Смекни!
smekni.com

Відкриття провадження у цивільній справі у суді (стр. 5 из 5)

У необхідних випадках суд може застосувати інші види забезпечення позову, які відповідають меті, вказаній у ст. 151 ЦПК. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову (ч. 2 ст. 152 ЦПК).

Закон вводить обмеження допустимих видів забезпечення позову — вони мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами (ч. 3 ст. 152 ЦПК).

Не допускається забезпечення позову шляхом накладення арешту на заробітну плату, пенсію та стипендію, допомогу по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, яка виплачується у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на допомогу, яка виплачується касами взаємодопомоги, благодійними організаціями, а також на вихідну допомогу по безробіттю. Ця вимога не поширюється на позови про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, про відшкодування збитків, завданих злочином (ч. 4 ст. 152 ЦПК).

Не допускається забезпечення позову шляхом зупинення тимчасової адміністрації або ліквідації банку, заборони або встановлення обов'язку вчиняти пенні дії тимчасовому адміністратору, ліквідатору банку або Національному банку України при здійсненні тимчасової адміністрації чи ліквідації банку (ч. 6 ст. 152 ЦПК). Заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі, оскільки вони можуть вжити заходів щодо приховування майна, що підлягає стягненню (ч. 1 ст. 153 ЦПК).

Заява про забезпечення позову, подана до подання позовної заяви, розглядається судом не пізніше 2 днів з дня її подання. У разі обґрунтованої вимоги заявника заява про забезпечення позову, подана до подання позовної заяви, розглядається лише за його участю без повідомлення особи, щодо якої просять вжити заходи забезпечення позову (ч. 2 ст. 153 ЦПК).

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, подану до подання позовної заяви, суд може вимагати від заявника подати додаткові документи та інші докази, що підтверджують необхідність забезпечення позову (ч. 3 ст. 153 ЦПК).

Залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково (ч. 6 ст. 153 ЦПК).

У разі постановлення ухвали без повідомлення особи, щодо якої просять вжити заходи забезпечення позову, копія ухвали надсилається особі, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, негайно після її виконання (ч.7 ст.153 ЦПК).

У разі подання заяви про забезпечення позову без додержання вимог ст.151 ЦПК суд повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу (ч. 8 ст. 153 ЦПК).

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. У разі забезпечення вимог заявника заставою ухвала про забезпечення позову звертається до виконання негайно після внесення предмета застави в повному розмірі (ч. 9 ст. 153 ЦПК).

На всі ухвали щодо забезпечення позову може бути подана апеляційна скарга (п. 2 ч. 1 ст. 293 ЦПК). Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи (ч. 10 ст. 153 ЦПК).

Оскарження ухвали про скасування забезпечення позову або про заміну одного способу іншим (ч. 1 ст. 154 ЦПК) зупиняє виконання цієї ухвали (ч. 11 ст. 153 ЦПК) [4, с. 226-230].


Висновок

Тема моєї курсової роботи дуже актуальна. В ній за допомогою використаної наукової та навчальної літератури я розкрила важливі питання щодо поняття та елементів позову. Окрему увагу я приділила главі-2, яка розкриває право на позов, а також зміни які можна використовувати у позові.

Розглянувши ці питання, я можу зроботи для себе висновок, що позовна форма захисту прав і законних інтересів громадян, організацій і держави, являється одним із самих разновидних способів судового захисту, який існує в цивільному судочинстві, згідно із новим Цивільним процесуальним Кодексом 2004 року.

Під позовним провадженням розуміють вид провадження, в якому розглядається спір про право цивільне, тобто спір, який виникає з цивільних, сімейних, трудових, земельних і житлових правовідносин. Наявність спору про право цивільне визначає і іншу характерну рису цього провадження: участь у ньому двух сторін – позивача і відповідача.

Засобом захисту прав особи у позовному провадженні є позов. Позов — це матеріально-правова вимога позивача до відповідача, звернена через суд або інший орган цивільної юрисдикції про захист порушеного, оспореного чи невизнаного права або законного інтересу, який здійснюється у певній, визначеній законом, процесуальній формі.

Позов складається з трьох частин: предмета позову, підстави позову, змісту позову.

За способом процесуального захисту, який відображається у змісті позову, позови поділяються: на позови про присудження (виконавчі), визнання (установчі), перетворювальні (про конститутивне рішення).

Право на пред'явлення позову -це право особи звернутися до суду з позовом про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Заперечення проти позову— це пояснення відповідача, які відхиляють або спростовують вимоги позивача.

Зустрічний позов це матеріально-правова вимога первісного відповідача до первісного позивача, пред'явлена до суду для спільного розгляду із первісним позовом.

Відмова від позову — це одностороннє волевиявлення позивача в суді, спрямоване на відмову від судового захисту своєї вимоги.

Визнання позову відповідачем — цеодностороннє волевиявлення відповідача, спрямоване на припинення спору з позивачем.

Мирова угода — це укладена між сторонами та затверджена судом домовленість (договір) про припинення спору між сторонами шляхом взаємних уступок.

Забезпечення позову -це вжиття судом передбачених законом заходів, що гарантують можливість виконання майбутнього рішення.

Задача

Власниця будинку Петрова А.Н. пред’явила в суд позов про стягнення з Гончар Т.Н. заборгованості за квартиру і комунальні послуги. Відповідачка на суді пояснила, що вона ніякого боргу не має, оскільки вона таку суму витратила на ремонт квартири, який відмовилась провести Петрова А.Н. Суд своїм рішенням позов Петрова А.Н. задовольнив, а відповідачці пояснив, що вона має право подати окремий позов про стягнення грошових сум, витрачених на ремонт приміщення.

Чи правильно поступив суд?

Розв’язання

Згідно умови задачі, бачимо, що між позивачкою Петровою А.Н. та відповідачкою Гончар Т.Н. письмового договору найму житла не було. Тобто між ними був укладений фактично усний договір найму житла, за яким відповідачка повинна була сплачувати за квартиру і комунальні послуги. Але відповідачка відмовлялась сплачувати за квартиру і комунальні послуги, оскільки вона зробила ремонт квартири на суму, яку повинна сплатити позивачеві. А позивачка відмовилась провести ремонт квартири, і подала позов про стягнення заборгованості з відповідача.

Отже, я вважаю, що суд поступив правильно, що задовольнив позов Петровій А.Н. Але згідно ст.118ЦПК України відповідачка Гончар Т.Н. має повне право пред’явити позов до Петрової А.Н. про стягнення суми, яку витратила на ремонт квартири. Але суд позов Гончар Т.Н. (в разі пред’явлення) може не задовольнити, оскільки між ними усний договір. Якщо б був укладений письмовий договір найму житла, то за ч.2 ст. 819 ЦК України Петрова А.Н. зобов’язана здійснювати як наймодавець, капітальний ремонт житла. І тоді витрачена сума належить відшкодуванню. Але суд в даному випадку рішення може винести на свій розсуд.

Список використаної літератури

1. Конституція України: Прийнята на п’ятій сесії ВРУ 28 червня 1996 р. – із змінами, внесеними згідно із Законом № 2222 IV від 08.12.2004 р. К: Велес, 2007 р.

2. Цивільний процесуальний кодекс України: Науково – практичний коментар / С. С. Бичкова, Ю. В. Білоусов, В.У., Бірюков та ін.; За заг. ред. С. С. Бичкової. – К.: Атіка, 2008 р.

3. Андрушко А. В., Білоусов Ю. В., Бондаренко Н. Л./ Цивільний процес: навч. посібник. – К.: Наукова думка; Прецедент, 2004. – 262 с.

4. Бичкова С. С., Бобрик В. І., Узарова І. О. та ін. Цивільно процесуальне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. С. С. Бичкової. – 2 – гевид. доповн. і переробл. – К.: Атіка, 2007. – 404 с.

5. Буркацький Л. К. /Захист цивільного права та інтересу: Методика складання док-тів, коментарі, позовні та інші заяви. Навчально - практичний посібник. – Вид стереотип. – К.: Юрінком Інтер, 2006.- 400 с.

6. Кілічава Т. М. Цивільний процес: Навч. посібник для дистанційного навчання / За наук. ред. О. Г. Мурашка. – К.: Університет"України", 2006. - 215 с.

7. Комарова В. В. Гражданский процесс: учебник – Х.: ООО "Одиссей", 2001. – 704 с.

8. Павлик П. М., Удовенко Ж. В., Кілічава Т. М. Процесуальна документація: Навч. посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007 – 464 с.

9. Червоний Ю. С. Цивільний процес України: Підручник. – К.: Істина, 2007. – 392 с.

10. Чорнооченко С. І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004 – 308 с.