Смекни!
smekni.com

Дозиметричні прилади Історія розвитку кранів та екскаваторів (стр. 2 из 3)

Сучасний ринок автокранів майже в усім світі характеризується високою стабільністю. У Росії тільки в 2004 році 26 виробників випустили більше 4000 автокранів і гідроманіпуляторів (Докладну статистику й динаміку виробництва автокранів див. в «ОС» № 3, 2005 г.). Це більше, ніж разом узятих бульдозерів, автогрейдерів і навантажувачів, навіть екскаваторів всіх розмірних груп випускається менше. Крім того, у галузеву статистику не попадають крани-маніпулятори, установлювані на кузовні, контейнерні мусоровози й інші комунальні й дорожні машини.

Лідируюче місце у виробництві автокранової техніки протягом багатьох років займає іванівське ВАТ «Автокран» - 39% виробництва всіх автокранів у РФ, а сумарний випуск перевалив за 1500 од. Зараз завод під маркою «Ивановец» випускає 15 моделей на шасі МАЗ, Камаз, МАЗ, БАЗ і МЗКТ вантажопідйомністю від 16 до 100 т. Незабаром планується початок випуску ще двох автокранів - 30-тонника КС-59712 на спеціальному двохосьовому шасі БАЗ-8027 і КС-59713 досить перспективного в Росії напрямку «сіті-класу».

ВАТ «Автокран» активно шукає шляхи виходу на зовнішні ринки, розширюючи експансію в країнах СНД. Так, наприклад, 100-тонний КС-8973, призначений для мостобудівників, нафтогазових компаній, нафтопереробних і хімічних комбінатів й інших організацій, що виконують унікальні проекти по монтажі великогабаритних конструкцій, стане складовою частиною політики експорту. Новинка вартістю 750 тис. євро буде конкурувати з моделями Grove, Liebherr й Terex-Demag. Необхідно відзначити, що ВАТ «Автокран» є єдиним краностроительным підприємством у Росії, що одержала сертифікат системи менеджменту якості підприємства по міжнародному стандарті DIN EN ISO 9000:2001.

Другим номером по обсязі виробництва кранової техніки багато років є Галицький автокрановий завод – 20% випуску за підсумками 2004 року. З 1982 року завод випустив уже більше 8500 автокранів «Галичанин» вантажопідйомністю 16...32 т й освоїв виробництво більше двох десятків моделей. Зараз ВАТ «ГАКЗ» зосередив сили в найбільш масовому сегменті 20...36-тонних кранів на шасі МАЗ і КамАЗ і щорічно нарощує виробництво на 15...25%. У модельному ряді – сім сімейств: КС-45724, КС-45719, КС-35719 (усе до 20 т), КС-55713 (25 т), КС-55713 (30 т), КС-55729 (32 т) і КС-55721 (шасі КамАЗ-6540, 36 т).

Замикає трійку лідерів Клинцовский автокрановий завод (ВАТ «КАЗ»). Це підприємство, що працювало в системі сільгоспзабезпечення, у зв'язку з ліквідацією в 1995 році Союзсельгосптехніки фактично втратило традиційний ринок збуту продукції. Порятунок виробництва став можливим завдяки альянсу з ВАТ «ГАКЗ» за посередництвом московської фірми «Чарівник». Зараз завод випускає 12 моделей кранів трьох сімейств: 20-тонний КС-45724-5 на шасі МАЗ-5337, 15- і 16-тонні крани серії КС-35719 й 20-тонні КС-45719 на шасі «Урал», МАЗ і Камаз. Сумарна частка виробництва по галузі склала 13% (523 автокрана в 2004 році).

Інші 23 заводу змогли освоїти тільки 28% ринку. Найближчий до лідерів Челябінський механічний завод випустив в 2004 році 256 машин, що вже відповідає обсягам виробництва ЗАТ «БАКМ» - лідера виробництва кранов-гідроманіпуляторів. А далі рахунок обсягів виробництва вже йде в межах сотні, декількох десятків й одиниць техніки.

В останні роки спостерігається стійкий ріст обсягів виробництва важких автокранів і ріст вантажопідйомності кранів, установлюваних на шасі вантажних автомобілів. Так, наприклад, вантажопідйомність основних кранів на шасі двохосьових Мазов за останні 10 років збільшилася з 14 до 20 т (див. таблицю). Половину сучасного виробництва становлять моделі вантажопідйомністю 20...25 т, тоді як 10 років тому основу парку становили крани вантажопідйомністю 14...16 т, а в 1980-х у Росії автокрани вантажопідйомністю понад 16 т були присутні в незначній кількості.

Історія розвитку екскаваторів

Екскаватори випускають фірми США, Японії, Великобританії, ФРН і багатьох інших країн.

У країнах Європи екскаватори класифікуються по місткості ковша й по масі машини. У Великобританії малогабаритні екскаватори розділені на три категорії: мікро, властиво міні й суперміні. Маса стандартних міні-екскаваторів становить 1-5 т. До категорії суперміні відносять екскаватори масою 6-10 т. У той же час у Великобританії міні-екскаватори розділені на три основні групи: масою до 2 т, від 2 до 3,5 т і понад 3,5 т.

У Японії міні-екскаватори класифікують по місткості ковша:

Типорозмір миниэкскаваторов - Місткість ковша, м3

1 - 0,04-0,06 2 - 0,07-0,08 3 - 0,09-0,11 4 - 0,12-0,15 5 - 0,16-0,20

Фірма "Zeppelin" випускає міні-екскаватори декількох моделей. Екскаватор моделі Z204R на гусеничному ходу із трициліндровим дизельним двигуном має потужність 32 квт. Двигун із прямим всприском палива розташований позаду й грає одночасно роль противаги. Маса екскаватора 3900 кг, зусилля врізання в ґрунт - 31 кн.

Екскаватор моделі Z206 випускається у двох варіантах: на гусеничному й на пневмоколесному ходу. Потужність його дизельного двигуна 34 квт, власна маса 4700 кг. Максимальна глибина копання в міні-екскаваторів даних моделей відповідно 3250 й 3500 мм, максимальний виліт стріли - 5800 мм, максимальна висота копання - 4100 й 4900 мм. Гідравлічна система машин містить у собі здвоєний насосний агрегат з підсумовуванням продуктивності. Керування машиною здійснюється за допомогою двох важелів. Для водія є що переставляє вибробезопасное сидіння з підлокітниками. Важіль безпеки допускає роботу всіх механізмів тільки при наявності водія в кабіні. Кут повороту робочого встаткування становить 360°. Стріла може повертатися в горизонтальній площині й бесступенчато переміщатися поперек осі симетрії машини з фіксацією в трьох положеннях.

До достоїнств міні-екскаватора моделі Z204R фахівці фірми "Schramm", що експлуатують ряд машин даної моделі, відносять більшу стійкість і малий питомий тиск на ґрунт. Важливо також, що такі вузли, як опорні й ходові котки, двигуни ходової частини, гальма й інші елементи машини, мають змащення, розраховану на весь термін служби екскаватора, і не мають потреби у відході. Ширина ходової частини машини дорівнює всього 1600 мм, швидкість пересування становить близько 2,5 км/ч, тягове зусилля - 38,6 Н. Невеликий питомий тиск на ґрунт дозволяє використати екскаватор при ремонті мостових конструкцій, у пішохідних зонах міст, не ушкоджуючи дорожнього покриття. Фірма "Schramm" використає міні-екскаватор і на звичайних роботах - уривку траншів і котлованів, колодязів. При цьому особливо ефективно його використати в умовах міської забудови, у дворах, коли треба прокладати траншею поблизу будинку, паралельно йому й т.д.

Міні-екскаватор Z206 на пневмоколесном ходу експлуатує фірма "Frenzel", що спеціалізується на будівництві залізничних колій і перонів. Фахівці фірми відзначають, що екскаватор завдяки малій масі переїжджає через рейки, не ушкоджуючи їх, має міцну й надійну конструкцію. Привод на всі колеса (передня вісь керована) забезпечує високу прохідність. Швидкість пересування бесступенчато регулюється у двох діапазонах: від 0 до 9 км/ч і від 0 до 18 км/ч. Прикладом удалого застосування екскаватора є його експлуатація на будівництві ділянки залізниці Ганновер-Вюрцбург. Через погану погоду ґрунт сильно розмокнув, і використання звичайних екскаваторів було неможливо. Міні-екскаватор Z206 завдяки своїй малій масі (4700 кг) успішно виконав всю необхідну роботу. Комфортабельна кабіна екскаватора Z206 має опалення для роботи взимку. Відзначається простота технічного обслуговування машини.

Фірма "Richter", що спеціалізує на будівництві газопроводів і має свій парк екскаваторів-навантажувачів, протягом декількох тижнів як основна машина експлуатувала міні-екскаватор Z206. У процесі робіт екскаватор обладнали ковшем зворотної лопати шириною 600 м (місткість - 143 л) або 400 мм (місткість - 86 л). Фірма відзначає можливість використання даного екскаватора для завантаження автосамосвалів, велике зусилля різання ковша і його гарну стійкість, а також удалу конструкцію стріли, яку можна кріпити в трьох положеннях за допомогою одного болта. Продумано й компонування гідросистеми, що повинне підвищити її довговічність.

Всі фірми звертали особливу увагу на питання перебазування міні-екскаваторів. Так, перебазування на стандартні або спеціальних нізкорамних причепах труднощів не викликають. Є також досвід переміщення міні-екскаваторів у машинах зі знімними кузовами й на контейнеровозах, на яких міні-екскаватор самопоринає за допомогою своєї стріли й так само розвантажується.

Фірма "Zettelmeyer Maschi-nenfabrik" (ФРН) сконструювала й випускає мікроекскаватор моделі ZL501. Фахівці фірми "Karl Schaeff & Co" (ФРН) розробили три моделі міні-екскаваторів: HR12, HR14 й HR16. HR12 має наступні особливості: невелика з високим ступенем остеклення кабіна оператора встановлена на досить потужній рамі, рухливо з'єднаної з гусеничною ходовою частиною машини; гусеничне шасі складається із двох гумовометалічних гусениць із розвиненими грунтозацепами, причому гусениці традиційно приводяться в рух провідними зірочками, соосно з'єднаними з гідравлічними моторами; на рамі з тильної сторони кабіни встановлений дизельний двигун, схований за акуратними панелями облицювання й укритий капотом алігаторного типу. Тут же заливна горловина паливного бака й вихлопна труба; до рами, крім кабіни й силового агрегату, кріпиться опора поворотного пристрою двосекційної стріли, на кінці якої монтується змінний робочий орган; до гусеничної ходової частини кріпиться ніж (відвал), здатний переміщатися у вертикальному напрямку, що й визначає бульдозерні можливості машини.

Обидві двері кабіни (лів і права) розорюються на кут 180° з фіксацією в крайніх положеннях, що забезпечує зручне навантаження-вивантаження оператора. Для того щоб бічний огляд (уліво й вправо) був порівнянний у випадку відкритих і закритих дверей, останні постачені верхнім і нижнім стеклами, які займають не менш 80% усього дверного прорізу. У той же час дверей досить міцні завдяки наявності середньорозташованого пояса в сталевій частині корпуса двері. У цьому самому поясі розміщається рукоятка із замком для запирання кабіни. Передня частина кабіни суцільно покрита склом (від підлоги до стелі), так що спостереження за стрілою й робочим органом не викликає утруднень. Вітрове скло дуже оригінально підвішене на рухливих кронштейнах, що дозволяє оперативно забирати його в кабіну під дах і фіксувати в такому положенні. У цьому випадку нижня частина (приблизно 33% переднього вітрового прорізу) залишається закритої склом.