Смекни!
smekni.com

Культура Галицько-Волинського князівство (стр. 2 из 3)

6


галицько-волинська

ДЕРЖАВА - СПАДКОЄМИЦЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ

Наприкінці XII — у першій половині XIII ст. князівства Се­реднього Подніпров'я — Київське, Чернігово-Сіверське та Пере­яславське через низку обставин (нескінченні князівські усобиці, певну зміну світових торговельних шляхів, активізацію нападів кочівників, відтік населення з південних районів тощо) еконо­мічно та політичне занепадають і втрачають свої колишні роль та значення. Монгольська навала посилила та поглибила руйнів­ні процеси у цьому регіоні.

Кардинально іншою була сиутація у південно-західній час­тині Русі, де 1199 р. з'явилося нове державне об'єднання — Га-лицько-Волинське князівство, яке надалі майже впродовж півто­ра сторіччя відігравало надзвичайно важливу роль у житті схід­них слов'ян.

Виникненню та піднесенню Галицько-волинської держави сприяло:

1. Вдале географічне положення (віддаленість від Києва пос­лаблювала вплив центральної влади, природні умови робили ці землі важкодоступними для степових кочівників, крім того, кня­зівство розташовувалося-на перехресті стратегічно важливих тор­гових шляхів).

2. Необхідність спільної боротьби двох князівств проти агре­сії з боку Польщі та Угорщини, а згодом проти монгольського нашестя та іга.

3. Енергійна об'єднавча політика князів Романа Мстислави-ча (1199—1205 рр.) та Данила Романовича Галицького (1238— 1264 рр.).

4. Існування на території князівства багатих родовищ солі, що сприяло економічному зростанню та інтенсифікації торгівлі.

Державний розвиток Галицько-волинського князівства від­бувався у кілька етапів:

І. Утвореная та становлення (1199—1205 рр.).


Спираючись на середнє і дрібне боярство та міщан, волинський князь Роман у 1199 р. придушує опір великих бояр і обєднує Галичину і Волинь. Сміливий воїн, талановитий політик, жорст­кий, а інколи навіть жорстокий володар, князь веде активну зов-нішню політику. Переможні походи проти Литви та Польщі по­мітно підняли його авторитет та посилили вплив на Русі. Вже 1202 р. Роман оволодіває Києвом і стає великим князем. Літопи­сець називає його "самодержцем всея Русі".

Оволодівши значною частиною київської спадщини, Галиць­ке-Волинське князівство на рубежі XII—XIII ст. за розмірами своїх володінь не поступалося Священній Римській імперії, Йо­го зміцнення на тлі прогресуючого занепаду князівств Середньо­го Подніпров'я свідчило про те, що центр політичного та еконо­мічного життя поступово пересувається у західному напрямку. Центром своєї держави Роман'обрав не орієнтований на Візан­тію Київ, а близький до кордонів західних держав Галич. Потуж­на торговельна артерія Буг—Дністер витісняє занепадаючий шлях "із варягів — у греки".

З Часом Роман стає помітною фігурою на європейській історичній сцені, про що свідчить пропозиція Папи Римського 1204 р. в обмін на прийняття князем католицизму коронувати його. Галицько-Волинський князь втягується у жорстоку бо­ротьбу між Гогенштауфенами і Вельфами, яка загострилася у тодішній католицькій Європі. Проте не тільки мечем здобував собі славу'Роман. В останні роки життя він запропонував мо­дель підтримки "доброго порядку" на Русі. Відповідно до цього проекту планувалося припинення князівських міжусобиць, кон­солідація сил для відпору зовнішнім ворогам, запровадження майорату (передачі князівського столу й усіх земель старшому сину. що могло зупинити, на думку Романа, процес роздрібне­ності) та вибори київського князя (у разі смерті) шістьма най­більшими на Русі князями.

Проте галицько-волинському князю не вдалося об'єднати Русь. У 1205 р. він трагічно загинув поблизу польського містечка Завйхоста під час сутички з вояками краківського князя Лешка Білого. ' ! II. Тимчасовий розпад єдиної держави (1205—1238 рр.). Зі смертю Романа розпочинається майже 30-річний період бо­ротьби за галицький стіл. Характерними рисами державного життя у Цей час були: .

— прогресуюче свавілля бояр, які дійшли до безпрецедент­ного порушення норм феодального права — оголошення князем боярина Володислава Кормильчича (1213—1214 рр.);

- безперервне втручання у внутрішні Справи західнорусь-ких земель сусідніх держав — Угорщини та Польщі, наслідком та проявом якого було проголошення "королем Галичини та


Володимири'" п'ятирічного угорського королевича Калмана (Ко-л'омана), одруженого з дворічною польською княжною Саломе-є» (розпочата після цього воєнна окупація тривала від 1214 р до 1219р.);

— наростаюча монгольська загроза, щовперше заявила про себе 1223 р. на березі ріки Калки (галицькі та волинські форму­вання входили до коаліції руських князів);

— енергійна боротьба за відновлення державної єдності Да­нила Галицького, яка успішно закінчилася 1238 р.

III. Об'єднання та піднесення, активна боротьба із золотоор-дннським ігом (1238—1264 рр.).

Відновивши єдність, Галицьке-Волинське князівство наби­рає сили та відвойовує втрачені позиції. Навесні 1238 р. Данило розгромив тевтонських лицарів Добжинського ордену під Доро-гочином. Незабаром він знову поширює свій вплив на Київ, у якому залишає управляти свого воєводу Дмитра. Відчуваючи ре­альність постійної загрози із Заходу і Сходу, зводить низку міст-замків (Данилів, Кременець, Угровеськ та ін.).

У період монгольського нашестя Данила Галицького не було в князівстві: він перебував в Угорщині та Польщі, де намагався схилити феодальну верхівку цих держав до утворення антимон-гольськрго воєнного союзу.

Коли тгрлчища Батия рушили в Угорщину, Данило повернув­ся на рідні землі. Тут його чекали не тільки значні демографічні втрати, руїни та згарища, а й черговЄзіткнення зі свавіллям га­лицьких бояр, які запросили на престол маріонеткового черні­гівського княжича Ростислава. Одержавши 1245 р. у битві під галицьким містом Ярославом перемогу над військами Ростисла­ва, Данило знову відновлює єдність Галицько-волинського кня­зівства. В тому ж 1245 р. князь змушений їхати до Золотої Орди, щоб одержати ярлик на управління землями. Формально визнав­ши залежність від хана, Данило намагався тим самим виграти час для збирання сил та підготовки вирішального удару по золо-тоординцях. Географічна віддаленість від Орди створювала для цього сприятливі умови: сюди майже не навідувалися ханські бас' каки, тут не проводилися тотальні переписи населення з метою обкладення даниною; головний обов'язок князя полягав лише у наданні хану допоміжних збройних формувань під час його по­ходів на Польщу та Литву.

За цих обставин Данило мав змогу сконцентрувати увагу на посиленні боєздатності, внутрішньому зміцненні та централіза­ції князівства. Активно укріплялися старі міста та зводилися фор­теці нового типу, розташовані на горбах і з кам'яними стінами;

відбулася реорганізація війська: було сформовано піхоту, пере­озброєно кінноту (особливу увагу зосереджено на важкоозброє-ній кінноті, ударів якої, як правило, не витримували татари).


Водночас з політикою внутрішнього зміцнення князівства Данило Галицький у зовнішньополітичній сфері намагається ре­алізувати свої плани щодо створення антиординської коаліції. Князь не тільки примирюється, а й налагоджує союзницькі від­носини зі своїми колишніми ворогами — Польщею, Угорщи­ною та Литвою. Шлюб дочки Данила та володимиро-суздальсь-кого князя Андрія Ярославича, молодшого брата Олександра Невського, скріпив воєнний союз двох найвпливовіших русь­ких князів. На жаль, ці зовнішньополітичні кроки галицько-волинського князя не привели до утворення антиординської ко­аліції. По-перше, основні інтереси західних сусідів Данила бу­ли зосереджені на Заході, а не на Сході. По-друге, у 1252 р. Золота Орда завдала спустошливого превентивного удару по Во-лодимиро-Суздальському князівству, внаслідок якого князь Андрій втратив свій стіл і втік до Швеції.

Скориставшись скрутним становищем Данила Галицького, Римський Папа Інокентій IV пообіцяв галицько-волйнському кня­зю реальну допомогу в боротьбі з золотоординцями та королівсь­ку корону за умови укладення унії руської православної церкви з католицькою під покровительством Папи. Намагаючись вико­ристати всі сили для боротьби проти іга, Данило погоджується на ці умови, і 1253 р. у місті Дорогочині відбувається його коро­нація. У цьому ж році Папа Римський оголошує Хрестовий похід проти татар, до участі в якому закликав Польщу, Чехію, Помера­нію та Сербію. Проте через низку причин (більшість названих країн були втягнуті у боротьбу за австрійську спадщину, їх роз­дирали внутрішньополітичні негаразди, не могли вони розрахо­вувати і на кількісну перевагу над військовими формуваннями монголів) плани ще одного хрестового походу так і залишилися нездійсненими. Не відчувши реальної допомоги з боку папської курії, Данило розриває угоду з Ватиканом і вступає у відкриту збройну боротьбу із Золотою Ордою.

Наприкінці 1254 р. Данило Галицький перейшов у наступ проти військ Куремси, який намагався окупувати галицьке По­низзя. Внаслідок вдалих та рішучих дій князю вдалося відвоюва­ти у кочівників землі вздовж Південного Бугу, Случі та Тетерева. До його планів входило визволення Києва, але саме у цей час литовський князь Міндовг розриває укладений 1254 р. військо­вий союз, який було скріплено зарученням сина Данила — Швар-но та дочки Міндовга. Це різко змінює ситуацію — протягом 1255—1256 рр. безперервно триває протистояння з Литвою.

Змінивши слабкого Куремсу на досвідченого Бурундая, яко­го літописець називає "безбожним, лихим,-окаянним", Орда розпочинає 1258 р. новий масований наступ. Не маючи сил для протидії, Данило Галицький під тиском вимог Бурундая був змушений віддати наказ про знищення укріплень Володи­


мира, Луцька, Львова, Кременця, Данилова та інших міст. Збе--реглися лише оборонні споруди неприступного Холму. Саме у цьому місті після серйозної хвороби 1264 р. помирає князь Данило.