Смекни!
smekni.com

Державне управління інвестиційною діяльністю в Україні (стр. 3 из 6)

• забезпечує проведення фінансової, цінової, інвес­тиційної та податкової політики;

• розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного та соціального розвит­ку України;

• забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності та здійснює управління об'єктами державної власності;

• розробляє проект закону про Державний бюджет України та забезпечує виконання затвердженого Верхов­ною Радою України Державного бюджету України, подає Верховній Раді України звіт про його виконання;

• організовує і забезпечує здійснення зовнішньо­економічної діяльності України та митної справи;

• спрямовує і координує роботу міністерств, інших ор­ганів виконавчої влади. Всі вищезазначені функції тісно пов'язані між собою і, зокрема із процесами державного управління інвестиційною діяльністю. Виходячи з кола своїх повноважень, Кабінет Міністрів України на підставі Конституції та законів України, постанов Верховної Ради України, указів і розпоряджень Президента України здій­снює виконавчо-розпорядчі функції з управління всіма галузями економіки України. Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання. Кабінет Міністрів України, виходячи із його правового статусу, повинен розробляти загальні основи, принципи, напрями держав­ної інвестиційної політики, спрямовувати та координува­ти роботу міністерств, інших підпорядкованих йому цен­тральних і місцевих органів державної виконавчої влади в сфері державного управління інвестиційною діяльністю.

Правовий статус місцевих державних адміністрацій визначається Положеннями про обласну, Київську, Сева­стопольську міську державну адміністрацію та про район­ну, районну у містах Києві та Севастополі державну адміністрацію, затвердженими Указом Президента Ук­раїни від 21 серпня 1995 р. № 760/95.

В межах повноважень, які їм делеговані центральною виконавчою владою, місцеві державні адміністрації також беруть участь у державному управлінні інвестиційною діяльністю (наприклад, це розробка програм соціально-економічного розвитку відповідних територій та подання їх на схвалення до відповідних органів державної влади, внесення пропозицій щодо створення спеціальних (віль­них) економічних зон, сприяння у створенні підприємств з іноземними інвестиціями, здійснення управління інвес­тиційною діяльністю, в тому числі і за участю іноземних інвесторів, внесення до відповідних органів пропозицій щодо залучення іноземних інвестицій до економічного розвитку відповідних адміністративно-територіальних оди­ниць, обов'язкова реєстрація іноземних інвестицій, їх облік, проведення, на місцевому рівні, переговорів з по­тенціальними іноземними інвесторами, врахування част­ки іноземних інвестицій при складанні місцевих бюджетів тощо).

Місцеві державні адміністрації мають відігравати важ­ливу роль у розробці державних інвестиційних програм розвитку регіонів та окремих територій. Це визначається тим, що саме вони мають оперативну інформацію щодо соціально-економічних потреб регіонів і, у зв'язку з цим, можуть повніше сформулювати їх потреби у залученні інвестицій.

Ведучи мову про правовий статус міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади Украї­ни, необхідно зазначити, що вони здійснюють керівниц­тво дорученими сферами управління, несуть відпові­дальність за їх розвиток, у межах своєї компетенції вида­ють акти управління, організують і контролюють їх вико­нання.

Специфікою державного управління інвестиційною діяльністю в Україні є те, що функції по його здійсненню розподілені між декількома центральними органами виконавчої влади як функціональної, так і галузевої компе­тенції. Це обумовлено міжгалузевим характером даного об'єкту державного управління.

Органи функціональної (міжгалузевої) компетенції, до функцій яких відноситься управління інвестиційною діяльністю, виконуючи закріплені за ними завдання, приймають рішення і вживають заходів, обов'язкових для всіх галузевих органів управління. Таким чином вони ма­ють повноваження надвідомчого (міжгалузевого) харак­теру. Органами функціональної (міжгалузевої) компетен­ції, до завдань яких на сьогодні в тій чи іншій мірі входить управління інвестиційною діяльністю, є Міністерство зо­внішніх економічних зв'язків і торгівлі України, Мі­ністерство економіки України, Міністерство фінансів Украї­ни, Міністерство закордонних справ України, Націо­нальне агентство України з питань розвитку та європей­ської інтеграції, Фонд державного майна України, Дер­жавна митна служба України, Державна податкова адмі­ністрація України.

Названі міністерства видають на основі і на виконання чинного законодавства накази, організують та контро­люють їх виконання.

Даючи загальну характеристику органів виконавчої влади галузевої компетенції необхідно зазначити, що їх завданням є керівництво окремими галузями економі­ки — промисловістю, сільським господарством, транспор­том та ін. Оскільки державне управління інвестиційною діяльністю в Україні, в силу специфіки об'єкту управління, відноситься до компетенції ряду функціональних органів виконавчої влади, то в структурі галузевих органів можуть створюватися лише певні підрозділи, які можуть займати­ся координацією інвестиційної діяльності в конкретних галузях економіки України.

Аналізуючи практику державного управління інвести­ційною діяльністю в Україні, необхідно відмітити негатив­ний вплив на інвестиційний клімат в Україні того, що за останні роки система державного управління інвести­ційною діяльністю в Україні неодноразово піддягала зміні. Так, у вересні 1993 року Постановою Кабінету Міністрів України «Про створення Агентства міжнародного спів­робітництва та інвестицій» від 2 вересня 1993 p. № 695 — 93 на базі Національного центру реалізації міжнародної тех­нічної допомоги було утворено Агентство міжнародного співробітництва та інвестицій. Положення про Агентство міжнародного співробітництва та інвестицій було за­тверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 19 січня 1994 p. № 16. Зазначене Агентство було централь­ним органом державної виконавчої влади, підвідомчим Кабінетові Міністрів України, мало статус міністерства. Агентство повинно було реалізувати державну політику в галузі міжнародного співробітництва та інвестицій, сприя­ти прискоренню інтеграції України у світову економіку та здійснювати координацію цих процесів з урахуванням пріоритетних напрямів розвитку економіки України. До основних завдань Агентства відносилися формування спільно із відповідними органами державної виконавчої влади ефективної системи співробітництва з міжнарод­ними організаціями, урядовими та неурядовими організа­ціями іноземних держав (донорами, інвесторами та кре­диторами); сприяння залученню і раціональному спряму­ванню зовнішніх фінансових та технічних ресурсів на здійснення економічної реформи, структурна перебудова та розвиток економіки України; координація діяльності у цій сфері. Агентство, відповідно до покладених на нього завдань, виконувало наступні функції: брало участь у роз­робленні стратегії економічної реформи, структурної пе­ребудови та розвитку економіки України і програм її ре­алізації в частині, що стосується залучення зовнішніх фінансових та технічних ресурсів для виконання цих про­грам; готувало та вносило в установленому порядку про­позиції до відповідних розділів проектів плану соціального і економічного розвитку України та державного бюджету України з питань залучення та надання зовнішніх фінансових і технічних ресурсів; супроводжувало проекти (в тому числі інвестиційні), які реалізовувалися із залу­ченням зовнішніх фінансових і технічних ресурсів; ор­ганізовувати збір, вивчення і узагальнення проектів про­грам міжнародної фінансової та технічної допомоги, про­позицій підприємств, установ і організацій щодо надання та отримання такої допомоги, визначення їх відповідності змістові затверджених Урядом України програм залучен­ня зовнішніх фінансових і технічних ресурсів; надавати спільно із зацікавленими міністерствами, відомствами та представництвами іноземних держав протокольної під­тримки місіям та делегаціям, що прибували в Україну у справах надання фінансової та технічної допомоги; здійс­нювати у встановленому порядку реєстрацію проектів і програм міжнародної фінансової та технічної допомоги;

інформувати щодо цього відповідні державні органи для надання донорам пільг, що були передбачені чинним за­конодавством та міжнародними договорами України; про­водити облік заявок українських реципієнтів на участь у цих проектах і програмах; здійснювати оперативний об­мін інформацією між донорами і реципієнтами щодо по­треб та можливостей залучення зовнішніх фінансових та технічних ресурсів, сприяти створенню інфраструктури для забезпечення цієї діяльності; надавати консультації та забезпечувати обмін інформацією між українськими та іноземними учасниками інвестиційних процесів, сприяти формуванню інфраструктури для забезпечення цієї сфе­ри міжнародного співробітництва; здійснювати експерт­ний аналіз ефективності використання окремих видів фі­нансових та технічних ресурсів; готовувати проект доку­ментів з питань залучення зовнішніх фінансових і тех­нічних ресурсів; визначати відповідність поточних захо­дів, що вживалися виконавцями, змістові проектів і про­грам надання фінансової і технічної допомоги; створюва­ти системи інформаційного супроводу проектів і програм міжнародного співробітництва; використання нагромад­женої інформації для економічної оцінки проектів і про­грам; надавати довідки; вести звітність, видавати бюлетні та інші матеріали, що висвітлюють діяльність Агентства, можливості і результати міжнародної фінансової та тех­нічної допомоги; здійснювати спільно з відповідними ор­ганами державної виконавчої влади облік інформації сто­совно джерел фінансової і технічної допомоги, іноземних інвестицій та кредитів, потреб у їх залученні, напрямів та ефективності використання; готувати проекти міжнарод­них економічних угод з питань надання фінансової та технічної допомоги, співробітництва з міжнародними ор­ганізаціями, урядовими та неурядовими організаціями іноземних держав; узгоджувати тексти угод з їх представ­никами та подавати пропозиції щодо укладення угод з інших питань, що відносилися до компетенції Агентства.