Смекни!
smekni.com

Екологічне право в Росії (стр. 2 из 3)

Винні в екологічних правопорушення несуть дисциплінарну, матеріальну, цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Підприємства, організації та установи за скоєні екологічні правопорушення несуть адміністративну та цивільно-правову відповідальність.

Адміністративну відповідальність тягнуть за собою наступні види екологічних правопорушень:

- Недотримання стандартів, норм та інших нормативів якості навколишнього природного середовища;

- Невиконання обов'язків з проведення державної екологічної дисципліни та вимог, що містяться у висновку до неї, а також надання явно неправильних і необґрунтованих експертних висновків;

- Порушення екологічних вимог при плануванні, техніко-економічному обґрунтуванні, проектуванні, розміщенні, будівництві, реконструкції, введення в експлуатацію.

- Експлуатації підприємств, споруд, технологічних ліній та інших об'єктів;

- Забруднення навколишнього природного середовища та заподіяння наслідок шкоди здоров'ю людини, рослинному і тваринному світу, майну юридичних осіб;

- Псування, пошкодження природних об'єктів, в тому числі пам'ятників природи, виснаження і руйнування природно-заповідних комплексів та природних екологічних систем;

- Непокора розпорядженням органів, що здійснюють державний екологічний контроль;

- Порушення екологічних вимог щодо знешкодження, переробки, утилізації, складування або захоронення виробничих і побутових відходів, а також при використанні та захоронення радіоактивних матеріалів, хімічних та інших шкідливих речовин;

- Перевищення встановлених рівнів радіаційного впливу та інших

За одне адміністративне правопорушення може бути накладено

основне або основне і додаткове стягнення. При цьому враховується характер правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність.

До дисциплінарної відповідальності притягуються посадові особи та інші працівники підприємств, установ, організацій за невиконання та неналежне виконання трудових обов'язків, пов'язаних з організацією природокористування або охороною навколишнього середовища.

Дисциплінарна відповідальність передбачена нормами трудового законодавства, а також спеціальними статутами, правилами внутрішнього розпорядку та іншими актами.

Цивільно-правова відповідальність за екологічні правопорушення - це майнова відповідальність громадян та юридичних осіб, яка полягає у відшкодуванні шкоди, заподіяної екологічним правопорушенням. Юридичні та фізичні особи, які заподіяли шкоду навколишнього середовища, зобов'язані відшкодувати їх у повному обсязі. Компенсація шкоди навколишньому середовищі здійснюється добровільно або за рішенням арбітражного суду. Визначення розміру шкоди здійснюється, виходячи із фізичних витрат на відновлення порушеного стану навколишнього середовища з урахуванням понесених збитків.

Кримінальна відповідальність за порушення екологічного законодавства може бути встановлена ​​тільки у випадках, прямо передбачених КК РФ.

Екологічним злочином визнається вчинене суспільно небезпечне діяння, заборонене КК РФ під загрозою покарання.

Екологічними злочинами є:

- Порушення правил охорони навколишнього середовища при виробництві робіт;

- Порушення правил поводження з екологічно небезпечними речовинами та відходами;

- Порушення правил безпеки при поводженні з мікробіологічними або іншими біологічними реагентами або токсинами;

- Порушення ветеринарних правил і правил, встановлених для боротьби з хворобами і шкідниками рослин;

- Забруднення вод;

- Забруднення атмосфери;

- Забруднення морського середовища;

- Псування землі;

- Порушення правил охорони і використання надр;

- Незаконний видобуток водних тварин і рослин;

- Порушення правил охорони рибних запасів;

- Незаконне полювання;

- Знищення критичних місць проживання для організмів, занесених до Червоної книги;

- Незаконна порубка дерев і чагарників;

- Знищення або пошкодження лісів;

- Порушення режиму особливо охоронюваних пріродни'х ерріторій та природних об'єктів;

- Екоцид.

Екоцид - порівняно нове поняття. Воно вперше введено в КК РФ як новий вид злочинних діянь.

Екоцид - це масове знищення рослинного, тваринного світу (у тому числі людей), отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також інші дії, які можуть призвести до екологічної катастрофи.

За скоєні екологічні злочини передбачені різні види кримінальної відповідальності: позбавлення волі, виправно-трудові роботи, позбавлення права займати певні посади або займатися певними видами діяльності, штрафи). З

Вчинення екоцид карається позбавленням волі на строк від 12-ти до 20-ти років.

Застосування заходів кримінальної відповідальності не звільняє винних осіб від відшкодування шкоди, заподіяної екологічним злочином.


3. Екологічне законодавство Російської Федерації

екологічний право законодавство

Головним інструментом державної екологічної політики є екологічне законодавство.

Основне джерело екологічного права - Конституція РФ. Саме в Конституції визначені основи конституційного ладу, права і свободи людини і громадянина, в тому числі в галузі екологічних відносин. Згідно ст.42 Конституції РФ, "кожна людина має право на сприятливе навколишнє середовище, достовірну інформацію про її стан і на відшкодування шкоди, заподіяної його здоров'ю або майну екологічним правопорушенням».

Право громадянина РФ на сприятливе навколишнє середовище засноване на ст.42 Конституції РФ, закріплено в ст.11-14 Закону РРФСР «Про охорону навколишнього природного середовища». Земля та інші природні ресурси, як це передбачено ст.9 Конституції, використовуються і охороняються РФ як основа життя і діяльності народів, що проживають на відповідній території. Користування землею та іншими природними ресурсами здійснюється їх власниками вільно, якщо це не завдає шкоди навколишньому середовищу і не порушує прав і законних інтересів інших осіб.

Основний закон, який забезпечує права громадян Росії на здорову і екологічно сприятливе навколишнє середовище і екологічну безпеку - «Закон про охорону навколишнього природного середовища" (2001р).

Цей Закон встановлює основні принципи і норми регулювання екологічних відносин в РФ. У ньому систематизовано норми, що стосуються прав громадян на здорове і сприятливе навколишнє природне середовище, встановлений економічний механізм охорони навколишнього природного середовища, сформульовані принципи нормування якості навколишнього природного середовища, принципи державної екологічної експертизи, екологічні вимоги при проектуванні, будівництві, реконструкції, введення в експлуатацію підприємств , споруд та інших об'єктів, принципи діяльності в екологічно неблагополучних зонах і в разі надзвичайних ситуацій, на особливо охоронюваних природних територіях, принципи екологічного виховання та освіти, проведення екологічного контролю та екологічних наукових досліджень та ін.

У юридичному сенсі джерелами права є документи у формі законів та інших нормативних актів: указів, постанов, рішень, наказів, інструкцій і т.д. Закони є нормативними актами вищої юридичної сили. Основний закон РФ «Про охорону навколишнього природного середовища», як правило, знаходить конкретне вираження і розвиток у наступних нормативних актах.

Більшість норм екологічного права міститься у кодифікованих законодавчих актах, зокрема у Земельному, водному та Лісовому кодексах.

Складовою частиною правової системи РФИ, що має пріоритетне значення, є міжнародні нормативно-правові акти, в яких бере участь Росія.

Дія Закону «Про охорону навколишнього природного середовища» поширюється на всю територію Російської федерації.

Також у Росії, як правонаступницею колишнього РСР, продовжують діяти ряд прийнятих раніше законів і нормативних актів. Проте в останні роки відбулося суттєве оновлення федерального закону у сфері регулювання екологічних відносин, охорони природи та природокористування. За період з 1995 р по 2000 р. розроблено, прийнято і введено в дію більше 20 федеральних законів природоохоронної спрямованості.

У 1995 р. прийнято Закон "Про екологічну експертизу», який розглядається як другий за важливістю російський екологічний закон, спрямований на забезпечення екологічної безпеки. Також прийняті закони «Про внесення змін і доповнень до закону« Про надра »,« Про тваринний світ »,« Про природні лікувальні ресурси, лікувально-оздоровчих місцевостях і курортах »,« Про особливо охоронюваних природних територіях ». Прийнято «Водний кодекс Російської федерації» (1995 р), «Лісовий кодекс Російської Федерації» (1997 р).

З точки зору забезпечення екологічної безпеки, важливими представляються Закони «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру» (1996 р),

«Про радіаційної безпеки населення» (1996 р), а також ряд інших законів, що стосуються забезпечення безпеки при радіаційному, хімічному та інших видах забруднення навколишнього середовища.

Розробка і прийняття законів являє собою складний багатоступінчастий процес, який пов'язаний з необхідністю узгодження різних, часом суперечливих, точок зору.

Важливу роль у реалізації екологічного законодавства в регулюванні екологічних відносин відіграють відомчі нормативно-правові акти. Перш за все це діяльність Мінпродресурсів РФ, Госкомекологіі РФ, Росгідромету, МНС та ін. міністерств і відомств.

Важливе місце в системі екологічного права займають укази Президента РФ і постанови Уряду Російської Федерації, які забезпечують проведення єдиної державної екологічної політики. Вони спрямовані на вирішення найбільш актуальних проблем екологічної безпеки.