Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютерної техніки в суспільстві, роль програмного забезпечення (стр. 2 из 5)

Професійні пакети

Професійні пакети орієнтовані на спеціальні високотехнологіч-ні галузі застосування, такі як видавнича справа, автоматизоване проектування, моделювання і комп'ютерна графіка. Як правило, професійні пакети вимагають потужної конфігурації ПК, що включає високопродуктивний процесор, великий обсяг оперативної і кеш-пам'яті, значний дисковий простір і високоякісну відеосисте-му. Крім того, часто потрібне використання додаткових периферійних пристроїв - сканера, плотера, лазерного принтера чи інших, більш специфічних пристроїв.

Настільні видавництва

Настільні видавничі системи призначені для створення документів видавничої якості. Видавничі пакети підтримують комбінування текстів, оформлених за типографськими стандартами, і високоякісної кольорової графіки. Вони значно полегшують виконання таких складних і трудомістких операцій, як підготовка документа до друку, верстка сторінок і розподіл кольорів для друкування ілюстрацій.

Графіка і мультимедіа

Графічні редактори

Графічні редактори - це особливі прикладні програми, що дозволяють створювати, редагувати і виводити на друк різноманітні графічні зображення - малюнки, графіки, діаграми тощо. Графічні редактори звичайно надають користувачу набір різноманітних інструментів для створення графічних зображень. Можна скористатися пензлем чи пером, накреслити пряму або дугу, а також вибрати необхідний колір з наявної палітри.

Залежно від способу створення і збереження розрізняють два види зображень: растрові і векторні.

Растрове зображення зберігається у вигляді матриці крапок, для кожної з яких задається свій колір і яскравість. Основною перевагою растрової графіки є простота програмного забезпечення і висока швидкість виводу зображення на екран. При цьому растрове зображення вимагає використання великого обсягу пам'яті, високоякісне зображення може займати до декількох мегабайт. Крім того, можливості перетворення растрових зображень дуже обмежені в порівнянні з векторними.

Для економії пам'яті і місця на диску растрові зображення доводиться зберігати в упакованій формі в спеціальних форматах, найбільш розповсюдженими з яких є JPGі GIF.

Векторні зображення будуються з простих геометричних фігур, ліній, прямокутників тощо. Кожен елемент зображення (об'єкт) описаний математичною формулою. Це забезпечує широкі можливості для виконання перетворень з векторними зображеннями - переміщення, обертання й ін. Векторні об'єкти можуть утворювати складні зображення, виведення на екран яких залежить від порядку зборки утворюючих їх об'єктів. Крім того, векторні зображення вимагають значно меншого об'єму пам'яті, ніж растрові.

Анімація

Комп'ютерна анімація буквально «оживляє» будь-яку прикладну програму: чи то комп'ютерна гра, чи навчальна програма, або ж рекламний ролик. Так як у мультфільмах, комп'ютерна анімація полягає у відтворенні послідовності окремих зображень. Створення анімації вимагає використання спеціальних пакетів програм, найбільш відомими з яких є розробки фірми Autodesk. З їхньою допомогою комп'ютерні художники створюють двомірні анімацій ні послідовності.

Тривимірна графіка

Створення тривимірних зображень є досить складним процесом, що вимагає використання спеціальних програм. Спочатку потрібно описати «кістяки» всіх об'єктів у тривимірному просторі, що нагадують дротовий каркас. Потім у просторі з них збирається певна сцена, розміщуються джерела освітлення поверхонь об'єктів і визначається положення «камери» - точки огляду. Після цього виконується побудова кінцевого зображення, що полягає в обрахуванні поверхонь об'єктів, у ході якого описування сцени автоматично перетвориться в кольорове зображення. При цьому використовуються методи трасування променя, накладення тіней і побудови текстури поверхні об'єктів. Більшість пакетів підтримують повний цикл побудови зображення, але існують програми, що імпортують опис сцени і тільки обраховують поверхні.

Музичні і звукові редактори

Багато програм, особливо ігрових, використовують музичне оформлення. Музичні редактори - особливий вид прикладних програм, що полегшують створення і відтворення музики на комп'ютері. Вони дозволяють зберігати музичні фрагменти на диску у файлах особливого формату для використання їх Іншими програмами, що «розуміють» даний формат.

Примітка. Найбільш поширеним форматом для музичних файлів є формат МРЗ.

Деякі музичні редактори можуть перекладати створену мелодію з внутрішнього представлення в одну з мов високого рівня, формуючи в такий спосіб програму для відтворення мелодії.

Текстові процесори

Системи підготовки текстів і текстових редакторів - це прикладні програми, призначені для підготовки текстових документів. На відміну від звичайної друкарської машинки текстові редактори забезпечують не тільки набір текстів на клавіатурі, а й редагування, форматування, запам'ятовування текстів для подальшого використання, складання нового документа з уже Існуючих текстів та багато Іншого.

Текстовими редакторами користуються практично всі. З безлічі різноманітних прикладних пакетів текстові редактори найбільш популярні.

Текстові редактори підтримують чотири основні стадії підготовки документа.

1. Уведення тексту з клавіатури (так само, як і на звичайній друкарській машинці).

2. Редагування тексту (внесення змін у документ, виправлення помилок, робота з текстовими блоками тощо).

3. Запис тексту в довгострокову пам'ять. Згодом текст може бути знову завантажений з диска для редагування і друку.

4. Друк тексту, тобто одержання «твердої» копії електронного тексту.

Крім чотирьох основних операцій, які виконують текстові редактори, системи підготовки текстів надають додаткові інструменти для підготовки документів на професійному рівні, що включають форматування тексту, вибір шрифтів і способів накреслення, а також граматичну перевірку тексту.

Сучасні системи підготовки текстів, наприклад MicrosoftWord, забезпечують також верстку сторінок та імпорт графічних зображень, наближаючись таким чином до рівня можливостей видавничих систем.

Текстові редактори і системи підготовки текстів пропонують ряд можливостей, які дозволяють значно прискорити і спростити процес редагування тексту:

■ операції із символами - для того щоб знищити, вставити або замінити окремий символ, слід підвести до нього курсор стрілками на клавіатурі або мишею І натиснути відповідну клавішу редагування;

■ операції з блоками, тобто фрагментами тексту, розглянутими як єдине ціле, - блоки можна вирізати, копіювати або переміщати;

■ засоби пошуку п заміни, що дозволяють, наприклад, замінити у всьому тексті одне слово на інше - після того як програма знайде чергове слово, вона запросить підтвердження і зробить заміну.

Однієї з найважливіших можливостей текстових редакторів є робота з блоками. Виділивши потрібний блок, можна вирізати і перемістити його в Іншу частину тексту або скласти новий документ із текстів у різних вікнах. Працюючи з блоками, можна:

■ виділити блок (фрагмент тексту, що надалі буде розглядатися як єдине ціле);

■ вирізати блок (при цьому блок переміщається у спеціальний буфер, відкіля він потім може бути повернутий на старе або переміщений на нове місце);

■ скопіювати блок з буфера в будь-яку частину тексту (операцію можна повторити кілька разів).

Електронні таблиці

Електронні таблиці - це особливий вид прикладних програм, що забезпечують організацію даних у вигляді таблиць та їхню обробку. Електронна таблиця має прямокутну форму і складається з клітинок, утворених перетинанням рядків і стовпчиків. Кожна клітинка має дві координати - цифрову (1, 2, 3,...), що позначає положення у визначеному рядку, і літерну (А, В, С,...), що вказує на відповідний стовпчик. Доступ до клітинок здійснюється за їхніми координатами. Можна ввести залежності між окремими клітинками або цілими групами, тоді зміна вмісту однієї клітинки приводить до зміни значень в-інших, залежних від неї клітинках.

У кожен момент часу на екрані відображається прямокутний фрагмент таблиці з координатною сіткою. Клітинка, з якою у даний момент виконується робота, називається активною І позначається висвітленням ЇЇ границь або координат.

Клітинки таблиці можуть містити дані різних типів, наприклад, текст, число або формулу (арифметичне вираження), що задає залежність значення даної клітинки від інших клітинок. Це особливо зручно, оскільки зміна вмісту якої-небудь клітинки призводить до автоматичного коректування значень зв'язаних з нею клітинок.

Для ефективної обробки великих обсягів інформації електронні таблиці оснащені спеціальною системою керування даними, що забезпечує пошук, сортування і глобальне редагування записів. У ряді випадків, особливо при роботі з числовими даними, електронні таблиці виявляються значно зручнішими, ніж системи управління базами даних (СУБД), завдяки таким перевагам:

■ наочна форма представлення даних;

■ висока швидкодія, тому що таблиця знаходиться цілком в оперативній пам'яті;

■ зручність автоматичного перерахунку і повторюваних обчислень;

■ поєднання різних способів обробки даних.

Системи керування базами даних

СУБД працюють з даними, представленими у вигляді набору записів. Кожен запис має унікальне поле - ідентифікатор (ключ), а також набір полів даних із заповненими значеннями. СУБД дозволяють, наприклад, зберігати відомості про кожного співробітника організації, включаючи біографічні дані, відомості про обіймання посади, зарплату тощо. База даних зберігається у вигляді файлу на диску. СУБД може швидко відсортувати записи і знайти інформацію за однією або декількома умовами вибору.

Багатокористувальницькі бази даних великого обсягу звичайно встановлюють на виділені файл-сервери - мережні комп'ютери зі швидким процесором і жорстким диском високої ємності з мінімальним часом доступу. Логічну структуру таких баз даних розробляють фахівці - системні аналітики, установка і настроювання виконується програмістами, а контроль за роботою і використанням бази даних здійснює постійний працівник - адміністратор бази даних.