Смекни!
smekni.com

Суб'єкти підприємницької діяльності малого бізнесу: створення і порядок реєстрації (стр. 2 из 4)

При цьому суб'єкт підприємницької діяльності звільняється від обов'язків додаткового внесення вартості торгового патенту у разі, якщо прийнятими після цього актами законодавства збільшується його вартість на вказані види діяльності.

Суб'єкт підприємницької діяльності звільняється від обов'язків довнесення вартості торгового патенту при збільшенні його вартості тільки у разі сплати повної вартості торгових патентів на наступні роки. У разі сплати чергових платежів при зміні вартості торгового патенту протягом року необхідно зробити перерахунок одноразової плати в тому місяці, в якому внесені ці зміни.

Нарахування пені

Плата за торговий патент, яка не була сплачена або не повністю внесена платником до 15 числа місяця, що передує звітному періоду вважається податковим боргом. Пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Нацбанку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

2. Суб'єкти підприємницької діяльності малого бізнесу: створення і порядок їх реєстрації

Державна реєстрація суб'єктів ПД провадиться в органах виконавчої влади за місцем знаходження або місцем проживання даного суб'єкта.

Для державної реєстрації суб'єкта ПД - юридичної особи подаються такі документи:

1. Рішення власника (власників) майна або уповноваженого ним органу про створення юридичної особи. Якщо власників або уповноважених ними органів два і більше, таким рішенням є установчий договір, а також протокол установчих зборів.

2. Статут.

3. Реєстраційна картка встановленого зразка, яка є водночас заявою продержавну реєстрацію.

4. Документ, що засвідчує сплату власником (власниками) внеску до статутного фонду суб'єкта ПД в розмірі, передбаченому законом.

5. Документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

Установчі документи подаються до органу державної реєстрації в 3-ох примірниках (2 з них - оригінали).

Громадяни, які мають намір здійснювати ПД без створення юридичної особи, подають:

1. Реєстраційну картку встановленого зразка, яка є водночас заявою продержавну реєстрацію.

2. Дві фотокартки.

3. Довідку (чи її копію) про включення до державного реєстру фізичних осіб - платників податків і інших обов'язкових платежів.

4. Документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

5. Документ, який засвідчує особу.

Місцезнаходженням суб'єкта ПД на дату державної реєстрації може бути місце знаходження (місце проживання ) одного із засновників або місцезнаходження за іншою адресою, що підтверджується договором оренди або іншим відповідним договором.

Органам державної реєстрації забороняється вимагати від суб'єктів ПД документи, непередбачені Законом України "Про підприємництво" зі змінами і доповненнями.

Відповідно до постанови КМУ "Про порядок державної реєстрації суб'єктів ПД" від 25.05.1999 р. за № 740 встановлені наступні розміри плати за:

1. Державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єктів ПД (реєстраційний збір):

- для громадян-підприємців - 1,5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- для юридичних осіб - 7 неоподаткованих мінімумів.

2. За прискорену (протягом 1 дня) державну реєстрацію чи перереєстрацію суб'єктів ПД - потроєний розмір відповідного реєстраційного збору.

3. Державна реєстрація змін (доповнень) до установчих документів - 30% реєстраційного збору.

4. Видача дублікату - 10% реєстраційного збору.

Перереєстрація суб'єктів ПД у зв'язку зі зміною законодавства провадиться безкоштовно, якщо інше не передбачено законодавством.

Орган державної реєстрації сплачує замовнику 20% реєстраційного збору за кожен прострочений день державної реєстрації, але не більше розміру внеску.

Реєстраційна картка суб'єкта ПД заповнюється особисто замовником. Орган державної реєстрації, в разі необхідності, безкоштовно допомагає заповнювати реєстраційні картки, перевіряє відповідність наведених в них даних з даними, пред'явленими в документах.

Державна реєстрація суб'єктів ПД провадиться за наявністю всіх необхідних документів за заявочним принципом не більш 5 робочих днів.

Органи державної реєстрації зобов'язані протягом цього терміну внести данні з реєстраційної картки до Реєстрів суб'єктів ПД, та видати свідоцтво про державну реєстрацію встановленого зразка з проставленим ідентифікаційним кодом (для юридичних осіб) або ідентифікаційним номером (фізичні особи) - платником податку та інших обов'язкових платежів.

У п'ятиденний термін з дати реєстрації, органи державної реєстрації направляють примірник реєстраційної картки з позначкою про державну реєстрацію відповідному податковому органу і органу державної статистики, та подають відомості про держану реєстрацію суб'єкта ПД до органу соціального страхування і ПФ України.

Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта ПД та копія документа, що підтверджує взяття його на облік у державному податковому органі є підставою для відкриття рахунків у будь-яких банках України та інших держав за вибором суб'єкта ПД і за згодою цих банків у порядку, що встановлюється НБУ.

Для отримання дозволу на виготовлення печаток, штампів суб'єкта ПД або уповноважена ним особа надає відповідному органу внутрішніх справ:

-копію свідоцтва про держ. реєстрацію;

-2-а екземпляра зразків печаток і штампів, які затверджуютьсявласником і не потребують додаткового узгодження;

-документ, який свідчить про сплату коштів за дозвіл на виготовленняпечаток і штампів.

Протягом 5 робочих днів після одержання документів, органи внутрішніх справ зобов'язаний видати дозвіл на виготовлення або відмову з поясненням причин.

На печатках і штампах необхідно вказувати ідентифікаційний код (номер) суб'єкта ПД - юридичної особи (фізичної особи).

У разі зміни назви, організаційно-правової форми суб'єкта ПД, а також форми власності, підприємці у місячний термін з моменту настання зазначених змін зобов'язані подати документи для перереєстрації.

Перереєстрація провадиться в порядку, встановленому для його реєстрації.

У разі перереєстрації суб'єкта ПД, що визначається правонаступником підприємства, приватизованого як цілісний майновий комплекс, подається документ, який засвідчує право власності на зазначений об'єкт.

Суб'єкт ПД має право відкривати свої філії, представництва без створення юридичної особи. Відкриття зазначених підрозділів не потребує їх реєстрації. Підприємець повідомляє про відкриття підрозділу органам державної реєстрації шляхом внесення додаткової інформації до своєї реєстраційної картки. У разі змін свого місцезнаходження, суб'єкт ПД в семиденний термін повинен повідомити про це органу державної реєстрації. Не виконання цієї вимоги дає право органам державної реєстрації звернутися до суду з позовом про скасування державної реєстрації.

Скасування державної реєстрації здійснюється за заявою власником або уповноважених ним органів чи за особистою заявою підприємця -громадянина, а також на підставі рішень суду в разі:

а) визнання не дійсними або такими, що суперечать законодавству установчих документів (відповідальність за відповідність до чинного законодавства установчих документів, що подаються для проведення реєстрації, несе власник або уповноважені ним органи, які подають документи для реєстрації);

б) здійснення діяльності що суперечить установчим документам та законодавству України;

в) несвоєчасного повідомлення суб'єктом ПД про зміну його назви, організаційної форми, форми власності та місця знаходження;

г) визнання суб'єкта ПД банкрутом;

д) неподання протягом року до органів ДПС податкових декларацій, а також документів бухгалтерської звітності згідно законодавству.

Скасування державної реєстрації суб'єкта ПД - юридичної особи здійснюється органом державної реєстрації після проведення ліквідаційною комісією заходів щодо ліквідації та пред'явлення наступних документів:

- заява (рішення) власника (власників) або уповноваженого ним органу,або вирок арбітражного суду в випадках передбачених законодавством;

- акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом, затвердженим органом, який призначив ліквідаційну комісію;

- справка аудитора, якщо це необхідно, відповідно до вимогзаконодавства для перевірки ліквідаційного балансу;

- справка установ банку про закриття рахунків;

- справка органу державної податкової служби про зняття з обліку;

- підтвердження про опублікування в друкованих засобах масовоїінформації оголошення про ліквідацію суб'єкта ПД;

- справка з архіву про приймання документів, які підлягаютьдовгостроковому зберіганню;

- справки з ОВД (справ) про приймання печаток і штампів;

- оригінали установчих документів (статут, установчий договір);

- свідоцтво про державну реєстрацію.

Скасування державної реєстрації суб'єкта ПД - фізичної особи здійснюється на підставі таких документів:

-особистої заяви громадянина-підприємця або вироку суду;

-справки органу державної податкової служби про зняття обліку;

-справки установ банків про закриття рахунків;

-довідки органу внутрішніх справ про повернення печаток, штампів таоригінали свідоцтва про державну реєстрації.

Орган державної реєстрації в десятиденний термін повідомляє державні податкові органи та органи державної статистики про скасування державної реєстрації суб'єкта ПД.

Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта ПД статусу юридичної особи і є підставою для виключення його з єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.