Смекни!
smekni.com

Екологічна оцінка природних умов басейну річки Рудка (Волинська область) (стр. 11 из 14)

Таблиця 6.1 - Надання рангів об’єктам моніторингових спостережень в басейні р. Рудка

Об’єкт моніторингових спостережень Ознаки ОМС за рангами Ранг ОМС
1 2 3
Річка - по довжині річки –зони впливу не зосереджених скидів стічних вод, джерелами яких може бути стік сільськогосподарських угідь, урбанізованих територій, що знаходяться в заплаві річки і на прилеглих до неї територіях. II
І
Грунти -грунти, що знаходяться в сільськогосподарському використанні, в тому числі меліоровані, грунти, які зазнають негативного природного або антропогенного впливу (дефляція, водна ерозія, підтоплення, тощо). II
Атмосферне повітря - атмосферне повітря в зоні впливу промислових підприємств III –Y класу II
- атмосферне повітря в зоні впливу підприємств агропромислового комплексу (птахоферми, тваринницькі комплекси). III
Території з різним рівнем радіаційного забруднення Щільність радіоактивного забруднення- цезій 2,7 Ки/км
- стронцій 1,9 Ки/км
II

6.3 Обґрунтування складу і режиму моніторингових спостережень

Ранг об’єкта в свою чергу, визначає режим проведення моніторингових робіт, які здійснюються на постах спостережень.

Таблиця 6.2 - Об’єкти спостережень і режим моніторингових робіт в басейні р. Рудка

№ з/п Назва об’єкту спостережень Ранг об’єкту Види моніторингових робіт Режим проведення спостережень Група ПС
1 2 3 4 5 6
1 Річка II ГідрологічніГідрохімічні В основні фази водного режиму за скороченою програмою №3 2
Гідробіологічні Один раз за квартал за повною програмою
2 Грунти II АгрофізичніАгрохімічніРежим вологості На протязі вегетаційного періоду за складеним графіком 2
Фенологічні На грунтах, що знаходяться під впливом природних факторів -1 раз на квартал
Гідрохімічні
3 Атмосферне повітря II Визначення концентрації забруднюючих речовин Один раз на квартал 2
III Визначення концентрації забруднюючих речовин Щорічно 3
4 Рівень радіоактивного забруднення I Радіаційний контроль природних пасовищ і с/г угідь; продукцій лісу; молока. Систематично 1
II Щомісячно 2

За обов’язковою програмою спостережень за гідрологічними і гідрохімічними показниками спостереження ведуться за гідрологічними:

- витрати води (м

/с), швидкість течії (м/с) при опорних вимірах витрати на водостоках або рівень води (м) на водоймах;

За гідрохімічними:

- візуальні спостереження;

- температура (

°C), кольоровість (градуси), прозорість (см), запах (бали);

- концентрація розчинених в воді газів –кисню, діоксиду вуглецю (мг/дм

, мг/л);

- концентрація зважених речовин (мг/дм

,мг/л);

- водневий показник pH;

-окислювально-відновний потенціал Eh (мВ);

- концентрація головних іонів – хлоридних, сульфатних, гідрокарбонатних, кальцію, магнію, натрію, калію, сума іонів (мг/дм

, мг/л);

- хімічне споживання кисню (мг/дм

,мг/л);

- біохімічне споживання кисню за 5 діб (мг/дм

,мг/л);

- концентрація біогенних елементів –амонійних, нітритних та нітратних іонів, фосфатів, заліза загального, кремнію (мг/дм

, мг/л);

- концентрація широко розповсюджених забруднюючих речовин –нафтопродуктів, синтетичних поверхнево-активних речовин, летучих фенолів, пестицидів і з’єднань заліза (мг/дм

,мг/л).

За програмою скорочена №3 спостереження ведуться за такими показниками як гідрологічні:

- витрата води (м

/с), швидкість течії (м/с), при опорних вимірах на водостоках або рівень води (м) на водоймах.

За гідрохімічними показниками спостереження ведуться за:

- візуальні спостереження;

- температура (°C);

- водневий показник pH;

- концентрація зважених речовин (мг/дм

,мг/л);

- хімічне споживання кисню (мг/дм

,мг/;

- БПК5 (мг/дм

,мг/л);

- концентрація всіх забруднюючих воду в даному пункті спостережень речовин (мг/дм

,мг/л).

Оцінка агрофізичного стану ґрунтового покриву ведеться за такими показниками як щільність, агрегатний стан, водопроникність та водоутримуюча здатність, теплопровідність та теплоємність. Це дозволяє виявити прояв та інтенсивність процесів фізичної деградації, зміна водно-фізичних, фізико-механічних та теплових властивостей ґрунту. [Л-9]

7. Охорона праці

Завдання і значення охорони праці нерозривно пов’язані з поняттям значення праці в житті людини. Праця – це цілеспрямована діяльність людини, в процесі якої вона впливає на природу і використовує її з метою виробництва матеріальних благ для забезпечення своїх потреб. Але праця – не лише процес взаємовідносин між людиною і природою, це і суспільний процес, в якому люди вступають між собою в виробничі відносини. В будь-якому виробничому процесі беруть участь засоби праці і предмети праці, між якими існує прямий і зворотній зв’язок.

Засоби праці, в результаті управління ними впливають на предмет праці, який якісно змінюється або ж змінює своє положення в просторі. Однак, в процесі виробництва засоби праці одночасно впливають і на людину. Так при розробці ґрунту екскаватором машиніст може бути уражений електрострумом або виникає пожежа і машиніст отримує опіки, при розробці слабких ґрунтів екскаватор може перекинутись, а машиніста при цьому буде травмовано.

Отже, в процесі трудової діяльності на людину діють різні чинники і якщо відносно організму людини вони недостатньо активні, людина пристосовується до них і може довгий час працювати без будь-яких патологічних відхилень в організмі. Але якщо в процесі виробничої діяльності чинники будуть активні і людина не зможе пристосуватись до них, нормальна життєдіяльність її буде порушена і може виникнути виробнича травма або професійне захворювання. Тому не можна допускати негативного впливу засобів праці і несприятливих чинників виробничого середовища на організм людини в процесі її трудової діяльності.

Таким чином, охорона праці є органічним елементом процесу виробництва, який має як організаційно-технічні, технологічні, так і соціальні аспекти. Призначення охорони праці полягає в захисті робітників від впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників.

Законодавство про охорону праці складається з Закону України “Про охорону праці”, прийнятого 14.10.92 р., Кодексу законів про працю та інших нормативних актів.

В зв’язку з тим, що деякі галузі народного господарства мають специфічні умови праці, виникає потреба розробляти галузеві правила і норми охорони праці. Вони розповсюджуються лише на окрему галузь виробництва в масштабах своєї країни і утримують гарантії безпеки і гігієни праці, специфічні для даної галузі.

Відповідають за дотримання вимог і виконання заходів по техніці безпеки і виробничій санітарії в окремих підрозділах інституту і філіалів несуть їх керівники.

При наявності дуже небезпечних і шкідливих умов виробництва робіт, перед їх початком виконавцям видають письмовий наряд-допуск, які визначають безпечні умови роботи, визначення небезпечних зон і необхідних заходів по техніці безпеки.

Встановлює ступінь небезпеки робіт і підписує наряд-допуск головний інженер з охорони праці.

Організація робочих місць повинна забезпечувати безпеку виконання робіт. Робочі місця, при необхідності, повинні мати огородження, захисні і запобіжні пристрої. На робочому місці забороняється бути присутніми постороннім особам, які заважають виконанню робіт.

Машини, механізми, обладнання, інвентар, інструменти і пристрої до них повинні відповідати характеру виконуваних робіт і знаходитись в робочому стані. Частини цих машин і механізмів, які рухаються, в місцях можливого доступу людей повинні бути огороджені. Забороняється залишати працюючими вказані машини і механізми без нагляду.

В відділах і експедиціях, зв’язаних з проведенням вишукувальних робіт, повинні бути аптечки з медикаментами і іншими засобами для надання першої допомоги потерпілому, а також набір фіксуючих шин.