лузей світового господарства. Мінеральні ресурси — це су­купність усіх корисних копалин суші й Світового океану, які використовуються в галузях енергетики, чорної та ко­льорової металургії, хімічної промисловості, будівництва. Вони є національним багатством кожної країни. Видобуті нині з надр землі корисні копалини забезпечують сирови­ною енергетику (на 83 %), хімічну (на 75) і металургійну промисловість (на 80—90%). Щорічно на нашій планеті видобувається майже по 30 т різних корисних копалин на людину.

Останнім часом корисні копалини стали причиною по­літичних суперечок і міжнародних конфліктів, предметом вивчення спеціальних комісій 00Н (південь і північ Аф­рики, Чилі, Близький Схід, нафтові родовища Північного моря, залізо-марганцеві конкреції Світового океану та ін.).

Мінеральні ресурси нині значною мірою визначають економічний потенціал будь-якої держави. В гірничодо­бувній промисловості розвинених країн зосереджено до 35—45 % основних виробничих фондів, зайнято майже п'я­ту частину трудівників.

Ще один дуже важливий факт—лише 1—5% усього обсягу речовин, що видобуваються з земних надр, через недосконалість сучасних технологій і техніки реалізуються» у вигляді продукції виробництва, решта йде у відходи та втрачається на етапах виробництва. Наприклад, на Ангренському родовищі в Узбекистані за рік видобувають 6,9 млн т каолінів, а відвантажують споживачам — 385 тис. т, тобто

6 %.

З розвитком цивілізації й народонаселення різко зросло видобування корисних копалин у всьому світі. Величезного значення для економіки всіх країн на­були такі корисні копалини, як нафта й газ, алюмінієві. руди, хром, нікель, кобальт, титан, уран, марганець, свинець і олово. Міжнародні експерти підрахували, що за су­часних темпів видобування навіть найбільші родовища наф­ти будуть вичерпані через кілька десятиріч (Саудівська Аравія — 68 років. Об'єднані Арабські Емірати — 72, Ку­вейт—221, Іран—114 років, інші родовища—набагато швидше). Дані 00Н свідчать: якщо країни, що розвива­ються, збільшать видобування й використання мінераль­них ресурсів до рівня США початку 90-х років XX ст., то запаси бокситів, міді, нафти, газу, свинцю, цинку будуть вичерпані протягом 5—15 років (табл. 13).

Резерви — це обсяги корисних копалин, які можуть бу­ти ефективно вилучені з надр за допомогою сучасних тех­нологій.

Запаси — загальний передбачуваний обсяг копалин у родовищах Землі.

Спеціалісти вважають, що десятимільярдне на­селення Землі щорічно буде викидати близько 400 млрд т твердих відходів — кількість, достатня для того, щоб за­валити відходами Лос-Анджелес шаром товщиною 100 м.