Смекни!
smekni.com

Концепція національної безпеки Росії і сучасного суспільства (стр. 3 из 4)

- Органи виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації - взаємодіють з федеральними органами виконавчої влади з питань виконання законодавства Російської Федерації, рішень Президента Російської Федерації та Уряду Російської Федерації в області національної безпеки Російської Федерації, а також федеральних програм, планів і директив, що видаються Верховним Головнокомандувачем Збройними Силами Російської Федерації, у сфері військової безпеки Російської Федерації; спільно з органами місцевого самоврядування проводять заходи щодо залучення громадян, громадських об'єднань і організацій до надання сприяння у вирішенні проблем національної безпеки відповідно до законодавства Російської Федерації; вносять у федеральні органи виконавчої влади пропозиції щодо вдосконалення системи забезпечення національної безпеки Російської Федерації.


5. КОНЦЕПЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ВІЙСЬКОВА ДОКТРИНА

Робота над текстами Концепції національної безпеки та Воєнної доктрини велася майже одночасно, що вперше дозволило погодити зміст цих найважливіших документів, що регламентують питання національної, в тому числі й військової безпеки Росії.

5.1 Про деякі положеннях Концепції національної безпеки Росії

Як вже було згадано вище, Концепція національної безпеки Російської Федерації - політичний документ, що визначає основні напрями державної політики в галузі забезпечення безпеки особистості, суспільства і держави, захищеності країни від зовнішніх та внутрішніх загроз.

Окремі положення Концепції національної безпеки є базовими для Військової доктрини Росії, яка розвиває їх стосовно до військово-політичної та військово-стратегічної галузі.

Таким чином, Концепція і Військова доктрина Росії утворюють єдину систему поглядів у сфері оборонної політики і військової безпеки держави.

Перший розділ Концепції називається "Росія у світовому співтоваристві".

У цьому розділі представлений аналіз спектру викликів і загроз Росії, аналізуються суперечності, які породжують їх.

У цьому ж розділі дається характеристика складається системи міжнародних відносин, визначено основні тенденції формованого багатополюсного світу.

"При збереженні значення військово-силових аспектів у міжнародних відносинах все більшу роль відіграють економічні, політичні, науково-технічні, екологічні та інформаційні фактори. Росія буде сприяти формуванню ідеології становлення багатополярного світу на цій основі".

"Формування багатополярного світу супроводжується міжнародною конкуренцією, а також прагненням ряду держав посилити свій вплив на світову політику шляхом створення зброї масового знищення, у тому числі ядерного".

Мова йде про що спостерігається в даний час тенденції домінування США у міжнародних відносинах, проектуванні своїх національних інтересів на всі регіони світу.

США прагнуть багато міжнародні проблеми вирішувати одноосібно з використанням військової сили в обхід основоположних норм і принципів міжнародного права. Тим самим підривається ефективність діяльності ООН - основного інституту підтримки миру і безпеки в галузі міжнародних відносин.

Особливо в Концепції звертається увагу на появу спектру нових викликів і загроз. Серед них тероризм, сепаратизм та регіональні внутрішні конфлікти.

Наступний розділ Концепції присвячений формулюванню національних інтересів Росії в сучасному світі. У ньому зазначено, що

"Національні інтереси Росії носять довгостроковий характер і визначають основні цілі на її історичному шляху, формують стратегічні і поточні завдання внутрішньої і зовнішньої політики держави. Вони забезпечуються інститутами державної влади, в тому числі у взаємодії з діючими на основі Конституції і законодавства Російської Федерації громадськими організаціями" .

У міжнародній сфері.

Розвиток рівноправних і взаємовигідних відносин з провідними державами та інтеграційними об'єднаннями світового співтовариства відповідає зовнішньополітичним інтересам Російської Федерації, сприяє зміцненню глобальної та регіональної безпеки.

В оборонній сфері.

Це запобігання військової агресії та забезпечення військової безпеки Росії всією сукупністю наявних у розпорядженні держави сил, засобів і ресурсів.

Необхідною умовою є можливість самостійно вирішувати внутрішні політичні, економічні та соціальні завдання, підтримувати такий рівень життя населення, який би забезпечував національне порозуміння і суспільно-політичну стабільність в країні.

Найцікавішим для військових аналітиків є, на мій погляд, третій розділ Концепції - загрози національній безпеці Російської Федерації.

Вперше в тексті Концепції представлено глибокий аналіз переліку внутрішніх погроз Росії.

У числі основних причин, що визначають появу внутрішніх загроз безпеці країни, названі: стан вітчизняної економіки, соціальна поляризація російського суспільства і загострення міжнаціональних відносин, істотне скорочення внутрішнього валового продукту, зниження інвестиційної активності і науково-технічного потенціалу, розбалансування банківської системи, зростання зовнішнього та внутрішнього державного боргу, переважання в експортних поставках паливно-сировинної та енергетичної складових і т.д.

Особливо хочеться звернути увагу на те, що до погроз безпеці Росії віднесені спроби порушення єдності правового простору країни і її територіальної цілісності.

Поява зовнішніх загроз національній безпеці Російської Федерації зумовлено наявністю наступних факторів:

"... Небезпекою ослаблення політичного, економічного та військового впливу Росії в світі;

зміцненням військово-політичних блоків і союзів, перш за все розширенням НАТО на схід;

можливістю появи в безпосередній близькості від російських кордонів іноземних військових баз і військових контингентів;

триваючим розповсюдженням зброї масового знищення та засобів її доставки;

посиленням відцентрових процесів у Співдружності Незалежних Держав;

виникненням та ескалацією конфліктів поблизу державного кордону Російської Федерації і зовнішніх кордонів СНД;

територіальними претензіями до Росії ".

Зазначається:

"Зведений у ранг стратегічної доктрини перехід НАТО до практики силових військових дій без санкції Ради Безпеки ООН загрожує загрозою дестабілізації всієї стратегічної обстановки у світі".

Серйозну небезпеку для Росії становить прагнення ряду країн до домінування у світовому інформаційному просторі.

Центральним і найбільшим за обсягом є розділ присвячений забезпечення національної безпеки Російської Федерації.

До найбільш важливим завданням в галузі забезпечення національної безпеки Російської Федерації віднесені:

(З тексту Концепції національної безпеки Росії).

"Своєчасне виявлення і нейтралізація зовнішніх і внутрішніх загроз національній безпеці Російської Федерації;

забезпечення територіальної цілісності Російської Федерації та безпеки прикордонного простору країни;

підйом економіки країни;

забезпечення особистої безпеки громадян Російської Федерації, їх конституційних прав і свобод;

забезпечення рівноправного і взаємовигідного співробітництва Росії, перш за все, з провідними державами світу;

підйом і підтримка на достатньому рівні військового потенціалу держави;

зміцнення режиму нерозповсюдження зброї масового знищення та засобів її доставки ".

З метою вирішення перерахованого переліку завдань у сфері зовнішньої політики держави необхідно виконання наступних заходів:

(З тексту Концепції національної безпеки Росії).

"Проведення активного зовнішньополітичного курсу;

зміцнення ключових механізмів багатостороннього управління світовими політичними та економічними процесами, в першу чергу Ради Безпеки ООН;

забезпечення сприятливих умов для економічного і соціального розвитку країни, глобальної та регіональної стабільності;

розвиток відносин з державами-учасниками Співдружності Незалежних Держав згідно з принципами міжнародного права, розвиток відповідають інтересам Росії інтеграційних процесів у рамках Співдружності;

повноправна участь Росії в глобальних і регіональних економічних і політичних структурах;

сприяння врегулюванню конфліктів, включаючи миротворчу діяльність під егідою ООН, ОБСЄ, СНД;

досягнення прогресу у сфері контролю над ядерними озброєннями, підтримання стратегічної стабільності, збереження і зміцнення режиму Договору щодо обмеження систем протиракетної оборони 1972 року;

сприяння створенню зон, вільних від зброї масового знищення ".

В галузі забезпечення військової безпеки Росія буде прагнути:

"... Віддавати перевагу політичним, дипломатичним, економічним та іншим невійськовим засобів. Однак ... Збройні Сили Російської Федерації грають головну роль в забезпеченні військової безпеки Російської Федерації.

Найважливішим завданням Російської Федерації залишається забезпечення стримування в інтересах запобігання як ядерної, так і звичайною великомасштабної або регіональної війни, а також здійснення союзницьких зобов'язань ".

При цьому Росія повинна мати "... ядерними силами, здатними гарантовано забезпечити нанесення заданого збитку будь-якій державі-агресору або коаліції держав у будь-яких умовах обстановки".

Національні інтереси Росії "зумовлюють при відповідних умовах необхідність військової присутності Росії в деяких стратегічно важливих регіонах світу. Готовність Росії виконувати свої зобов'язання, сприяти формуванню стійкого військово-стратегічного балансу сил у регіонах і давати можливість Російської Федерації реагувати на кризову ситуацію в її початковій стадії".