Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютерної техніки в суспільстві, роль програмного забезпечення (стр. 3 из 5)

Ділові пакети

Інтегрований діловий пакет являє собою набір прикладних програм різного призначення, що об'єднані універсальним користувальницьким Інтерфейсом і взаємодіють між собою шляхом обміну даними.

Крім стандартних модулів, до складу інтегрованих ділових пакетів часто входять календар, калькулятор, електронна пошта, засоби сортування і фільтрації даних, а також засоби захисту інформації від несанкціонованого доступу. Інтегровані пакети містять засоби взаємодії з файловою системою, забезпечують копіювання даних і перегляд умісту диска, - одним словом, забезпечують повний набір засобів взаємодії з комп'ютером.

Великі прикладні програми

· · WORD - могутній текстовий редактор, що дозволяє швидко створити документ будь-якої складності з розрізнених заміток і довести до досконалості інформаційний бюлетень або брошуру .

Це вже загальновизнано - редактор Word фірми Microsoft є сьогодні найпопулярнішою в світі програмою. Word начинений “ швидкими “ командами і найсучаснішими засобами, такими як вбудована програма перевірки правопису і словник синонімів, які допомагають вам грамотно складати документи, і готовими шаблонами, що дозволяють вам зводити воєдино замітки, листи, рахунки і брошури без великих зусиль.

Програма NORTON COMMANDER є однією з найпопулярніших програм - оболонок для роботи з операційною системою DOS. Як правило, з її допомогою користувачі проглядають каталоги, копіюють, перейменовують, видаляють файли, запускають програми і т.д. Кінцево, це можна зробити за допомогою операційної системи DOS але більшість користувачів вважає за краще робити це за допомогою NORTON СOMMANDER або який - або аналогічної програми.

NORTON COMMANDER дозволяє виконувати велику кількістьрізних функцій, зокрема:

- наочно зображати зміст каталогів на дисках;

- зображати дерево каталогів на диску з можливістю пері ходу в потрібний каталог за допомогою вказівки його на цьому дереві, а також створення, перейменування і видалення каталогів;

- зручно копіювати, перейменовувати, пересилати і видалятифайли;

- проглядати текстові файли, документи, зроблені з по потужністю різних редакторів текстів, архівні файли, графічні файли, бази даних і таблиці табличних процесорів;

- редагувати текстові файли;

- виконувати будь-які команди DOS;

- змінювати атрибути файлів;

- за допомогою одного натиснення клавіші виконувати стандартнідії для кожного типу файлів;

- ... і багато що інше.

· EXCEL - проводить з числами те ж, що Word з іменниками і дієсловами . Кожний, хто працює з цифрами, відчує себе в середовищі Excel як риба у воді . Користуйтеся програмою Excel для складання бюджетів і фінансових звітів, перетворення сухих цифр в наочні діаграми і графіки, проведення аналізу типу “ А що буде, якщо ? “ практично з будь-якого питання, а також для сортування найдовших списків в лічені секунди .

За допомогою електронних таблиць Excel можна удруковувати числа рядок за рядком і стовпець за стовпцем, будучи цілком упевненим в тому, що Excel правильно складе, відніме, помножить, розділить і взагалі обійдеться з ними як слід.

· · PowerPoint - дозволить професіонально підготувати презентацію, красуючись помітною графікою і ефектно оформленими тезами . Але що найчудовіше, ви зможете перетворити документ, підготовлений в редакторі Word, в презентацію всього лише одним клацанням миші. Якщо ваша робота полягає в тому, щоб рекламувати вироби, ідеї або проекти, то ви просто закохаєтеся в PowerPoint.

· · ACCESS - є могутньою програмою управління даними, призначену головним чином для програмістів. Access поставляється тільки у складі професійного видання пакету Office.

Програми-помічники:

· · Програма Graph, дозволяє ввести декілька чисел і швидко перетворити їх на графік.

· · Програма Organization Chart допоможе створити штатний розклад вашої фірми.

· · Програма Equation Editor покажеться досить утомливої, якщо тільки ви не професор математики.

· · Програма WordArt допоможе змінити майже до невпізнання форму букв або цифр, щоб використовувати їх при створенні привабливих логотипів або заголовків.

· · Програма ClipArt Gallery може проглянути декілька сотень малюнків у пошуках якнайкращої ілюстрації для вашого інформаційного бюлетеня або презентації.

Система оперативної допомоги :

· · Пакет Office і його додатки рясніють корисними підказками і покроковими вказівками того, як виконувати ту або іншу операцію.

· · Талановиті Майстри ( Wizards ) проведуть вас крок за кроком до рішення складних задач.

· · Картки - шпаргалки ( Cue Cards ) запропонують докладні вказівки, які постійно будуть у вас перед очима під час роботи.

· · Функція Перегляд ( Preview ) і Приклади ( Demos ) продемонструють виконання складних задач.

Діспетчер Microsoft Office ( MOM ):

МОМ дозволяє запустити будь-яку програму пакету Office. Якщо він вам дуже сподобається, можете навіть використовувати його для управління всієї роботи вашого ПК.

Електронні таблиці MSExcel загальні відомості про електронні таблиці, призначення і можливості, вікно електронної таблиці, вікна книг

Термін «електронна таблиця» вживається для позначення простої у використанні комп'ютерної програми Excel, що призначена для обробки інформаційних даних за допомогою таких операцій, як:

■ проведення різних обчислень із використанням потужного апарату функцій і формул;

■ дослідження впливу різних факторів на дані;

■ вирішення завдань оптимізації;

■ одержання вибірки даних, що задовольняють певним критеріям;

■ будування графіків і діаграм;

■ статистичний аналіз даних.

Основне достоїнство електронних таблиць полягає саме в простоті використання засобів обробки даних. Редактор Excelз його можливостями можна порівняти з системами керування базами даних, проте робота з електронними таблицями не потребує від користувача спеціальної теоретичної підготовки.

Після запуску програми Excel на екрані з'являється вікно, що називається робочою книгою Книга 1, яка містить декілька робочих аркушів. Кожен аркуш являє собою таблицю, що складається з рядків, стовпців і клітинок. У цих таблицях зберігаються дані, які необхідно обробляти.

У клітинку таблиці можна вводити інформацію будь-якого типу: текст, числа, дати й час, формули, малюнки, діаграми, графіки й т.ін. Уся введена інформація може оброблятися за допомогою спеціальних функцій. Далі буде наведено ряд прикладів обробки інформації.

Наприклад, у таблиці можуть знаходитися дані про співробітників фірми: прізвище, Ім'я та по батькові, дата народження, стаж роботи, родинний стан, обсяг роботи, що було виконано в 2004 році. З уведеної інформації за допомогою функцій Excel можна одержувати відповіді на найрізноманітніші питання. Скільки співробітників віком від 35 до 40 років? Який обсяг робіт виконують співробітники, котрим менше 30 років? Чи є зв'язок між родинний станом та обсягом роботи, що виконується?

Якщо в таблиці розміщені дані про результати продажу в мережі магазинів, то з уведеної інформації за допомогою функцій Excelможна з'ясувати, який товар найкраще продавався в певний період, яка група товарів з асортименту погано продається, хто дає найбільший виторг та в кого найвище співвідношення між отриманим виторгом і витратами, а також можна досліджувати тенденцію продажу будь-якої групи товарів.

Щоб запустити Excel, слід зайти в меню Пуск, у підменю Усі програми відкрити відповідну програмну групу (звичайно це MicrosoftOffice), а потім вибрати пункт MicrosoftOfficeExcel 2003.

Якщо ж на робочому столі є ярлик , можна скористатися ним для запуску редактора Excel.

У вікні програми Excel, що відкриється після запуску додатка, знаходяться такі об'єкти; рядок заголовка, рядок меню, дві панелі інструментів, Стандартна й Форматування, рядок формул, поле імені, область завдань, рядок стану.

Рядок меню містить меню поточного вікна. Основна обробка даних здійснюється за допомогою команд із рядка меню. При роботі з інструментами Excelрядок меню, як правило, не змінюється, але у меню, що виринає, з'являються нові команди, пов'язані з поточним інструментом.


Панелі інструментів розташовані під рядком меню й містять певні набори кнопок. Панелі Стандартная Форматування входять до складу Excelі з'являються відразу після запуску додатка. При знайомстві з Excelдостатньо спочатку освоїти ті інструменти, які підключені до даних панелей. Основна частина кнопок використовується для тих операцій, які звичайно виконуються при виборі команди меню або натисканні певної комбінації клавіш.

Рядок стану знаходиться у нижній області екрана Excel. У лівій його частині коротко описується активна команда; крім цього, тут також відображається назва операції, що виконується (наприклад, відкриття або збереження файлу, копіювання клітинок або запис макросу). Права частина рядка стану містить калькулятор і показує, чи включені режими CapsLock, ScrollLock та NumLock.

Рядок формул служить для вводу й редагування значень або формул у клітинках чи діаграмах. Excelвиводить у цьому рядку постійне значення або формулу активної клітинки. Для вводу даних слід виділити потрібну клітинку, ввести в рядок формул дані інатиснути кнопку вводу , що знаходиться в рядку формул, або клавішу Enter.

Примітка. Дані також відображаються й у рядку формул у міру їхнього набору під час введення у виділену клітинку.

Щоб ввести в клітинку таблиці формулу, необхідно встановити курсор на клітинку і скористатися кнопкою Майстер функцій на панелі Стандартна. Для редагування даних у клітинці необхідно спочатку виділити клітинку, а потім клацнути мишею рядку формул або натиснути клавішу F2. Після цього треба внести зміни й натиснути кнопку Введення або клавішу Enter. Для скасування змін можна скористатися кнопкою Скасування в рядку формул або натиснути клавішу Esc.