Смекни!
smekni.com

Екологічне право в Росії (стр. 3 из 3)

Законодавством Російської Федерації визначені основні вимоги, обмеження і заборони, види правопорушень, що тягнуть за собою застосування заходів відповідальності. Передбачається внести доповнення до кримінального, Цивільний та Адміністративний кодекси. Ці заходи спрямовані на екологізацію всіх галузей права Росії, гармонізацію природоохоронного законодавства суб'єктів Російської федерації.

4. Екологічні права громадян Росії

Право на життя і здоров'я належить до природних прав людини, що виникають в результаті його народження і припиняються після його смерті.

Екологічні права людини - це право на чисту, здорову, сприятливу для життя навколишнє природне середовище і право на використання природного середовища для задоволення своїх потреб (економічних, естетичних, духовних).

Політична сторона екологічних прав людини закладена в нормах міжнародного права, відображених у деклараціях прав людини. Так, Всесвітня декларація прав людини встановлює невід'ємність права людини на життя. Стокгольмська декларація, прийнята на конференції ООН з навколишнього середовища, проголошує право в числі гуманітарних прав людини на сприятливі умови життя. Міжнародна конференції ООН з навколишнього середовища і сталого розвитку підтверджує непорушність цього права людини на здорове і сприятливе життя у навколишньому природному середовищі.

У чинному російському законодавстві закладено багато потенційні можливості реального захисту життя і здоров'я громадян від негативного впливу навколишнього природного середовища і одночасно активізації поведінки особистості в екологічній сфері.

У ст. 11 Закону про охорону навколишнього природного середовища говориться, що кожен громадянин має право на охорону здоров'я від неблагополучного впливу навколишнього середовища, викликаного господарської або іншою діяльністю, аварій, катастроф, стихійних лих. Механізм забезпечення цього права включає планування і нормування якості навколишнього природного середовища, заходи щодо запобігання екологічно шкідливої діяльності та оздоровлення навколишнього природного середовища, попередження та ліквідацію наслідків аварій, катастроф, стихійних лих і т.д.

Законом передбачено, що громадяни мають право:

- Створювати громадські об'єднання з охорони навколишнього середовища, фонди, вступати в такі об'єднання, вносити трудові заощадження;

- Брати участь у зборах, мітингах, демонстраціях, референдумах з охорони навколишнього середовища;

- Вимагати від відповідних органів надання своєчасної та достовірної інформації про стан навколишнього природного середовища;

- Вимагати скасування рішень про розміщення, проектування, будівництва, експлуатації екологічно шкідливих об'єктів, обмеження і припинення діяльності підприємств, що надають негативний вплив на навколишнє природне середовище та здоров'я людини;

- Ставити питання про притягнення до відповідальності винних осіб, подавати до суду позови про відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та майну громадян екологічними правопорушеннями.

5. Правові засади міжнародного співробітництва

Міжнародне право в галузі охорони навколишнього природного середовища - це система норм права, які містяться в міжнародних договорах, угодах, конвенціях, рішеннях міжнародних організацій, що регулюють використання і охорону природних об'єктів і сприятливе навколишнє середовище.

Міжнародне право поширюється на ті питання, які потребують узгоджених дій суміжних держав або всього світового співтовариства. Наприклад, узгоджені дії необхідні для вирішення екологічних проблем Світового океану, повітряного басейну, космосу, Антарктиди, проблеми міграції тварин і т.п.

Міжнародні нормативно-правові акти, в яких бере участь Росія, є складовою частиною правової системи РФ. При цьому російським законодавством встановлено пріоритет міжнародного права над внутрішнім законодавством (ст.15 Конституції РФ, ст.93 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища»).

Принципи міжнародного співробітництва в галузі охорони навколишнього середовища сформульовані і законодавчо закріплені в Законі «Про охорону навколишнього природного середовища» (ст.92).

Вони включають:

- Право кожної держави на використання навколишнього природного середовища та природних ресурсів;

- Неприпустимість забезпечення екологічного благополуччя однієї держави за рахунок інших, необхідність врахування інтересів інших держав;

- Відсутність екологічних збитків від господарської діяльності як в межах держави, так і за межами її юрисдикції;

- Неприпустимість будь-яких видів діяльності з непередбачуваними наслідками;

- Контроль за станом і зміною стану навколишнього середовища і природними ресурсами на основі міжнародних критеріїв і параметрів на глобальному, регіональному та національному рівнях;

- Вільний і безперешкодний обмін науково-технічною інформацією з проблем навколишнього природного середовища та передовими технологіями;

- Допомога держав у надзвичайних екологічних ситуаціях;

- Вирішення спорів, пов'язаних із проблемами навколишнього природного середовища, мирними засобами.

Важливе місце у міжнародному співробітництві в галузі екології та охорони природного середовища належить організаціям, в першу чергу ООН.

6. Громадський екологічний кодекс

Ще один крок на шляху реалізації стратегії сталого розвитку: обговорення громадського документа, прийнятого 19 травня 1995 р на Міжнародному форумі «Екологічна політика і миротворчість в євразійському просторі» - «Громадського екологічного кодексу».

Він спрямований на прийняття нових світоглядних засад і правових норм і виходить від того, що головною причиною розвивається катастрофи є все зростаюче споживання природних ресурсів і шкоди фізичному та духовному розвитку людини.

Документ складається з двох розділів.

Перший розділ - «Основи екологічної свідомості», що включає сім позицій-свідчить, що природа Землі увійшла в кризовий стан в результаті діяльності людини. У зв'язку з цим найважливішим завданням нинішнього і майбутнього поколінь є збереження та відновлення Природи.

Основні тези:

- Життя у всіх її формах самоцінна і унікальна;

- Усвідомлення людиною своєї відповідальності за все живе є основою моральної поведінки;

- Культура людини - це вміння зберігати природу, бачити її красу;

- У зв'язку з обмеженістю природних ресурсів дбайливе до них ставлення є справою совісті кожної людини.

У другому розділі - «Норми екологічного права» - зазначено, що руйнування природного середовища аморально і є екологічним злочином. Кожна людина має право на здорове середовище проживання і в той же час несе відповідальність за її стан та за шкоду, заподіяну природі, перед нащадками. Підкреслюється, що кожен має право на достовірну інформацію про стан навколишнього середовища і на відшкодування шкоди, завданої його здоров'ю або майну екологічними правопорушеннями. Для захисту цього права кожна людина може звернутися до суду, державні та міжурядові організації.


Література

1. Конституція РФ, 1993 р.

2. Закон РФ «Про охорону навколишнього природного середовища», 2001 р.

3. Екологія людини, 2000 р, № 2.

4. Цивільний кодекс РФ, 1994 р.

5. Кримінальний кодекс РФ, 1996 р.

6. Трудовий кодекс РФ, 2001 р.

7. Гусєв Р.К. Екологічне право. Навчальний посібник. 2000