Смекни!
smekni.com

Державне управління соціальними системами в Російській Федерації (стр. 4 из 7)

3. Форми і методи державного управління

Між політичним і державним управлінням є як тісний взаємозв'язок, так і суттєві відмінності

Необхідно переосмислення парадигми державного управління

Державне управління на основі неупередженої законодавчо вивіреної системи та сучасних технологій є для Росії бажаною метою

Державне управління - соціальний феномен політично організованою цивілізації. Ринкові відносини сучасного індустріального суспільства потребують відповідного регулювання з боку держави. На порозі XIX-XX ст. відбулося кількісне збільшення завдань державного управління, позначилося їх якісне ускладнення. На межі третього тисячоліття йде переосмислення парадигми державного управління, що викликано глобальними соціальними реформами, здійснюваними в різних країнах. Процеси трансформації призвели до переходу цивілізації на постіндустріальні рейки. Суспільство стає все більш інформаційно відкритим, при цьому відбувається принципове оновлення розуміння ролі державного управління, його соціальної обумовленості, масштабності та ефективності.

4. Державне управління в сучасній Росії

Стосовно до сучасної Росії у державному управлінні можна відзначити химерне переплетення двох суперечливих тенденцій. Перша полягає в скороченні директивного спершу управління, зменшення державного сектора економіки, перетворення держави в одного з - хоча і найбільш впливового - суб'єктів регулювання суспільних процесів. Друга тенденція реалізується в розширенні і ускладненні завдань держави в силу створення ринкової інфраструктури, формування нових законодавчих та інших нормативно-правових процедур соціальних, економічних і політичних відносин, необхідності регулювати становлення різних форм власності та їх взаємовідносин. Тому не можна однозначно вітати заклики до скорочення обсягу державного управління, особливо якщо він не заміщується самоврядних механізмами громадянського суспільства. У такому випадку може посилитися стан некерованості, свавілля і хаосу, елементи чого в тій чи іншій мірі завжди присутні в перехідному суспільстві.

У РФ кінця 90-х років державне управління має об'єктом суспільство перехідного типу. Для нього характерні соціальну напругу та конфлікти, зростання недовіри до соціальних інститутів і швидке збільшення проявів відхиляється від соціальних норм поведінки. У цей період порушується баланс інтересів різних соціальних (професійних, регіональних, національних, демографічних, майнових і т.д.) груп, ламається засвоєна суспільством модель соціальної справедливості. Звідси у ряду першочергових, які потребують державного рішення стоять проблеми нестабільності та криз, слабкої керованості, зниження ефективності соціального управління.

Державне управління на основі неупередженої законодавчо вивіреної системи та сучасних технологій є для Росії бажаною метою. Це дуже складний і протяжний у часі процес. Він має багато різних аспектів. Один з них - розвиток теорії державного управління, здатної не тільки дати науково обґрунтовану методологію вивчення цього найважливішого виду соціальної діяльності, а й визначити вірні орієнтири системної, послідовної, реалістичною реформи державного апарату і забезпечують його інститутів і механізмів.

Напередодні XXI сторіччя формаційні перетворення у розвитку російської держави - зміна суспільно-політичного ладу та соціально-економічного укладу, впровадження ринкових відносин, темпи і масштаби світового науково-технічного прогресу - набувають особливого значення для науки і практики управління. Вони обумовлюють необхідність кардинальної зміни принципів, функцій, форм, методів і засобів державного управління. Тому потрібен рішучий перегляд стереотипів мислення, що склалися в минулі десятиліття, значні зміни у мотивах і стимулах суб'єктів і об'єктів управлінської діяльності.

В даний час, кажучи про ситуацію в цьому плані в країні, доводиться констатувати, що ми маємо справу з глибоким і безпрецедентним управлінською кризою. Він придбав загальний характер, зачепивши основи управлінської вертикалі, горизонтальних зв'язків і інформаційних потоків. Це порушило принципи стимулювання, відповідальності та дисципліни, чіткого виконання прийнятих рішень, суворого контролю і санкцій, державно-адміністративної етики і культури.

І все-таки для Росії з її різноманітним історичним досвідом і своєрідною сприйнятливістю до світових новацій, величезними масштабами ресурсного потенціалу і стійкості, можливостями соціального динамізму цілком реальна довгострокова перспектива наукового та ефективного управління. Саме вона виходить у низка першорядних умов та факторів подолання епохи кризи і спаду, переходу до підйому і розвитку.

державне управління соціальний російський

5. Державне управління як система і як процес

З наукових позицій раціональне пояснення природи та сутності державного управління передбачає її всебічний розгляд як системи і процесу у взаємодії з навколишнім соціальним середовищем.

Система державного управління утворюється підсистемами цілей і принципів здійснення державно-владного впливу на суспільну життєдіяльність. Дана дія виражається зазвичай у правових формах. Воно включає організаційні структури державного апарату (держоргани), систему державної бюрократії (персонал), сукупність реалізованих ними функцій, комплекс використовуваних методів, засобів і ресурсів, а також прямі і зворотні взаємозв'язки між суб'єктами і об'єктами управління, необхідні при цьому інформаційні потоки, документообіг і т.п.

Процес державного управління являє собою свідому й цілеспрямовану діяльність, пов'язану з реалізацією державно-владних повноважень суб'єктами публічної влади та регламентовану юридичними нормами, внаслідок чого відбувається безпосередня зміна суспільних станів, подій і явищ. Іншими словами, в процесі державного управління виконується певна сукупність дій, що приводить до бажаної динаміці управлінських результатів. Зокрема, проводяться в життя прийняті закони і політика, проголошує вищої публічною владою.

Вивчення соціального середовища, в якій реалізується державне управління, на яку воно впливає і яке у свою чергу робить на нього взаємообернених вплив, означає пошук відповідей на питання про те, які характеристики громадянського суспільства і способи впливу останнього на владно-управлінську діяльність держави. Фактично вирішується проблема співвідношення публічної влади, державної адміністрації та громадянського суспільства, тобто взаємодії політичних інститутів при реалізації державного управління.

Громадянське суспільство - не що інше, як вільна і відносно незалежна від держави суспільне життя, що включає не лише економічну сферу, а й джерела культурної ініціативи людей. Демократизація є класичним кроком на шляху до його автономії від державного апарату. Підтвердженням даного стану є те, що самі різні течії суспільної думки доводять неможливість демократії, якщо громадянське суспільство неавтономному по відношенню до державного апарату. Однак це, хоч і необхідна, але саме по собі недостатня умова демократії. У той же час повна автономія тут практично неможлива.

Глава 2. Державне управління в соціальній сфері

1. Соціальна ефективність державного управління

Проблема концептуалізації поняття ефективності державного управління, вибору принципів її аналізу та оціночних критеріїв виявилася набагато складнішою, ніж проблема аналізу ефективності у сфері приватного виробництва та ринкового обміну. Це пояснюється, перш за все, відсутністю універсального та об'єктивного оцінного механізму роботи системи державного управління. У приватному секторі таким є ціни, що встановлюються в ході вільного ринкового обміну, а основним критерієм ефективності роботи фірми є відповідно її прибуток.

У системі державного управління, як правило, застосовується єдиний спосіб оцінки ефективності - самостійна розробка стандартів вимірювання ефективності. Іншими словами, діяльність держави оцінюється виходячи з виробленої ним же оціночної шкали і методів вимірювання. При цьому відкриваються широкі можливості для перекручення або підміни суспільних цілей та інтересів цілями і інтересами самої бюрократичної системи. В кінці 80-х років у країнах Заходу робилися неодноразові спроби впровадження ринкових механізмів оцінки та вимірювання ефективності в сферу державного та муніципального управління. Проте впровадження побудованих на основі "неокласичної дослідницької програми" організаційних моделей і методів оцінки ефективності їх роботи привело до провалів в соціальній сфері, що в кінцевому рахунку негативно відбилося на функціонуванні економіки і політичної системи більшості західних держав. Експансія держави з її директивним способом розподілу ресурсів і благ підмінялася експансією ринку з домінуванням "права сильного" й очевидними прорахунками в соціальній політиці. Звідси найбільш актуальною проблемою в сфері оцінки ефективності державного управління стає проблема гармонійного поєднання ринкового та громадського підходів до оцінки ефективності. Це доводить зростаючий інтерес західних і вітчизняних соціологів, політологів, економістів, правознавців до даної проблематики.

В останні роки в західній та вітчизняній літературі проявляється тенденція говорити про "соціальну економії" і "соціальної ефективності", протиставляючи ці вирази раннім і більш вузьким значенням ефективності і продуктивності. Очевидно, це пов'язано з обмеженістю застосування ринкових методів оцінки в сфері державного управління, зміною управлінської парадигми, актуалізацією аналізу соціальних взаємодій під час управлінського процесу, а також вимогою оцінки соціальних ефектів управлінських рішень. У західній і, особливо, в англомовній літературі з питань адміністративно-державного управління поняття "соціальна ефективність" в більшості випадків використовується як своєрідна альтернатива економічної ефективності і продуктивності. Приміром, Маршал Димок у своїй роботі "Критерії та цілі адміністративної політики" явно прагне відійти від механічного значення ефективності. Будь-які жорсткі або механістичні інтерпретації терміну, вважає він, не є доречними: хороша адміністрація не є "холодно механічної" - вона сильно гуманізувати, "жива і яскрава". Більш того, Димок стверджує, що "немає ніякої дійсної ефективності, яка не була б також і соціальною". Ефективність, і це цілком очевидно, є ключовим об'єктом адміністративної політики, але вона повинна бути соціально, гуманістичною інтерпретована. Ефективність - це питання якості, і тому кількісні і механістичні методи вимірювання не вичерпують всієї повноти проблеми.