Смекни!
smekni.com

Державне управління інвестиційною діяльністю в Україні (стр. 6 из 6)

• відповідно до міжнародних договорів України утво­рювати групи з питань координації та супроводу від­повідних проектів і програм, які здійснюються з викори­станням кредитів, грантів, міжнародної технічної допомо­ги, іноземних інвестицій; брати участь у роботі комісій, комітетів, конференцій, конгресів, симпозіумів і нарад з питань міжнародного економічного співробітництва;

• залучати в установленому порядку спеціалістів мі­ністерств, інших органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій для розгляду питань, що входять до його компетенції;

• скликати в установленому порядку наради з питань, що входять до його компетенції;

• одержувати в установленому законодавством поряд­ку від міністерств, інших органів виконавчої влади та ор­ганів місцевого самоврядування інформацію, документи і матеріали, а від Міністерства статистики України — без­оплатно статистичні дані, необхідні для виконання покла­дених на нього завдань;

• утворювати за погодженням з відповідними цен­тральними органами виконавчої влади комісії, експертні та консультативні ради, робочі групи; брати участь у ро­боті урядових комісій;

• залучати на контрактній основі вітчизняних та іноземних учених, фахівців і експертів для консуль­тацій з питань, пов'язаних з діяльністю Національного агентства.

Національне агентство у межах своїх повноважень на основі та на виконання законів, інших нормативно-пра­вових актів видає накази, організовує і контролює їх ви­конання.

Національне агентство має статус міністерства, його очолює Голова Національного агентства, який за посадою є міністром. Голову Національного агентства призначає Президент України.

Аналіз завдань та функцій агентства показує, що, по суті, створено орган державної виконавчої влади подібний тому, яким було Агентство міжнародного співробітництва та інвестицій. Це свідчить про те, що у державному регу­люванні всіх видів зовнішніх надходжень до економіки України (іноземних інвестицій, іноземних кредитів, іно­земної технічної допомоги) знову прийшли до того, що вже було напрацьовано раніше, а саме — до об'єднання функцій державного управління в зазначених напрямках в рамках одного міністерства.

Причини таких змін багато в чому не мають об'єк­тивного, закономірного характеру та викликані загаль­ною невизначеністю щодо державного управління еко­номікою та інвестиційною діяльністю зокрема. Це все свідчить, що необхідно швидше налагодити цю сферу дер­жавного управління, для того, щоб стабілізувати інве­стиційний клімат в країні.

4. Форми і методи державного управління інвестиційною діяльністю

Державне управління інвестиційною діяльністю роз­глядається як складова частина державного управління економікою країни. Звідси можна зробити висновок про те, що форми і методи державного управління інвести­ційною діяльністю можна розбити на дві великі групи:

форми і методи державного управління економікою краї­ни, що властиві, в тому числі, і для державного управління інвестиційною діяльністю та форми і методи державного управління, що мають свою специфіку і стосуються лише державного управління інвестиційною діяльністю, як од­ного із важливих напрямів державного управління еко­номікою.

Форма державного управління інвестиційною діяль­ністю — це юридичне впорядкована діяльність конкрет­них суб'єктів управління по здійсненню певних дій, не­обхідних для успішної реалізації закріплених за ними функцій управління інвестиційною діяльністю. Орга­нізаційно-правові форми державного управління закріплені прямо в компетенції органу управління чи витікають із неї.

Найбільш типовою класифікацією організаційно-пра­вових форм управлінської діяльності є поділ їх на правові та неправові.

Правові форми державного управління інвестиційною діяльністю пов'язані з встановленням та застосуванням норм права, а їх використання викликає певні юридичні наслідки. До правових форм державного управління від­носять видання нормативних та індивідуальних актів управління.

До неправових форм державного управління інвести­ційною діяльністю відносять діяльність по здійсненню ор­ганізаційних та матеріально-технічних дій, направлених на впорядкування інвестиційного процесу. Відомо, що при здійсненні функцій управління не завжди виникає не­обхідність видання нормативних та індивідуальних актів управління. Ряд питань вирішується в організаційному порядку шляхом інструктування, проведення зборів, на­рад, семінарів, контролю, інформацій, розробки та підго­товки різноманітних заходів і т. п.

Передбачені в Концепції регулювання інвестиційної діяльності в умовах ринкової трансформації економіки, затвердженій Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 1995 p. №384 форми реалізації державної інве­стиційної політики можна поділити на дві групи.

До першої групи можна віднести форми проведення структурної перебудови економіки та залучення інвести­цій шляхом сприяння розвитку конкуренції на інвести­ційному ринку через залучення інвестицій на основі ви­пуску цінних паперів під конкретні проекти для широкого залучення коштів підприємств та населення, залучення матеріальних, фінансових та інших ресурсів позабюджет­них інвестиційних, пенсійних, страхових та інших фондів, страхових компаній, комерційних банків, внутрішніх ін­вестиційних позик, використання кредитних ліній та кре­дитів міжнародних фінансових організацій, використання капіталу, що має повернутися в Україну в результаті за­безпечення економічної стабілізації та створення відпо­відної законодавчої бази, проведення податкової політи­ки, спрямованої на стимулювання інвестиційної діяль­ності суб'єктів господарювання тощо.

До другої групи відносяться заходи, спрямовані на розвиток та захист внутрішнього інвестиційного ринку та прав інвесторів.

При використанні різних форм державної управ­лінської діяльності застосовуються певні методи управ­ління.

Методом державного управління інвестиційною діяль­ністю є юридичне виражений спосіб впливу органів управління на об'єкт управління, суспільні відносини, що виникають у процесі державного управління інвести­ційною діяльністю.

За основу класифікації методів державного управ­ління беруться різні ознаки. Враховуючи те, що предме­том нашого розгляду є сфера державного управління інвестиційною діяльністю, як складова частина управ­ління економікою, зупинимося на класифікації методів стосовно сфери управління економікою, що поділяються на три групи: організаційні (що виражаються у здійсненні певних управлінських дій по відношенню до об'єктів управління, не пов'язаних із вирішенням того чи іншого питання); адміністративні (що виражаються у прийнятті рішень, обов'язкових для об'єктів управління); економічні (що виражаються у впливі порядку управління на еко­номічний стан об'єктів управління).

Зупиняючись на характеристиці адміністративних та економічних методів управління іноземними інвес­тиціями, насамперед слід відзначити, що вони, у про­цесі управління економікою, тісно взаємопов'язані між собою.

Адміністративні методи є методами владних приписів, в яких практично реалізуються належні органам виконав­чої влади повноваження державно-владного характеру. Вони об'єктивно необхідні для управління і тому будь-яке зменшення їх ролі у механізмі державного впливу на еко­номіку не може бути визнане обгрунтованим. До ознак, що відрізняють адміністративні методи від інших, від­носять:

• прямий вплив на об'єкт управління за допомогою встановлення його прав та обов'язків, індивідуалізованих команд управління;

• односторонній вибір органом управління способу виконання завдання чи конкретного варіанту поведінки, однозначне вирішення відповідної ситуації, що має обо­в'язкову силу для виконавця;

• безумовну обов'язковість розпоряджень та вказівок, невиконання яких може потягти за собою відповідаль­ність.

За допомогою адміністративних методів здійснюється централізоване керівництво процесом інвестування. При чому, об'єктом управління в цьому випадку можуть висту­пати як безпосередньо інвестори, так і інші суб'єкти інвестиційних відносин (в тому числі і органи виконавчої влади).

До групи економічних методів управління відносять систему економічних засобів, пов¢язаних із застосуванням в умовах існування товарно-грошових відносин таких економічних важелів, як економічні інтереси, матеріальне стимулювання, використаннясистеми цін, фінансування виробництва, надання податкових, митних, торгових та інших пільг інвесторам та інше. До ознак, що характери­зують економічні методи, відносять:

• використання стимулюючих засобів, створення еко­номічної зацікавленості, що спонукає об'єкт управління діяти в потрібному напрямку і досягати ініціативного ви­рішення поставлених перед ним завдань без спеціальних розпоряджень та вказівок керівних органів;

• надання об'єкту управління можливостей вибору між способами дій;

• порушення встановлених показників та умов не су­проводжується для виконавця прямим стягненням, а лише призводить до негативних наслідків господарського по­рядку, які він відчуває в результаті своїх невірних дій. До економічних методів управління відносять такі методи, як планування, економічний аналіз, госпрозрахунок, фінан­сово-кредитні методи та ряд інших.

Серед методів, що використовуються у процесі ді­яльності по здійсненню державного управління інвести­ційною діяльністю, важливе місце займають методи опра­цювання управлінських рішень та пов'язані із ними мето­ди їх прийняття, а саме: організаційні (системні), соціаль­ні, природничо-технічні.

Багатогранність процесу інвестування, а отже, склад­ність врахування всі моментів, що можуть впливати на правильність управлінського рішення в цій сфері, вима­гають вдаватись до особливого методу управління інозем­ними інвестиціями — експерименту. Предметом експе­рименту є експериментальне застосування методу управ­ління, а також способи і форми регулювання інвести­ційних відносин. Метод застосування експерименту в сфері державного управління інвестиційною діяльністю використовується при створенні в Україні спеціальних (вільних) економічних зон.

Все більшого поширення в державному управлінні іноземними інвестиціями на сьогодні набуває застосуван­ня математичних, кібернетичних методів, впровадження електронно-обчислювальної техніки. За своїм змістом, природою ці методи відносяться до класу природничо-технічних.