Смекни!
smekni.com

Королівство Іспанія (стр. 4 из 4)

Один з найзнаменитіших музеїв знаходиться в Мадриді. Музей Прадо неможливо оглянути за один день. Заснований він був Ізабеллою Браганськой, дружиною короля Фердинанда VII. Прадо навіть має власний філіал, розташовується він в Касон дель Буен Ретіро — тут представлені унікальні колекції іспанського живопису і скульптури XIX століття, а також твори англійських і французьких живописців. В самому ж музеї знаходяться обширні виставки іспанського, італійського, нідерландського, фламандця і німецького мистецтва. Своєю назвою Прадо зобов'язаний алеї, на якій він і розташовується — Прадо де Сан Херонімо, створена вона була ще в епохи Освіти. В музеї зараз знаходиться 6 000 картин, більше 400 скульптур, а також численні коштовності, що включають королівські і релігійні колекції. Прадо за декілька сторіч свого існування був під заступництвом багатьох королів.

Купол на вітрилах, виконаних в конструкції стільникового зведення — у вигляді бджолиних стільників (гексагонів), ісламська архітектура Іспанії.

Вважається, що найперші колекції, які зараз знаходяться в музеї, почав збирати ще Карлос I, відомий також під ім'ям Карла V — імператор Священної римської імперії. Його спадкоємець, король Пилип II, прославився не тільки своїм поганим характером і деспотизмом, але і любов'ю до мистецтва. Саме йому музей зобов'язаний безцінними придбаннями картин грона майстрів фламандців. Пилип відрізнявся похмурістю світогляду, недивно, що правитель був прихильником Босха — художника, відомого своєю химерною песимістичною фантазією. Спочатку Пилип придбав полотна Босха для Еськоріала — спадкового замка іспанських королів. І лише в XIX столітті картини були перенесені в музей Прадо. Зараз тут можна побачити такі шедеври нідерландського майстра, як «Сад насолоди» і «Віз сіна». В даний час в музеї можна насолоджуватися не тільки живописом і скульптурами, але і. театральними постановками! Це нововведення покликане «пожвавити» знамениті полотна. Перше таке інсценування була присвячено картинам Веласькеса і користувалася величезним успіхом у публіки.

В Іспанії знаходиться ще безліч унікальних музеїв і галерей: музеї Пікассо і музей Мистецтва в Каталонії, розташований в Барселоні, Національний музей скульптури у Вальядоліде, музей Ель в Толедо, музей Гуггенхайма в Більбао, музей іспанського Абстрактного Мистецтва в Куєнко.


ВІЙСЬКОВІ СИЛИ

2 листопаду 2004 прем'єр Іспанії Хосе Луіс Родрігес Сапатеро оповістив нову доктрину національної оборони Іспанії 1/2004.

Колишня військова доктрина була прийнята в грудні 2000 року урядом Хосе Марії Аснара. Зокрема, в ній велике значення надавалося готовності іспанських озброєних сил до рішення можливих внутрішніх соціальних або територіальних конфліктів (армія, згідно іспанської конституції, захищає країну не тільки від зовнішнього, але і від внутрішнього ворога). Дії армії за межами Іспанії визначалися її членством в НАТО і трансатлантичною солідарністю з США.

В новій доктрині 1/2004 головним ворогом Іспанії (як зовнішнім, так і внутрішнім) оголошується тероризм. Наголошується, що відтепер іспанські війська зможуть брати участь в міжнародних миротворчих акціях, прямо схвалених ООН або, як було в Косово, що користуються очевидною підтримкою світової спільноти. Крім того, для участі у військових діях буде потрібно дозвіл парламенту Іспанії.

В новій військовій доктрині підвищена роль генштабу оборони JEMAD, який очолює генерал Фелікс Санс. В кінці жовтня 2004 він зробив заяву про необхідність «зрівноважити» нерівноправні відносини між Іспанією і США, що склалися після 1953 року, коли Іспанія і США підписали військову угоду про співпрацю в області оборони, по якій США одержали право на використовування в Іспанії декількох крупних військових баз.

В 2001 Іспанія відмінила військову повинність і повністю перейшла до професійної армії.

В Іспанії немає законів, що забороняють відкритим геям і лесбіянкам служити в озброєних силах. 4 березня 2009 року міністр оборони Іспанії Кармі Чакон (перша жінка на цій посаді) видала указ, що відміняє раніше існувавший закон, який забороняв транссексуалам служити в озброєних силах.

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА ІСПАНІЇ

На початку 2004 у зв'язку з приходом до влади нового соціалістичного уряду відбувся крутий поворот в зовнішній політиці Іспанії від підтримки курсу США до солідарності з лідерами Євросоюзу, зокрема, в іракському питанні: після перемоги на виборах в березні 2004 новий соціалістичний уряд вивів іспанські війська з Іраку. Іспанія — найбільша з країн Євросоюзу, що не визнали незалежність Косова через схожі власні проблеми з басками.