Смекни!
smekni.com

Вплив мобільних телефонів на організм людини (стр. 3 из 6)

Історія додаткових винаходів та покращень електричного телефону включає в себе вугільний мікрофон (пізніше замінений на електричний мікрофон, який зараз використовується майже у всіх телефонних апаратах), ручний комутатор, дисковий набір, автоматичну телефонну станцію, комп'ютеризований телефонний перемикач, тоновий набір (DTMF), та оцифрування звуків, використовуючи різні методи кодування, такі як імпульсно - кодову модуляцію PCM (також використовується для WAV файлів та компакт дисків).

Більш новіші системи включають IP телефонію, ISDN, DSL, стільникові телефони (мобільні телефони), бездротові телефони, та UMTS системи, які дозволяють виконувати високошвидкісну пакетну передачу даних.

Телефонна індустрія поділяється на виробників обладнання та телефонних операторів. Компанії-оператори часто тримають національну монополію. У Сполучених Штатах, компанія Bell System сильно зросла. Вона частково або повністю володіє компаніями, що надають телефонні послуги близько 80 % телефонів у державі та також володіє компанією Western Electric, яка виготовляє або закуповує усе обладнання, що використовується місцевими телефонними компаніями. компанія Bell System позбавляла себе місцевих телефонних компаній, щоб у 1984 році владнати антимонопольний позив проти себе з боку Міністерства юстиції Сполучених Штатів Америки.

Перший трансатлантичний телефонний дзвінок( додаток №1) з міста Нью-Йорк до міста Лондон було зроблено 7 січня, 1927 року.

1.5 Бездротовий телефон (радіотелефон)

Радіотелефон (бездротовий телефон) вперше був винайдений Тері Паллом у 1965, що складався з «бази», під’єднаної до телефонного кабелю, та зв'язаної за допомогою слабо-потужного радіо з віддаленою телефонною радіо трубкою. Це дозволяє використовувати трубку з будь - якого місця у зоні досяжності бази. Через те, що на передачу сигналів до трубки необхідна енергія, база під'єднана до електромережі. Такі телефони не функціонують без електрики.

Спочатку безпроводові телефони використовували частоту у 1.7 МГц для зв'язку між базою та трубкою. Через проблеми з якістю та зоною досяжності, такі телефони швидко були витиснені системами, що використовують частотну модуляцію на вищих частотах (49 МГц, 900 МГц, 2.4 ГГц, та 5.8 Ггц). Бездротові телефони, що працюють на частоті у 2.4 Ггц можуть конфліктувати з деякими протоколами бездротових локальних мереж (802.11b/g), через те, що вони використовують однакові частоти. Сучасні бездротові телефони звичайно працюють на декілька сот метрів.

1.6 Існують супутникові та мобільні системи

На відкритті телефонної станції у місті Будапешт, 1881 року, Нікола Тесла став головним електриком телефонної компанії (інженером Югославського уряду першої державної телефонної системи). Там Тесла винайшов прилад, який він називав телефонним підсилювачем. Пристрій міг працювати як гучномовець. Цей винахід ніколи не патентувався та не демонструвався публічно. В кінці кінців він використовувався для того, щоб виявляти сигнали у експериментах з бездротової передачі. Прилад, розроблений у цих експериментах, був попередником сучасних бездротових телефонів.

Мобільні телефони

Сучасні мобільні телефонні системи побудовані за принципом стільників. Радіо використовується, щоб зв'язуватись між трубкою та стільником. Коли трубка надто сильно віддаляється від стільника, комп'ютерна система дає команду найближчому до трубки стільнику встановити зв'язок з трубкою на іншому каналі без переривання дзвінка.

Сучасні мобільні телефони використовують стільникову систему через те, що радіо частоти — обмежений ресурс, який використовує багато абонентів. Стільники та трубки мають слабо потужний передавач так, щоб обмежена кількість радіо частот може використовуватись великим числом абонентів з меншою кількістю перешкод. Крім того батареї у трубках потребують меншої кількості енергії.

1.7 Приклад розвитку мобільних телефонів Nokia

Опис телефону " Nokia 1011"

Nokia 1011 важив 475 гр. Причому велика частина ваги припадала на нікелево-кадмієвих батарей, яка могла працювати без заряджання в режимі розмови всього 90 хвилин. Та й час роботи в режимі очікування було мізерно мало - всього 12 годин З точки зору сучасних високих технологій, інші технічні характеристики "піонера" також "вражають" уяву сьогоднішнього досвідченого користувача: розмір корпусу 195 x 60 x 45 мм, записна книжка на 99 номерів . Зрозуміло, що ні про який кольоровий дисплей, вбудовану камеру або карту пам'яті й мови не йшло. Але не будемо настільки зневажливі: Nokia 1011 - перший телефон з функцією SMS. Він працював в діапазоні 900 МГц, що цілком підходило таким великим операторам зв'язку, як британські Vodafone і Cellnet (нинішній O2).


Опис телефону Nokia N97 minigoldedition

Смартфон Nokia N97 mini є кілька зменшеним варіантом Nokia N97,але на відміну від оригінального апарату, корпус цього смартфона покритий 18-каратним золотом,що має товщину всього 14.2 мм. Апарат оснащений висувається сенсорним TFT-дисплеєм, що відображає до 16 млн. кольорів, з діагоналлю 3.2 "і QWERTY-клавіатурою. Nokia N97 mini створений на платформі Symbian OS 9.4 Series 60. У Nokia N97 mini вперше використаний сервіс LifecastingwithOvi. Даний сервіс є спільним проектом Nokia і Facebook і дозволяє оновлювати статуси і дані про місцезнаходження в особистому профілі на Facebook безпосередньо з екрану пристрою. Короткі технічні характеристики N97 mini: процесор ARM 11 434 МГц, пам'ять 8 Гб, робота в частотних діапазонах GSM 850/900/1800 / 1900, UMTS 850/900/1900/2100, підтримка стандартів передачі даних HSCSD, GPRS 32, EDGE 32, HSDPA 3.6 Мбіт / с., інтерфейси Bluetooth 2.0 + A2DP, microUSB 2.0, Wi-Fi 802.11 b / g, камера 5 Мпікс ., підтримка карт пам'яті формату microSD, об'ємом до 16 Гб, вбудовані чіпи GPS з функцією A-GPS і FM радіо. Роботу телефону Nokia N97 mini забезпечує потужний акумулятор на 1200 mAh, який дозволяє апарату працювати до 320 годин в режимі очікування і до 7.1 годин в режимі розмови.

Мобільний телефон "Nokia 1011" випустили 10 листопада 1992 року. Назва телефону походить з дати випуску. А телефон Nokia N97 minigoldedition випустили в 2010 році, таким чином зрівнявши ці два телефони, ми бачимо настільки швидко розвиваються мобільні телефони.


Спеціальна частина

1. Хвороби та ушкодження спричинені неправильним використанням мобільним телефоном

1.1 Виникнення ракових пухлин

Спеціалісти Московської медичної академії ім. І.М. Сеченова під керівництвом академіка РАМН Геннадія Румянцева в черговий раз намагались знайти відповідь на питання, чи шкідливі мобільні телефони для здоров'я.

Основним шкідливим фактором мобільних телефонів вважаються високочастотні дециметрового діапазону. Найбільш розповсюджений в Росії стандарт GSM працює на частотах 900, 1800 і 1900 МГц. Найбільш сильне випромінювання мобільника сильно коливаються. Це зв'язано як з самою конструкцією телефону, так і з умовами його використання і віддаленістю абонента від базових станцій. Через таке коливання вченим досить важко спрогнозувати біологічні ефекти телефонного випромінювання, хоча досвід фізіологів говорить про те, що практично будь - який вид випромінювання потенційно небезпечний для здоров'я. Висновок про вплив мобільних телефонів на здоров'я важко зробити ще й тому, що з початку досліджень минуло дуже мало часу, а якісні пухлини, у виникненні яких звинувачують телефони, утворюються досить довго.

«Більшість вчених оцінюють вплив мобільних телефонів на нервову систему і розвиток якісних пухлин, - говорить Геннадій Румянцев. - Але дані різних дослідницьких колективів дуже різні. Одні вчені не вбачають залежність розвитку пухлин від використання мобільного зв'язку, інші вважають його доведеним. Неоднозначні й результати експериментів, присвячених впливу високочастотних випромінювань на різні здібності людини. Єдиний факт, який не підлягає сумніву - це вплив радіохвиль частоти 900 МГц, який підвищує кровообіг у корі головного мозку. Але цього не достатньо, щоб винести мобільним телефонам остаточний негативний вирок".

Згідно статистиці у 2004 році загальний продаж сотових телефонів сягнула висот — їх було продано близько 650 тисяч. У цілому мобільниками користуються сьогодні приблизно півтора міліарди жителів нашої планети - від дітей до людей похилого віку.

Зростає популярність мобільних телефонів, але накопичуються і наукові дані про наслідки їх використання. Зовсім недавно усіх занепокоїли дані, опубліковані німецькою групою дослідників. Їх експерименти показали: вплив електромагнітних полів, аналогічних за характеристиками тим, які створюються мобільниками, які різко підвищують загрозу пошкодження ДНК і теоретично можуть призвести до переродження клітин у якісні, тобто до зародження пухлин. Правда, вчені сказали, що доказів негативного впливу на здоров’я людини поки що не має, потрібні подальші дослідження.

Англійські вчені б'ють тривогу з іншого приводу: вони стверджують, що діти стали гірше спати через мобільники. Інші беруть їх з собою навіть у ліжко, продовжують посилати один одному СМС - повідомлення і тому гірше засинають, сон дітей більш неспокійний. Лікарі впевнені, що дорослі повинні зменшувати використання сотових телефонів маленькими дітьми.

Обвинувачення в адресу мобільників звучать і в італійській пресі. Нещодавно там з'явилося нестандартне повідомлення: 14 - літню дівчинку прийшлося госпіталізувати через серйозне запалення сухожиль. Деякий час дівчинка почала скаржитися на постійну біль у великому пальці правої руки, потім палець зовсім перестав рухатися. Лікарі виявили гостре запалення сухожиль, почали докопуватись до причин хвороби. Згодом вони з'ясували: дівчинка щоденно відправляла друзям до ста СМС. Медики попереджують, що такі випадки можуть повторитися, якщо підлітки не зрозуміють, що їх захоплення СМС - повідомленнями небезпечно. Крім того, психологи і педагоги думають, що таке захоплення (так, як і захоплення комп’ютерними іграми) може призвести в хворобливу тягу і породити додаткові неврози. Крім цього постає ще й інша проблема: чи руйнують випромінювання мобілок клітини крові? Проблеми безпеки використання мобільних телефонів постійно зостаються у центрі уваги — як серед користувачів, число яких вже сягає 1 млрд. По всьому світу, так і серед вчених. Не раз з'являлись роботи, де доводилась шкідливість випромінювання мобільних телефонів. Інколи можна було прочитати й інші твердження. Нові дані, які були отримані шведськими вченими, безсумнівно, направлять ці дискусії зовсім в інше русло, передає ВВС.