Смекни!
smekni.com

Сутність токсикоманії (стр. 2 из 3)

Розвиток токсикоманії

Те, що звикається розвивається не у всіх. В деяких ейфорія слабка і ускладнена ознаками отруєння - блювотою, нудотою, головним болем. Але якщо сп'яніння викликало задоволення, починається регулярне вдихання ЛНДР. При цьому виникає і розвивається не переносність алкоголю.

Як і при будь-якій іншій формі наркоманії, як тільки починається регулярне вживання речовини, змінюються його ефекти. Зникають захисні реакції - головний біль, нудота. Координація менш порушена, сп'янілий може ходити. Відразу після вдихання настають розлади відчуттів, галюцинації більш усвідомлені і керовані. Для досягнення колишньої ейфорії потрібна подвійна або потрійна доза розчинника.

Настає потяг і постійна залежність. Діти втрачають інтерес до школи і колишніх занять, ховаючись з двома-трьома товаришами по нюханню в затишні місця. Починається і одиночне вживання, підліток заводить власний запас ЛНДР, арсенал тюбиків і бульбашок. Все приємне в його житті замикається тепер на нім. Потяг, з'явившись, відразу набуває некерованого характеру, дитину неможливо утримати. Одного пацієнта, що спостерігався наркологами, батько приковував ланцюгом до батареї центрального опалювання. Хоча цей потяг носить швидше психічний, чим фізичний характер. Якщо дитину ізолювали або сім'я переїжджала в інше місто, не заражене епідемією ЛНДР, дітям удавалося незабаром забути про нюхання.

Пацієнтам наркодиспансерів з діагнозом "токсикоманія" в середньому по 12-14 років. У цьому віці у дітей не сформована свідомість і сила волі. Якщо дитяти позбавити можливості дихати ЛНДР, його охоплює злісна депресія, грубий протест, порушується сон, апетит, дитинята відмовляється від їжі, відмовляється підкорятися дорослим. Цю поведінку не варто розцінювати лише як неслухняність і зіпсованість, вона є ознаками синдрому абстиненту, поки що слабо вираженого.

В токсикоманів в 16-17-річному віці межі абстиненції визначеніші. Абстинент синдром виникає на 3-6-му місяці вживання хімікатів. Якщо токсикомана позбавити можливості вдихання ЛНДР, до кінця першої доби у нього почнеться тупий важкий головний біль, розширення зіниць, тремтіння рук, спазми, тремтіння вік і мови, набряклість, судорожні потягування м'язів. Все це посилюється депресією і злісною дратівливістю, наростає рухове збудження. На другу добу наростає тривога, хворий не може ні з ким спілкуватися. Напружена м'язова система, пацієнти скаржаться на біль, незручність в м'язах. Може навіть змінюватися відчуття свого тіла: кінцівки і голова видаються більшими, довшими, важчими. Злісність і напруга часто закінчуються самогубством.

Через декілька днів напруженість і заторможеність змінюються тугою, апатією, заціпенінням. Хворий сумно лежить в ліжку і скаржиться на болі і безвихідність.

При зловживанні бензином починаються сильні болі в шлунку і кишечнику, пронос, блювота. Наростання страждань абстинентів відбувається протягом 5-6 днів, потім настає полегшення. Розлади психіки і настрою зберігаються 1-1,5 місяця. Спільна тривалість синдрому абстиненту - до 15 днів.

Регулярно нюхаючі токсикомани проводять свої дні, постійно підтримуючи певну глибину сп'яніння.

На них сп'яніння діє інакше, ніж на новачків. "Надихаючись", вони вирушають гуляти, на дискотеку, "замовляють собі галюцинації". Сп'яніння стає зовсім коротким, не більше 20-30 хвилин, і вимагає повторного вдихання.

Токсикомани об'єднуються в компанії, обґрунтовуються на горищах, в покинутих приміщеннях, на дачах і так далі. Вони відмовляються від всього іншого ненаркотичного життю, бродяжать, здійснюють крадіжки і сексуальні злочини. Найчастіше в токсикоманію втягуються діти з неблагополучних сімей, з низьким достатком і культурним рівнем, безпритульні, погано успішні в школі, проводячи весь свій час на вулицях. Але це не означає, що від небезпеки потрапити в кружок токсикоманів застраховані діти з благополучних сімей. Брак вражень, негативне відношення до домашнього виховання і недолік спілкування з однолітками вони також можуть намагатися компенсувати небезпечними іграми в компаніях, де все дозволено.

Наслідки зловживання ЛНДР

Із-за високої токсичності клеїв і розчинників дуже швидко з'являються різні розлади. Вже через 2-3 місяці нюхання ЛНДР виявляється очевидне інтелектуальне зниження. Дитя нездібне вирішувати прості завдання, використовувати колишні знання. Вміст психічної діяльності обідняється, недоумство виявляється в мові (вона стає плоскою, відповіді однозначні, мізерні, стандартизація мови) та в поведінці (хворі токсикоманією підлітки вдихають ЛНДР прямо в суспільних місцях так, в школі, на заняттях в класі). Вже протягом перших тижнів вони перестають себе контролювати, втікають з будинку, кидають навчання, стають агресивними і байдужими до всього що їх оточує. Припиняють вчитися не лише тому, що втрачають інтерес до занять, але і тому, що слабіють розумові здібності, концентрація уваги, запам'ятовування і утримання нового матеріалу.

Повністю деградує сфера емоцій. Коли хворий не вдихає ЛНДР і не знаходиться в сп'янінні - він апатичний, незадоволений, не може визволитися від похмурого і злісного настрою, пригнічувати агресію. Часто агресія виявляється в садизмі і сексуальному насильстві, через розлад психіки і злісності, як неминучий наслідок вживання ЛНДР. Хворі втрачають прихильність до близьких і добре відношення до чого-небудь. Порушення в психічній сфері прогресують, перетворюючи дитину на інваліда. Причиною деградації стає розпад мозкової і нервової тканини і ураження центральної нервової системи під дією токсинів.

Украй злоякісно діють на нервову систему толуол і етілірованний бензин для запальничок, приводять до руйнування і ураження мозочка. Вже після перших тижнів вживання відбувається необоротні органічні зміни в тканинах мозку, приголомшується мозочок, розвивається енцефалопатія. При разовому передозуванні можливий гострий токсичний мозковий синдром із затьмаренням свідомості, загрожують життю розлад головного і спинного мозку. Якщо дитина не вмирає, то назавжди залишається недоумкуватою.

При вживанні будь-яких видів ЛНДР розвиваються периферичні нервові розлади у всьому тілі і в кінцівках. Часті болі в руках, ногах, внутрішніх органах, слабкість і порушення рухів, руйнування і відмирання слизистих оболонок і нервових закінчень, ураження черепних нервів, у тому числі трійчастого, зорового, нюхового, - всі ці необоротні процеси виявляються вже через декілька місяців нюхання хімікатів.

Так як. ЛНДР розчинні в жирах, вони володіють здатністю приголомшувати нервові тканини. Особливо приголомшуються оболонки, які містять 45-75% жирів. Крім того, гинуть і деградують нервові клітини, відбувається атрофія маси мозку.

Серце також несе серйозні втрати, виявляють розширення шлуночків і так далі Хворі токсикоманією часто госпіталізуються в неврологічні відділення, причому діагноз поставити буває дуже важко, навіть якщо токсикоман не приховує своїх занять, зміни в головному мозку і центральній нервовій системі частенько непередбачувані.

Токсикомани виглядають худими і виснаженими, під час абстиненції їх мучать болі, тремтіння, кидає в піт, синіють губи. У всіх токсикоманів виявляються хвороби печінки і нирок, уражених токсичними хімікатами. Печінка збільшена, розпушена, болить і погано виконує свої функції. У сечі багато білка і далі кров, що говорить про руйнування органів. Страждає імунна система, це зумовлює високу смертність пацієнтів.

Токсикомани, які наводяться для лікування в медичний заклад знаходяться як правило у важкому стані.

— Вони самостійно не можуть встати зі стільця, спираються на стінку при підйомі - настільки сильно у них порушена координація!

— Вони не пам'ятають сьогоднішнього числа, місяця, плутають пори року - настільки у них порушена орієнтація в часі!

— Не можуть згадати імена своїх друзів - так сильно у них порушена пам'ять!

— Не можуть скласти докупи два двозначних числа - так серйозно у них порушений мислення!

Тобто контакту такі люди недоступні. Тільки після місяця інтенсивного лікування вони здатні розуміти, де вони знаходяться, що вони роблять, хто їх оточує.

Як боротися та протистояти токсикоманії

Насамперед, дома необхідний суворий контроль за вживанням сильнодіючих речовин. Зберігати їх належить у місцях, недоступних для дітей і підлітків, і, безперечно, не допускати скупчення ліків в домашніх аптечках.

Що ж може протистояти токсикоманії, наркоманії та алкоголізму?

Це дружба! Якщо тобі сьогодні добре, у тебе прекрасний настрій, побач, пошукай своїх друзів. Можливо, хтось із них не зовсім добре себе почуває? Поговори з ним просто так, на абстрактну тему, у деякі моменти достатньо відвернути людини і він ухвалить потрібний настрій. Адже найважче, це залишитися одному зі своїми проблемами. У цей час здається, що твоя проблема сама проблемна; відхід у себе - найбільш часта причина запевняє, занюхіванія, закурювання. Кожен повинен знати, особливо підлітки, що вони можуть звернутися в скрутну хвилину до своїх викладачам, до батьків або замінюють їх людям. У світі ще не було і немає нікого, хто б вирішив свою проблему шляхом вживання наркотиків, токсичних речовин чи алкоголю!

Як потрібно відмовлятися, якщо тобі пропонують понюхати, покурити, випити або того гірше вколотися.

По-перше, потрібно пам'ятати, що наркоманів, алкоголіків і токсикоманів дуже погана смислова пам'ять. Тому потрібно спокійно коротко відповісти йому: "ні". Можна використовувати нічого не значущі фрази, типу: "мені потрібно в туалет", "мене чекає мама", "я йду в магазин" або інші. А наркоман, алкоголік або токсикоман відразу забуде цю ситуацію.